Geldgeheim: Lisa (26) heeft al zo’n 125.000 euro gespaard

125000 euro gespaard

Veel twintigers gebruiken de periode na hun studie om hun studieschuld af te lossen, nog wat mooie reisjes te maken en eindelijk die eerste eigen auto te kopen. Hoewel ze het over het algemeen écht niet slecht hebben (volgens het CBS zijn de meeste twintigers economisch zelfstandig), staan ze ook niet bepaald bekend om hun spaardrift. Wat dat betreft is Lisa* (26) écht een uitzondering. Zij heeft namelijk in haar leven al zo’n 125.000 euro bij elkaar gespaard.

Voor onze beeldvorming: kun je wat meer over jezelf vertellen?

“Mijn naam is Lisa (nou ja, niet echt, ik blijf liever anoniem) en ik ben 26 jaar. Ik werk fulltime en hoop binnenkort samen te gaan wonen met mijn vriend. Momenteel woon ik nog alleen, in mijn eerste koophuis.”

En jij staat er financieel dus behoorlijk goed voor?

“Zo zou je het kunnen noemen. Toen ik mijn huis kocht, heb ik daarbij een hypotheek afgesloten van 100.000 euro. Daar is inmiddels nog 23.000 euro van over. Ik heb dus al 77.000 euro afgelost.

Daarnaast heb ik ook nog een leuk spaarpotje op mijn bankrekening: zo’ n 45.000 euro. Ik heb dus bij elkaar al zo’n 125.000 euro gespaard en daar ben ik op mijn leeftijd best wel trots op!”

Dan heb je vast ook een flink salaris?

“Dat valt mee. Ik verdien met mijn fulltime baan zo’n 2.300 euro netto per maand, dat is inclusief reiskostenvergoeding*. Een mooi salaris dus, maar het is ook niet zo dat ik bakken met geld verdien.”

* Een modaal inkomen zit op ongeveer 2.120 euro per maand

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Weten anderen dat je zo’n spaarder bent?

“Nee. Eigenlijk weet niemand dat ik nog zo’n lage hypotheek heb. Ik ben best wel veel bezig met sparen en aflossen en veel mensen vinden dat dan toch een beetje hebberig of vrekkerig.

Ik zou gewoon nooit een euro onnodig uitgeven. In mijn jeugd heb ik zowel rijkdom als armoede gekend en als ik mag kiezen, dan kies ik toch echt voor rijkdom.

Overigens zit dat voor mij niet in mooie spullen, maar in financiële rust in mijn hoofd. Vandaar ook dat ik de keuzes maak die ik maak.

Het is trouwens ook niet zo dat ik er bewust niet over praat. Mensen vragen er gewoon niet naar. Ze verwachten het denk ik ook niet. Mijn moeder weet wel dat ik best wat overhoud, maar die heeft geen idee hoeveel. Ik houd het maar gewoon zo.”

En wat vind je vriend hiervan?

“Dat is nog wel een dingetje. Ik wil namelijk binnenkort gaan samenwonen en dan moet ik hem wel vertellen dat ik zoveel geld heb. Dat vind ik eng, omdat ik niet weet hoe hij zal reageren.

We hebben het steeds vaker over financiën, maar dan vooral over ons inkomen en wat voor huis we kunnen betalen.

Maar goed, ik neem natuurlijk veel meer mee dan alleen mijn inkomen en ik vind het wel moeilijk om dat te delen.”

Welke reacties verwacht je als mensen wél weten dat je al zo’n 125.000 euro hebt gespaard op je 26e?

“Ik ben vooral bang dat mensen dan wat van me gaan verwachten, financiële steun bijvoorbeeld. En weet je, het is niet zo dat ik krenterig ben. Tijdens mijn studie heb ik mijn broer vaak geld gegeven, omdat hij er gewoon wat minder goed mee om kon gaan. Dat vond ik ook helemaal niet erg. Maar dat is mijn broer. Van ieder ander zou ik dit wél vervelend vinden.

Bovendien merk ik ook dat er vaak maar weinig begrip is voor spaarzame mensen. Ze worden al snel ongezellig en krenterig genoemd, terwijl ik mezelf echt wel vrijgevig vind.

