Hoe Marie Kondo je helpt rijk te worden

Marie Kondo helpt je met rijk worden

Ik ben nog nooit heel dol geweest op ‘het huishouden doen’. Ik doe liever één keer iets en ga dan door naar het volgende. Maar met een huishouden werkt dat niet zo. Dan komt er gewoon élke dag vieze was bij. En ook die vaatwasser ruimt zichzelf niet in of uit. Maar: als ik de rest van mijn leven nog maar één huishoudelijke taak hoefde uit te voeren, dan wist ik het wel. Opruimen. Dan heb je niet alleen meteen eer van je werk; als je de Marie Kondo in jezelf naar boven weet te halen, kun je er ook rijk van worden.

Chaos

Je herkent het misschien wel: je bent even een poosje druk met werk, je bureau is een puinhoop en je hebt het idee dat je langzaam maar zeker je grip kwijtraakt. Dan kun je twee dingen doen: je stoomt door en stapelt fout op fout of je neemt even de tijd om orde te scheppen.

Als je meestal voor het eerste kiest, dan ben je niet de enige. Je hebt het druk, je hebt geen tijd om op te ruimen. Je hebt al je tijd nodig voor hetgeen waar je mee bezig bent.

Die chaos zorgt er echter voor dat je steeds slechter wordt in het uitvoeren van die taak. Als je bureau vol ligt, is de kans groot dat je geen overzichtelijke to do-lijst hebt en van de ene urgente-niet-belangrijke taak naar de andere springt. En als je in huis steeds struikelt over het rondslingerende speelgoed, zul je je misschien niet de voorbeeldige, vrolijke moeder voelen die je graag zou willen zijn.

Chaos lijkt de makkelijkste weg, maar het maakt alles veel moeilijker.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Dit zegt je rommel over jou

Ik las bij Denise Duffield-Thomas een interessante uitspraak. Zij zegt: ‘Al je rommel laat zien wat jij momenteel in je leven tolereert.’ Ze trekt het bovendien door naar je inkomen: ‘Als je denkt aan de rommel in je kantoor of slaapkamer, wat zegt dat dan over jou en je inkomen op dit moment?’

En daar heeft ze eigenlijk wel een punt.

Want hoe zou jouw (financiële) leven er overvloedig en overzichtelijk uit moeten zien, als je fysieke omgeving zo’n chaos is?

Rommel leidt af. Het leidt je af van wat je eigenlijk zou moeten doen, of van wat je wilt doen. Je kunt heel gemakkelijk dagen, weken, maanden en jaren ‘druk’ zijn, maar geen stap verder komen richting je grote doelen.

Bovendien zit het in de weg. Als alles rommelig is, dan kun je daar zelf moe van worden. Er is geen ruimte om energie te laten stromen en je blijft hangen in hetzelfde vervelende cirkeltje.

De oplossing: rijker worden met Marie Kondo!

Ik zou nog veel meer voorbeelden kunnen geven over hoe rommel een negatieve invloed op je leven heeft. Bijvoorbeeld dat die onoverzichtelijke keuken ervoor zorgt dat je het liefst meteen in de koekjeslade duikt. Of dat een schoenendoos met papier ervoor zorgt dat je financiële vooruitgang stagneert.

Maar laten we liever kijken naar een oplossing.

En die kun je vinden in Marie Kondo.

Voor wie haar boek Opgeruimd nog niet gelezen heeft en ook haar serie op Netflix nog niet gezien heeft: Marie Kondo is een klein Japans vrouwtje, dat alles weet over opruimen. Ze heeft hier haar KonMari-methode ontwikkeld, die bestaat uit de volgende stappen:

1. Ruim op per categorie, niet per plek

Je ruimt dus niet je slaapkamer op, maar verzamelt al je kleding op één plek. Zo zie je hoeveel je eigenlijk hebt en kun je veel beter keuzes maken.

2. Ga het hele huis door

En dan niet: ruim overal op, maar pas deze methode in één keer toe. Doe niet eerst de helft en over drie maanden de andere helft.

3. Bepaal voor elk item of je er blij van wordt

Want waarom zou je iets in huis hebben, waar je eigenlijk niet blij van wordt? Hierdoor wordt het ook makkelijker om afscheid te nemen van dingen die je houdt omdat je ze bijvoorbeeld gekregen hebt. Volgens Marie moet je trouwens ook élk item aanraken. Dus niet ergens naar kijken en bepalen dat het maar moet blijven.

4. Werk op volgorde

Volgens Marie is de ideale volgorde voor het opruimen: kleding, boeken, papierwerk, ‘komono’ (andere dingen) en tot slot je spullen met emotionele waarde.

5. Visualiseer het einddoel

Waar doe je het voor? Stel jezelf voor hoe je huis er straks uit kan zien en hoe dat huis je ondersteunt in de levensstijl die jij graag wilt hebben? Hoe gebruik jij de methode van Marie Kondo om je leven rijker te laten worden?

Positiviteit

Marie’s methode heeft een paar aparte kenmerken. Zo geeft ze aan dat je spullen die je weg doet ook netjes moet bedanken. En ze vindt bovendien dat je spullen die je bewaart voor ‘als je ze ooit nodig hebt’ eigenlijk heel onwaardig behandelt.

