Berry is bijna hypotheekvrij: “Wij bespaarden 42.000 euro aan hypotheekrente”

Hypotheekvrij hypotheekrente besparen

Een hypotheek is voor de meeste mensen heel gewoon. Maar aan zo’n hypotheek hangen ook een aantal spelregels. En die kunnen soms ‘gewoon’ door de bank veranderd worden. Ik heb er ervaring mee, maar Berry ook. Toen zijn bank hem voor de keuze stelde om een hoge hypotheekrente te accepteren óf de hypotheek in te trekken, kozen hij en zijn vrouw voor een derde optie: in rap tempo aflossen. Nu is hij bijna hypotheekvrij én heeft hij 42.000 euro aan hypotheekrente bespaard.

55.000 euro afgelost in de eerste acht jaar

“Ik ben Berry, 45 jaar, getrouwd en heb twee kinderen. Ik woon met mijn gezin in een koophuis in Brabant. Bij ons huis zit ook een bedrijfsruimte; nu verhuren we die, maar als ik mijn eigen bedrijf daar in de toekomst zou willen voortzetten, dan kan dat.

Als ondernemer wisselt mijn inkomen én moet ik natuurlijk voor mijn eigen pensioen zorgen. Het salaris van mijn vrouw is wél vast. Samen hebben we maandelijks ongeveer 3.200 tot 3.800 euro te besteden.

Toen we acht jaar geleden deze hypotheek afsloten, was hij 165.000 euro. We hebben de rente toen voor 5 jaar vastgezet tegen 4 procent.

De eerste 8 jaar hebben we niets extra’s afgelost. Met de gewone aflossingen hebben we echter toen wel al 55.000 euro van de hypotheek kunnen aflossen. We zouden 2019 ingaan met nog 110.000 euro aan hypotheek.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Dwang van de bank

“Dat vonden we aardig behapbaar. Maar toen kwam de bank ineens met hele nieuwe voorwaarden. Zij deden ons in december 2018 het aanbod om de rente voor 5 jaar vast te zetten tegen 6,2 procent rente.

Maar het was niet echt een vrijblijvend aanbod: als we het niet voor 1 januari 2019 zouden accepteren, dan zou de bank de hypotheek intrekken.

Oversluiten lukte toen natuurlijk al niet meer, dus we zijn onder protest akkoord gegaan.”

84.000 euro hypotheekrente

“We ontdekten toen dat we gedurende de hele looptijd niet 64.000 euro aan rente zouden betalen, maar maar liefst 84.000 euro rente.

Dat is natuurlijk een enorm verschil!

We ontdekten ook dat als we sneller zouden aflossen op onze hypotheek, de totaal betaalde hypotheekrente ongeveer op 44.000 euro zou uitkomen. Dat was maar liefst 42.000 euro verschil met de 84.000 euro in onze nieuwe situatie.

We besloten dit jaar alles op alles te zetten om zoveel mogelijk af te lossen.”

Auto verkocht, spaarrekening leeggemaakt

“Na die actie van de bank wilden we hen het duidelijke signaal geven dat we hen niet nodig hadden. En daar zijn we vól voor gegaan.

We zijn niet op vakantie geweest, hebben een auto verkocht, ons vakantiegeld opgespaard, de spaarrekening leeggemaakt en een kleine belegging opgeheven om ongeveer 60.000 euro vrij te maken.

Dat hebben we allemaal gebruikt voor de aflossing.

Ook hebben we bij de bank alsnog een variabele rente afgedongen, zodat we vrij zijn om af te lossen wanneer wij dat willen. Dit jaar hebben we héél zuinig geleefd, maar daar gaan we nu de vruchten van plukken.

We zijn er dus heel erg blij mee. Als je elke maand kijkt wat je weggooit aan geld voor rente, en je weet dat je volgend jaar netto 1.000 euro meer overhoudt dan nu, dan motiveert dat enorm. En niet alleen komend jaar hè; dat is voor de komende 22 jaar!”

