Olaf heeft 174.500 euro afgelost: “Nog even en we zijn hypotheekvrij!”

hypotheek aflossen olaf hypotheekvrij

Een hypotheekvrij leven klinkt goed, maar de hypotheek aflossen kan soms best een uitdaging zijn. Je begint enthousiast, maar merkt al snel dat een paar duizend euro schuld wegwerken toch een heel ander verhaal is dan honderdduizenden euro’s. Bovendien: je hebt de tijd. Iedereen betaalt zo’n hypotheek toch pas na 30 jaar terug? Olaf niet. Hij besloot juist veel sneller af te lossen, om meer vrijheid te krijgen én geen fortuin aan rente weg te gooien. Inmiddels heeft hij al 174.500 euro afgelost en is hij bijna hypotheekvrij. Hier vertelt hij zijn verhaal.

Zekerheid

“Ik ben Olaf en ik ben 60 jaar. Ik ben getrouwd, werkzaam als logistiek medewerker en ik heb een eigen huis. Maandelijks komt er hier ongeveer 4.000 euro binnen en een deel daarvan gebruiken we om onze hypotheek af te lossen.

Inmiddels hebben we al 174.500 euro afgelost. Daar hebben we 13 jaar over gedaan.

We zijn 13 jaar geleden begonnen met een aflossingsvrije hypotheek van 187.500 euro. De hypotheekrente hebben we toen – in 2006 – voor 20 jaar vastgezet tegen 4,6 procent.

Nu lijkt dat heel veel, maar destijds was dat best een redelijk rentetarief. Wij vonden het belangrijk om een bepaalde zekerheid te hebben rondom wat we per maand moesten betalen en hebben daarom gekozen voor die 20 jaar vast.

Wel hebben we afgesproken dat we boetevrij nog 20 procent van de hoofdsom mochten aflossen.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Vermogensopbouw

“We zijn eigenlijk vrijwel meteen begonnen met het extra aflossen op de hypotheek. In de eerste instantie gebruikten we daar vrijgekomen spaarplannen en polissen voor.

De laatste jaren hebben we er nog meer vaart achter gezet door maandelijks nog eens 1.000 euro extra af te lossen.

We zijn begonnen met aflossen om de lasten omlaag te krijgen. Ook zien we een afbetaald huis wel als een indirecte aanvulling op het pensioen. Door meer ruimte in onze financiën te creëren, hebben we meer ruimte om te sparen en te beleggen.”

Lees ook: Mar is bijna hypotheekvrij: “Aflossen werkt aanstekelijk!”

Werkloos

“Ik ben ontzettend blij dat we zijn begonnen met het extra aflossen op de hypotheek. In 2013 kwam ik namelijk zonder werk te zitten. Uiteindelijk lukte het me wel weer om een baan te vinden, maar mijn loon ging aanzienlijk naar beneden.

Zonder onze extra aflossingen was het een stuk moeilijker geweest om dan alsnog rond te komen.

Overigens hebben we ook heel veel andere kosten flink gereduceerd, zodat er voldoende overbleef om af te lossen.”

Hypotheekvrij

“In onze omgeving praten we er niet heel veel over. Mensen weten over het algemeen wel dat we hiermee bezig zijn en dat we bewust met ons geld omgaan. Maar details delen we eigenlijk niet speciaal.

We houden onszelf gemotiveerd door ons goed te realiseren dat we dit geld eigenlijk via een omweg weer aan onszelf terugbetalen. Bovendien is het heerlijk om elke maand meer geld over te houden.

Natuurlijk vraagt het ook wel om een stukje zelfdiscipline; je levert toch nu wat geld in, voor voordeel op de langere termijn.

Wij hoeven nu nog maar 13 maanden, dan zijn we helemaal hypotheekvrij. Dan kunnen we nog meer sparen en beleggen. En natuurlijk genieten, want dat vinden we – nu! – ook ontzettend belangrijk.”

Beste tip voor het aflossen van de hypotheek

“Wat bij ons enorm veel heeft gedaan, is een vast maandbedrag overmaken naar de hypotheekverstrekker. Elke maand opnieuw. Dat tikt op een gegeven moment écht aan.

En als je extra geld krijgt, bijvoorbeeld uit spaarplannen of polissen, deposito’s, etc.; gebruik het dan ook hiervoor. Uiteindelijk komt het dan via een omweg wel weer bij je terug!”

Bedankt voor het delen van je verhaal, Olaf!

Wil jij ook jouw aflosverhaal delen? Leuk! Dat kan hier >>

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Op zich heel erg mooi, maar beetje jammer dat je straks eigenwoningforfait moet gaan betalen. Misschien beter om een laag hypotheek bedrag te houden dan volledig af te lossen..

 2. Mooie resultaten uiteraard maar m.i. wel discutabel. Je laat in de bloei van je leven heel veel dingen voor later waar geen zekerheid over is. Oftewel, niemand heeft een glazen bol die ons verteld hoe je er over 30 jaar voorstaat. Misschien ben je niet meer in staat om te genieten van je zuur opgebouwde vermogen.

  Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat je dan maar geld over de balk moet smijten maar dat je nu je leven moet leven! Ik zou bovenstaande aanpak nimmer adviseren. Het zou toch “dood”zonde zijn als je het niet kunt gebruiken als het zover is.

 3. Beste Rense,
  Heb in de “bloei” van mijn leven ook genoten van onze hobby’s zoals motorrijden, vakanties ( eerst vooral kamperen en later geheel verzorgde vakanties ) en op tijd terrasje pakken etc. Heb altijd al gestreefd naar sparen/beleggen in combinatie met toch kunnen genieten. Aflossen is via omweg terugbetalen aan jezelf, met de huidige zeer lage hypotheekrente, door de overheid genomen beslissing maximaal aftrekpercentage hypotheekrente op 37% te zetten ( op korte termijn ) is de belasting teruggave al helemaal niet meer interessant. Wet Hillen wordt inderdaad afgebouwd in 30 jaar ( dan ben ik hopelijk 90 jaar) en heb dan ( bij leven en welzijn) volgens mijn plan het huis al lang in contanten omgezet. De kunst is denk ik niet volledig te leven naar wat er binnenkomt aan inkomen, maar ook wat je gelukkig maakt. Heb voorheen eigen bedrijf gehad en probeer het “huishouden” te runnen als bedrijf. Kosten drukken, verspillingen zijn uit de boze en inkomen trachten te verbeteren. Wellicht had ik deze componenten beter moeten belichten in mijn “aflosverhaal.” Met vriendelijke groeten, Olaf

 4. Michel schreef:
  24 december 2019 om 19:31

  Op zich heel erg mooi, maar beetje jammer dat je straks eigenwoningforfait moet gaan betalen. Misschien beter om een laag hypotheek bedrag te houden dan volledig af te lossen..

  ——–

  Je betaalt met een eigen woning sowieso het eigenwoning forfait. (EWF)
  Wanneer de betaalde rente lager is dan dan de forfait waarde treedt de wet Hillen in werking, waarbij je het forfait mag wegstrepen tegen de betaalde rente. Deze regeling wordt vanaf 2019 versoberd en afgebouwd over 30 jaar waarbij je ook bij een volledig afgeloste hypotheek per jaar 3,33% meer aan ewf gaat betalen. Uiteindelijk betaald dus iedereen met of zonder hypotheek weer het volledige EWF.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.