Tiny House-buurtje: een Tiny House kopen in Almere

Tiny House kopen in Almere

Afgelopen vrijdag trok ik er weer een keertje op uit. Vanuit de bovenkant van Friesland tufte ik (hybride, dat dan weer wel) naar ‘diep’ in de polder: Almere. Daar vond namelijk de laatste Tiny Housing Experience van dit jaar plaats. Ik was er in april al eens voor uitgenodigd, maar kon op die dag niet. Nu wel, dus besloot ik te gaan. De dag werd georganiseerd door KAF Expo en bestond uit een lezing van Tiny House-bewoonster Hennie Tibben, wat praktische tips van een Jacqueline Tellinga van de gemeente Almere en een rondleiding door het Tiny House-buurtje. Want een Tiny House kopen is in Almere al mogelijk!

Hoe is dat nu, wonen in een Tiny House?

Omdat ik voorlopig toch niet zélf zo’n huisje ga bouwen, was ik vooral benieuwd naar twee dingen: het verhaal van Hennie én de huisjes die reeds gebouwd zijn. Ik heb eerder al eens geschreven over het Lytse Hûskes-straatje in Hardegarijp, het Wikkelhouse en de Glamtainer, maar veel meer ‘soorten’ Tiny Houses ken ik nog niet. Dit leek een mooie kans om eens wat meer van dichtbij te zien.

Hennie trapte af.

Zij huurt nu al een jaar een Wikkelhouse op de BouwExpo Tiny Housing, maar voor het zo ver was, moest ze wel wat hordes nemen.

Zo vertelde ze eerst hoe ze gekomen was tot het besluit om in zo’n huisje te wonen. Dat gebeurde niet van de ene op de andere dag en tegelijkertijd heb je het idee dat het eigenlijk wél moest gebeuren.

Als je Hennie hoort praten, dan merk je dat ze een vrije vogel is. Niet iemand die zich iets laat aanpraten, maar iemand die zelf héél goed kan bedenken wat voor haar werkt. En ze kwam al vroeg tot de conclusie dat dat in ieder geval niet de helft of een derde van haar inkomen uitgeven aan woonlasten was.

Ze verlangde naar eenvoud, vrijheid, tijd, geld, goede spullen en een levensstijl die ook duurzaam was en iets bijdroeg aan een beter milieu. Ze begon met ontspullen en zette uiteindelijk zelfs haar huis te koop, zonder te weten waar ze naar toe zou verhuizen. Daarop volgde een periode waarin ze op verschillende huizen paste en als het ware als nomade leefde.

En toen kwam de wedstrijd van de gemeente Almere op haar pad. Ze sloeg de handen ineen met de ontwerpers en bouwers van Wikkelhouse en won uiteindelijk een plekje op de BouwExpo. Het Wikkelhouse mocht worden geplaatst en zou tot 30 juni 2019 een vast plekje hebben in Almere.

Wikkelhouse van Hennie Tibben
Dit is het wikkelhouse waar Hennie Tibben twee jaar in mag wonen. Ze heeft het grootste kavel, maar levert door de nieuwe bouw wel steeds wat meer in op uitzicht.

Locatie: nee, Wikkelhouse: ja

Van die BouwExpo zou ze best wel weer weg willen. Een beetje te beklemmend, al die huizen zo dicht op je. Maar dat Wikkelhouse, dat zou best eens een blijvertje kunnen zijn.

En daar was ik dus wel benieuwd naar: hoe bevalt het wonen in zo’n Tiny House? Goed, volgens Hennie. Zeker in het Wikkelhouse. Dat is mooi afgewerkt, heeft een fijne hoogte (er zit geen vliering in) en het heeft een mooie vorm. Zelfs leeg heeft het al een fijne sfeer.

Maar juist als je zo klein woont, is het wel fijn als je je ook op je gemak voelt in je buitenruimte. En daarvoor leent een Tiny House zich prima, maar dan wél in de juiste omgeving.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Verschillende soorten Tiny Houses

Almere is misschien niet de eerste locatie waar je aan denkt, als je een Tiny House kopen overweegt.

Ik in ieder geval niet. Als ik aan wonen in een Tiny House denk, dan stel ik me dat voor in een prachtig bos of aan een meer. Maar niet in een nieuwbouwwijk in Almere. Nu kom ik ook van het platteland, dus mijn mening is ongetwijfeld wat gekleurd.

En juist in steden als Almere blijkt behoefte te zijn aan dit soort kleine huisjes. De reden is heel praktisch: Nederland telt steeds meer alleenwonenden en veel van die alleenwonenden willen een ‘gewoon’ huis en geen appartement. Maar dat is in Almere bijna niet te krijgen voor minder dan 175.000 euro, zo vertelde de Jacqueline van de gemeente Almere. Voor die mensen is het prettig als er ook Tiny Houses zijn.

