Doelen 2019: aflossing op de hypotheek

2019: de eerste (en laatste) aflossing op de hypotheek

Een van de jaarlijks terugkerende financiële doelen in ons huishouden is het aflossen van de hypotheek. Jaarlijks mogen we 10 procent boetevrij aflossen en in ons geval is dat best goed behapbaar. Soms betalen we het in één keer terug, soms in meerdere delen. Vorig jaar losten we bijvoorbeeld derde delen af in maart, augustus en oktober. En om 2019 goed te beginnen, besloten we nu al in januari een aflossing op de hypotheek te doen.

Lage rente

Op onze hypotheek betalen we nu nog 4 procent rente. Daar gaat uiteraard hypotheekrenteaftrek vanaf. Dan blijft er echter nog véél meer over dan de 0,25 procent die ik momenteel op mijn spaarrekening bij MoneYou krijg. Ik durf niet eens te kijken wat het huidige rentepercentage bij de Rabobank is. Vermoedelijk is dat nog een fractie van die 0,25 procent.

Normaal gesproken sparen we elke maand een vast bedrag voor de gezamenlijke pot. Daarmee kunnen we dan gedurende of aan het einde van het jaar een aflossing op de hypotheek doen.

Zo gaan onze lasten elke keer een klein beetje naar beneden, waardoor het spaarbedrag weer een klein beetje omhoog kan.

Dit jaar doen we het een beetje anders.

Oude overwaarde

Toen ik in 2016 mijn huis verkocht, bleef er nog wat over. Niet omdat ik het zo fantastisch verkocht had, maar omdat ik in een paar jaar tijd zo’n 70.000 euro afloste. Hierdoor eindigde ik een discutabele plus, ondanks het feit dat ik een stuk minder voor mijn huis kreeg dan ik er in 2009 zélf voor betaald had.

Dat geld heb ik netjes apart gezet op een rekening. Het kon immers zijn dat ik het weer nodig had voor een nieuwe woning. Volgens de bijleenregeling moet ik dat bedrag aan ‘overwaarde‘ (ik blijf dat een beetje een kromme term vinden in deze context) gebruiken voor een nieuwe woning, als ik die binnen drie jaar koop. Dat niet doen kan ook, maar over dat bedrag krijg ik dan in ieder geval géén hypotheekrenteaftrek meer. Dat is natuurlijk ook een beetje jammer.

Nu komt die ‘deadline’ van die drie jaar bijna in zicht. En met een bruiloft op de planning, verwacht (en hoop) ik niet dat we dit jaar nog gaan verhuizen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik dit geld dan ineens in razend tempo uit ga geven. Dat zou niet erg FIRE-proof zijn. Maar ik kan het natuurlijk wél slimmer inzetten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2019: één aflossing op de hypotheek

Na wat overleg hebben we besloten om de 10 procent die we dit jaar boetevrij mogen aflossen, in één keer af te lossen. We lenen het dan uit mijn potje en betalen het gedurende het jaar terug.

Ik loop dan privé 0,25 procent rente mis, maar daar staat wel een besparing van 4 procent (netto waarschijnlijk zo’n 2,5 procent) voor de gezamenlijke pot tegenover.

Door deze aflossing gaan we per maand bijna 65 euro minder betalen, waardoor we over het hele jaar gezien dus een voordeel hebben van ongeveer 775 euro bruto. Min die plusminus 30 euro die ik er anders dus als rente op had gekregen.

Het aflossen kan hier gemakkelijk via iDeal, dus dat hebben we meteen geregeld. Nu staat er nog 62 procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag open en zijn we mooi op weg om binnen 6 tot 7 jaar hypotheekvrij te zijn. De maandlasten zijn sinds ons samenwonen al met 200 euro omlaag gegaan; ook niet verkeerd!

Grote plaatje

Met deze eerste én laatste aflossing op de hypotheek in 2019 kunnen we één doel vast met potlood wegstrepen. Natuurlijk moet het bedrag uiteindelijk weer teruggestort worden in het potje, maar daarmee verwacht ik eigenlijk geen problemen.

En zo werken we gestaag toe naar het grotere plaatje: een financieel vrije toekomst met zo laag mogelijke lasten en zoveel mogelijk passief inkomen. Elke aflossing op de hypotheek werkt mee aan het verlagen van de lasten.

Het opbouwen van passief inkomen doen we op andere manieren. Zo heb ik bijvoorbeeld een ‘actieve’ beleggingsrekening en een pensioenbeleggingsrekening, overwegen we om deze woning nadat hij volledig afgelost is te gaan verhuren en werken we hard aan het opzetten van meerdere inkomstenbronnen.

Het eerste tussenstation: FI Lite. En dan langzaam door naar FI Comfort!

Heb jij in 2019 al een aflossing op de hypotheek gedaan? En hoe staat het verder met jouw aflosplannen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Mooie acties en ontwikkelingen. Ik ga vandaag mijn eerste extra aflossing doen van dit jaar. Dat wordt bijna een heel maandsalaris netto en dat willen we dit jaar 12x doen. Ik zit de hele maand al te kijken naar mijn boekhouding met wat dat allemaal doet en ook wij hopen vanaf nu eerder afgelost te zijn. Hopelijk over 6 jaar en dat is dan binnen de 10 jaar die we stelden vanaf 2016. Daarna opbouwen via beleggingen, maar nu ook tussentijds.

