Ienie-mienie moestuin!

Ienie Mienie MoestuinEen groot voordeel van geen groot huis met bijbehorende lap grond meer hebben, is dat je er ook geen werk van hebt. Een nadeel is … nou ja, die bijbehorende lap grond voor je moestuin. De tuin bij het nieuwbouwhuis van vriend was vakkundig voorzien van een duurzame, grijze tuinbedekking, die eigenlijk niet echt ruimte liet voor een moestuin. Ja, misschien een hangend exemplaar, maar ik heb eerder al gemerkt dat moestuinieren bij mij het beste werkt als de planten niet compleet van mij afhankelijk zijn voor voeding.

Eindelijk: groen!

Gelukkig houdt vriend ook wel van een beetje groen en daarom besloten we om een aantal tegels eruit te halen voor een lapje gras. En daaromheen heb ik mooi wat ruimte voor bloemetjes en een moestuintje! Het is echt niet supergroot, maar volgens mij is er best wat van te maken. De enige beperking is eigenlijk dat het hele gebeuren uiterlijk tot een uur of 14.00 (deels) zon krijgt, daarna sowieso niet meer. En voor die tijd ligt het maar net aan het plekje.

Van de week komt het gras erin en daarna zie ik precies wat er over blijft. Nu ben ik vast bezig met de nodige voorbereidingen.

Wat komt erin?

Ik dacht nog een doosje met zaadjes te hebben, maar die kan ik nergens meer terugvinden. Dat betekent dat ik weer vanaf 0 moet beginnen. Dat pak ik natuurlijk het liefst zo voordelig mogelijk aan, dus ik heb nu vast wat basilicum en munt in een glas water gezet, in de hoop dat het wortel gaat schieten en straks wat plantjes oplevert.

Daarnaast denk ik aan:

 • Aardbeien (want: lekker)
 • Rode biet (dat lukte eerder ook erg goed)
 • Wortels (kan volgens mij ook bijna niet mis gaan)
 • Knoflook (als het goed is kun je zo’n partje in de grond stoppen en dan komt er weer een hele uit)
 • Sla (niet mijn favoriet, maar dat werkt altijd wel volgens mij)
 • Iets dat omhoog kan groeien, en in de schaduw (ik heb namelijk langs alle kanten schutting om mee te werken)

Jullie zien het: ik kan nog wel wat inspiratie gebruiken. Wat kán qua eten bijna niet mis gaan (rekeninghoudend met overactieve slakken) en doet het goed op een beetje smal, toch voornamelijk schaduwrijk plekje? Oh, en is bij voorkeur ook nog een beetje voordelig?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. De tuin kan best veel werk zijn inderdaad! Voor mij is het in de zomer echt een extra klus op mijn toch al best volle programma. Goed dat je wat tegels heb weggehaald. Niet voor niets hoor je regelmatig over tegelterreur.

 2. Hey Adine,

  dit zijn mijn moestuin favorieten:
  -Voordelig: courgette. Van één zaadje/plantje kun je ongeveer 2x per week een courgette oogsten, tot de eerste vorst in oktober. Door de stekels op bladeren en steel lusten slakken ze niet.

  -Hoogte: stokbonen, bijvoorbeeld stoksnijbonen. Die worden zo’n 2 of 3 meter hoog. Ook pompoen kun je langs de schutting omhoog leiden maar voor het zaaien van pompoen dit jaar ben je wel een beetje te laat helaas. Die kun je het beste begin mei zaaien.

  – Schaduw: Blauwe bessen en kruisbes. Die hebben wel één of twee jaar nodig voor ze vruchten gaan dragen, maar dan heb je wel iets heel lekkers!

 3. Jelles Makkelijke Moestuinbakken! Wij zijn er dit jaar mee begonnen en dit is echt mijn manier van een moestuin. Relatief weinig werk en relatief hoge opbrengst. Je kunt veel online vinden, ook via facebook en hij heeft een boek geschreven. Pluksla is heel leuk 🙂 Al is het heel gek dat het ene vak beter opkomt dan het andere. Worteltjes vond ik best kwetsbaar. Radijsjes vind ik heel leuk. Het groen gebruik ik ook. Jong als sla, wat ouder door een stamppotje.
  Verder doe ik aan hergebruikgroente en dat gaat heel leuk. Onderkant van bosuitjes planten, kontje van bleekselderij op een laagje water laten uitlopen en dan in de bak, tricoloresla (heeft ook een kluitje) uit elkaar halen en op drie plekjes zetten, peterselie gekocht met worteltjes even op water en in de tuin. Nu is het wachten op voordelige prei. Een uitgelopen ui, zet ik in de tuin. De rucola kwam goed op, nu afwachten hoe die verder gaat groeien.

