Afwachten en vooruit kijken

Afwachten en vooruit kijkenAltijd lekker: wachten! Hoewel ik het al ‘beter’ getroffen heb dan de meeste mensen, vind ik het toch best wel lastig om te wachten op geld. En met ‘beter’ bedoel ik dan dat de meeste mensen één keer per maand hun salaris krijgen en dan het plezier van verdelen/sparen/aflossen (of uitgeven natuurlijk) hebben. Bij mij ligt het zwaartepunt meestal een beetje rond de tweede week van de maand, maar ik heb vaak ook nog wel opties om het nog iets meer te verdelen.

Nu is het echter al eventjes rustig en wacht ik vooral op:

 • Mijn nieuwe hypotheekafschrijving (rond de 1e), om te zien wat de aflossingen weer ‘doen’ voor het maandbedrag
 • Mijn nieuwe overzicht voor de autolening (die komt meestal ergens tussen 17-20), om te zien of alle aflossingen juist verwerkt zijn en hoeveel er nu precies nog open staat
 • Salaris/betalingen, zodat ik weer wat kan verdelen

Als er tenminste iets te verdelen is, want ik had weer wat extra dierenvoer nodig (gaat wel van dierenrekening), ben bezig met nieuwe hardloopschoenen en heb zowel deze maand als volgende maand best wat verjaardagen waarvoor cadeautjes gekocht moeten worden. Bovendien betaalde ik ook nog twee keer voorschot vanwege mijn energie-overstap. Oh, en dan vergeet ik nog de zorgtoeslag die ik terug moest betalen omdat ik mijn inkomen voor de zekerheid ‘hoog’ heb gezet en blijkbaar al een voorschot voor januari gehad had, de jaarpremie van de doorlopende reisverzekering en nog wat rekeningen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Meeste aflossingen zijn al gedaan

Gelukkig heb ik mijn belangrijkste aflossingen er al ‘op’ zitten, maar het liefst spek ik de buffer natuurlijk ook nog even wat. In theorie moest dat in principe wel kunnen, maar met de bovenstaande dingen erbij weet ik dat niet helemaal zeker. Bovendien is het nog even afhankelijk van bepaalde klanten of ik mijn salaris volledig kan uitbetalen, of dat het restant wat ik voor deze maand nog verwacht daarvoor gebruikt moet worden.

Nu scheelt het natuurlijk dat deze maand als het goed is nog geen gemeentelijke belastingen betaald hoeven te worden én ik ook alles met het Hefpunt inmiddels rechtgetrokken heb. Als ik dan ook nog uitga van voorlopig met contant geld boodschappen doen, dan scheelt dat toch een dikke €200 ten opzichte van het ‘normale’ bedrag en ongeveer €150 met het bedrag dat ik er normaal voor reserveer (de rest vang ik dan op andere manieren op). Even een beetje knijpen en kijken of er nog wat te verkopen is; dan moet ik een heel eind kunnen komen!

Vind jij het ook vervelend om op geld te moeten wachten? En hoe doe je het eigenlijk met rekeningen; betaal je die direct, of laat je ze ook wel liggen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

31 Comments
  1. Haha, dat snap ik! Die betaalde ik eerst altijd in 2x ofzo, omdat ik geen incasso wilde, maar tegenwoordig doe ik het wel gewoon in 10x met incasso. Dan is het ook niet zo'n hap in één keer en is het makkelijker op te nemen in mijn begroting. Dan hoef ik er automatisch zelf ook niet echt iets mee te doen 🙂

 1. Wij hebben de gemeentelijke aanslag al gehad, maar hoeven pas over een maand betaald te hebben (of in termijnen mag)
  Dus die heb ik wel ingepland, maar pas na het salaris en precies op tijd voor de deadline. Ik ben er liever in een keer vanaf namelijk.
  Vanaf april krijgen we salarisverhoging en in mei natuurlijk vakantiegeld. Daar kijk ik wel naar uit. Verder gebeurt hier niet veel spannends qua extra inkomsten, behalve een incidentele MP verkoop.

  1. Oeh, dat is nog veel langer dan bv zo'n week dat ik moet wachten! Maar wel fijn dat je nu al weet dat je dan verhoging krijgt. Vakantiegeld krijg ik dit jaar ook weer voor het eerst, maar dat zal wel niet zoveel zijn, voor niet eens een heel jaar, geen loonheffingskorting en 1 dag in de week. Wél komt het net op tijd voor m'n vakantie 😀

 2. De meeste rekeningen betalen we met incasso. En de gemeentelijke belastingen gaat ook in termijnen. De andere rekeningen betaal ik meestal vrij snel of ik plan ze alvast in als er wat weinig op de lopende rekening staat.
  Dit weekend gaan we weer een extra aflossing doen. Waarschijnlijk een van 1500. Dat samen met de 1250 van vorige maand zorgt ervoor dat we sneller aflossen dan begroot. Later dit jaar willen we nog wat grote uitgaven doen en dan zullen we dus minder aflossen maar dan is het wel fijn dat we dan nog steeds volgens de begroting werken. We vinden allebei dat extra aflossen heel leuk en maken er een soort sport van 😉

 3. Omdat wij ook zelfstandige ondernemers zijn (gelukkig ben ik ook in loondienst ) komt het hier regelmatig en onregelmatig binnen. De laatste opdrachtgever betaalde keurig op tijd, maar dat geeft ook erg veel rust en kan de rekeningen gewoon inplannen. Het merendeel gaat echter met automatische incasso. Om op je vraag terug te komen, kan het soms heel moeilijk vinden om te moeten wachten op geld, omdat je eigen planning dan soms in het gedrang komt

  1. Haha, ja inderdaad. Qua planning is het soms onhandig, ook als je b.v. nog best veel krijgt en dat eigenlijk al vrijwel weer weg is voor je het goed binnen hebt. En ik heb het dus ook erg omdat ik het dan gewoon heel graag wil sparen of aflossen.

