Zo ziet een iets grotere Tiny House eruit

Grotere tiny house

Nadat ik een week of twee geleden aanwezig was bij de opening van het eerste Tiny House-straatje in Hurdegaryp, kwam ik tot de conclusie dat Tiny in dat geval toch wel héél ’tiny’ was. Compact en niet meer dan noodzakelijk vind ik perfect, maar een beetje leefruimte is toch wel prettig. En toen kwam ik nog een prachtig voorbeeld tegen van een iets grotere tiny house die in Amerika gemaakt wordt, waarin zelfs 8 mensen kunnen slapen.

Hoe groot is dit grotere Tiny House?

Het blijven natuurlijk Amerikanen, dus als ik het heb over een ‘iets grotere Tiny House’, is het even de vraag hoe ’tiny’ ze dan nog zijn, maar dat valt mee: deze huisjes zijn nog geen 35 vierkante meter. In vergelijking met die in Hardegaryp zijn ze dan wel wat groter, maar volgens Wikipedia valt alles onder de 46 vierkante meter nog wel. in de categorie van ‘Tiny House’. Dit exemplaar is net geen 35 vierkante meter.

Ruimte voor 8 personen!

Nu zou je denken: als je een beetje tiny wilt wonen, dan moet je natuurlijk geen ruimte hebben voor 8 mensen. Toch vind ik dat geen bezwaar als het op een klein vloeroppervlak blijft. Je kunt die ruimte toch anders gebruiken als je met minder personen bent. Waar de meeste tiny houses een soort loft-idee hebben, waarbij het bed in de daknok te vinden is, heeft deze grotere tiny house echt een slaapkamer op de eerste verdieping. Dat neemt ruimte in die dan weer ten koste gaat van de woonruimte.

MAAR: je hebt ook slaapmogelijkheden op de ‘verdieping’. Je kunt er dus ook voor kiezen om de slaapkamer beneden op te offeren en daar een woonkamer/leefruimte van te maken. Dat was eigenlijk wat ik in Hardegarijp wel een beetje miste.

Verder vind ik dit model een (nóg) wat ruimer gevoel geven. Ik moet zeggen; zoiets zou ik denk ik nog wel overwegen!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Traveler XL

Het leuke van dit huisje is bovendien dat het op wielen staat. Als je dan wilt verhuizen, neem je je huis gewoon met je mee. Dat scheelt behoorlijk wat gedoe! Voor de prijs hoef je het weer niet te laten, want die ligt zelfs nog wat lager dan de huisjes die ik in Hardegarijp gezien had. Nu waren die sowieso wel (vond ik dan) aan de dure kant, maar voor dit exemplaar geldt natuurlijk ook: je kunt ook het idee pakken en daar je eigen zelfbouw-draai aan geven. Dat scheelt weer enorm.

Een indruk van dit grotere tiny house:

Grotere tiny house

Grotere tiny house
Grotere tiny houseGrotere tiny houseGrotere tiny house

Grotere tiny houseFoto’s: Escape

Zou jij in zo’n huisje willen/kunnen leven? Of is het misschien al niet meer ’tiny’ genoeg?

Meer lezen over Tiny Houses:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. In zoiets zou ik misschien wel kunnen leven! Een echte tiny house lijkt me alleen iets in een warm land, zodat je veel buiten kunt leven en alleen het hoognodige in je huisje nodig hebt 🙂

 2. Grappig genoeg hadden we het hier gisteren avond nog over. We verschillen een beetje van mening, Mevrouw CF en ik. Ik zie het wel zitten, Mevrouw vind het net te veel op kamperen lijken. Dat we allebei nog kleiner willen gaan wonen, daar zijn we wel uit, maar het lijkt erop dat het compromis iets boven die 48m2 uit gaan komen van Wikipedia 🙂
  Maar dit is toch wel een erg mooie trailer…..of tiny house (geen idee wat het verschil eigenlijk is?)

  1. Volgens mij is een tiny house wel een woning, maar een THOW (tiny house on wheels) wordt in veel landen eigenlijk gezien als RV. Ik zou het niet met zekerheid durven zeggen, maar ik kan me zo voorstellen dat je voor een tiny house ‘op de grond’ wel een vorm van hypotheek krijgt, maar voor eentje op wielen niet.