Ongeloof

“Mijn beste vrienden weten dat we hiermee bezig zijn en dat heeft best wel tot discussies geleid. Sommigen wilden zelfs mijn berekeningen in een Excelsheet zien, omdat ze niet geloofden dat er zó veel hypotheekrente moest worden betaald voor je hypotheekvrij bent.

Veel mensen denken dat hypotheekrente goed is, dat het hen geld oplevert, maar de aftrek is natuurlijk veel minder dan de besparing die ik vanaf begin 2020 al heb. Hypotheekvrij zijn is beter dan aftrek van je hypotheekrente krijgen.

Dat is overigens meteen ook de beste tip die ik iedereen kan geven: reken eens uit hoeveel aflossing en hypotheekrente je uiteindelijk betaalt voordat je hypotheekvrij bent. Die bedragen zijn zó hoog; ze vallen in het niet bij het ‘doorslaggevende voordeel van hypotheekrenteaftrek’, waar veel geldverstrekkers vaak op hameren.”

Tip: check ook eens wat de huidige hypotheekrentetarieven zijn.

Vrij keuze

“Momenteel hebben we nog twee andere* hypotheken over. De 1.000 euro netto die we nu extra te besteden hebben, lossen we extra af op die hypotheken. Op die manier zijn we binnen 8 jaar helemaal schuldenvrij. En elke euro die we nu weer aan hypotheekrente besparen, lossen we ook meteen weer af. Dat werkt exponentieel.

[*AFV: Ik vermoed dat deze voor het bedrijfspand zijn, maar heb Berry nog even gevraagd om extra toelichting 🙂 ]

Mijn doel is om zelf weer over mijn leven en inkomen te beslissen, zonder dat een bank hierover kan meebeslissen. We zijn inmiddels meerdere keren verhuisd en hebben steeds opnieuw ervaren dat de bank invloed wil hebben op ons geld.

Als we spaargeld hadden, werd dat bij een verhuizing in het aanbod verwerkt, waardoor we geen reserve meer hadden. En zonder reserve… geen vrije keuze!”

Bedankt voor het delen van je verhaal, Berry!

Wil jij ook jouw aflosverhaal delen? Leuk! Dat kan hier >>

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Aflossen van je hypotheek geeft een gegarandeerd rendement, en met die hypotheekrente kan ik mij goed voorstellen dat jullie extra zijn gaan aflossen. Jullie hebben er veel verschillende acties voor ondernomen. Erg mooi om te zien!

  2. Goede les dus: als je weet dat er in dat jaar je rentevaste periode afloopt, direct offertes aanvragen bij verschillende aanbieders om te kijken wat er mogelijk is. Ben trouwens echt benieuwd welke bank het durft om zo een hoog percentage te vragen…

  3. Aaah! Dit is wel echt next level. Wat ongelofelijk fijn. Het lijkt mij een heerlijk vrij gevoel ook. Maar ze hebben er ook wel veel voorgelaten. Dus dat is een bewust keuze.

  4. Vreemd verhaal, dat de bank dreigt de hypotheek in te trekken als je niet op heel korte termijn op het aanbod met hogere rente ingaat. En dat terwijl er flink is afgelost. Hier moet toch meer spelen dan 1 simpele hypotheek. Wij hebben al meerdere keren een nieuwe renteperiode afgesproken zonder enige problemen. Zo lang je de rente en aflossing netjes betaald kan de geldverstrekker toch geen rare extra voorwaarden stellen, lijkt mij.

  5. De regelgeving is de laatste jaren ook echt strenger geworden. Misschien dat icm de andere hypotheken waar hij het over heeft dit (extreem slechte!) aanbod opleveren?

    Super goed dat jullie extra zijn gaan aflossen in deze situatie. Nog belangrijker tip is inderdaad om niet af te wachten waar je eigen bank mee komt, maar voor het einde van de rente-periode zelf actief te gaan shoppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.