Tiny Houses in Nederland

Tiny Houses in Nederland

Gisteren zag ik op tv een voorstukje van een programma dat over een poosje bij RTL uitgezonden wordt. Het gaat over stellen die zelf een Tiny House aan het bouwen zijn of ervan dromen om er ooit in eentje te wonen. Voor wie niet weet wat Tiny Houses zijn: dat zijn klein huisjes, meestal op wielen, die zijn ingericht/ingedeeld op een manier waar zelfs de beste decorontwerper van IKEA jaloers op zou zijn. Je hebt er in principe alle voorzieningen, maar het huis blijft compact, meestal verrijdbaar (en dus flexibel) en, ook niet onbelangrijk: enorm goedkoop.

Tiny Houses in Nederland

Omdat Tiny Houses nog relatief nieuw zijn, worden ze nog niet op grote schaal gebouwd. Toch lijken steeds meer mensen belangstelling te hebben voor de kleine huisjes. Er zijn al op verschillende plekken groepen die werken aan het opzetten van locaties waar Tiny Houses geplaatst kunnen worden.

Wel gaat het hier meestal om experimentele en tijdelijke projecten. Zoals het initiatief van Marjolein Jonker, ook wel bekend van Marjolein in het klein. En geloof het of niet; er is zelfs een Tiny House-stichting in Nederland! Een Tiny House op je eigen terrein neerzetten kan natuurlijk wel, hoewel dat je uiteraard wel iets minder flexibel maakt.

Bouwen of kopen?

Je kunt een Tiny House helemaal zelf ontwerpen en bouwen, maar je kunt ook een kant-en-klaar exemplaar kopen, van alle gemakken voorzien. Zelf maken is natuurlijk wel leuker, en dankzij het formaat ook een heel behapbaar project. Je kunt het je voorstellen als een caravan die je van binnenuit opnieuw opbouwt.

Zelf een tiny house bouwen kan al voor bijvoorbeeld €25.000. Als je een kant-en-klaar exemplaar wilt kopen betaal je daar meestal zo rond de €40.000 tot €60.000 voor. Het voordeel is dan wel dat je er sowieso een trailer onder hebt en je Tiny House dus ook verplaatst kan worden. Wel goed om te weten: hypotheken zijn voor Tiny Houses op dit moment nog niet echt gemeengoed. Houd er dus rekening mee dat je het geld hiervoor zelf bij elkaar moet schrapen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zelf wonen in een Tiny House

Op zich lijkt het mij best leuk om te wonen in een Tiny House, zeker als je in een bepaalde fase van je leven bent, waarin je de ruimte niet speciaal nodig hebt en wel volop wilt genieten van de vrijheid. Een lage of geen hypotheek is heerlijk, je kunt het je in zo’n Tiny House niet veroorloven om teveel troep te bewaren en als je een mooier woonplekje kunt vinden, dan betaal je je niet scheel voor een verhuizing en hoef je niet een ander plekje weer helemaal naar je zin te maken. En de kleine huisjes zijn vaak van alle gemakken voorzien.

Het grootste nadeel lijkt mij tegelijkertijd ook weer die ruimte; daardoor zul je waarschijnlijk veel tijd doorbrengen buiten je huis en dat is hier in de zomer heerlijk, maar in de herfst en winter… not so much.

En: een vaste plek hebben lijkt mij ook wel fijn. Ik geloof niet dat het wat voor mij zou zijn om vooraf al te weten dat ik bijvoorbeeld ergens maar één of twee jaar mag staan.

Nu heb ik er natuurlijk geen praktische ervaring mee, maar dat heeft Christian Schallert wel. Hij maakte een tiny house in een appartement van 24 vierkante meter. Ik wil niet zeggen dat ik het mooi vind (dan ben ik toch meer van die poepige, Zweeds-ogende huisjes), maar het is wel heel inspirerend wat die man met een kleine oppervlakte heeft gedaan:

Zoals hij zegt: je hebt gewoon écht niet zoveel spullen nodig. En wat is het heerlijk om zo’n ruimte schoon te maken. Daar kun je niet veel tijd aan kwijt zijn, zelfs als je zou willen! En je hebt ook alles binnen handbereik, dus ook daar kun je veel tijd mee besparen.

