Pieter (35) en Amanda (33): “Dankzij klussen en overwaarde herinvesteren zijn we nu hypotheekvrij!”

hypotheekvrij dertigers

Meerdere keren verhuizen doet iedereen wel. Maar wat doet het met je financiële positie als je steeds een kluswoning koopt, die opknapt, met overwaarde verkoopt en vervolgens die overwaarde in je nieuwe woning investeert? Dan kun je dus best snel hypotheekvrij zijn. Peter (35) en Amanda (33 – niet hun echte namen) deden dat. Zij verhuisden onlangs naar een nieuw huis, waarvoor ze géén financiering meer nodig hadden. Om als dertigers al hypotheekvrij te zijn, maakten ze een aantal slimme keuzes.

Hypotheekvrij als dertigers, daar wil ik alles over horen. Maar vertel eerst eens wat over jullie zelf?

“We zijn een jong stel met een dochter van 1 jaar, en wonen in Noord-Oost Nederland. Ikzelf ben 35 jaar en werk parttime in de verpakkingsindustrie, mijn vriendin is 33 jaar en werkt parttime in de zorg.

We zijn de afgelopen jaren meerdere keren verhuist, telkens van koopwoning naar koopwoning, waarbij we iedere keer de overwaarde terug hebben geïnvesteerd in de volgende woning. Iedere woning (op de laatste na) was een kluswoning en omdat we beiden handig zijn hebben we op deze manier ons vermogen kunnen opbouwen.

Ons huidige huis wat we nét hebben gekocht is een klein (precies 50% kleiner dan onze vorige woning) vrijstaand huisje uit 1999 in mijn geboortedorp, we zijn net klaar met de verbouwing waarbij we de hele woning van binnen en buiten hebben vernieuwd.”

Jullie werken beiden parttime, wat verdienen jullie?

“Toen we dit huis kochten, zaten we gezamenlijk op 4.800 euro netto per maand. Dat gaat straks waarschijnlijk wel flink omlaag, omdat ik (Pieter) van plan ben om te stopen met werken voor onbepaalde tijd.

Wat ik ga doen? Geen idee. Misschien word ik wel fulltime huisvader, maar het kan ook zomaar zijn dat ik straks ergens twee dagen per week wat doe. Of ik laat me omscholen in een hele andere richting. Zolang ik er maar happy van word, is het goed.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat is eigenlijk jullie hypotheekverhaal? Hoe zijn jullie hier – hypotheekvrije dertigers – gekomen?

“Op ons laatste huis, dat we dus onlangs hebben verkocht, hadden we een volledig annuïtaire hypotheek van 225.000 euro. Daarop betaalden we 2,4 procent rente.

Mijn eerste huis kocht ik echter al op mijn 18e. Toen nog voor 80.000 euro en met 110 procent financiering. Een klein appartement, dat ik wat opknapte maar uiteindelijk toch na drie jaar met 3000 euro verlies verkocht.

Daarna kocht ik een casco appartement voor 95.000 euro, waarvan ik 100% financierde. Mijn vriendin trok toen bij me in en samen hebben we dat appartement helemaal opgebouwd. Dat konden we een jaar later met een overwaarde van maar liefst 40.000 euro verkopen.

Vervolgens verhuisden we naar een vrijstaande woning in onze geboorteregio. We betaalden hiervoor 150.000 euro en hadden nog 90 procent financiering nodig. De overwaarde uit het appartement gebruikten we deels voor de aankoop en deels voor de verbouwing. Hier hebben we drie jaar gewoond. Omdat de markt inmiddels behoorlijk was opgekrabbeld, konden we hier 240.000 euro voor krijgen.

Toen verhuisden we naar het huis dat we onlangs weer hebben verkocht. Daarvoor betaalden we 290.000 euro met 80 procent financiering. Dit huis was nieuwbouw, dus we hebben maar weinig geklust. Eigenlijk wilden we deze hypotheek extra snel aflossen, maar door de oververhitte woningmarkt was de overwaarde incasseren eigenlijk veel slimmer.

We besloten dus deze woning weer te verkopen. De 150.000 euro overwaarde die daaruit is gekomen, hebben we gebruikt om zonder hypotheek een kleinere, vrijstaande woning in mijn geboortedorp te kopen. Dat hebben we vervolgens helemaal verbouwd en daar zijn we inmiddels ingetrokken.”

En hoe zit het dan met je aflossingen?

“We hebben eigenlijk vooral de standaard aflossingen gedaan. Op onze vorige hypotheek was dat dus 15.000 euro.

We wilden eigenlijk steeds gaan aflossen, maar het kwam er steeds niet van. We hebben gewoon steeds onze overwaarde gebruikt om steeds minder te hoeven financieren. Best gek om dan uiteindelijk een woning te kopen zonder daarvoor naar een hypotheekadviseur te moeten!”

Hoe voelt het, om als dertigers hypotheekvrij te zijn?

“Wij willen vooral hypotheekvrij zijn omdat dit ons meer vrijheid en zekerheid geeft. Ikzelf heb altijd gedroomd (en daar bleef het vooral bij) om te stoppen met werken op m’n 50e. Doordat we nu hypotheekvrij zijn én we onze vaste lasten drastisch hebben verlaagd kan ik nu echter op mijn 35e al stoppen met werken. Werken is, als onze situatie zo blijft, optioneel en dat is een erg fijn gevoel! Ik heb nu de mogelijkheid om te doen waar ik blij van word, in plaats van dat het een soort inspanningsverplichting is.

