Doelen 2020: aflossing op de hypotheek

aflossing hypotheek 2020

Ook in 2020 willen we weer een extra aflossing doen op de hypotheek. Dat is één van die doelen die jaarlijks terugkomt. Het gaat dan om een extra aflossing, het liefst van 10 procent. Dat is namelijk het maximale dat wij boetevrij mogen doen. Dat extra aflossen doen we soms in delen, soms in één keer. Dit jaar kiezen we – net als vorig jaar – weer voor de extra aflossing in één keer. Dan profiteren we mooi het hele jaar van het rentevoordeel.

Hypotheekvrij in 2025

Toen ik in 2016 mijn huis verkocht, kwam er een stukje geld vrij waarop de bijleenregeling van toepassing was. Oftewel: als ik binnen 3 jaar een nieuw huis zou kopen, zou ik over dat bedrag geen renteaftrek meer krijgen.

In augustus 2019 was het precies 3 jaar geleden en had ik géén nieuw huis gekocht. Dus: ik kan het mooi uitgeven aan een nieuwe cabrio.

Grapje natuurlijk. Ik gebruik het liever om de aflossing voor te schieten. De ongeveer 4 procent die we op de hypotheek betalen, tikt natuurlijk veel harder aan dan de heelweinigprocent die ik op mijn spaarrekening krijg.

Gedurende het jaar sparen we dat dan weer samen bij elkaar en wordt mijn huizenpotje weer gevuld. Zodat we dit riedeltje volgend jaar weer opnieuw kunnen herhalen. Zo hebben we het vorig jaar ook gedaan en dat beviel eigenlijk best goed.

Omdat we een vrij lage hypotheek hebben, is die 10 procent jaarlijks haalbaar. En het wordt natuurlijk elk jaar een beetje makkelijker. Wat extra motiveert: als we dit steeds doen, kunnen we boetevrij hypotheekvrij zijn op 1 januari 2025.

Extra aflossen is bij ons heel makkelijk: we kunnen gewoon inloggen en het bedrag via iDeal betalen. We zien dan ook meteen wat de nieuwe stand is en krijgen een indicatie van het nieuwe maandbedrag. En meestal klopt dat precies.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat levert deze aflossing in 2020 op?

Vorig jaar scheelde de aflossing bijna 65 euro in de maand. Dit jaar komt daar dan nog eens 66 euro per maand bij. Dat betekent dat we in 2020 in totaal (bruto) 792 euro minder kwijt zijn aan de hypotheeklasten.

In totaal hebben we zo al 266 euro per maand weggewerkt. Dat scheelt dus bruto al bijna 3.200 euro in het jaar. Elke besparing sparen we overigens weer, zodat het elk jaar makkelijker wordt om die 10 procent bij elkaar te krijgen.

Met al deze extra aflossingen is er inmiddels bijna 50 procent van de hypotheek afgehaald. Aan het eind van het jaar redden we met de annuïteiten misschien wel nét de 50 procent. Zou leuk zijn!

Hypotheekvrij leven

Wij weten nog niet zeker of we hier altijd blijven wonen. Of beter gezegd: de komende jaren zeker nog wel, maar we gaan er ook vanuit in ieder geval nog één keer te verhuizen.

Waarom dan toch extra aflossen?

Dat doen we om een aantal redenen. Als eerste is het gewoon fijn om lagere woonlasten te hebben. Toen ik nog in mijn vorige huis woonde, heb ik ze van 2.500 euro naar 1.500 euro weten te verlagen. Dat betekende in de crisistijd voor mij echt het verschil tussen verzuipen of zwemmen.

De hypotheeklasten van dit huis zijn natuurlijk niet te vergelijken met die lasten. En we betalen ze met z’n tweeën. Maar toch is het ook dan héél fijn om je lasten te verlagen. Lagere lasten = meer geld om te sparen. En van dat spaargeld lossen we dan weer af, betaalden we onze bruiloft en maken we mooie reizen. Of laten we ons huis isoleren, om ook andere kosten wat te drukken.

