Huizenmarkt trekt aan

Eigenlijk hoor ik het de afgelopen 2,5 jaar al, maar nu zou het blijkbaar écht weer extra zo zijn: de huizenmarkt trekt aan. In januari werd een stijging in de huizenprijzen gemeten die groter was dan in de afgelopen acht jaar.

Nu zit het grootste deel van die stijging wel in steden als Amsterdam, maar toch: het is een goede ontwikkeling. Tenminste, als huizen dan ook daadwerkelijk voor hogere prijzen verkocht worden. Want een hoge prijs vragen is 1, een hogere prijs krijgen is 2. Veel mensen hebben immers het idee dat ze nu nog best voordelig een huis kunnen kopen.

Overigens lijkt het ook wel goed te gaan met de verkopen; vorig jaar werd bijvoorbeeld een stijging van 26% in het aantal verkochte huizen gemeten. Als dat doorzet, dan ziet het er goed uit.

Dan hangt het natuurlijk nog wel ook weer af van wát je te verkopen hebt. Als ik om me heen kijk, dan blijken ‘goede deals’ het inderdaad wel redelijk te doen, ongeacht de prijsklasse. Maar als je net wat teveel vraagt voor wat je biedt, dan gaat het volgens mij een stuk minder hard.

Nu denk ik dat ik wel redelijk netjes zit, dus hopelijk kan ik met mijn verkoop ook ‘meeprofiteren’ van deze opleving én kunnen we over een poosje zelf ook met een lage rente kopen.

Merk jij al wat van de aantrekkende huizenmarkt? Bij jezelf of misschien in je omgeving?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Voor mij is het minder goed nieuws 😉
  We zijn nu druk aan het sparen om dit jaar of volgend jaar ons huurhuis te kunnen kopen, dan hopen we natuurlijk dat de prijs nog even laag blijft.
  Maar ik zie het om mij heen wel ja, hier in het Westland, als je huis netjes is is het snel weg!

  1. Huren jullie dan een huis van particulieren? Dan is het qua prijzen sowieso wel vaak anders ja 🙁 Maar het zal allemaal ook wel geen ontwikkeling van alles-in-een-dag zijn, dus hopelijk kunnen jullie er straks ook nog van meeprofiteren!

  2. Nee, het gekke is dus dat wij wel van een woningbouw huren, maar het huis is wel vrije sector.
   En ze vragen €250.000 voor deze huizen, terwijl ze in mijn ogen €220-230 waard zijn. Als het goed is krijgen we nog wel korting trouwens, via koopgarant.
   Maar voordat het zover is nog even door sparen, want zoveel kunnen we nu gewoon nog niet lenen.

 2. Ik denk dat het over de linie zichtbaar is dat het aantrekt.
  Het aantal hypotheekaanvragen stijgt sterk, het aantal verkopen ook. Dat kan alleen maar als het qua werkgelegenheid ook beter gaat. In bepaalde sectoren is er veel werk (bijvoorbeeld ICT).
  Als ik de berichtgeving zo lees, concentreert deze toename zich met name op de stedelijke gebieden, en dan met name in de randstedelijke gebieden. Een kwestie van vraag en aanbod.

  Wel vraag ik mij of het niet weer een nieuwe zeepbel is. Ik ben er van overtuigd dat wij niet terugkeren naar een tijd van vóór de crisis.

  1. Ik denk een beetje tussenin. Tot een echte enorme zeepbel als voor de crisis zullen 'we' het hopelijk niet laten komen, maar volgens mij is het idd wel zo dat het ook weer een kwestie van 'oppompen' van de economie is. Op dit moment heb ik ook nog niet het idee dat het zó goed is alles weer tot de hemel gaat.

 3. Hier in Utrecht (stad, jaren 30 wijk bij centrum) is de woningmarkt een gekkenhuis. De prijzen zijn op niveau van voor de crisis en in no time verkocht. Onze wozwaarde is helaas daardoor ook enorm gestegen…

 4. Ik ken geen mensen met een huis nu in de verkoop, dus ik weet niet of dat dit jaar sneller gaat. Waar ik woon zijn de huizen juist iets in prijs gedaald. Ik vind dat niet zo erg want dat scheelt weer in het betalen van het huurwaardeforfait.

 5. Zeker , hier in het blok zijn vorig jaar januari een huis verkocht en dit jaar januari weer 1 ( exact hetzelfde huis, ex verhuur dus oude keuken, badkamer etc, zeer goed vergelijkbaar, alleen 1 muur was in een nadere kleur geschilderd )
  er was een verschil van maar liefst 20%
  is in de randstad

 6. Hopelijk valt het hier nog even mee. We zijn aan het kijken voor een huis en willen misschien nog wel wachten om eerst ons aandeel in eigen geld te vergroten. Maar als alle prijzen stijgen zal het voor ons lastiger worden om het gewenste huis te kopen. Misschien wordt het dan tijd om onze wensen wat naar beneden te stellen, maar laten we hopen dat dat nog meevalt.

  1. Ik denk dat het wel iets langer duurt, dat de prijzen nog aantrekkelijk blijven voor kopers en dat de rente laag blijft. Je zult misschien geen 5 jaar meer moeten wachten, maar ik ben ook geen helderziende. Hopelijk lukt het jullie om gewoon precies te vinden wat je zoekt, voor het geld wat je daarvoor wilt betalen.

 7. Hier in Friesland op het platteland (dorp 2600 inwoners) gaat het niet zo hard. Het grote probleem is denk ik dat kopers hun eigen bouwdepot moeten betalen. Vooral natuurlijk bij huizen waar nog wel wat moet gebeuren. Het gaat wel harder met huizzne die niet te duur zijn en echt helemaal af zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.