Voorlopig vind ik het dus prima zo, dit geheim!”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Lees hier de andere geldgeheimen >>

Zelf meedoen? Dat kan natuurlijk ook. Deel je verhaal dan hier >>

Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:

125.000 euro gespaard Lisa

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Wat een mooi spaarbedrag op zo’n jonge leeftijd. Met het salaris dat je noemde heb je weinig luxe-uitgaven gedaan om hier te komen!

 2. Wat knap!!! Zeker op die leeftijd. En ja, je hebt echt wel een mooi salaris hoor. Als je fulltime op de werkvloer in de zorg werkt, mag je blij zijn als je dit bedrag haalt (inclusief onregelmatigheidstoeslag). Dus geniet v je salaris en het idee dat je er alleen maar op vooruit gaat.
  Je bent wel heel zuinig geweest en dat doet niet iedereen je na. En ik denk dat je vriend nog stijl achterover slaat als je vertelt over je spaargedrag/bedrag. Belangrijkste is dat jullie op 1 lijn komen mbt de financien: 1 gezamenlijke rekening of allebei een eigen rekening met een gezamenlijke rekening (ik zou persoonlijk voor het laatste gaan), hoogte vd hypotheek, welke budgetten voor welke uitgaven, welke spaardoelen, etc. Als jullie op 1 lijn komen, moet het goedkomen op financieel gebied. Succes in ieder geval met dat gesprek! Ik kan me voorstellen dat je dit niet zomaar even op tafel gooit.

 3. Hallo Lisa, geweldig dat je al op jonge leeftijd hebt ontdekt wat een rust een spaarbuffer je kan geven. In je verhaal kom ik tegen dat je met je vriend een huis wilt kopen. Je zou kunnen overwegen je huidige huis aan te houden voor de verhuur. Het dealen met huurders is niet voor iedereen geschikt, maar als het bij je past geeft het een leven lang een inflatiebestendig inkomen!

 4. Goed gedaan zeg!
  Als ik jou was, zou ik dit wel zo snel mogelijk met je vriend bespreken (maar dat heb je volgens mij zelf ook al bedacht). Misschien kun je afspreken om je vermogens gescheiden te houden. Dat doen mijn man en ik ook: vermogens(opbouw) gescheiden en inkomen gedeeld.

  1. Ja, dat zou ik inderdaad ook doen. En als je van plan bent je eigen huis te verkopen en je krijgt te maken met de bijleenregeling, dan kun je ook nog overwegen om die inbreng dan in ieder geval officieel vast te laten leggen. Of overwegen: ik zou het sowieso doen. Ik heb dat in een eerdere relatie anders gedaan en dat heeft niet goed uitgepakt voor mij.

   Mijn man en ik hebben alles gescheiden, behalve het huis, waar we beiden voor 50/50 in zitten. Daarnaast hebben we een gezamenlijke betaalrekening voor de gezamenlijke lasten en een spaarrekening voor gezamenlijke dingen. Mocht het ooit om wat voor reden dan ook nodig zijn om de boel te verdelen, dan is helemaal helder wat van wie is. Gaan we niet vanuit, dus dan is het ook niet erg dat er wat op papier staat.

 5. Ik zou bij de notaris een samenlevinscontract laten opstellen daarmee kun je zaken vastleggen voor het geval de relatie niet blijft bestaan.

 6. Hmm, er mist hier iets in het verhaal. Natuurlijk mooi dat Lisa zoveel heeft gespaard, maar hoe liepen die inkomsten dan? Ze heeft gestudeerd, dus ik ga er even van uit dat ze op haar 22e echt is gaan verdienen, en daarvoor bijbaantjes om rond te komen en de hypotheek te betalen. Dat huis heeft ze wellicht op haar 18e gekocht met garantstellling van haar ouders of iets dergelijks. Dat kun je dan wel betalen van een bijbaantje plus basisbeurs als je verder heel zuinig bent, maar extra sparen lukt dan echt niet.
  Ze is nu 26, dus ze zou pas 4 jaar echt geld opzij hebben kunnen zetten. Met haar salaris kan die 125.000 dan niet.
  Wat is het geheim achter het geldgeheim? Steun van haar ouders naast het inkomen? We zullen het wellicht nooit weten…