We vonden het sowieso al steeds een fantastisch gevoel geven om een huis te kopen en dan steeds meer eigen vermogen in te kunnen leggen. Dan voel je je toch meer eigenaar. Onze nieuwe woning is voor 100 procent van ons en voor 0 procent van de bank. Dat is fijn.

In de tijd dat we wél een volledige financiering voor de woning hadden, voelde het voor ons een beetje alsof we in een geleend huis woonden. Dit gevoel is nu helemaal weg, want dit plekje is helemaal van ons!”

Praat je hier ook wel eens over met je omgeving?

“Onze familie en directe (goede) vrienden weten van onze situatie, soms volledig, soms gedeeltelijk. We lopen er, denk ik, niet heel erg mee te koop.

We vertellen het af en toe wel als een goed gesprek met de juiste mensen die richting op gaat, maar dat komt vooral ook omdat we er zelf gewoon erg trots op zijn.

De reacties zijn over het algemeen, of eigenlijk tot nu toe altijd, erg positief. Mensen zijn soms zelfs geïnspireerd omdat we onze situatie niet gebruiken om nóg meer geld over te houden (en dus uit te geven) maar om meer vrije tijd te creëren.”

Heb je nog tips voor mensen die graag jullie voorbeeld willen volgen?

“Poeh! Moeilijk… Ik kan alleen maar tips geven gebaseerd op mijn eigen ervaring natuurlijk. Ik zou zeggen: gebruik, indien mogelijk, de huidige woningmarkt en bouw hiermee je vermogen op. Wij hebben een stapje terug gedaan qua (koopwoning)status en zijn hiermee hypotheekvrij, overweeg of dit voor jou ook een optie is.”

Dankjewel voor het delen van jullie verhaal!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Wat knap! Helaas zijn wij op “latere leeftijd” pas gaan kopen, waardoor we ons nu in een heel andere situatie bevinden. Dit inspireert me wel om te kijken of we er nog iets van kunnen maken.

 2. Leuk verhaal! Wij overwegen een soortgelijke stap, overwaarde cashen en dan emigreren, waarbij het huis niet veel groter hoeft, maar waar we wel minimaal 4x zoveel grond hebben om onze plannen waar te maken. Met goed uitkienen, sparen en overwaarde zou het zomaar zo kunnen zijn dat we ook geen hypotheek meer hebben. En ook eerder aan stoppen met werken kunnen denken.

 3. Wat een inspirerend verhaal! Wij hebben ons toenmalige appartement in 2015 met een restschuld verkocht maar toen ook voor relatief weinig geld ons huidige huis kunnen kopen. Qua salaris wonen wij inmiddels erg ‘scheef’ maar de lage maandlasten maken dat zeker waard. Ik vind het wel eens lastig om mijn hoofd niet op hol te laten brengen door grotere, mooiere huizen in een betere buurt en met (vooral) meer grond maar probeer daar niet aan toe te geven, zeker met de huidige gekte op de woningmarkt. Wij zijn vorig jaar begonnen met beleggen en extra aflossen, geïnspireerd door de verhalen van Adine en mensen zoals Pieter en Amanda.

 4. Misschien een keer een artikel over de voor- en nadelen van het hebben van geen hypotheek?
  Wij zijn nu bijna 3 jaar hypotheekvrij en dat opent weer nieuwe inzichten om versnelt met pensioen te kunnen.

 5. Hartstikke mooi! Maar ik vind er wel wat van dat je op zo’n jonge leeftijd op deze manier tegen werken aankijkt. Doen ze misschien vrijwilligerswerk? Waar leven ze van? Spaargeld? En wat als het ‘op’ is/raakt? Wordt er dan (ten onrechte als je het mij vraagt) aangeklopt bij de overheid?

  Resumé: ik zou zelf niet zonder enige inspanning kunnen in de vorm van (vrijwilligers)werk. Alleen maar vrije tijd lijkt mij op lange termijn geen stimulans voor je gestel en mind.

  1. Ze kúnnen stoppen met werken, maar werken beiden nog parttime en ik neem aan dat dat genoeg is om de levenskosten te dekken, zonder in te teren op spaargeld. Want idd; als dat op is kun je niet bij de overheid aankloppen. Ik geloof niet dat daar een uitkering voor is (en dat lijkt me ook niet nodig).

 6. Wij hebben ook net ons huis verkocht met maar liefst €331.000,- aan overwaarde (na jaren van intensief aflossen). We hebben een nieuw huis gekocht van €250.000,-, wat niemand wilde hebben vanwege de looks. Blijkbaar letten mensen daar meer op dan op het energielabel. We steken er €50.000,- in aan verbouwing. Dan is het huis €325.000,- waard. Wij hebben dan bijna een ton op bank (grotendeels in beleggingen), zijn hypotheekvrij op ons 43-ste en hebben al weer een overwaarde gecreeerd. Vrijheid, blijheid en nooit meer druk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.