  1. Daar kan ik ook wel even naar kijken! Dat heb ik ooit wel eens gedaan (was spontaan genezen toen ik de kat betrapte terwijl die er lekker even in zat – en niet om het zitten), maar dat draait natuurlijk wel om veel op een klein oppervlak!

 4. Leuk een moestuintje en ja net zoals hierboven geschreven ga ik voor de makkelijke moestuin van Jelle!
  Makkelijke uitleg, leuke site en een app die je helpt!

  Groetjes
  Tanja

 5. Voor omhoog; druif of braam. Gaat relatief snel, kun je evt. met bamboestokken ondersteunen. En gemakkelijk; kruiden, bijv. bieslook, munt, peterselie, basilicum, doet het allemaal al snel in je tuin. Lavendel voor thee en cadeautjes? Succes ermee!

 6. Krop sla heeft heel veel zon nodig. Neem rucola groeit altijd en kan nu weer. Als het heel warm is in hoogzomer, schiet het door. Snijbiet is de makkelijke variant van spinazie. Iets minder lekker, maar groeit altijd. Tot wel acht keer afsnijden en eetbaar. Niets makkelijker dan kroten.
  Hou je van rabarber? Ik heb in mijn achtertuin voor sier een rabarberplant. Groeit jaren door. Houdt wel van wat mest in de winter, maar hoeft niet.
  Neem vooral dat wat altijd lukt en snel groeit, en dat zijn bladgroenten. In een ieniemienie tuin is een aardbeienplant aardig, maar zet geen zoden aan de dijk. Leuk om te proberen, dat wel.

  Een braam tegen de schutting. Groeit vanzelf en kost geen inspanning. Jaarlijks de oude takken er uit en de nieuwe dragen het volgende jaar vrucht. Het eerste jaar nog geen bramen, maar later wel. Braam kan ook tegen halfschaduw.

  Vind je bloemen leuk? Neem een paar aardperen. Ze groeien hoog want familie van de zonnebloem. Aan het einde van het seizoen mooie bloemen en in de herfst winter, altijd eten. Ze woekeren wel.

  Vind je muntthee lekker? Neem een pepermuntplant. Ze breiden vanzelf uit. Heel gemakkelijk.

 7. Uitgelopen (biologische) knoflookteentje altijd goed en het houdt beestjes weg bij de andere planten. Liefst een hele winter laten staan, wachten tot het loof afsterft. Altijd leuk: stop in het voorjaar een biologische aardappel in de grond en graaf een paar maanden later als het loof afsterft een emmertje aardappelen op.
  Voor veel dingen is het nu al te laat helaas.
  De hit van het jaar hier: sugarsnaps! Onbetaalbaar in de winkel en dan worden ze standaard ook nog uit Verweggistan ingevlogen. Geef ze een rekje en ze worden zo 2 meter hoog. Peultjes en doperwten doen het bij mij ook altijd goed. Makkelijke planten, hoef je niks aan te doen, zorg dat ze niet te nat staan. Snijbonen doen het ook super (in de winkel standaard uit Marokko), sperziebonen doen het bij mij minder. Let op: je hebt stokbonen en stambonen, stokbonen klimmen en groeien door, stambonen blijven klein. Misschien kun je snijbonen/sperziebonen nu nog wel planten. Rucola, pluksla en radijsjes, altijd goed; teruggeplante kontjes van bosuitjes; snijbiet (neem Bright Light, mengsel van alle kleuren geel, rood, oranje en paars).
  Ga je voor Makkelijke Moestuin met de speciale grond, vergeet dan niet om geregeld flink wat compost toe te voegen.
  Ook belangrijk: zet je planten niet te dicht op elkaar.
  Basilicum voor nu: koop een plantje in de supermarkt en scheur de kluit voorzichtig in twee of drie stukken. Plant ze uit en knip een deel van de takjes weg zodat er bij elke kluit maar een paar doorgroeien. Werkt ook met peterselie. Tijm, rozemarijn kun je zo planten. Munt in een afgebakend hoekje anders heb je zo de hele tuin vol.
  Bij p.a. de Praxis hebben ze allerlei groenteplantjes die al wat groter zijn, die kun je zo planten.

