Zo kun je overvloed herkennen én het aantrekken

Overvloed herkennen en aantrekken

5 juli 2001. Hoewel het bijna 20 jaar geleden is, kan ik me die dag nog heel levendig herinneren. Het was de dag voordat we van Zuid-Holland naar Drenthe zouden verhuizen. Vreselijk vond ik dat. En de dag waarop ik ineens ‘vergat’ dat we een hek hadden en er vol bovenop reed met m’n fiets. Broek kapot, knie open. Het was ook de dag waarop we als laatste uitje met de klas naar de Efteling zouden gaan. Veel leuker natuurlijk, maar dat gedeelte van de dag kan ik me veel minder goed herinneren. Vreemd is dat. Of toch niet?

Uit onderzoek blijkt dat mensen negatieve ervaringen zich langer en beter herinneren dan positieve ervaringen. En over het algemeen vallen negatieve gebeurtenissen ons ook meer op dan positieve. Maar er is ook goed nieuws: je kunt daar voor jezelf verandering in brengen en overvloed in jouw leven herkennen én aantrekken. In dit artikel geef ik je daar twee simpele tools voor.

Wat is overvloed?

Voor we daarmee aan de slag gaan, is het goed om eerst eens even te kijken naar wat overvloed nu precies is.

Ik vind overvloed een beetje een subjectief begrip: wat ik overvloedig kan vinden, kun jij hoogst noodzakelijk vinden. En wat ik heel gewoon vind, kan voor jou overvloedig zijn.

Als je het woordenboek erop naslaat, dan staat overvloed gelijk aan overvloedigheid, onuitputtelijkheid, stroom, rijkdom, abundantie. En nog een paar van dat soort mooie woorden.

In feite is overvloed dus wanneer je voor jou meer dan genoeg hebt van hetgeen dat je wilt hebben. Of dat nu geld, gezondheid, geluk of iets anders is.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Schaarste

Of het nu onze Calvinistische inslag is of het gegeven dat we negatieve dingen vaak beter onthouden dan positieve dingen: in overvloed denken lijkt niet zo erg in onze aard te liggen. Veel mensen vinden het makkelijker om in schaarste te denken:

 • “Ik zou ook wel graag leuke dingen willen doen, maar daar heb ik geen tijd/geld voor”
 • “Bah, nu heeft mijn collega die promotie binnengesleept. Dan kan ik het wel schudden.”
 • “De Postcodeloterij is vorig jaar in het dorp naast ons gevallen. Dat was onze kans…”

Het schaarstedenken komt vaak vooral naar voren rondom geld. Die vertalen zich dan in money blocks, die je vervolgens belemmeren om daadwerkelijk overvloed te ervaren.

Het vervelende is dat je zo gemakkelijk in een vicieuze cirkel terechtkomt: je voelt het niet, waardoor je energie ook allesbehalve overvloedig is, met als gevolg dat je het ook niet (meer) aantrekt.

En voor als je niet zo gelooft in energie enzo: als je het idee hebt dat je het slecht hebt, dan zal dat idee altijd worden bevestigd. Je bent dan immers meer gefocust op het herkennen van gebeurtenissen die in dat plaatje passen.

Over die focus straks meer.

Overvloed herkennen

Maar eerst is het dus belangrijk om overvloed te gaan herkennen, zelfs in de allerkleinste dingen. Een mooie manier om dat te doen is door een overvloedslijstje bij te houden. Dit idee deelde Rijk Wijf Christel nét voor de jaarwisseling in haar Rijke Wijven Club op Facebook. En aangezien ik de dag erna tóch zou beginnen met een challenge over manifesteren, leek het me leuk om daar inderdaad eens mee aan de slag te gaan.

Het idee is heel eenvoudig. Je maakt een lijstje – maakt niet uit hoe, waarop of waar – en noteert daarop alle bewijzen die jij ontvangt van overvloed. Alle situaties of dingen die jou een overvloed gevoel geven.

Een greep uit mijn lijstje van de eerste dagen:

 • Bespaarchallenge verkocht
 • Affiliate lead
 • Dag met alle tijd voor mezelf
 • Heerlijke complimenten over blog, cursus, ebook
 • Nieuw member!
 • Account gedeeld met anderen die ik niet eens ken!
 • Rente bijgeschreven
 • Uitbetaling mysteryshopping

Na een dikke week (want eigenlijk begon ik er pas ná de jaarwisseling mee) staat de teller op 50 punten.

En het bijzondere is: de meeste dingen zou ik me zonder dat lijstje niet eens meer hebben herinnerd. Niet omdat ze niet belangrijk zijn, maar waarschijnlijk omdat je aandacht voor het goede onbewust dus blijkbaar tóch even sneller verslapt.