 4. Erg lastig vind ik het wachten op geld. Deze maand kwam het te laat binnen. Bij binnenkomst van een rekening zet ik hem klaar net voor de uiterste betaaldatum. Een dag voor die met de bank en drie dagen voor die met de ING.

 5. Erg lastig vind ik het wachten op geld. Deze maand kwam het te laat binnen. Bij binnenkomst van een rekening zet ik hem klaar net voor de uiterste betaaldatum. Een dag voor die met de bank en drie dagen voor die met de ING.

 6. ik heb een onregelmatig inkomen vanwege onregelmatigheidstoeslag en ben dus altijd benieuwd hoeveel het is. Maar het komt nooit te laat en dus hoef ik er nooit op de wachten, maar ik kijk er wel naar uit 🙂

 7. Ik vind het altijd spannend en leuk om op het scherpst van de snede nog wat extra dagen uit mijn geldbuidel te persen.
  Normaal op vrijdag pak ik mijn volgende huishoudbudget en fun budget. Ik ga er eens wat meer dagen uit persen.

  Als ondernemer wachten op opdrachten en wachten op geld is altijd spannend, soms te spannend,

  Het is leuk zoals jij dat doet.

 8. Bij ons komt het salaris van mij stipt op de 24e van de maand binnen. Bij het salaris van mijn vrouw is dat altijd afwachten, meestal zo tegen het einde van de maand.
  Bij ontvangst van mijn salaris boeken wij de extra aflossing direct over naar de bank en vullen alle spaarpotjes. Betaling van rekeningen gaan vrijwel allemaal via automatische incasso, zo tussen de 25e en 7e van de daaropvolgende maand. De VT komt dan op de 15e binnen (net zoals bij iedereen) en de kinderopvangtoeslag op de 20e. Zo komen druppelt er altijd wel wat binnen gedurende de maand 🙂

 9. Ik heb niet zo'n moeite om te wachten op geld, ik krijg mijn salaris gewoon standaard 1 keer per maand binnen. De rekeningen betaal ik gelijk dan ben ik daar vanaf 🙂

  Ik weet precies hoeveel er binnen komt en hoeveel er weer uit gaat en daar heb ik mijn planning op ingesteld.

  Groetjes Sas

 10. Ik krijg eenmaal per maand salaris binnen en de laatste dagen voor "betaaldag" duren me ook te lang. Ik zet betalingen klaar via internet en betaal op de uiterste datum.

 11. Nee…. ik zit niet te wachten op mijn geld. Het komt toch wel. Voor de man is het lastiger: die is zelfstandig ondernemer. Van mijn rekening gaan de vaste uitgaven en komen ook de vaste belastingtoeslagen binnen. Erg steady, bijna saai (een gelukkig maar).

  1. Op zich klinkt dat ook niet verkeerd hoor! Ik word gewoon denk ik nog wat te vrolijk van sparen/aflossen. Maar misschien moet ik me gewoon wat drukker maken, want er zijn ook wel tijden geweest dat ik niets in de gaten had en dat er dan 'ineens' ook weer geld was. Oftewel, dat de maand dus ineens alweer over was.

 12. Wij krijgen op de 15e de VT en op de 20ste salaris.
  De incasso's van de vaste lasten worden vanaf de eerste van de maand afgeschreven. De gemeentebelasting laten we ook incasseren.
  Vanaf de 20ste mag ik aan het nieuwe boodschappenbudget beginnen 🙂
  Lastig vind ik dat we al een aanbetaling op de vakantie in juni hebben gedaan terwijl het vakantiegeld in mei pas komt. Daarvoor moest er dus geschoven worden met budgetten. Dat komt wel weer goed hoor, maar toch…….

 13. Dat is inderdaad het fijne met een echt salaris, dat je het meteen kan verdelen over de potjes, toen we nog ondernemer waren werkte het ongeveer hetzelfde als bij jou. ik wacht nu op de hypotheekrente aftrek KGB die toeslagen heeft onze boekhouder maandelijks aangevraagd voor ons, maar daar moet ik wel een tijdje op wachten. Het is handig dat ik de toeslagen krijg die ga ik gebruiken voor een aflossing.

  1. Dat is wel een voordeel ja, dat er nu dan wat structuur in komt. Ik durf de HRA dus echt niet vooraf aan te vragen, omdat ik nooit weet wat m'n jaar gaat doen en dingen vaak nog teveel schommelen om erop te kunnen rekenen dat ik 'straks' voldoende reserve heb om terug te betalen. Daarom verreken ik dat pas achteraf. Maar daar moet ik wel wat aan werken, want als ik het huis verkocht heb, dan stopt natuurlijk ook die (toch behoorlijk grote) aftrekpost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.