Tiny House in Drenthe bouwen

Tiny House in Drenthe bouwen

De eerste échte Tiny House-straat werd in Friesland geopend, maar verder leken de meeste Tiny House-activiteiten zich een beetje vooral wat zuidelijker te ontplooien. Althans; zuidelijker dan de noordelijke provincies. Daar komt met het project Lievingerveld verandering in; dat biedt namelijk de mogelijkheid om een Tiny House in Drenthe te bouwen.

Tiny Houses in Drenthe: Lievingerveld

In de buurt van Beilen ligt het Lievingerveld, een heel mooi natuurlijk gebied, dat zich perfect leent voor de plaatsing van verschillende tiny houses. De gemeente Midden-Drenthe wil hier een duurzaam buurtschap laten ontstaan, dat zichzelf ‘op organische wijze’ ontwikkelt.

Een beetje zoals dat vroeger ging, toen mensen gewoon ergens gingen wonen, omdat ze dan bijvoorbeeld aan een weg of bij vruchtbare akkers zaten. Daar was helemaal geen architect of planoloog voor nodig. En dat is hier ook het idee: mensen zoveel mogelijk de vrijheid geven, binnen de regels die er nu -helaas- wél zijn. Maar: heel veel zijn dat er niet. De verkaveling van het stuk mag je bijvoorbeeld onderling afspreken, je kunt zelf je plek kiezen én je bent samen met je buren verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de paden, het groen en de nutsvoorzieningen.

Wat kan en wat kost het?

Als je zo’n tiny house in Drenthe wilt bouwen, dan is het de bedoeling dat je eerst bepaalt hoe groot jouw kavel moet worden. De grondprijs is 66,55 euro per vierkante meter. Dit is inclusief btw, maar de kosten koper komen er nog bij. De enige eis die de gemeente hierin stelt is dat de verkaveling een beetje logisch moet zijn. Uiteindelijk is het niet de bedoeling dat er overal nog kleine stukjes niemandsland overblijven.

Voor dit geld koop je dan het kavel voor je woning, je erf, weidegrond en ruimte voor de ontsluiting van je kavel en openbare voorzieningen.

Het huis hoeft overigens niet extreem ’tiny’ te zijn. Dat is ook een van de klachten die te horen was op de informatieavond. Je moet ten minste 3 meter uit je kavelgrens bouwen, je mag maximaal 10 meter in de hoogte bouwen en het woonerf mag maximaal 25% van je volledige kavel zijn. Als je dan echter een kavel van 1000 vierkante meter hebt, dan heb je alsnog meer dan genoeg ruimte om een ‘gewoon’ huis te bouwen. Als je dat zou willen.

Lees ook: Wat kost een Tiny House?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Aanmelden

Lijkt dit je wat? Dan kun je (gratis) je interesse kenbaar maken via de gemeente. Via deze link kun je de spelregels lezen. Mocht je inderdaad in aanmerking komen voor het door jou gewenste stuk grond, dan kun je die grond reserveren. Daaraan zijn wél weer kosten verbonden.

Als ik in Drenthe had gewoond, dan had ik dit misschien nog wel overwogen. Ik vind het in ieder geval ontzettend leuk dat er nu ook gemeentes zijn die mensen weer wat vrijer laten. Die eens stoppen met die voorgekauwde nieuwbouwwijken die overal uit de grond gestampt worden, maar het aandurven om dit een beetje los te laten. En ook nog eens op een betaalbare manier. Als ik zie wat je hier (bovenin Friesland, dus niet eens in de Randstad) per vierkante meter betaalt voor een nieuwbouwkavel, dan is dat al dik het dubbele van wat er bij dit project gevraagd wordt. En het is echt niet zo dat hier dan alles al kant en klaar is.

Van mij mogen er wel meer van dit soort projecten komen, het liefst ook nog even bij ons in de buurt 😉

Wat vind jij ervan dat er blijkbaar gemeenten zijn die weer wat meer terug willen naar ‘spontaan’ bouwen?

Tiny House in Drenthe
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. Het huis van je vriend verkopen en samen een tiny house in Drenthe laten bouwen, of is de stap van Friesland naar Drenthe te groot?

 2. ik woon in Drenthe, en het is heerlijk wonen hier hoor !
  Helaas kan ik vanuit Beilen niet op de fiets naar mijn werk, anders was t wel een optie.