Nu kun je denken: dat gaat me wat te ver. Die methode is niets voor mij.

Maar waar het bij Marie Kondo om draait, is positiviteit. Je bewaart spullen omdat je er blij van wordt. Je doneert je spullen omdat ze bij jou niet gebruikt worden. En je doet spullen die een negatieve lading hebben weg, zodat je geen negativiteit ‘opslaat’ in je huis.

En dat is natuurlijk

Leuk, maar hoe zit het met dat rijk worden?

Orde maakt ruimte. Voor doelgerichte actie, maar het kan ook de energiestroom naar bepaalde delen van je leven vrijmaken.

Misschien heb je de serie Consumed op Netflix ook wel gezien. Die laat heel duidelijk zien welke invloed rommel op mensenlevens kan hebben. De kandidaten van dat programma hebben vaak niet alleen een overvol huis, maar ook relatieproblemen, geldproblemen en voelen zich ongelukkig.

Zodra dat huis opgeruimd wordt, verandert dat.

En zo werkt het ook met je financiën.

Als je een fijne, nette werkplek hebt, waar je georganiseerd kunt werken, doe je wat je moet doen. Bovendien maak je dan ruimte voor bijvoorbeeld leuke nieuwe opdrachten, of nieuwe klanten.

Als je administratie op orde is, heb je overzicht, kom je niet steeds achterstallige rekeningen tegen en maak je ruimte voor extra geld.

En als je omgeving zó mooi is als je verdient, dan geloof je misschien ook makkelijker dát jij dat extra inkomen ook gewoon verdient. Dan doe je er onbewust ook niet van alles aan om het weer af te stoten.

Als je aan het opruimen bent, ruim je niet alleen spullen op. Je zult ook merken aan welke negatieve emoties je nog vasthoudt. Welke emoties je nog tegenhouden om bijvoorbeeld rijker te worden of dat mooiere leven te leiden.

Ook hiervoor geldt: als je begint met het maken van bewuste keuzes, en dingen kunt loslaten omdat je weet dat er iets beters voor in de plaats komt, kan je leven volledig veranderen.

Maak de ruimte en laat je verrassen door wat er komt.

Toen ik een jaar of 8 geleden begon met ‘declutteren’ (en bloggen) had ik me echt nog niet kunnen voorstellen dat ik me nu zo vrij zou voelen. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar het gebeurt wél!

En ik zou willen dat ik kon zeggen dat nu alles zo supergeorganiseerd is, dat alles op rolletjes loopt. Maar helaas; ook hier steekt de chaos snel de kop op. Maar ik realiseer me wel steeds beter dat dát dus de oorzaak is van bijvoorbeeld een gebrek aan motivatie, energie of gewoon niet weten waar ik het beste mee kan beginnen.

Dit artikel schrijf ik niet alleen om jou te motiveren; het is voor mij óók een manier om mezelf nog eens even extra met de neus op de feiten te drukken.

Is dit allemaal wat te zweverig voor je?

Dan kun je natuurlijk ook gewoon op een hele praktische manier rijker worden van de methode van Marie Kondo:

 • Verkoop wat je niet meer nodig hebt of niet meer wilt
 • Koop niet meer wat je niet nodig hebt of eigenlijk niet wilt

En houd een groot deel van je geld in je zak. Scheelt je rommel, opruimen, schoonmaken en onderhouden. Bovendien houd je dan voor de zekerheid tóch de weg vrij voor al die positieve energie 😉

Nog wat praktische tips om mee te beginnen:

 • Meld je af van nieuwsbrieven die je niet meer leest (ja, zelfs als het de mijne is)
 • Verwijder contactpersonen uit je telefoon als je hun gegevens niet meer nodig hebt
 • Ruim de rommellade in je kantoor op
 • Maak je toetsenbord een keertje schoon
 • Ga door je administratie en gooi alles wat je niet meer hoeft te bewaren weg.
 • Heb je open kasten? Zorg ervoor dat ze er netjes uitzien (dit is er eentje waar ik straks mee aan de slag ga)
 • Oude visitekaartjes etc.: gooi ze weg als je ze niet meer gebruikt
 • Stap uit app- en Facebook-groepen die niet speciaal iets toevoegen aan je leven
 • Zeg abonnementen op als je geen gebruik maakt van de product of dienst
 • Loop je kosten en uitgaven nog eens door en kijk of je iets kunt schrappen
 • Voor bloggers: verwijder concepten die je toch nooit meer gaat afmaken
 • Maak je mailbox helemaal leeg. En als je dat niet durft; zet dan alles uit je Postvak IN in een aparte map. Houd je Postvak IN daarna ook zo leeg mogelijk.
 • Stop met werk dat je niet leuk meer vindt
 • En met klanten die je alleen energie kosten
 • Doe de boeken weg waarvan je vindt dat je ze moet lezen, maar waarbij je structureel niet voorbij het eerste hoofdstuk komt

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik geloof dat ik wel even aan de slag kan… 😉