  1. Ik denk dat er eerder iets aan toegevoegd wordt; aannames.

   Ik snap je rekensom, maar ze geeft alleen aan dat ze ’tijdens haar studie’ haar broer heeft geholpen. Dat hoeft toch helemaal geen universitaire studie, na 6 jaar VWO te zijn, of überhaupt een afgeronde studie? Het MBO, waar je een paar jaar eerder al mee klaar kunt zijn (zeker als je een vroege leerling bent), wordt door veel mensen óók gewoon een studie genoemd. Dan kun je er inmiddels ook al 9 jaar flink sparen op hebben zitten. En zelfs als het mét bijbaantje was, dan ligt het er ook maar net aan hoe of wat. Ik kon naast mijn (uni) studie (10 contacturen in de week) gemakkelijk een fulltime baan aanhouden. Voor mijn broertje, ook uni, was dat met volle dagen practicum compleet onmogelijk.

 7. Dit is wel heel leuk. En goed gedaan!
  Waar ik vooral om moest grinniken is dat je wel eens leest over mensen die bang zijn hun partner te vertellen over een enorme schuld, terwijl het hier spannend is om te vertellen over een enorm spaarbedrag. Liever zo.
  Mooie prestatie, lekker samen van genieten.

 8. Ik zat zo even te rekenen. 125000 eurp sparen….
  Als je hebt gestudeerd ben je minimaal op je 21 ste klaar. Dan heb je 5 jaar om te werken. 125000 gedeeld door 5. Want ze is nu 26..dan moet ze 25000 per jaar sparen. Stel dat je dat deelt door 13. 12 maanden plus dertiende maand dan kom je op 1923, per maand dat je moet sparen. Met een salaris van 2300 per maand???? Ik vind het knap.

 9. Ha Lisa, mocht je je huidige huis inderdaad verkopen en je bij de koop van een nieuw huis te maken krijgt met de bijleenregeling: in De Volkskrant van 4 januari 2019 stond een artikel over twee manieren hoe je om kunt gaan mhet ongelijke inbreng bij de aankoop van een huis : https://www.volkskrant.nl/cs-ba25a2f3. Wellicht dat je daar iets aan hebt.

 10. Leuk Lisa. Ik snap dat je het je vriend niet zo gauw durft te vertellen. Je kan afspreken om je bezit apart te houden. Ik zou wel vast nadenken over de toekomst, maar ook over de verdeling van het geld. Het klinkt nu logisch om alles gescheiden te houden, maar denk ook aan de toekomst mocht er ooit kinderen komen en je minder wil werken en evt financieel afhankelijk van je partner wordt.

  Uit ervaring spreek ik dat we na de komst van de kids maar alles op 1 hoop hebben gegooid, wat ik vooraf nooooit zou doen.

 11. Super knap! En grappig meestal hoor je juist dat mensen niet over schulden durven te vertellen, niet over spaargeld. Maar ik snap het wel!
  Zelf heb ik toen ik 18 was van mijn opa geld gekregen (hij wilde een deel van zijn erfenis zelf verdelen en gaf ons er een boodschap bij i.p.v. dat dit na zijn dood zou zijn). Dit gaf mij natuurlijk een mooie basis, maar ook besef en een mindset. Ik had er makkelijk mijn studie van kunnen betalen (dat ‘mocht’ ook van hem, het moest een zinvolle bestemming krijgen). Maar ik koos daar niet voor en heb altijd hard gewerkt naast mijn studie en juist doorgespaard. Toen ik een paar jaar later op mijzelf ging wonen, gebruikte ik mijn spaargeld niet voor de inrichting, maar gebruikte ik een deel van mijn salaris iedere maand en hierdoor stond een tijdje mijn tuinbank in de woonkamer totdat ik mijn mooie bank kon bestellen en gespaard had!

