Is dit de zuinigste én milieuvriendelijkste moeder ter wereld?

Is dit de zuinigste en milieuvriendelijkste moeder ter wereld?

Hoewel zuinig zijn heel goed kan zijn voor het milieu, is het dat niet per definitie. Denk aan de boodschappen; het komt regelmatig voor dat goedkopere producten het resultaat zijn van een alles behalve duurzaam productieproces. Zuinig en duurzaam kunnen echter ook héél goed hand in hand gaan, zo bewijst Cate Cody (44) uit Engeland. Zij zet haar kliko’s maar één keer in de twee jaar aan de weg. En in tegenstelling tot wat je misschien zult denken: Cate is geen vrijgezelle hippie in een caravan, maar een ‘gewone’ moeder uit een Brits dorpje.

Hoe het begon

Het verhaal van Cate begint een jaar of tien geleden, toen ze haar buurvrouw sprak toen ze beiden de kliko aan de weg gezet hadden. “Dat was eigenlijk niet echt de moeite”. “Nee, mijne zit ook niet vol.” De buurvrouwen besloten om de kliko’s te delen; dan hoefde er immers maar één naar de weg gebracht te worden. Cate, die altijd al hart heeft gehad voor de natuur en het milieu, besloot een stap verder te gaan.

Nu hoeft ze haar containers nog maar eens per twee jaar aan te bieden. Eerder zijn ze gewoon niet vol. Daarmee bespaart ze het milieu (én de gemeentelijke ophaaldienst) een enorme berg aan afval.

Hoe doet ze het, zuinig en duurzaam?

Ik heb zelf ook wel eens geprobeerd om mijn afval wat te beperken, maar ben daarin eigenlijk vrijwel alle keren niet in geslaagd. Als ik zie wat Cate allemaal doet, dan begrijp ik meteen waarom mijn acties niet zo’n succes waren. Cate:

 • geeft doosjes van eieren en potjes van jam aan vrienden, zodat die ze opnieuw kunnen gebruiken
 • pakt cadeautjes in sjaals in, in plaats van inpakpapier (en krijgt ze blijkbaar ook zo terug?)
 • koopt al haar kleding bij de kringloopwinkel, wat blijkbaar weer scheelt aan kaartjes en troep
 • koopt het liefst spullen zonder plastic, maar als er bijvoorbeeld toch een plastic zakje om de groente zit, recyclet ze dat
 • kweekt haar eigen groenten en fruit, dus dat hoeft ze niet eens te kopen
 • neemt bakjes mee naar de slager en visboer, zodat ze daar geen verpakking mee hoeft te nemen
 • neemt gewoon een rugzak mee als ze boodschappen doet
 • maakt spullen als deo en tandpasta zelf

En dat zijn nog maar een paar van de verschillende dingen die ze doet om zo min mogelijk afval te produceren.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ook geen elektronica

Het idee van zo min mogelijk afval produceren geldt voor dit gezin ook voor de langere termijn. Zo hebben ze bijvoorbeeld wel een wasmachine, maar verder praktisch geen elektrische apparaten. Een tv hebben ze bijvoorbeeld al 13 jaar niet meer. Die had ze in de eerste instantie nog laten staan om haar dochter, tot zij zelf aangaf dat ze het ook wel eens zonder wilde proberen. De tv ging de deur uit, de schoolprestaties van de dochter gingen behoorlijk omhoog en de tv bleef weg.

Cate denkt dat ze zo zuinig en milieubewust is, omdat ze in Kenia is opgegroeid. Daar waren bijna geen winkels in de buurt en moest je dus wel veel spullen hergebruiken. In haar omgeving maakt ze zich daar nu ook hard voor: “Ik sta er echt van te kijken hoeveel afval mensen produceren. Ik snap niet waarom ze hun kleding en boeken niet naar de kringloopwinkel brengen in plaats van weggooien.”

Mooie les

Wat mij betreft is dit wel een mooie les. Oké, twee keer in het jaar de kliko buiten zetten zal ‘m hier voorlopig niet worden, maar ik zou wel veel meer naar de kringloop kunnen brengen dan ik nu doe. Nu gooi ik uit gemak ook wel eens dingen weg. Wij betalen hier niet per leging, dus dat is dan ook geen extra drempel. Ook zou ik bijvoorbeeld nog beter kunnen letten op spullen kopen zonder verpakking. Of zelf produceren. Binnenkort krijg ik namelijk weer een ieniemienie strookje groen en kan ik weer een beetje moestuinieren.