Ben jij al eens een keer in Marie Kondo-stijl door je huis gegaan? Of heb je de serie al gekeken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Na de zomervakantie kwam ik oververmoeid thuis te zitten. Te lang en te hard gewerkt en al het andere genegeerd. Nadat de eerste moeheid voorbij was ben ik orde op zaken gaan stellen. Eerst financieel. Een groot deel van ons spaargeld ging naar de aflosvrije hypotheek. De auto, die te duur werd aan reparaties is vervangen door een zuinige UP! van 4 jaar oud. Ik heb mijn pensioen uitgezocht en een plan gemaakt om eerder met werken te stoppen. Ik ben al bijna 50 dus ‘vervroegd’ is in dit geval maar een jaar of vijf maar toch lekker!
  Met mijn werkgever sprak ik nog een pauze af van twee maanden. Dat voelde als een sabbatical, een kado! Zo kon ik nog een aantal doelen halen die ik graag al lang wilde doen. Toen heb ik ook de rommel aangepakt…. Ik heb notabene 20 jaar geleden een opleiding voor professional organizer gedaan maar je wilt niet weten hoe mijn zolder en kledingkast eraantoe waren… ondanks dat ik al jaren bijna niets nieuws koop (omdat ik geloof in hergebruik en circulair).
  Ik stelde (afgekeken van Teunie van Eenvoudig Leven) het doel om 50 vuilniszakken/dozen uit huis te doen.
  Natuurlijk ook Marie gekeken en Consumed. Gister knoopte ik zak nummer 41 dicht! Daarmee had ik mijn kledingkast, de kinderkamers, de schuur en de logeerzolder afgemaakt!
  Het geeft zeker rust. Inmiddels heb ik mijn werk weer opgepakt en zal de uitdaging zitten in het behouden van de balans.
  Wat ik nu nog wil doen zijn de keukenkasten minimaliseren. En daarna bijhouden. Ik ben best trots op mezelf!

 2. Ja mijn huis is aangepakt via de Marie Kondo methode.
  Ik werk vanuit huis en overal in mn huis lagen spullen van mijn werk, dat maakte mij heel onrustig.
  Ik heb wel hulp gekregen via Annelies ( van blijopgeruimd.nl)
  Zonder haar had het nooit zo goed gegaan. Zij gaf mij net dat duwtje wat ik nodig had.
  En ik doe het wel op mijn manier…. dus mijn sokken liggen gewoon nog in bolletjes in de kast?
  Ik heb niet eens zoveel weg gedaan, maar alles ligt nu meer logisch bij elkaar.
  Ik weet nu beter wat ik heb, kan alles sneller vinden.
  Doordat ik mij bewuster ben van wat ik heb koop ik nu veel minder.
  Dat was niet de opzet, maar wel een fijne bijkomstigheid?

 3. Wij hebben proberen te kijken naar de Netflix serie van Marie Kondo maar dat hielden we niet vol. Niet ons type programma, te amerikaans. Dan heb ik meer aan een blog als deze. Nu hebben wij al grote slagen gemaakt omdat we 2,5 jaar geleden ging verhuizen en ook door consuminderen er al bewust van waren door te ontspullen. En hoewel er bij ons best weinig extra binnenkomt zou alles best wel weer aan een sanitycheck kunnen. Zo zou de kledingkast wel weer eens opgeruimd kunnen worden. We hebben afgelopen jaren wel meer gekledingshopt nu we de meeste kleding bij de Kringloop halen, op ondergoed en sokken na, dat die kast stiekem volloopt en ook met achteraf blijkt miskoopjes.

  Verder kunnen wij ook wel door alle spullen in de keuken of kastjes nu we na 2,5 jaar verhuizing van een eengezinswoning naar een 2 kamer appartement ook wel blijkt wat we wel echt gebruiken en wat niet. Als je onze woonkamer ziet dan ziet er echt niet minimalistisch uit en dan hebben wij echt heel veel weggedaan paar jaar geleden.

 4. Japanse voetbalsupporters laten hun vak spic&span achter, Japanse voetballers hun kleedkamer ook. Het is iets uit de Japanse cultuur om uit dankbaarheid voor het gebruik van een ruimte, de rommel ook op te ruimen. Dat leren ze al jong op school, Gakko Soji, het samen schoonmaken van de klas, niet als straf maar vanzelfsprekend, en dat bedanken doet dame Kondo dus ook. Ik heb haar of de serie of een boek van haar nooit gezien. Ik maak schoon met een oudere methode, Flylady. Ik leerde vooral dat schoonmaken ook gewoon een keer klaar is, ik was vroeger echt zo’n duracellkonijn wat maar door ging en door ging. Wat je met een goede methodiek leert is vooral dat je beter geen troep je huis in kan halen. Dat scheelt schoonmaken, tijd én geld.

 5. Ik heb haar boek gelezen en daarna inderdaad een flinke aanval van opruimwoede gehad. Maar haar methode heb ik niet heel precies gebruikt. Dat is me te veel werk en te tijdrovend. Maar de drang tot opruimen kreeg ik er wel van : )

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.