Die Tiny Houses zijn beter betaalbaar én nemen veel minder ruimte in. Hierdoor kun je op de plek van één eengezinswoning óók drie Tiny Houses bouwen. Dan voorzie je dus drie mensen of stellen van een woning, in plaats van slechts één.

De gemeente Almere zag dat wel zitten en besloot een wedstrijd uit te schrijven, om zo verschillende ontwerpers, bouwers en bewoners van Tiny Houses naar de stad te krijgen. Het doel? Een ‘Tiny Buurtje’ creëren. Hieronder zie je een aantal van de huizen in dat Tiny Buurtje. Alle huizen hebben een maximum vloeroppervlak van 50 vierkante meter.

Het Tiny Buurtje in Almere
Het Tiny buurtje is bijna af, maar nog niet helemaal. Er wordt nog gebouwd, onder meer aan een ’tiny flatgebouw’.
De Skunk, SlimFit en Tiny-A
Hier zie je de Skunk, SlimFit en Tiny-A. Aan de rechterkant zie je nog een klein stukje van de Pionierswoning. Daarnaast staat het Wikkelhouse.
Tiny-A Tiny House in Almere
Het hele dak van deze Tiny-A kan worden bedekt met zonnepanelen. De hoogte zorgt voor wat extra ruimte, zonder dat het extra vloeroppervlak kost.
Pionierswoning - Tiny Houses
De Pionierswoning wordt naar verwachting overgenomen door IKEA en door hen volledig ingericht met allerlei slimme oplossingen.
Koda - Tiny Houses
De Koda is één van die huizen die heel voordelig te maken is. Maar: hij wordt in Estland gemaakt en moet in één stuk vervoerd worden. Voor het vervoer alleen ben je al 18.000 euro kwijt.

Tiny House kopen?

Als je alleen naar de huisjes kijkt en niet naar de locatie, dan lijkt een Tiny House kopen toch wel héél aantrekkelijk. Maar daar is nog wel een kanttekening bij te plaatsen.

Tijdens de rondleiding werd ons namelijk verteld wat ongeveer de kosten voor zo’n Tiny House waren. En in de meeste gevallen kwam dat uit op ongeveer 200.000 euro!

Dat vind ik best een bak geld. Dan vervalt het argument van ‘goedkoop‘ zo’n beetje in één klap en is het maar de vraag hoeveel mensen dan inderdaad schuldenvrij kunnen wonen in een Tiny House.

Het Wikkelhouse van Hennie was iets goedkoper; daarvoor betaal je zo’n 10.000 euro per module. Met acht modules zit je dan op 80.000 euro. Dan heb je echter alleen nog de modules, geen specifieke inrichting. Daar komt dus zeker óók nog een stevig bedrag bovenop. Ik begrijp dat dat misschien weinig is voor wonen in de Randstad, maar bij ons heb je daar ook een ‘echt’ huis voor. Mét een fatsoenlijke tuin.

Een Tiny House kopen zou ik dus niet zo snel in een stad doen, waar de grondprijzen hoog liggen. Althans, niet als het je ook om een stukje financiële vrijheid gaat. Dan kun je er beter zelf eentje bouwen, op een goedkoper (en mooier!) plekje.

En als je dan zo’n Tiny House wilt bouwen, dan kun je best op wat weerstand en moeilijkheden stuiten. Volgens Jacqueline van de gemeente Almere hun je één barrière relatief makkelijk wegnemen: laat gemeentes zien wat zij eraan hebben. Als jij een Tiny House wilt bouwen in een gemeente die nog geen Tiny Houses heeft, moet je het hen vooral zo gemakkelijk mogelijk maken. Wijs ze op de woningnood, maak zelf de tekeningen en lever alles zo kant-en-klaar mogelijk aan.

Vergeet ook vooral niet de omgeving mee te nemen in je plannen. Veel omwonenden denken bij ’tiny houses’ niet aan mooie huisjes, maar aan een soort woonwagenkamp. Laat hen zien dat dit iets heel anders is en voorkom dat ze je vergunning tegen houden!

Heb jij dit Tiny House-buurtje in Almere toevallig al bezocht?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Nee, ik vond het te ver weg. Wel leuk om zoveel verschillende huisjes te zien.
  Wat mij betreft is Tiny wonen juist leuk als je ook veel ruimte hebt. Dus 3 huizen op 1 perceel is slim voor de gemeente maar slaat de plank wel mis denk ik…

  1. Dat ben ik helemaal met je eens! De gemeente had echter ook wel een goed argument; er zijn gewoon heel veel mensen die wél in de stad willen wonen, maar het in de huidige markt gewoonweg niet kunnen betalen, zeker niet als ze er alleen voor staan. Daar hebben ze denk ik best wel een punt, ook als je kijkt naar de bezemkasten die in Amsterdam voor extreem hoge bedragen verkocht worden.