  1. Ik heb ook in Drenthe gewoond en het is er idd prachtig! Sowieso zou het voor mij zelf niet gek zijn, want een aardig deel van mijn familie woont daar ook (of meer in de buurt). Maar goed, het is géén Friesland natuurlijk 😛

 3. Wat leuk! Ben er even diagonaal doorheen gegaan en het lijkt heel erg op de opzet van Oosterwold. Dat is waar wij ons huisje bouwen. Super leuk om te doen. Fijn dat er meer gemeentes zijn die het aandurven. Als ik kijk naar de huizen die al in Oosterwold staan spreekt de diversiteit en ruimtelijkheid me echt aan. Jammer voor jullie dat het Drenthe is en niet Friesland. Maar als er één schaap over de dam is….. Wie weet.

   1. We moeten alles zelf doen. En het is veel werk (met veel doorlooptijd waardoor het best gedoseerd is), maar ook leuk en leerzaam hoor. In Oosterwold is al snel een FB-groep ontstaan waar veel kennis wordt gedeeld. Daardoor kom je ook makkelijk in contact met nieuwe buurtgenoten. Als jullie ooit aan zo’n traject beginnen en vragen hebben, neem gerust contact op. In Friesland zal het niet heel anders zijn dan in Flevoland.

 4. Ik woon in Drenthe, en zal in de nabije toekomst op zoek gaan naar een koophuis. Lievingerveld, mooi, ietsje dichter bij mijn werk dan waar ik nu woon. Toch begin ik er niet aan, heb al eens een woning zelf gebouwd, heel leuke ervaring, maar er kwam ook zo ontzettend veel bij kijken, daar zit ik nu echt niet meer op te wachten.

  1. Dat lijkt me inderdaad ook! En vooral als je dan ook écht heel veel zelf moet regelen, nog meer dan wanneer je bijvoorbeeld binnen een project werkt. Voor mijn idee mag je daar wel een jaar voor vrij nemen, om het goed (en betaalbaar) te kunnen begeleiden. Misschien even wachten tot de eerste bewoners van Lievingerveld toch liever ergens anders willen wonen? 😉 Wel de lusten, niet de lasten!

 5. Wij bouwden niet binnen een project. Wij hadden een (oud) huis met heel grote tuin, en hebben het nieuwe huis in die tuin gebouwd. Alles zelf gebouwd, alleen fundering, electra en vloerverwarming laten doen. Voordeel was dat we er bij woonden, en dus elk vrij moment aan de slag konden, zonder tijd te verliezen met heen en weer reizen. Maar we hebben dus ook alles zelf moeten regelen. Ontwerpen (en dat gaat ver, want ook elk lichtknopje moet je vooraf bepalen) , vergunning bij gemeente, bij waterschap (ivm eigen waterzuiveringssysteem omdat daar in het buitengebied geen riolering lag en een ouderwetse septictank niet meer was toegestaan), aannemer voor de fundering enz. Alleen al de vergunning bij de gemeente rond krijgen heeft ons meer dan 2 jaar gekost (gevalletje medewerker die een houten huis niet mooi vond en om die reden geen vergunning wilde verlenen; moesten we er maar een stenen muur omheen bouwen! uiteindelijk hadden we het geluk dat zijn collega, die de andere helft van de gemeente in beheer had, inviel tijdens ziekte en super-enthousiast reageerde dat er nu eindelijk eens mensen waren die in hun gemeente een Finse woning wilden bouwen!). Het was een superleuke ervaring, maar inmiddels zijn we 18 jaar verder, en ga ik toch liever op zoek naar een al bestaande woning.

 6. En deze Fries moet er ook niet aan denken om in Drenthe te wonen, veel te weinig water en te veel bos 😉 ben in mijn kinderjaren heel vaak op vakantie geweest in Drenthe, heb het wel gezien.

  1. Haha! Een beknopte, maar behoorlijk scherpe samenvatting van een groot verschil tussen beide provincies 😉 Hoewel ik hier in de buurt best nog wel een (groter) bos zou willen hebben. Mijn vorige huis lag in de buurt van het Drents-Friese Wold en dat was toch wel heel fijn voor wandelen/hardlopen.

 7. Tja, als je op een grote kavel een grooot huis neer mag zetten wordt het niet echt een tiny house wijkje maar meer een verkapt nieuwbouwproject op een mooie plek onder het mom van een experiment…Tiny housing gaat over zelf doen, recyclen en zo goedkooop mogelijk leven. Ik hoop dat dat hier uit de verf komt en de vertrutting niet toeslaat.

 8. Wat leuk. Love? Tinyhouse ik heb me meteen opgegeven. Ik hoop dat dat stukje nog vrij is. Ik schrijf verhalen voor kinderen. Dan leef ik in een kinderboek. Wie graag wil vertellen over zijn ontwerp? Contact me. Helemaal gaaf. Super leuk. Dan maken we er een heel wijszs met de aarde kinderboek van. We kunnen zoveel van elkaar leren. Liefszs Nataschja

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.