 12. Ola! Als je samen een woning gaat kopen komt je vriend er achter dat je een Eigen Woning Reserve hebt opgebouwd in je woning. Die moet je namelijk vanuit de belastingdienst inbrengen in de nieuwe woning.

  Het spaargeld op je rekening kan je wel volledig buiten beschouwing laten als je wilt.

 13. Je hoeft het niet in te brengen. Je hebt alleen geen recht op hypotheekrente aftrek over dat deel van de hypothecaire lening wat je zelf met de winst had kunnen financieren (versimpeld gezegd). Laat onverlet dat vriendje-lief er sowieso achter gaat komen als je samen een huis koopt.

 14. Goed gedaan! Mijn vrouw en ik zijn beide erg zuinig (mijn vrouw nog meer dan ik, die gaat als ze na controle van de bon erachter komt dat er een korting van € 0,05 niet is meegerekend nog weer terug naar de kassa bijvoorbeeld haha) Meegekregen van onze ouders denk ik, die van beide kanten financieel mindere tijden hebben gekend.

  Ondertussen heeft dat geleid tot een afgeloste hypotheek en nog genoeg spaargeld over op m’n 35e!
  Toch maar eens gaan verdiepen in beleggen denk ik 🙂 Ik zit te denken aan een groen beleggingsfonds.

 15. Wauw wat superknap! Ik ben natuurlijk supernieuwsgierig of je een man hebt uitgezocht die ook goed met geld kan omgaan. Dat zou ik graag eerst willen weten voordat je gaat samenwonen maar ik ga er vanuit dat je hem al een beetje hebt gechecht 🙂 Zelf ben ik met een enorme zuinigerd getrouwd dus hij had eerst alleen een probleem met de manier waarop ik geld uitgaf, terwijl ik al vrij spaarzaam was.
  Ga lekker zo door maar probeer ook wat het touw te laten vieren in de zin van Geen euro onnodig uitgeven. Ik hoop niet dat alles onnodig is, ik bedoel dus ook even een keer met vriendinnen op terras oid.

 16. Ik heb ook eens zitten rekenen. Zou zij met 20 al een koophuis hebben genomen, dan heeft ze in 6 jaar tijd een bedrag gespaard van 125.000, wat neerkomt op meer dan €1700 in de maand. Dan zou ze moeten leven van €600 per maand, wat niet aannemelijk is met vaste kosten die je hebt voor een koophuis, zoals gemeentelijke belastingen, waterschapslasten, energie, gas licht, onderhoud. Daarnaast heb je ook je eigen kosten als ziektekostenverzekering, auto, je moet ook ergens van leven; aan eten ben je als je zuinig leeft ook wel €100 per maand kwijt.

  Dit is nu al het tweede verhaal wat ik op deze site lees, wat te mooi klinkt om waar te zijn. Wat mij laat vermoeden dat dit fake stories zijn om een bepaalde bewondering te oogsten en geld te verdienen met advertenties etc. Ik haak af op deze site.
  Ik vraag me stiekum af, hoeveel mensen erin trappen 😉

  1. Hé Anja, ik laat je met alle liefde het interviewformulier lezen hoor, als je een beetje technisch bent, kun je misschien ook nog zien van welk IP-adres het verstuurd is en op die manier fact checken 😉 Ik snap overigens helemaal dat je vraagtekens stelt bij dit soort verhalen, want clickbait is echt en er zijn genoeg sites die op deze manier inderdaad bezoekers willen trekken. Als je me hier al langer volgt, dan weet je dat dat niet de manier is waarop ik dingen doe.

   Bovendien even inhoudelijk: ze heeft inmiddels 77.000 euro op haar hypotheek afgelost. Toen dan. Als je aanname (want dat is het) zou zijn dat ze haar huis op haar 20e kocht, dan heb je het over 1.070 euro per maand extra, waardoor je kunt leven van 1.230 euro. De 45.000 euro is een spaarpot die ze heeft opgebouwd tot nu toe, in de hele 26 jaar van haar leven. Daarin kan geld zitten dat haar ouders voor haar hebben gespaard en dat op haar 18e vrij kwam, daarin kunnen meevallers, erfenissen en weet ik niet wat zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.