Thomas (35): “Iedereen verklaarde ons voor gek; wij zagen het als kansen pakken”

hypotheek aflossen crisis huis

Wat voor de één waanzin is, is voor de ander niets anders dan kansen zien en ze grijpen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Thomas en zijn vrouw, die tot twee maal toe in crisistijd een nieuw huis kochten, nog voor het andere was verkocht. Voor hen waren het ingecalculeerde risico’s. Want: de twee gaan juist helemaal niet roekeloos met hun geld om. Ze hebben nu juist een stevige spaarpot, waarvan ze nog niet precies weten wat ze ermee aan moeten. Hier lees je hun verhaal.

Kopen, renoveren, verkopen

“Ik ben Thomas, 35 jaar oud en getrouwd. Samen hebben we twee jonge kinderen. Ons gezinsinkomen is ongeveer 4.900 euro netto. Af en toe hebben we nog wat extra.

Drie jaar geleden kochten we het huis waar we nu in wonen voor 422.500 euro. Ons vorige huis kochten we in het dieptepunt van de markt en renoveerden we volledig. Hierdoor hadden we overwaarde, die we in dit huis konden steken.

Momenteel hebben we een hypotheek van 330.000 euro. 32.000 euro daarvoor zit al in een beleggingspolis. Dit huis is inmiddels ook ongeveer 550.000 tot 600.000 euro waard. Dat komt ook deels doordat we dit helemaal hebben gerenoveerd. Die renovaties betalen we steeds uit eigen middelen; daar sluiten we geen extra hypotheek voor af.”

Strak overzicht

“Het huis waarin we nu wonen, is ons derde huis. Toen we in 2006 ons eerste huis kochten, verdienden we allebei vrij weinig. Daarom zorgden we voor strak overzicht. Alle inkomsten en uitgaven hielden (en houden!) we bij in Excel.

Alles wat boven onze gebudgetteerde uitgaven lag, sluizen we direct door naar de spaarrekening.

In de loop der jaren zijn we meer gaan verdienen, maar we gingen niet meer uitgeven. Hierdoor groeide ons spaarsaldo dus gestaag. Jaarlijks kwam daar ook nog een aanvulling bij van de hypotheekrenteaftrek.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Geen plan

“We gaan best heel bewust met ons geld om, maar we hebben nooit echt een plan gehad met ons spaargeld. Wel heeft het ons de ruimte gegeven om spontane grote plannen direct te kunnen uitvoeren.

Toen mijn werkgever bijvoorbeeld failliet ging, nam mijn vrouw ook ontslag en maakten we een rondreis van een half jaar.

Wij dachten: “Er is altijd werk, als je maar bereid bent om concessies te doen.”

Dat is goed uitgepakt. En die manier van denken heeft ons wel vaker geholpen. We kochten ons tweede huis bijvoorbeeld middenin de crisis, nog voor ons huis was verkocht.

Iedereen verklaarde ons voor gek, maar wij hadden het gewoon doorgerekend. Wat zou het ons kosten als we van het allerslechtste scenario uitgingen?

Vier jaar later deden we dit nog eens over. Ook toen pakte het prima uit. Veel mensen zien dat vooral als geluk, maar wij hadden hier écht wel goed over nagedacht.”

Goedgevulde spaarrekening

“Inmiddels hebben we dus niet alleen een fijn huis, maar ook een goedgevulde spaarrekening. Maandelijks komt daar zo’n 1.400 euro bij en gedurende het jaar ook nog eens ongeveer 5.000 euro aan belastingteruggave, 3.000 euro aan vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 1.500 euro.

Dan hebben we ook de kinderbijslag nog, maar die storten we direct naar een aparte rekening. Voor eventuele studies van de kinderen.

Maar: er gaat ook wel wat vanaf. We geven best veel uit aan ons huis en aan vakanties. Ik schat dat onze spaarrekening al met al per jaar met zo’n 10.000 euro groeit.

Overigens lopen we hier niet mee te koop. Het is niet dat ik niet niet wil delen; ik zou mensen juist graag willen helpen met de kennis en ervaring die ik heb. Maar eigenlijk wordt er nooit naar gevraagd.”

Investeren

“Ik heb nog steeds geen spijt van de keuzes die ik in de afgelopen jaren heb gemaakt. Hooguit van de keuzes die ik niet heb gemaakt.

Met de kennis van nu, had ik 5 jaar geleden graag nog geïnvesteerd in een appartement in Rotterdam. Dat had ons mooi verhuurinkomsten op kunnen leveren.

Nu staat er zo’n 60.000 euro op de spaarrekening. Wat gaan we daarmee doen? Voor beleggen voel ik niet zo heel veel. En aflossen op de hypotheek is wel een optie, maar we betalen nu maar 2,69 procent (bruto). De besparing voelt dan ook niet enorm.

Maar: we zijn ook weer niet van plan om te blijven werken tot we 65 zijn, dus wat dat betreft zou vervroegd aflossen wél weer een mooie mogelijkheid zijn.