 3. In een ande klimaat dan het Nederlandse zou ik er wel in willen wonen. Zoiets als in Zuid-Frankrijk want dan heb je een groot deel van het jaarvook buiten veel leefruimte. Wel handig voor een koukleum.
  Laatst zag ik op youtube een filmpje over een vrouw in Alaska die een mee werkte aan het maken van een tiny house. Die van haar vind ik tot nu toe de mooiste die ik gezien heb en ook super praktisch. Heel inventief.

 4. Met een gezin lijkt mij dit niet echt praktisch, met regenachtige dagen zit je dan echt op elkaars lip. Misschien nu de kinderen nog jong zijn geen probleem maar als ze eenmaal gaan pubere lijkt het mij voor beide fijner om de ruimte te hebben.

 5. Mijn man wil er niet aan helaas. Ikzelf wil graag kleiner gaan wonen als we ouder worden. Maar een tiny house waarin je in een loft slaapt, is dan niet handig. Ik dacht meer aan een wat groter tiny house met alles op de bg.
  Wat je hier toont, is wel schitterend, bij mooi weer. Want er kunnen geen 8 mensen eten, lijkt me?

  1. Ik vond de tafel met bank ook nog steeds wat klein om met 8 personen te eten. 🙂

   Ik zag ook al geen gordijnen… en wel en open haard en wel een bad. Ik denk dat deze gemaakt is voor een ander klimaat. Voor twee personen vind ik het wel een geweldig formaat. Niet super klein, maar wel kleiner dan een huis.

   1. Dat klopt inderdaad wel: het is een Amerikaans bedrijf dat ze maakt. Dit is een van de modellen die ze maken, dus qua inrichting enzo is het meer een beetje type ‘modelwoning’. Vandaar waarschijnlijk geen gordijnen. En wel slim gezegd: je kunt er met 8 personen slapen, maar zoveel zitruimte is er idd volgens mij weer niet! Vandaar dat ik ook zelf liever die kamer beneden op zou geven om wél iets meer een woonkameridee te hebben (in plaats van een doorloop, dat is het gevoel dat ik er nu een beetje van krijg).

 6. Ik vind deze erg mooi gemaakt. Het geeft een luxe gevoel. Persoonlijk zou ik er best in kunnen wonen, maar of het in de toekomst met kinderen praktisch is vraag ik me wel af. Dan heb je wel een grote buitenruimte nodig en mooi weer.

 7. Zoals je weet, hebben wij een camper. Dat is echt tiny wonen: hij is denk ik 1.85 breed en iets minder dan 5 meter lang. En het gedeelte met de voorstoelen gebruiken we eigenlijk alleen om de kleren neer te leggen, als we gaan slapen. Dan blijft er dus zo’n 8 vierkante meter over. Plus ongeveer 3 vierkante meter onder het hoogdak, die ik alleen als bergruimte gebruik.

  We wonen zo’n 8 weken per jaar in de camper. Ook als het regent. En eerlijk gezegd: het enige dat ik echt zou missen wanneer het onze permanente leefruimte zou zijn, is een badkamer.

  “Maar wat nou als er visite komt?!” is denk ik een gedachte die je moet loslaten als je in een tiny house wil wonen. Feestjes vier je in de zomer en dan zorg je bij slecht weer dat er een partytent is. Of voor die twee keer per jaar, huur je een gezellig zaaltje, klaar.

  Tiny living is een lifestyle, daar hoort bij dat je los komt van je huidige woongewoontes.

  Ondanks dat ik me er al jaren in verdiep en alle ontwikkelingen op de voet volg, kies ik er toch niet voor. Gewoon, omdat ik er dus niet voor wil kiezen om de lifestyle helemaal te omarmen.

  1. Ik denk dat dat ook een beetje de conclusie voor mezelf is: ik vind het fascinerend en het lijkt me geweldig, maar ik ben niet bereid om die levensstijl echt compleet door te voeren. Dan is het ook al ontzettende ‘luxe’ als je dat twee maanden in het jaar kunt doen in een camper!

 8. Dat grotere huis zou me wel aan staan. Alleen zou ik voor leefruimte kiezen. Ik vraag me af, hoe komt dat huis aan voldoende water en energie voor de wasmachien, oven en grote koel-vries combinatie.

