Wikkelhouse: een tiny house van karton

Tiny House van Karton

Meestal heb ik – ondanks mijn -3.5 zicht – een redelijk scherpe blik. Toch was het een poosje terug niet ik, maar vriend die een bijzonder tiny house spotte. We waren in Rotterdam en daar dreef de Wikkelboat; een soort tiny house op het water, gemaakt van karton. Deze Wikkelboat was een drijvende variant van Wikkelhouse, een kartonnen tiny house dat binnen een dag in elkaar gezet kan worden. Zou dit een mooie optie zijn als kantoor in de tuin? Ik besloot het eens nader te onderzoeken. 

Wat is Wikkelhouse?

Wikkelhouse is een tiny house dat bestaat uit verschillende modules van 1,2 meter lang. Deze modules kunnen aan elkaar gekoppeld worden, om een huis te maken dat net zo lang is als jij wilt. Elke module weegt 500 kilo. Dankzij dit gewicht is er geen fundering nodig en kun je hem in principe op elke plek neerzetten. In je tuin, op het strand en zelfs – aldus de makers – op een dak. Een Wikkelhouse is zwaar genoeg om tegen een (wind)stootje te kunnen.

De modules worden gemaakt van karton en zijn hierdoor ontzettend duurzaam. Het karton wordt als het ware om de mal gewikkeld en vervolgens met een soort superlijm aan elkaar gelijmd. Dankzij de 24 lagen karton is een Wikkelhouse uitzonderlijk goed geïsoleerd en heeft het een goede akoestiek. En die naam komt natuurlijk van het Nederlandse ‘wikkelen’ 😉

Elk Wikkelhouse wordt afgewerkt met een waterdicht, ademend folie en houten panelen. Hierdoor biedt het bescherming tegen alle weersomstandigheden. Een Wikkelhouse gaat in ieder geval 50 jaar mee. Dat lijkt misschien kort, maar bekijk het even praktisch: langer ga je hem waarschijnlijk tóch niet gebruiken. Bovendien bestaat Wikkelhouse nog niet zo lang om te weten of het écht 50 jaar is of toch wat langer. De ontwikkelaars spreken van ten minste 50 jaar.

Interieur en indeling

Elk Wikkelhouse wordt op maat gemaakt. Je kunt zelf kiezen hoe lang je wilt dat jouw Wikkelhouse is; met elke module komt er 1,2 meter aan lengte bij. Ook het plaatsen van een keuken, badkamer of douche is geen probleem. Daarvoor is een speciaal Home-segment toe te voegen. Daarin zitten de aansluitingen die dan nodig zijn. Ook qua afwerking kun je alle kanten op. Je kunt extra ramen laten toevoegen, extra kleuren, verschillende afwerkingen; het maakt allemaal niet uit.

Een Wikkelhouse is standaard 4,6 meter breed en 3,5 meter hoog. Bij de standaard afmeting van 3 modules heb je dus een vloeroppervlak van ruim 16,5 vierkante meter. Om te wonen is dat misschien niet heel royaal, maar mijn huidige kantoor is kleiner!

Interieur Wikkelhouse
Dit Wikkelhouse wordt al min of meer als kantoor gebruikt.

Milieuvriendelijk

Een belangrijk voordeel van Wikkelhouse is dat het op duurzame wijze geproduceerd wordt en gemaakt is van materialen die slechts een minimale impact hebben op het milieu. Dat wil zeggen: Wikkelhouse hakt een boom om, plant hier meerdere bomen voor terug, maakt hoogwaardig karton van de boom en gebruikt dat als bouwmateriaal. Hierdoor is een Wikkelhouse veel milieuvriendelijker dan een traditioneel huis. Drie keer milieuvriendelijker zelfs. Bovendien zijn de modules herbruikbaar en – indien nodig – 100% recyclebaar.

Ook leuk: dankzij het uiterlijk past het ook prima in een groene omgeving; daar valt hij eigenlijk bijna in weg.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De kosten

De prijs van een Wikkelhouse hangt af van het aantal modules en de afwerking, maar heeft een vanaf-prijs van 30.000 euro. Dat is dan inclusief 3 segmenten (je Wikkelhouse is dan dus 3,6 meter lang), maar exclusief transport en plaatsing.

Als je er eentje bestelt, dan kan het zijn dat je er even op moet wachten. Momenteel bouwt de fabriek er maximaal twintig per jaar, dus er is een wachtlijst. Het Wikkelhouse is momenteel alleen verkrijgbaar in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken.

Wikkelboat Rotterdam
Dit is de Wikkelboat die wij in de Wijnhaven in Rotterdam zagen. Deze is twee keer zo groot als het standaard (starters-) formaat.

Mooi als kantoor?

Als je hier al langer mee leest, heb je misschien al eens gezien dat ik dolgraag zo’n Tiny House als kantoorruimte in de tuin zou willen hebben. In de tuin van ons toekomstige huis dan. Wat voor soort tiny house dat gaat worden, weet ik nog niet. Ga ik zelf wat bouwen van hout? Zet ik m’n tanden in een oude container om er een soort Glamtainer van te maken? Of kies ik voor zo’n prachtig kant-en-klaar exemplaar?

Ik moet zeggen: ze zien er geweldig uit! De Wikkelboat die we in Rotterdam zagen, had een heel mooi oppervlak en zag er goed afgewerkt uit. En als je bedenkt dat je erin zou kunnen wonen én het geheel 50 jaar mee gaat, dan is die prijs ook niet eens heel gek. Maar goed, het blijft natuurlijk een stevige uitgave. Niet eentje die je zomaar even doet. Ik ben er voorlopig dus nog niet uit, en blijf nog mooi even rondkijken naar verschillende andere opties. Eerst maar eens een nieuw ‘echt’ huis!

Ken jij Wikkelhouse al? Of heb je er misschien zelfs ook al eentje ‘in het wild’ gezien?

(Foto’s: Yvonne Witte / Wikkelhouse)

Wonen in een huisje van karton
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
    1. Het ligt een beetje aan het formaat balkon, maar dankzij het gewicht is het ding zelfs ‘op een dak’ te plaatsen, aldus het filmpje. Dus als je genoeg ruimte hebt, dan moet een balkon dénk ik ook wel lukken. Of gewoon een mooi stukje gras zoeken en afscheid nemen van het balkon (en de rest) 😉

  1. Ik vind het concept van klein wonen leuk, maar dit huisje maakt mij pas écht enthousiast. Wat een beauty! Het lijkt mij echt fantastisch om hem als werkruimte te gebruiken 🙂

  2. Prachtig! Ik had hem inderdaad al zien liggen en vroeg me af wat het was. In zo’n huisje zou ik graag wonen. Ze zullen wel al snel de vraag niet aan kunnen denk ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.