Zou jij het kunnen redden met het vullen van één of twee kliko’s per jaar. Of zelfs per twee jaar? En zelfs als je dat niet redt, zou je dan nog wel mogelijkheden zien om je afvalberg iets te verkleinen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Hoi Adine, toen onze tweeling klein was en oudste zoon ook nog in de luiers zat hadden we niet genoeg aan 1 container. Toen 1 van de tweeling medische voeding nodig had kregen we er 1 bij. Vreselijk vond ik dat., maar ik had geen keuze. Meer tijd was er ook niet om afvallen te scheiden. I heb wasbare luiers gekocht, maar ook weer doorverkocht, ze lekten veel door en ik moest de babies nog vaker verschonen qua kleding. Inmiddels zijn onze kinderen wat ouder en ben erg bewust van het milieu. We scheiden het afval heel bewust waar het kan. Meestal zet ik een halve container aan de weg en daar ben ik heel blij mee!

 2. Ik heb ook vrij weinig afval zelf. Plastic gaat apart naar de recycling, papier in de papierbak, blikjes worden bij de gemeente eruit gevist alleen het groenteafval heb ik helaas geen mogelijkheden voor. Wat me uiteindelijk nekt is het kattengrit. Ik heb zes bakken staan en alhoewel ik klontvormend grit heb, scheelt echt heel veel afval, moet ik toch eens per 5 dagen een zak wegbrengen, die is dan halfvol ivm het gewicht.. Het is niet anders.

 3. Wij hebben 1 kliko per jaar, papier en glas wordt samen met blik en plastic apart opgehaald. Er blijft dan niet veel meer over! De kattenbakvulling is de grootste vuller, als we dat niet hadden, redden we het ook met 1 kliko in de twee jaar!
  Wij betalen hier wel per leging. Ik moet er wel bij zeggen dat we vanwege verbouwing van de keuken dit jaar ruim 250 kilo extra afval hadden, dat ging rechtstreeks naar de stort.

 4. Ik probeer er zeker rekening mee te houden met wat ik in huis haal en hoe dat dan verpakt is. In middels hebben wij (2pers) een halve zak restafval en een halve zak plastic per maand als afval. Groen gaat wel vaker omdat daar de kattenbakkorrels bij zitten. Katten kunnen niet naar buiten.
  Het is wat organiseren maar het lukt eigenlijk prima.

 5. Wij hebben heel veel afval. En als ik lees dat iemand zo vol overgave bezig is haar eigen afval zeer te beperken, wat fantastisch is, dan hoop ik maar dat zo iemand nooit te maken krijgt met ziektes waarvoor allerlei medische materialen nodig zijn. Wat zal dat dan een klap geven! Ik gebruik sondevoeding, en veel medicatie en zorg producten zoals verbandmiddelen. Dat betekent elke dag hopen afval, echt belachelijk veel. Alles wordt apart verpakt en steriel. Er tegen “vechten” is eigenlijk niet te doen. Je geeft je op een gegeven moment maar over en laat het maar zo. Gelukkig worden we in onze woonplaats nog niet afgerekend op afval per kg en daar ben ik blij om, want de extra kosten door ziekte zijn al extreem hoog. We nemen tegenwoordig wel altijd zelf tassen mee voor boodschappen en letten waar we kunnen wat op.

  1. Wow, dat is dan echt weer een andere kant ja. Dan kun je nog zoveel willen, maar zit er een grens aan wat je zelf in de hand hebt.. Gelukkig hoef je dan idd ook niet nog eens per kilo te betalen. Eigenlijk zouden ze dat afval gewoon op moeten halen ofzo..

  2. Voor jezelf Petra? ja vreselijk, al die verpakkingen van nutriton of andere medische voeding herken ik. Vandaar die extra container op een gegeven moment. 8 flesjes per dag van die troep (blij dat het er was)
   Onze zoon zat ook aan zuurstof en die neusbrilletjes en saturatiemeters waren ook lekker vervuilend. Maar daarop kun je niet minderen, ook al zou je willen.

 6. Heel erg knap dit! Ik zou dit ook wel willen kunnen, maar helaas lukt het me nog niet. We scheiden wel ons plastic, papier en glaswerk, overig afval kunnen we helaas niet scheiden omdat we daar zelf geen afvalbakken voor hebben (wonen in een appartement).

  Ik zat toevallig vorige week nog te googlen naar verpakkingsvrije winkels. Maar bij ons zit dit helaas niet in de buurt. Ik denk dat dat enorm veel zal schelen! Het meeste afval komt toch van het eten wat je in de supermarkt koopt af. Nu is dit voornamelijk papier en plastic, dus het scheelt al wel enorm dat we dit kunnen recyclen.