   1. Sugarsnaps, peulen en erwten zaai je al in maart Moet je echt proberen volgend jaar! Snijbonen/sperziebonen kunnen nog net, denk ik. Ook heel decoratief en eetbaar: palmkool. Koolsoorten zijn echter erg aantrekkelijk voor vlinders en dus rupsen, palmkool is de enige waar ik me nog aan waag.

 8. Omhoog:frambozen! Gaat de hele zomer door 🙂 kan gewoon door een stekje van een andere struik af te halen dus ook goedkoop.

 9. Wij hebben een vrij grote groententuin en er kruipt aardig wat tijd en werk in maar het geeft voldoening om groenten en fruit uit eigen tuin te oogsten. Bovendien zijn eigen gekweekte groenten lekker, biologisch en goedkoop…. In de oogstperiode eten wij heel vaak groenten uit onze tuin. Ik vries veel in voor ‘later’ gebruik en deel ook regelmatig groenten uit aan familie en buren van wie ik weet dat ik hen daarmee een plezier doe.
  Wij hebben aardbeien, frambozen (gele en rode), braambessen, witte en rode bessen, rabarber, snijbiet, rode biet, prei, sjalotjes, staakbonen, courgettes, pompoenen, aardappelen, paprika, pepertjes en verschillende soorten tomaten (ongeveer 65 planten : kerstomaat, trostomaat en coeur de boeuf), selder, lavas, peterselie, allerhande kruiden, zurkel, spinazie, doorlevende kervel, meerdere slasoorten….
  Ik gebruik elk jaar staakbonen, zaadjes van tomaten, paprika en pepertjes, zaadjes van pompoenen… van de oogst van het jaar voordien om opnieuw te zaaien en dat geeft elk jaar een goede oogst. Enkel bij de courgettes heb ik al te maken gehad met kruisbestuiving waardoor ik een andere variant courgette kreeg of het jaar voordien.
  Zaadjes van tomaten spoel je goed af in water zodat het ‘snot’ errond (stof die het ontkiemen in de tomaat tegengaat) weg is. Laat de zaadjes dan drogen op keukenpapier (of zoals ik op wasbare schotelvodden gerecykleerd uit oude flanellen lakens). Eens de zaadjes droog in papier verpakken (oude omslagen zijn ideaal) en oogstjaar en soort opschrijven.
  Zaden van courgettes, pompoen, pepertjes en paprika uit de zaadlijsten halen en gewoon laten drogen. Bewaren in papier.
  Om bonenzaad ’te winnen’ enkele bonen aan de struik goed rijp laten worden (tot ze goed geel en gedroogd zijn). Eens volledig droog de bonen uit de peul halen bewaren in papier tot je opnieuw gaat zaaien. Bonenzaad week je best wat voor vooraleer ze ze zaait want dan ontkiemen de zaden sneller.
  Vroeger zette ik struikbonen maar ik vind staakbonen makkelijker om te oogsten (minder bukken) en ze zijn ook productiever. Onze staakbonen klimmen omhoog op plastieken elektriciteitsbuizen.
  Wij hebben twee soorten courgettes : de ene soort groeit aan een plant die ’ter plaatse’ blijft, de andere soort is een klimcourgette die we via elektriciteitsbuizen omhoog laten klimmen. Voordeel van die klimcourgette is dat de courgettes nooit op de grond liggen en minder last hebben van slakkenvraat. De constructie voor klimcourgettes moet wel stevig zijn aangezien ze het gewicht van de courgettes moet kunnen dragen. Een middelmatige courgette weegt al vlug 450 g en de planten dragen vaak meerdere courgettes in verschillende stadia van ontwikkeling.
  Courgette- en pompoenplanten kan je ook makkelijk zelf bestuiven in ’t geval de planten weinig bezocht worden door insecten.
  Wij laten komkommerplanten omhoog kruipen langs de scheidingsdraad met onze buren.
  Een goedkope en ecologische tip tegen slakken : spaar het ganse jaar eierschalen, laat ze drogen en verbrokkel ze om tussen de jonge planten in de moestuin te strooien. Slakken nemen niet graag stekelige hindernissen omdat het, zoals onze kleinzoon zegt ‘pijn doet aan hun buik’. De eierschalen houden slakken tegen en zijn ook een (gratis, biologische) bron aan kalk voor de grond.
  veel succes met je groententuin en een goede oogst toegewenst….

 10. Als je het leuk vindt kan ik je wel wat zaad van pastinaak toesturen? Dat kan nu nog worden gezaaid….

  Ik weet niet of jij mijn mailadres te zien krijgt? Stuur me anders even en mailtje met je adres…..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.