Eerste Tiny House-straat in Hurdegaryp

Tiny Houses Hurdegaryp

Toen ik laatst een stukje schreef over Tiny Houses in Nederland, werd ik gewezen op het blog van Marjoleininhetklein en daar las dat er bij mij in de buurt een heuse Tiny House-straat geopend zou worden dacht ik: dat moet vast zo zijn! Dus ik besloot erheen te gaan en even een kijkje te nemen! Ik had nog nooit een Tiny House in het echt gezien, dus dat maakte het dubbel zo leuk!

Lytse Hûskes in Friesland

Ik wilde het berichtje eigenlijk voor morgen bewaren, maar wie weet is dit nu een primeur ;-). De Lytse Hûskes Strjitte, zoals ze het voor de gelegenheid genoemd hebben, bestaat uit vijf ‘Tiny Lofts’, die elk geplaatst zijn op een kavel van 160 vierkante meter. De huisjes zijn helemaal energieneutraal, maar hebben wel alle voorzieningen. Het volledige dak ligt vol zonnepanelen, het heeft gewoon een (leuke!) keuken en er is een badkamer. Ik kan er van alles over vertellen, maar wat is een goed verhaal zonder foto’s? 😉

Het straatje met de kleine huisjes ligt er al netjes bij, maar is ook duidelijk nog in aanbouw. De eerste bewoners zullen vanaf eind deze week hun intrede nemen en zullen dan ongetwijfeld ook beginnen met het aanleggen van hun tuin.

De huisjes hebben allemaal een eigen veranda.

Tiny Houses Hurdegaryp

Van daaruit kom je binnen in de woonkamer/keuken. De keuken verbaasde mij nogal; die is echt niet minder groot dan wat ik bijvoorbeeld in een appartement wel eens zie. De woonkamer is wel héél compact. Overigens heeft die weer wel een superleuk werkplekje. Het lijkt wat dat betreft echt perfect voor starters die wel graag op zichzelf willen, maar financieel misschien wat minder mogelijkheden hebben. Met de ladder die je door het raam ziet kun je naar de ‘bovenverdieping’. Daar kun je slapen.

Tiny House Hurdegaryp

De badkamer had ook een beetje zo’n effect: de mini-wastafel naast het toilet is slim bedacht, maar leek me niet superpraktisch. Op de douche was qua ruimte juist weer totaal niet bespaard, die was echt royaal! Niet royaal genoeg om hem goed op de foto te krijgen, maar toch 😉

Het hele straatje was ook bijzonder leuk om te zien. Het is dan ook niet vreemd dat er behoorlijk wat mensen kwamen opdagen voor deze ‘open dag’! Nog een kleine impressie:

 

En dit is de indeling zoals hij ook kan zijn (in de modelwoning die ik zag was geen eenpersoonsbed opgenomen):

Tiny House in HurdegarypIk moet zeggen: ik vond het ontzettend leuk om eens wat Tiny Houses in het echt te zien. Maar tegelijkertijd: het is wel héél tiny! Het huisje had opvallend veel bergruimte, maar qua leefruimte was het niet extreem royaal. Een beetje een tussenweg zou van mij ook wel mogen. Niet te groot, maar wel groot genoeg om op een verjaardag allemaal binnen te kunnen zitten.

Wist jij dat dit project nu al van start ging? En wat vind jij ervan als je het zo ziet: prima te doen of misschien toch wel héél compact?

Lees meer over Tiny Houses op LekkerLevenMetMinder.nl:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Ondanks dat het bij mij zon beetje om de hoek is heb ik er nog niet gekeken. Op lc.nl was er zaterdag een filmpje waar je hem van binnen zag. Toen viel mij het kleine toilet al op, niet echt comfortabel als je hoognodig moet met krampen. Volgens mij is het nog kleiner dan een stacaravan op de camping. Daar zou ik mij een paar weken prima vermaken alleen, maar permanent te wonen. Nee…

  1. Ik heb eigenlijk helemaal niet gezien of/dat er een deur in zat… Vooral de wastafel vond ik vooral erg compact en om een of ander reden naast het toilet niet heel fris. Maar dat is meer een gedachte, denk ik.

  1. Dat ga ik nog even uitzoeken! Ik dacht in de eerste instantie dat het koop was, maar sprak daar iemand die zei gehoord te hebben dat het huur was (en slechts 70 euro per maand koste!). Dat laatste vind ik moeilijk voor te stellen. Daarover komt dus nog een update!

   1. ik ben heel benieuwd of je erachter kunt komen wat de huur is. ik heb gehoord 500 euro namelijk.. en dat vindt ik toch vrij hoog..

 2. Ik wist ervan, door het blog van Marjolein. Maar het is nogal uit de buurt voor mij.
  Wat leuk dat jij bent wezen kijken, leuke foto’s. Inderdaad wel heel tiny, maar wel heel praktisch ingedeeld.
  Die keuken ziet er inderdaad heel ruim uit!

  1. Die keuken viel mij echt alles mee! En wat je op de foto niet ziet, is dat er aan de andere kant nog een volwaardige (supermooie retro) koelkast/vries-combinatie staat. Gewoon een los exemplaar. Daar is dus ook ruimte voor!

   Grappig genoeg stond ik net voor Marjolein in de rij om in het huisje te kunnen, dus die heb ik ook even snel de hand kunnen schudden 🙂

 3. “Niet te groot, maar wel groot genoeg om op een verjaardag allemaal binnen te kunnen zitten.” ha, maar het idee is nu net dat je dit niet meer thuis doet maar op locatie. Je spaart tenslotte zoveel uit op je wonen dat je lekker buiten de deur kan feesten 😉

  1. Voor 50 plussers is het leuk maar dan wel met slapen op de bank ipv op een ladder klimmen en ’s nachts nog paar keer heen en weer voor toiletbezoek. Ik ben 60 plusser , wil graag kleiner wonen of op 70m2 in ‘mantelzorgwoning ‘ maar een trap om in bed te klauteren, nee, dank je!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.