 7. Bij ons kost het legen van de container met restafval €7 of €8 per keer. Vandaar dat wij proberen om ons afval zoveel mogelijk te scheiden: papier, glas, textiel, GFT en PMD. Spullen die nog bruikbaar zijn geven we weg, verkopen we of brengen we naar de kringloop en wat kapot is proberen we te repareren.
  We hebben een gezin van 6 personen (2 volw. en 4 kinderen) en in 2016 hebben we de container voor restafval 7 keer aan de weg gezet. Voor dit jaar is het streven om naar 6 keer te gaan.
  Waarschijnlijk krijgen wij volgend jaar een container voor PMD bij huis (naast die voor papier en GFT) en verdwijnt de container voor restafval. Het restafval moeten we dan wegbrengen naar een ondergrondse container en per aangeboden vuilniszak gaan betalen. Dat stimuleert wel om nog meer te gaan letten op afvalscheiding en wat we aan spullen&verpakkingen in huis halen…

  1. ik wou dat wij dat hadden. we betalen hier ongeveer 220 euro per jaar voor 1 (inmiddels halve) container per 2 weken.
   Dan was ik maar 91 per jaar kwijt!

 8. Voor het geld hoef ik het niet te doen. Ik betaal niet per leging. Ik heb weinig grijs afval. De groene kliko is voller. Dat komt vooral omdat ik al het onkruid uit de moestuin in het gft stop. Onkruid composteren helpt het onkruid vooruit. Lastig.

  Ik zie dat mensen hun plastisch helemaal niet scheiden. Die hebben een volle kliko met een kop er op. Mijn grijze kliko is vrij,leeg. Voor het verplicht scheiden, vonden vuilnismannen (het zijn nog steeds mannen) een keer dat ze mijn kliko niet hoefden te legen…..

  Ik snap niet dat mensen niet hun afval willen scheiden.

  1. In onze gemeente wordt alles op 1 bult gedaan en via een machine op de vuilstort gesorteerd. Bij ons is er geen mogelijkheid tot het apart inleveren van plastic en blik.
   We kunnen papier groenafval kleding glas scheiden. Dat is het. Mijn zus woont in het midden van het land en ik begrijp nooit goed wat waarin moet. Daar scheiden de burgers alles zelf.

 9. Ik scheid al mijn afval en breng dat allemaal naar de inzamelpunten (plastic, PMD, luiers, glas & papier/karton), behalve GFT (wordt niet ingezameld). We zouden dringend een composthoop moeten maken in ons kleine tuintje. Onze kliko wordt 2x per maand buitengezet (gezin met 2 jonge kinderen), maar als die composthoop er zou zijn, denk ik dat we hem veel minder moeten buitenzetten. Naar de winkel neem ik herbruikbare tassen mee, maar alles zit in zoveel plastic verpakt dat ik me vaak afvraag waarom dat nodig is. Spullen en kledij die ik niet meer gebruik, breng ik naar de kringloopwinkel of zet ik op Facebook om gratis af te halen.

 10. Wij zijn nog op aan het ruimen en de laatste verbouwklussen aan het doen dus daar komt veel afval van af. Toch is het met 6 x vuilnis aan de straat zetten in plaats van 12 x. Papier, plastic en groen afval kkunnen we apart en gratis aanbieden. Volgend jaar eens kijken hoever we zijn, dan ga ik voor 3 x kliko aan de straat!

 11. Wij zijn stap voor stap aan het minderen, de dichtstbijzijnde zero waste/bulk shop is 25 minuten fietsen. Geen doen met een kleintje en werk. Gelukkig ontdekken we steeds nieuwe dingen. Inmiddels kopen we standaard eerst zoveel mogelijk bij de groenteboer en dan zonder verpakking. Is het er alleen met plastic, jammer dan. Door de knop om te zetten en minder keuzes te hebben, is er ook meteen minder stress. De bakker en slager kijken niet meer verrast op van mijn eigen zakjes en bakjes en soms zie ik andere shoppers nieuwsgierig kijken. Noten blijken ook axhepbaar in een andere winkel. De shampoo bar heeft zijn intrede gedaan, evenals de menstruatie cup. We hebben onszelf als doel gesteld om in december 2021 de plastic bak terug in te leveren. Deze maand hebben we ontdekt dat we vlakbij mijn ouders melk kunnen tappen. Bijkomend voordeel is vervolgens koeien aaien, kippen en varkens kijken met dreumes. Wij pakken het stapje voor stapje aan. Ik kijk af en toe eens serieus in de kliko, wat ligt er veel qua verpakking? We kiezen 1 soirt item en pakken dat aan. De flessen melk gaan 125 verpakkingen besparen op jaarbasis, een container afval en 50 euro, en de boer verdiend er meer aan.
  Ondertussen ontspullen we via marktplaats en dat geld gebruiken we weer voor wat duurdere initiële uitgaven zoals (volgende op de lijst) een scheermes.

  We gaan met veel kleine doelen naar het grote doel, vieren successen en lachen om missers.
  Hopelijk kunnen we in december afscheid nemen van de container.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.