Recensie: Ontspullen van James Wallman

Recensie van Ontspullen van James Wallman

Ontspullen, meer leven met minder: dat klinkt wel goed, of niet? Nu ik weer lid ben van de bieb, lees ik een stuk meer boeken, ook de boeken die ik dan wel op mijn lijstje had staan, maar waarvan het nu ook weer niet zó dringend voelde om ze te lezen, dat ik ze zou kopen. Dit boek was er daar één van. Inmiddels heb ik het wél gelezen en kan ik er dus eindelijk iets over zeggen 🙂 Zie hier: een recensie van Ontspullen, van James Wallman.

Wat is het voor boek?

De achterkant:

 Je zult vast en zeker herkennen dat je teveel spullen hebt in huis. We hebben er met elkaar meer dan ooit – en veel dingen die we nooit gebruiken, zoals kleding, keukenspullen en prullaria. Maken ze jou nog gelukkig? Volgens trendwatcher James Wallman kun je beter ervaringen verzamelen in je leven en jezelf van spullen ontdoen. De Japanse opruimgoeroe Kondo helpt je met selecteren, maar Wallman gaat een stap verder. Hoe zorg je ervoor dat je niet verleid wordt om meer te kopen?

Recensie: ‘Ontspullen’ is een informatief leesboek. James Wallman schrijft aan de hand van voorbeelden en combineert die met theorie. Hij schrijft eigenlijk niet eens zozeer over hoe je van je spullen af kunt komen, iets dat je misschien zou verwachten, maar meer waarom je van je spullen af wilt komen.

Hij geeft een uitgebreide uitleg over ‘experiëntalisme’, de ‘stroming’ van mensen die dingen willen beleven, maar ze niet per se hoeven te hebben. Wat hem betreft moeten we naar een ander waardesysteem, waardoor we dus die belevenissen hoger op de kaart zetten dan spullen. Daar zitten echter ook weer gevaren in:

1) Als iedereen over zou stappen naar een experiëntalistische levensstijl, dan zou dat een behoorlijke negatieve impact kunnen hebben op de economie
2) Als je je teveel richt op experiëntalisme, loop je het risico dat je dingen doet om het doen en niet meer omdat je er volop van geniet, ze beleeft en ze je leven mooier maken. Denk een beetje in het kader van razendsnel een bucket list afwerken, wat niet automatisch betekent dat je na die (of een andere) ervaring ook echt een ander mens bent

Experiëntalisme is voor mensen met geld

Een van de opvallendste (vond ik dan) dingen in het boek is dat Wallman min of meer concludeert dat experiëntalisme aan de ene kant misschien wel een soort ‘back to basics’ is, maar dat het aan de andere kant ook echt wel iets is voor mensen met geld. Je moet het je kunnen veroorloven om bijvoorbeeld je baan op te zeggen of minder te gaan werken, om vervolgens off the grid te gaan leven met het dak van je plattelandshuisje vol zonnepanelen.

Het is een kunst om elke ervaring intens te beleven, maar als je wat variatie in die ervaringen wilt, dan is dat ook iets waar al snel geld voor nodig is. Denk aan reizen of bijzondere dingen doen. Een mogelijke uitzondering daarop is dan nog de groep met minimalisten, maar die maken weer zo’n sport van zo min mogelijk spullen hebben (en dus heel erg gericht zijn op cijfers), dat het positieve er ook weer een beetje vanaf kan gaan.

Dus, is het wat?

Om eerlijk te zijn was dit boek echt helemaal niet wat ik ervan verwacht had. Toen ik begon met het lezen voor deze recensie, had ik meer een soort praktische handleiding verwacht om te ontspullen. Maar als ik daar doorheen prik, dan is het best een fijn boek.

Het geeft je namelijk een sterke motivatie om van je spullen af te komen en je meer op belevenissen te richten, zonder daarbij uit het oog te verliezen dat de meeste mensen gewoon voor hun geld moeten werken, niet zomaar hun spullen op kunnen pakken en op een onbewoond eiland gaan zitten én dat zelfs als dat wel kon, het helemaal niet prettig zou zijn voor de economie (en dus ook weer voor ‘ons’).