  Leuke termen FI lite en FI comfort. Ook wij denken aan verhuur van woning zodra we afgelost zijn en wie weet dan zelf in een tinynhous ergens warm ?

 2. Goede timing, volgende week schrijf ik hier ook zelf over! Wij gaan dit jaar ook zo’n 5% extra proberen af te lossen. De maximale 10% redden wij niet. Hiervoor snijden we in overige investeringen: dus minder inleg op de beleggingen.

  De reden voor mij is dat een hypotheek erg drukt op je flexibiliteit. Met lagere maandlasten kan je beter tegen een stootje. Dus omlaag met die hypotheek! Ik doe mee ?

 3. Slimme oplossing! 10% per jaar is voor mij niet haalbaar, maar ik wil zeker – net als vorig jaar – weer een mooi bedrag aflossen. Ik ben bijna 29 en vind voor mijn 50e hypotheekvrij wel een mooie doelstelling (vorig jaar het huis gekocht).

 4. Waarschijnlijk op jullie niet van toepassing, ga er even vanuit dat je dit trucje al kent (of een spaar hypotheek hebt, dan is het ook niet handig), maar je kunt een rente risico verlaging bij de bank vragen als je hypotheek lager is dan de waarde van je woning.

  Wij gaan dit begin maart ook doen, dan komt er een taxateur langs en dan komen we als het goed is uit op 90%hypotheek t.o.v. marktwaarde woning. In mijn geval gaat me dat 0,3% rente schelen. Dat is zo’n 70 euro per maand aan rente die ik de komende jaren niet meer hoef te betalen.

  De banken hanteren verschillende rente risico opslagen, deze staan meestal wel op hun website. Sommige banken verlagen automatisch de opslag, maar bij de meeste moet je dit d.m.v. een taxatierapport aantonen (of woz waarde maar die is in deze tijd meestal aanzienlijk lager dan de marktwaarde).

  1. Hoewel dat voor de 90% geloof ik nog niet het geval is wil ik je voor de 80% alvast tippen dat er banken zijn die dan ook een modelmatige waarde accepteren. Zie het als een online taxatie op basis van recente transacties van soortgelijke woningen. Het zou me niet verbazen als het aantal banken dat zo gaat werken sterk gaat toenemen.

   Dat zou iedereen bij 80% en verder toch mooi telkens een flink bedrag aan taxatie schelen!

 5. Hier nog geen aflossing gedaan dit jaar. Meteen maar even de maandelijkse €500 + bespaarde rente aflossen. Goed idee!
  Verder doen we het qua aflossen al langere tijd rustig aan. Enerzijds omdat onze buffer nog niet op orde is, anderzijds omdat we de studieschuld bij elkaar aan het sparen waren, maar dat is nu compleet. Echt sinds deze maand hebben wij 20% minder inkomsten doordat we 20% minder zijn gaan werken samen. We moeten dus even kijken hoe dat uitpakt.

 6. Wij deden deze maand een eerste extra aflossing van €700. We begonnen 10 jaar geleden met een hypotheek van €176000 en sinds 2013 lossen we extra af.
  Inmiddels is de hypotheek gedaald naar een bedrag van €114000.
  De rentevaste periode loopt deze zomer af. We betalen nu nog 5% rente en zijn heel benieuwd naar het voorstel van de hypotheekverstrekker.

 7. De risico-opslag bij Nationale Nederlanden gaat er in ieder geval niet automatisch af. Na aanvragen zelfs ook niet! De adviseur zei dit destijds van wel. Dit hebben we helaas niet zwart op wit.

  We hebben nu 0,4 % opslag omdat hypotheekwaarde t.o.v. Woningwaarde 2 jaar geleden > 90% was. Sinds begin vorig jaar is deze al kleiner dan die 90% door aflossen en stijging van de woningwaarde. Deze gaat er niet af omdat Nationale Nederlanden dat beleid niet had en je hebt destijds getekend voor dat beleid.

  Was het er wel af geweest dan scheelde dat zo’n €85 per maand. Inmiddels voelt het als bijna €1500 teveel betaald.

  Het beleid zou veranderen begin dit jaar naar meerdere tariefklassen ook voor bestaande hypotheken. Dit hebben ze vlak voor het begin van het jaar alweer uitgesteld naar Q2 2019.

  Verrekening van teveel betaalde rente tot introductie, als je hier voor in aanmerking komt, gaan ze doen.

  Hoeveel dit dan is kun je weer niet berekenen want de nieuwe tariefklassen zijn nog niet bekend.

  Al met al slecht geadviseerd door SNS en slecht behandeld door de bank. Aflossen wordt niet beloond.

  Hebben meer mensen hier last van bij nationale Nederlanden ?

  1. Ik zie hier inderdaad ook staan dat het vanaf het tweede kwartaal van 2019 automatisch zou moeten gaan, maar als ze dat eerder ook al hebben aangekondigd en niet veranderd, blijft het dus nog even de vraag of dat echt doorgaat.

   Ik moest er bij de Rabobank zelf om vragen, maar daarna werd het wel vrij vlot geregeld, dus dat viel me mee. Bij de huidige geldverstrekker Hypotrust is geen sprake van een opslag, dus daar kan helaas ook niets vanaf.

 8. Wij zijn al een tijdje hypotheekvrij en kan je vertellen dat dat een heel fijn gevoel is!
  Verder hebben we dus hele lage maandlasten waardoor we flink kunnen sparen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.