Where focus goes, energy flows

In april 2019 was ik bij Unleash the Power Within van Tony Robbins. Voor wie niet precies weet wat dit is; destijds schreef ik er een uitgebreide review over. Een van de dingen die hij vaak zegt is:

Where focus goes, energy flows

Dus: waar je je op richt, daar gaat je energie naartoe. In de NLP-training die ik jaren terug volgde kwam een zelfde soort statement naar boven: wat je aandacht geeft, groeit.

Je begrijpt: op het moment dat je deze bewijzen van overvloed bewust gaat noteren, geef je hier aandacht aan. Als gevolg daarvan word je je steeds bewuster van nieuwe signalen van overvloed.

Daarnaast heb je hierdoor minder oog en aandacht voor vervelende dingen. Terwijl je aandacht voor het positieve versterkt, verzwakt je aandacht voor het negatieve.

Overvloed aantrekken

Het maken van een lijstje met bewijzen van overvloed, helpt je om overvloed in jouw leven te herkennen.

Dat is de eerste stap in het aantrekken van meer overvloed. Je ziet het, je waardeert het en je registreert het.

Maar daarmee ben je er nog niet.

Overvloed aantrekken draait helemaal om het zorgen voor de juiste energie. Daarover leerde ik een hele belangrijke les van Gabrielle Bernstein. In haar challenge en haar boek vertelt ze dat je energie je realiteit creëert. En met een positieve energie creëer je meer positiviteit.

Ofwel: met overvloedige energie, kun je meer overvloed aantrekken.

Hiervoor is het allereerst essentieel om je te realiseren dat er meer dan genoeg geluk, geld, succes en liefde is voor iedereen.

Vervolgens is het belangrijk om je eens heel bewust te worden van wat er in jouw gedachten gebeurt als je iemand ziet die iets heeft wat jij graag zou willen hebben. Dat kan een bepaald succes zijn, een bepaald vermogen, maar ook iets als een gelukkige relatie, een mooi huis, ouders die nog in leven zijn, een kind.

Wat doe jij als je dat ziet? Word je een klein beetje ongeduldig omdat jij dat nog niet hebt, of misschien zelfs een beetje jaloers? Of ben je oprecht blij voor die ander?

Overvloed aantrekken lukt het beste met die laatste reactie. Als je oprecht blij kunt zijn voor die ander en het geluk van die persoon kunt zien als een voorproefje van wat jou te wachten staat.

Dat die ander nu iets heeft, wil niet zeggen dat jij dit nooit zult krijgen. Nee, zulk ‘geluk’ in jouw omgeving is juist een signaal dat het ook voor jou steeds dichterbij komt. Driftwood noemt Gabrielle dat: drijfhout. En des te meer je daarvan ziet, des te dichterbij je bij je doel bent.

Dit is een belangrijk verschil met dingen die ik tot nu toe altijd gelezen heb over de wet van de aantrekkingskracht. Vaak werd daarin de focus vaak gelegd op iets maar graag genoeg willen en het duidelijk voor je zien.

En dan is je reactie op het succes van een ander misschien weer heel hard naar je vision board staren. Op zoek naar manieren om dit ook voor jezelf te realiseren.

Daarbij sla je echter die superbelangrijke stap over: het laten stromen van positieve energie.

Dus: overvloed herkennen en aantrekken doe je zo

Herken het door er bewust mee bezig te zijn. Gebruik bijvoorbeeld zo’n overvloedslijstje. En zorg vervolgens bij jezelf voor een extra sterke, aantrekkende energie, door scherp te zijn op signalen van overvloed in je omgeving. De meevaller van de buurvrouw, de prijs die degene voor je in de rij bij de supermarkt krijgt, het succes van een collega.

Klinkt heel simpel, net als de tip die ik je een week of twee geleden gaf. Maar: simpel is niet altijd hetzelfde als eenvoudig.

Welke signalen van overvloed en stukjes drijfhout zou jij vandaag voor jezelf kunnen opschrijven?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Ik voeg even een linkje toe 🙂 Overigens is jouw stelling wat dat betreft ook juist: de negatieve dingen vallen vaak meer op (en + emotionele lading = meer impact dan positieve dingen), maar naarmate we ouder worden, neemt die ‘negativity bias’ weer af, waardoor de positieve dingen dus weer sterker blijven hangen. Dus: ‘vroeger was alles beter’.

 1. Mooi idee om in overvloed te denken. Lijkt me dat je dan ook door blijft gaan, omdat je in een goede flow komt. Ik denk wel regelmatig na waarvoor ik dankbaar ben. Dat kan iets heel simpels zijn zoals een lekkere bak koffie of schoon water dat uit de kraan komt. Zo’n lijstje heb ik nog niet geprobeerd :-).

 2. Ik heb het idee dat dat vergroten van de negatieve gebeurtenissen op korte termijn wel zo is. Maar op de lange termijn niet. Wat Mark ook al zegt.
  Tenminste, dat is mijn ervaring. Als ik denk aan vakanties (nou is dat ook vaak positief) ik herinner me daar de leuke momenten van, maar de keren dat het regende weer niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.