Het geeft net een soort goede balans tussen wat je graag zou willen en wat er realistisch mogelijk is. Dat werkt wat motiverender (voor mij dan) dan bijvoorbeeld een boek waarin een uitkomst beschreven wordt die op dit moment voor mij nog niet haalbaar is. Ik heb hem nog niet gelezen, maar ik kan me zo voorstellen dat dat boek van Marie Kondo daar een voorbeeld van is.

Met al je mooie plannen heb je natuurlijk wel nog gewoon te maken met de realiteit van alledag. Van ‘het geluk van weinig spullen’ ben ik al wel overtuigd, van de toegevoegde waarde van belevenissen ook. En nu is het fijn om ook eens via zo’n boek te horen te krijgen dat je ook stappen vooruit kunt zetten zónder je tent op te zetten op één van de Limburgse heuveltoppen.

Kende jij dit boek al? Heb je het gelezen of wil je het naar aanleiding van deze recensie van Ontspullen nog lezen?

Je kunt ’t zelf ook hier bestellen (het eBook is voordeliger én levert je geen extra troep op!):


Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Interessant, maar niet het enige
 • Mijn cijfer:
  7
The Good

Interessant gebracht

Heel informatief

The Bad

Het informatieve wordt soms droog

Minder praktisch dan de titel doet vermoeden

0
710
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Ik lees graag blogs over consuminderen en 'ontspullen' voor de ervaringsverhalen. Dit boek lijkt mij niks voor mij. Ik heb zo mijn eigen ideeën over wat weg moet en het hoe en waarom.
  Ook vind ik het hebben van bepaalde spullen een ervaring op zich.
  Wij zijn hier alle vijf verzot op lego en we hebben er ook veel van, iedere keer de sets bouwen is hartstikke leuk! En uiteraard spelen de kinderen ook ermee als het in elkaar zit, de jongste bouwt ook vaak fantasie dingen om mee te spelen.
  Ikzelf spaar een kerstdorp bij elkaar van lego.
  En ik heb veel bakspullen voor mijn cupcakes en taarten, iedere keer een leuke ervaring om er iets moois van te maken 🙂
  Maar voor de rest probeer ik wel redelijk minimalistisch te zijn hoor 😉

 2. Ervaringen opdoen, maar wat als je alzheimer krijgt of dement wordt op later leeftijd. Weg zijn dan de ervaringen. Spullen kunnen dan juist helpen om te herinneren.

 3. Als je gemotiveerd moet worden om spullen weg te doen , betekend dat dan niet dat je ze eigenlijk wil houden , en waarschijnlijk flinke spijt krijgt !!

 4. Dat is wel leuk die ervaringen, maar als je vooral thuis bent vanwege je gezondheid/energie dan is dat experimntalisme wat karig.
  Ik ben rigoreus mijn boeken aan het uitzoeken en er staat nu een heleboel op bol. Maar van de opbrengst koop ik dan weer boeken over onderwerpen die me nu boeien. Verder begint dit huis (waar we nu bijna twee jaar wonen) meer als thuis te voelen en heb ik er plezier in om het meer eigen te maken. Ik koop wat spulletjes, kijk mijn kasten na en vind wat leuks. Verder nog wat spullen bij mijn schoonmoeder vandaan. Ze is vorige maand overleden en het huis is al deels leeg gemaakt. Ik heb nu de emaille potjes 'zand' 'zeep' en 'soda'. Een bijpassend pannetje met deksel en een pollepel. Allemaal in dezelfde kleur groen als de emaille, oude brooddoos. Staat nu leuk bij elkaar. Er staan nog spullen van haar in het tuinhuis en ik doe er leuke vondsten in. Zal mijn schoonmoeder leuk gevonden hebben, mijn man vindt het iig leuk 🙂
  Ik hoef niet echt te ontrommelen. Dat deden we voordat we gingen verhuizen. We dachten naar een kleiner huis te gaan en het huis waar we nu wonen is een heel stuk groter. Het is dus behoorlijk leeg hier. En dan is het echt wel leuk om weer eens iets te kunnen kopen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.