  Ik ben nu verliefd op een huis dat ik nooit kan betalen. Ligt veraf en van iedereen verlaten, aan een rivier en dichtbij mijn moestuin en waar Teunie haar verkooppunt had tijdens de Midden Delfland dag.

  Niet rijk genoeg is mijn leven, als ik naar de rijken kijk. Rijk als ik naar de niet zo rijken kijk.

  1. Oeh, dan ben ik wel benieuwd naar waar dat huis ligt! Klinkt heerlijk in ieder geval. En in dit geval kun je beter naar de niet zo rijken kijken, of gewoon naar hoe rijk je jezelf voelt zonder te vergelijken. Dat is misschien nog wel makkelijker…

 9. Ochja, tiny houses klinken heel erg leuk en tof. Alleen niet handig met ons gezin met drie kinderen. Oudste heeft oa ook adhd, dus zij heeft echt ‘ruimte’ om haar heen nodig.
  We zijn wel op andere manieren met tiny houses bezig. Zo hebben we een tijdje terug een studio van 50m2 helemaal verbouwd tot leuk appartementje met aparte slaapruimte, keuken, eetruimte, living, berging, badkamer en apart toilet. Super tof voor 2 mensen om in te wonen.
  Eigenlijk zijn de tiny houses al rondom ons. Je moet gewoon de mogelijkheden zien in elke ruimte.

 10. Op vakantie in Italie woonden we in een klein huisje. Ik vond het helemaal niks. Het enige voordeel is dat je met zo’n klein huisje al snel geneigd bent om buiten te gaan zitten, en in Italie kan dat ook (heerlijk weer). Maar hier in Nederland zou ik me enorm opgesloten voelen.

 11. Ik zou hier niet in kunnen wonen, ik heb mijn ruimte nodig. Niet voor spullen maar gewoon omdat het ook praktischer is.
  Ik heb in een hele kleine arbeiderswoning gewoond en was daar doodongelukkig. De muren kwamen op mij af, ik had het gevoel dat ik mij overal tussendoor moest wringen en met stofzuigen en dweilen heb je al je meubels 3x in je handen om ze opzij te schuiven zodat je overal bij kan.
  Kleine slaapkamers kan ik mee leven maar de woonkamer en keuken moeten gewoon lekker groot zijn 🙂

  1. Die lijkt heel sterk op die ik in Hardegarijp heb gezien. En qua afmetingen is die van jou natuurlijk ook groter, want deze is 35 vierkante meter. Ik kan me voorstellen dat je dat verschil wel ziet! Volgens Wikipedia zou 50 al niet eens meer een echte ’tiny house’ zijn, hoewel dat natuurlijk ook een beetje onzin is.

   1. Ja 15m2 verschil is natuurlijk flink. Maar als je hem als gezinswoning hebt, moeten er ook nog een paar kinderen bij. Dan ben je die ruimte zo kwijt 😉
    Ik zag trouwens dat de bedenkers van dit ontwerp niet tot productie over zijn gegaan, toch jammer.

 12. Het lijkt mij heerlijk! Maar zoals hardegaryp, dat is gewoon te duur voor een caravan op de grond. Ik wil later als ik oud ben een camper, en daar in de zomerperiode in wonen. Nu gezin met kinderen, niet handig om dan zo klein te leven. Wat mij het meest aantrekt is de lage lasten. Al hebben we die nu ook al..;)

  1. Volgens mij staan ze in Hardegarijp wel vast op de grond, maar dan nog; ik vind dat ook heel veel geld voor iets dat je dus duidelijk voordeliger kunt doen (en wat dan iets meer aansluit bij ‘minder’, omdat je dan eventueel ook kunt overwegen om het geld bij elkaar te sparen en er niet voor te lenen).

 13. Ik zou wel graag in ’n Tiny-house wilken wonen.. ’n E-reader om te lezen, laptop om tv te kijken, mand voor haak- en breiwerk, mand voor tekenspullen en Ipad voor de rest, heerlijk! We hebben nu nog een redelijk groot huis met atelier en werken nog ’n aaantal dagen per week als we daarmee stoppen dan graag ’n Tiny-House.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.