Als iemand hier bepaalde tips of adviezen in heeft, houd ik me aanbevolen!”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Lees hier de andere geldgeheimen >>

Zelf meedoen? Dat kan natuurlijk ook. Deel je verhaal dan hier >>

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Mooi, hoor, wat dat rotsvaste vertrouwen in dat er altijd kansen komen kan opleveren! Ik zou zeker extra aflossen op de hypotheek als ze beleggen niet zien zitten. Ook met een lager rentepercentage beperk je altijd rentesponsoring aan de bank.

 2. oversluiten lijkt me niet heel zinvol. de rente is laag, al zou het nog lager kunnen, maar dan betaal je het verschil in de vorm van een boete. We hebben nog voor een deel een beleggingspolis die de hypotheker ons adviseerde over te sluiten. echter betalen we hiervoor in de komende 16 jaar nog 33.600 euro inleg en de bank is verplicht ons minimaal € 105.000 euro uit te keren over 16 jaar. We hebben dit advies dus afgeslagen.

 3. Wellicht een kleine tip als je niet zo ” in to” de aandelen bent.
  Ga onder het motto verdeel en heers.
  Los wat af, stukje crouwdfunding(lendahand laat mooie resulaten zien en is erg transparant), kijk eens naar een spaarrekening van de dela. Waarbij je partner en jij beide eentje openen en elkaar als 2de verzekering nemer benoemen.
  Depositogarantieregeling is eveneens wellicht een optie. Deze is trappen verdelen.
  Door het over de opties te verdelen geniet je waarschijnlijk niet van het hoogste rendement maar je voorziet jezelf van geld daar waar je het nodig hebt.

 4. Interessant artikel, maar ik begrijp alleen niet dat je niet zo van het beleggen bent als je wel zoveel geld hebt. Dat is toch zonde? Ga het geld aan het werk zetten en zorg dat het meer wordt door investeringen, peer 2 peer landing, aflossingen, beleggingen etc. Anders wordt het telkens minder waard en dat is zonde.

 5. Dat is een goed gevulde spaarrekening. Ieder jaar wordt het wel minder waard door inflatie.
  Probeer eens het spaarplan van Dela (2% rente tegenwoordig) als je beleggen niet ziet zitten.

 6. Bij Dela hebben we inderdaad ook een spaarpotje, maar ik begon nu te twijfelen of ik dat geld dan niet net zo goed kan aflossen op de hypotheek. Vooral omdat de rekening bij Dela niet onder het garantiestelsel valt.
  Beleggen geeft naar mijn idee nooit garantie op rendement dus of het zonde is om het niet te doen weet je natuurlijk nooit zeker.

 7. Je weet 100% zeker dat je bank verplicht is om di 105.000 euro uit te keren.
  Wij hadden er vroeger namelijk ook 1. Maar die 105.000 was slecht het verwachte doelvermogen.
  Of de beleggingen dat gingen redden moest je alsnog maar afwachten…
  Het kon natuurlijk ook meer worden, maar ook minder. En ze schuwden niet om elk jaar flink wat beheerskosten af te trekken.

 8. Hoi Karin, dat weet ik gelukkig 100% zeker. Doelkapitaal ligt op 150.000 en gegarandeerde uitkering op 105.000. Het is daarom ook niet voor niets dat ze me al 2 keer hebben aangeboden dat ik deze polis kostenloos mag omzetten naar een annuïteitenhypotheek . Het lijkt er op dat ze bij aanvang van deze hypotheek in 2006 het gegarandeerde rendement gelijk hebben gezet met de hypotheekrente. Toen 4,2%. Deze polis mag ik bij iedere verhuizing weer meenemen, maar de nieuwe hypotheekrente staat dan weer niet in verbinding met het garantiekapitaal. Die kunnen ze nooit meer verlagen en blijft 4,2%. Dit wordt ieder jaar ook netjes bevestigd in de jaaropgaaf.

 9. Wauw! lekker bezig. Als je je huis in een betere tijd dan nu gekocht hebt en flink opgepakt hebt, is dat inderdaad onwijs chill en levert je dat heel erg veel op. Het lijkt mij een heerlijk gevoel om zoveel overwaarde te hebben op je huis.

  Mijn eigen appartement in het centrum van een redelijk grote stad is ook gestegen in waarde en dat is heel erg fijn!

 10. Mooi! Ik zou naast een mooie buffer toch kiezen voor aflossen, reken eens door hoeveel je bespaart aankomende jaren tot het einde van je hypotheek. Dat je huis tzt zoveel waard is bij verkoop a la, maar je hebt wel een hele grote schuld nu. Er is volgens jullie altijd wel werk. Maar er is natuurlijk ook de mogelijkheid dat er iets op je pad komt waardoor je niet meer of niet veel meer kunt werken. Wij hebben dit zelf meegemaakt dus vandaar.

 11. Leuk en herkenbaar stuk. Dezelfde leeftijd, hetzelfde inkomen, ook 2x gekocht in de slechte tijd. Wij lossen alleen wel enorm af ivm 5,2% en hebben daardoor nu nog voor 42% een hypotheek.

 12. Dat is het grote voordeel aan een hypotheekrente van 5,2%. Dat motiveert enorm om af te lossen. Wij hebben nu toch ook maar een apart potje gemaakt voor aflossen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.