Daarnaast overwegen we om dit huis aan te houden en te verhuren als we zelf verhuizen. Dan hebben we in ieder geval niets te maken met eventuele eisen (of weigering) van de hypotheekverstrekker.

En tot slot: we betalen nog goed 4 procent. Dat krijgen we niet zo snel ergens anders. Ja, met beleggingen, maar we spreiden ook graag een beetje. Dit werkt voor ons dan heel goed.

Heb jij in 2020 alweer wat extra gedaan qua aflossing op de hypotheek?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

34 Comments
 1. Inspirerend, en wat goed bezig! Ik ben sinds een jaar elke maand iets extra’s aan het aflossen. Vorige week kreeg ik een brief van mijn hypotheekverstrekker: mijn renteopslag (heb geen NHG) gaat daardoor van 0,4 naar 0,2 procent! Omdat de waarde van mijn huis de afgelopen jaren fiks is gestegen, laat ik mijn huis nu taxeren. Hopelijk kan ik met een extra aflossing dan nog een trede lager komen en vervalt de renteopslag daarmee helemaal. Zou zomaar 50 euro per maand kunnen schelen, alles bij elkaar 🙂

 2. Jah, vrijdag 5000€ afgelost, ik stond al in de startblokken. Nu weer wachten op de ouderwets papieren brief. Pom pom pom, het werkt inderdaad verslavend om het maandbedrag te zien dalen.Op naar de volgende extra aflossing.

 3. Ik ben ook helemaal verslaafd aan extra aflossen. Ik doe dat standaard elke maand door een sneeuwbal betaling. En dat scheelt nu toch al € 25 op maandbasis. En elke maand komt daar nog wat bij. Ook vakantiegeld en belasting teruggave gebruik ik hiervoor. Al met al scheelt dat toch een hoop!

 4. Ik herken het van vorige jaren, het werd een verslaving. Onze lasten zijn dusdanig laag dat ik het laatste deel niet meer ga aflossen maar spaar voor eenetra grote buffer. Maar het gevoel ken ik het scheelt zoveel en het geeft je ook zoveel geestelijke rust, als je je niet meer druk hoeft te maken om deze vaste last, die toch iedere keer terugkomt. Ik ben blij dat we op een bepaald moment in staat waren te kopen en wat het niet opgeleverd heeft. De woning kost in de vrije sector aan huur 1300 euro per maand, voor mij als eigenaar ( wel heel veel afgelost) 60 euro per maand en nog 20 euro aan belastingen. Het onderhoud komt er natuurlijk nog op daarvoor wordt 200 euro per maand gereserveerd. Maar het verschil is wel heel groot. Zou ik als eigenaar niet afgelost hebben zouden we nog aan lasten bij de huidige verkoopwaarde moeten rekenen om 1100 euro per maand………

 5. Jazeker. Een enorm bedrag zelfs, uit de overwaarde van onze vorige woning. Ongeveer 24% van onze nieuwe hypotheek meteen na de verkoop meteen afgelost.
  Maar dat is niet helemaal eerlijk vergelijken natuurlijk 😉
  We gaan dit jaar nog flink verbouwen, maar wanneer er geld overblijft gaan we weer ‘zelfstandig’ aflossen.

 6. Jemig…profiteren van rentevoordeel…??? Zelfs bij jou bestaat er nog een residu van de indoctrinatie van “dief van eigen portemonee”. Als je maandelijks aflost daalt je hypotheeksom meteen en betaal je direct minder rente.

  Tenzij de spaarrente fiks hoger is dan de hypotheekrente kan je stelling waar zijn, maar nú toch niet???

  met verbijsterde groet

  1. Ik denk dat je me niet goed begrijpt. Waar ik het heb over profiteren van het rentevoordeel, heb ik het erover dat we door de aflossing nu meteen aan het begin van het jaar te doen, de rest van het jaar flink op betaalde hypotheekrente besparen. Dát voordeel.