   Maar zou het wat voor mij zijn? Echt niet! Met weinig binnenruimte kan ik wel omgaan, maar ik wil wel een beetje ruimte om me heen!

 2. Die Tiny Houses zijn beter betaalbaar én nemen veel meer ruimte in. Hierdoor kun je op de plek van één eengezinswoning óók drie Tiny Houses bouwen.

  Die zin klopt niet helemaal 😉 Je bedoelt minder ruimte. Volgt mijn vraag. Als je daar zo rondwandelt op die expo, hebt je dan ook echt het idee dat daar 3 huisjes op de plek van één normaal huis staan? Ik krijg het idee van niet namelijk, omdat ze schijnbaar wel allemaal een “normaal”kavel willen hebben. Oftewel vrijstaand wonen, met en wat kleiner huis..

  1. Dank je, heb het aangepast!

   Als antwoord op je vraag; gemiddeld wel. Elk kavel is maximaal 100 vierkante meter en het woonoppervlak is maximaal 50 vierkante meter. Maar als ik het daar zo goed zag, dan waren de meeste kavels bij lange na niet 100 vierkante meter. Waarschijnlijk ook vanwege de grondprijs van 385 euro per vierkante meter..

   Er staat bijvoorbeeld een ‘flatje’ (wel één woning, maar dan met drie verdiepingen) met een oppervlak van 17 vierkante meter. Dat kavel was verder ook behoorlijk klein, daar zat hooguit nog een keer 20 vierkante meter extra bij, maar ik denk nog niet eens zoveel. De Wikkelhouse had wel meer ruimte, maar die had ook het grootste kavel (en dat was nóg niet heel groot). Als ik dan kijk naar een gemiddelde tussenwoning, dan is dat perceel volgens mij een stuk groter. En dan heb ik het nog niet eens over vrijstaande woningen.

   Vergelijk je het met flatjes in Amsterdam, dan zouden er waarschijnlijk niet drie Tiny Houses in passen, maar op het stukje grond waar wij wonen (en dat is dus een gewone tussenwoning), dan passen daar met gemak bijvoorbeeld die toren, de Skunk en de Tiny-A in. Mét de tuin die ze hebben.

 3. Het idee van je huis achter de auto of de trekker die je aan de rand van een natuurgebied zet verdwijnt een beetje. Maar is misschien ook vanwege de expo. En ik vind dat er tegenwootdig al best verschil is in tiny, zo tiny zijn sommige tiny huizen ook al niet meer. Google ook eens op tiny houses oosterwold almere.

  Groetjes Annamarie

 4. Als ik alleen zou zijn spreekt een lyts hûske mij wel aan, maar niet met een gezin van 4. Wat mij verder opvalt is dat je geen bergruimte hebt naast de woning. In Sneek is dat ook het geval, daar staan de fietsen tegen de zijkant var het huisje. Een fiets schuurtje o.i.d ontbreekt en dat vind ik wel een groot nadeel. En inderdaad wat leefruimte buiten om het huis, is ook een must. Ook de reden dat ik buiten de randstad woon. Ik denk dat als ik later alleen zou zijn, eerder voor een hofje zou kiezen.

 5. In Malden werden 18 tiny huisjes van 39 vierkante meter geplaatst. Voor de verhuur, 600 euro per maand. Dat vind ik absurd veel.
  Veel tiny house projecten die gemeenten nu ontwikkelen hebben niks meer met het originele tiny house principe te maken, erg jammer.

  1. Hoi Greet,

   De tiny houses in Malden worden pas in januari opgeleverd. Dit zijn woningen voor jongeren uit Malden die net begonnen zijn met werken. Het zijn dus woningen die niet bedoeld zijn om er voor altijd in te blijven zitten. Het zijn de bekende tiny houses van Heijmans en de eigenaar is een woningcorporatie. De huizen worden neergezet vanwege stijgende woningkrapte in Malden en omdat het snel kan.
   Vergeleken met een gemiddelde studentenkamer zijn de huisjes groter en hebben ze alle voorzieningen. Bovendien krijgen huurders huursubsidie, dit kan oplopen tot 354 euro per maand voor minima.

   Ik denk dat het dus wel meevalt, die prijs.

 6. Als ik die prijzen zo hoor en dan ook nog zo dicht op elkaar, dan is het dus al mislukt, want je moet natuurlijk ook nog gewoon alle andere belastingen betalen.
  Dan woon ik nu een stuk goedkoper in mijn appartement van 100m2 met vrij uitzicht 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.