Ikea Tiny House als huis van de toekomst

Ikea Tiny House in aantocht (in platte doos!)

Wie kent het niet: een complete inboedel scoren in de Zweedse blauw-gele doos en die vervolgens in prachtig platte pakketjes mee naar huis nemen. En als het aan Ikea ligt, dan gebeurt dat straks niet alleen met de inboedel, maar zelfs met een heel huis. Het bedrijf gaf twee Deense architectuurstudenten de opdracht om een zo goedkoop mogelijk, plat inpakbaar DIY-huis te ontwerpen. Een Ikea Tiny House!

Weinig materiaal, weinig kosten

De opdracht die Johanne Holm-Jensen en Mia Behrens kregen klonk heel eenvoudig: een huis ontwerpen waarvoor zo min mogelijk materialen nodig waren én dat zo min mogelijk geld zou kosten. Op deze manier zou het een werkbare oplossing kunnen worden voor het bevolkingsprobleem (of misschien beter gezegd: tekort aan huizen in steden) dat ons volgens de VN in 2050 te wachten staat. Om hieraan te kunnen werken, werden ze uitgenodigd in Space10, het ontwikkelingslaboratorium van Ikea.

En de twee zijn behoorlijk goed geslaagd. Na zes maanden leverde hun project Building Blocks resultaat op: een volledig functioneel huis voor 8000 euro in totaal. Het huis heeft een oppervlakte van net geen 49 vierkante meter, wat de prijs per vierkante meter op 163 euro brengt.

Ikea Tiny House zwart geverfd
Foto’s: Niklas Vindelev

De belangrijkste kenmerken van dit nieuwe huis zijn:

 • Dankzij de modulaire opzet van het Ikea Tiny House kan het heel makkelijk aan verschillende behoeften worden aangepast
 • De verzending is heel goedkoop
 • Je kunt de bouwplannen (straks) ook downloaden (of nu al aanvragen) en zelf een eigen versie maken
 • Het is gemaakt met behulp van één zaagmachine
 • Voor de constructie is alleen multiplex gebruikt
 • De constructie is helemaal zichtbaar, ‘eerlijke architectuur’ noemen ze dat. Wat je ziet, is wat je krijgt

Dat laatste is volgens de ontwerpsters ook veel makkelijker voor mensen die ervoor kiezen om het model te downloaden en het zelf te maken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ikea Tiny House van de toekomst

Overigens wil dit succes niet zeggen dat het Ikea Tiny House al klaar is voor massale productie. Vooral water is nog een groot probleem. Multiplex reageert sterk op water, waardoor het hout gaat uitzetten en vervormen. Dat komt de kwaliteit van het huis niet ten goede. Ook heeft het huis geen puntdak, waardoor de afvoer nog voor problemen zorgt.

Voor het Ikea Tiny House dan ook echt in productie zal worden genomen, moet er eerst gewacht worden op duurzamer (en betaalbaar!) plaatmateriaal dat ook kan worden gebruikt voor deze woning.

Maar: wie weet hoe ver ze daarmee zijn tegen de tijd dat ik ook echt daadwerkelijk de ruimte heb voor een tiny office! Ik geloof dat ik dan deze optie – hetzij als kant-en-klaar, hetzij als zelfbouwproject – zou overwegen!

Wat vind jij van de mogelijke komst van een Ikea Tiny House?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Goh, ondanks mijn obsessie voor Tiny Houses, lijkt me dit niet wenselijk. Ik voorzie een wildgroei aan dit soort kant-en-klaar huisjes die overal worden neergeplempt, zonder autorisatie. Ik hoop dat ik te pessimistisch ben…

 2. Ja, zeg… Ik kan óók een goedkoop tiny house verzinnen, als het niet waterdicht hoeft te zijn!
  Dus ik vind dit een oplossing van niks.

  Maar goed, wel leuk om te zien dat het onderwerp een beetje leeft. En nu maar hopen dat er een écht gemakkelijk tiny house te koop komt, maar dan wel eentje wat niet wegregent of wegwaait alsjeblieft.

  1. Haha, ja, maar daarom is hij nu ook nog niet in productie hè 😉 Wat ik hier wel leuk aan vind, is dat ze mensen ook uitnodigen om mee te denken over het ontwerp, juist om dit soort problemen op te lossen. Dan wordt het ook nog een soort open source-project!

  2. Inderdaad een tiny huis van niks! En wat dacht je van energiebesparing, reken maar dat het in de zomer heet is in dat huisje en in de winter heel koud!
   Het lijkt me best wat zo’n tiny huis, maar dan moet het wel duurzaam zijn!

 3. Ik vind het eerlijk gezegd en spuuglelijk ding haha. De gedachte erachter is prima, maar het oog wil ook wat. En inderdaad, het is een eerste idee. Want isolatie is wel broodnodig in multiplex,als eerste. En een zadeldak is op zich snel gemaakt ipv plat. En ziet er ook wat leuker uit, vind ik (plus betere oriëntatie van bijvoorbeeld zonnepanelen en zonnecollector).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.