   Om eerlijk te zijn snap ik ook totaal niet waar je uithaalt dat ik geïndoctrineerd ben door het ‘dief van je eigen portemonnee’-idee. Als regelmatig terugkerende lezer zou je volgens mij beter moeten weten 😉

 7. Ik los vrijwel maandelijks af. Het minimumbedrag is daarvoor bij mij 1000 euro per keer, dus als dat een maandje te veel is, is het de andere maand 1500/1750 ofzo. En als ik mijn belastingteruggave of vakantiegeld krijg, dan kan ik mooi extra veel storten!

  1. 1000 euro is best veel! Maar top dat je er zoveel structuur in hebt dat het volgende maand dan gewoon meer is 🙂 Hier mag volgens mij elk bedrag; ik kan het gewoon via iDeal doen. Maar dit is wel het makkelijkst, doen verrekenen we het intern wel weer, maar profiteren we in ieder geval direct van maximale aftrek.

 8. Inspirerend artikel!
  Ik kom elke maand net rond, maar kies bewust wel om elke maand te sparen, al is het maar 200 of 300 euro en is daardoor aan het einde van de maand m’n geld wel ‘op’. Die spaarrekening kom ik alleen aan in nood. En elk jaar is mijn doel om minimaal 2000 extra af te lossen. Druppel op gloeiende plaat, maar beter iets dan niets!
  Ik zou voor geen goud in een (goedkopere) woning willen gaan wonen of het doen van leuke dingen of kopen van mooie spullen in willen leveren. Dan maar iets langer over de hypotheek doen, maar wel nú leven!

 9. In heb in januari 10% extra afgelost. Mijn hypotheek is nu nog 100 e per maand. Ik begon in 2013 met 395 e. Ik gebruik het verschil om af te lossen en zet er maandelijks 400e voor opzij. Ik ben bijna hyotheekvrij. Ik denk nog 1.5 jaar, ms dat ik vraag wat de boete is om alles in 1x af te lossen in 2021, maar ik houd er niet van om extra geld aan de bank te geven, dus misschien dat ik gewoon wacht tot het 2022 is en het laatste restant van 2000 euro dan aflos.

 10. De belastingdienst vindt het inderdaad heerlijk!

  Beter koop je er klompjes goud voor. Je euro wordt elk jaar minder waard, tot wel 3 procent!

  Elke euro die je nu aflost, is over 15 jaar nog maar 50 cent waard!

  Simpel: beter sluit je je hypotheek over, dan is de rente lager dan de inflatie en verdien je geld door je hypotheek niet af te lossen ?

  Als je je geld dan in wat goud hebt gestoken wat WEL meer waard wordt, heb je aan het einde van je looptijd een extra hypotheekbedrag bij elkaar gespaard als pensioenaanvulling ?

  1. Klopt, toen hebben we het ook meteen voor het hele jaar in januari gedaan. Voor- én nadeel van een behapbare hypotheek: dan kun je het meteen doen en je die rente besparen, maar je bent tegelijkertijd ook de eerste maand van het jaar al ‘klaar’ met je aflossingsopties.

 11. Zeker. We lossen iedere maand €500 extra af, plus de maandelinkse netto besparing hierdoor. Zo begint de sneeuwbal extra te rollen.
  We hebben deze hypotheek net 2 jaar, nog zo’n 17 jaar te gaan met deze aanpak. Het blijft toch een kwestie van spreiden.

 12. Vorig jaar voor het eerst extra afgelost. De erfenis van opa aangevuld tot €2500 en dat is in de hypotheek gestoken. Het was zo motiverend om te zien dat de maandlasten meteen daalden! Dus nu wachten we de gemeentebelastingen en belastingaangifte af en proberen dan in mei tussen de €2500 & €5000 extra af te lossen. Als je bedenkt dat we het samen van €2300 in de maand moeten doen, vind ik het best een uitdaging.