Ik volg deze beweging in ieder geval met veel belangstelling en ben benieuwd naar het programma straks.

Zou jij wel in een Tiny House willen wonen? Waarom wel of niet?

Lees meer over Tiny Houses:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Ja, wel samen met mijn man. Nee, met ons hele gezin (3 kinderen). Ik vind het heel fijn dat mijn kinderen een eigen slaapkamer hebben. Heb vorig jaar een jaar lang in de woonkamer geslapen en de kinderen bij elkaar. Ik weet nu dat ik het heel fijn vind dat als je een keer vroeg naar bed wilt, rustig een boek wilt lezen of omdat je ziek bent je even af kunt zonderen. Dat voelt voor mij als een grote luxe die ik graag wil behouden.

 2. Ergens trekt me dit wel, lekker simpel en eigenlijk het idee van vakantie, maar dan elke dag! Het heeft bijna alleen maar voordelen, en aan de beperkte ruimte kan je best wennen. De kunst is alleen om al je zooi weg te doen en alleen de essentiële dinge over te houden. Dat is waarschijnlijk nog het lastige van allemaal.
  Alleen jammer dat de nederlandse bouwwet en gemeentes nog flink in de weg liggen om dit phenomeen te laten groeien. We zijn er in dit land nog niet goed op ingericht, maar er zijn wel wat mogelijkheden.

  1. Het komt hopelijk steeds meer, hoewel een wijk van Tiny Houses me ook weer niets lijkt. Juist ook de vrijheid en overal kunnen staan lijkt me mooi. En werken we daar niet allemaal naar toe, elke dag vakantie? 😉

 3. Ik zou er wel in willen wonen, niet nu want ik heb kinderen en een man met een hobby. Het gaat dan niet genoeg passen.

 4. Ja! Maar niet met onze 3 kinderen. Misschien als ze in de toekomst op zichzelf wonen. Lijkt me geweldig!

 5. Wij hebben gedurende anderhalf jaar in een stacaravan gewoond, in onze tuin tijdens de verbouwing van ons volledige huis. Met 3 kinderen. Na die tijd was ik volledig uitgeput en enorm overprikkeld door het constante op mekaar zitten, het lawaai van de kinderen/tv/… vlakbij en het niet vrij kunnen bewegen en telkens in iemands weg lopen. Het weinige huishouden was wel een voordeel! Voor mij niet voor herhaling vatbaar, tenzij ik naar een milder klimaat zou trekken. Want in die periode heb ik er pas echt op gelet hoeveel je moet kunnen buitenleven als je zo klein woont met kinderen. De oudste kon ook niet goed werken voor school met de kleintjes erbij. De verbouwing, die veel langer duurde dan gepland en dus ook in de winter doorging, zal ongetwijfeld mijn negatieve herinnering hieraan beïnvloed hebben, evenals het feit dat het een oude caravan met bijzonder weinig luxe als een comfortabele zetel e.d.

  1. Heel knap dat je dat anderhalf jaar hebt volgehouden! Volgens mij duren verbouwingen ook altijd langer dan gepland of dan je zou willen. Ik zou denk ik ook helemaal flippen, want ik heb af en toe echt stilte nodig om op te laden. Met kinderen lijkt het me dan ook echt helemaal niets, tenzij je – wat je zegt – op een warme plek zou wonen en veel van het leven zich ook eenvoudig buiten af zou spelen. Dat zie ik hier in NL weer niet zo snel gebeuren…

 6. Het zou niets voor mij zijn, denk ik, maar ik vind het leuk om over te lezen.
  Ken je Marjoleins blog? Zij is de eerste Nederlandse Tiny-house-bewoonster, als ik het goed heb.
  Marjoleininhetklein.com

  1. Ik ben ook erg benieuwd! Het valt of staat vast ook wel een beetje met idd de kwaliteit van het programma. Zo vond ik bijvoorbeeld ‘vroeger’ de Dubbeltjes op z’n kant-serie van RTL ook erg leuk, maar de laatste jaren is alle inhoud daaruit weggehaald. Als dit programma in de eerste categorie valt: super. Als het in de tweede valt: gemiste kans.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.