 13. Het is ons doel om te beginnen met aflossen van de hypotheek binnen 5 jaar. Onze hypotheekverstrekker heeft helaas als eis dat je per keer minimaal 1000 euro moet aflossen. Maar eerst hebben we een lening (voor verbouwing van de zolder) die 6,75% rente heeft… Mijn hart doet al pijn als ik eraan denk. Maar goed. Ons huis is nu wel toekomst proof met een extra slaapkamer erbij.

  Verhalen zoals die van jou inspireren mij om het beter te doen. Stap 1: de lening aflossen. (hij loopt nog 6 jaar en het doel is om deze binnen 3 jaar af te lossen) Als die afgelost is kunnen we het geld wat we daarmee overhouden gaan gebruiken om te gaan aflossen op de hypotheek.

 14. Wij lossen altijd aan het eind van het jaar af. Dat scheelt weer een paar euro als je vermogensrendement heffing moet betalen over je spaargeld. En de besparing op de maandlasten is dan gelijk actief voor het hele jaar dat volgt.

  We hebben een lage rente van 1,65% en besparen met 10% aflossen ook maar iets van € 13,- euro per maand maar omdat wij de aflossingvrije hypotheek telkens voor 1 jaar vast zetten kan die ook ineens weer stijgen. En dan is het fijn als de hypotheek een stuk lager is geworden.

  Mijn doel is over 6 jaar van dat aflossingsvrije deel af te zijn (nog € 55,500). Het andere deel van de hypotheek (bankspaar plus) laten we de gehele looptijd staan. Daar op aflossen kan wel, maar aangezien we rente krijgen op de bankspaar rekening (gelijk aan de hypotheekrente) zouden we ook meer moeten inleggen om uiteindelijk het volledige hypotheek bedrag bij elkaar te sparen.

  Wellicht dat dit in de toekomst nog veranderd, maar voor nu laten we het zo.

 15. Zo fijn om telezen dat meer mensen aflossen! Toen wij begonnen was je nog ‘gek’ als je dat deed: dat scheelde renteaftrek! Rare redenatie blijf ik dat vinden;)
  Vijf jaar geleden hebben we om 0.00 op 1 januari het laatste stukje hypotheek afgelost en we zijn nu al 5 jaar hypotheekvrij:) We waren 12 jaar eerder begonnen met aflossen in ons eerste huis samen nadat we gezien hadden wat er overbleef van de spaarhypotheek na de verkoop van onze ‘vrijgezellenhuizen’: bar weinig. Bij ons eerste huis samen daarom voor 100% aflossingsvrij gekozen en inderdaad zelf zo vrij geweest te gaan aflossen. Vijf jaar later wegens gezinsuitbreiding verhuisd naar een groter huis waarbij we dankzij de aflossingen op ons eerste huis samen nog voor minder dan 1/3 van de aankoopprijs een hypotheek hoefde af te sluiten. Weer aflossingsvrij en met de relatief lage maandlasten dus weer veel ruimte om te af te lossen en 7 jaar later hypotheekvrij!

 16. Augustus 2019 begonnen met extra aflossen en nu al een extra 37 duizend af weten te lossen, wat een maandelijkse besparing van euro 178 oplevert. Sinds augustus hebben we twee inkomens en 1 inkomen gaat in zijn geheel de hypotheek in. Ons plan is om een hypotheek van 255k binnen 4 jaar af te lossen. Zalig gevoel

 17. Wij hebben exact € 883,- afgelost om de 1e verjaardag van onze hypotheek te vieren 😉
  Met dat bedrag konden we precies 1 maand van de hypotheek ‘afkopen’.
  Wij lossen dus af om de looptijd te verkorten en niet om de maandlasten te verlagen, dit scheelt aanzienlijk meer rente op lange termijn. Met deze aflossing van € 883,- besparen we in totaal meer dan € 1000,- aan rente!
  Als je aflost om de looptijd te verkorten, dan neem je automatisch het ‘sneeuwbaleffect’ mee.
  We schreven er ook wat over op onze blog.

  Groet, Nieuwbouwstarters

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.