Doelen 2021: aflossing op de hypotheek

De feestdagen zijn weer voorbij. En dat betekent dat er weer ruimte is voor een éxtra feestdag: de dag waarop we weer boetevrij een aflossing mogen doen op de hypotheek – één van onze doelen voor 2021. Aflossen deed ik op mijn vorige hypotheek al graag en sinds we in 2016 gingen samenwonen in het huis van man, hebben we die trend samen voortgezet. Elk jaar schaven we op die manier weer 10 procent extra van de hypotheek af.

Waarom wij extra aflossen op de hypotheek

Als je eenmaal begonnen bent met extra aflossen op de hypotheek, dan weet je: het is verslavend. Het is heerlijk om je schulden met elke extra aflossing te zien verdwijnen én je maandlasten te zien dalen. Op mijn vorige hypotheek heb ik in 3 jaar tijd ruim 70.000 euro afgelost, dus je kon wel zeggen dat ik aardig in het ritme zat.

No way dat ik daarmee ging stoppen toen ik ging samenwonen. Ook al was de hypotheek op dat huis een stuk lager dan wat ik gewend was.

Aflossen op je hypotheek heeft heel veel voordelen, voor ons zijn momenteel dit de belangrijkste:

 • Maandlasten verlagen voor meer vrijheid (we kunnen inmiddels van een bijstandsuitkering rondkomen – niet ons streven, maar het kán)
 • Meer rendement (wij betalen nog 4 procent op de hypotheek)
 • Vermogen opbouwen zonder vermogensrendementsheffing te betalen (we willen nog een keer verhuizen, dus vinden het niet erg om vermogen in stenen te hebben)

Daarnaast hebben we het momenteel heel goed. Dan vind ik het ook niet meer dan logisch om ook te bouwen aan een zorgeloze toekomst. Financieel dan.

Natuurlijk; het geld komt anders ook wel op. Maar ik heb liever dat het iets voor ons doet en dat we dát rendement eventueel uitgeven. Da’s een veel duurzamer plan.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zo regelen wij dat met die extra aflossing op de hypotheek

De afgelopen twee of drie jaar hebben wij de aflossing al in januari gedaan. Daarvoor gebruikten we het potje dat ik ‘overhield’ aan de verkoop van mijn huis. Daaruit schoten we de aflossing voor, die we gedurende het jaar van de gezamenlijke rekening terugbetaalden.

Ik kreeg toch vrijwel geen rente op mijn spaargeld en op die manier konden we wel gedurende het hele jaar profiteren van het rentevoordeel van de aflossing.

Het nadeel daarvan was dat onze spaarrekening niet zo hard groeide; het grootste gedeelte ging naar de aflossing van de hypotheek.

Daarom hebben we dit jaar besloten om het iets anders aan te pakken: man en ik hebben beiden 2000 euro van ons eigen geld ingelegd en de rest hebben we uit mijn potje geleend.

Hierdoor houden we maandelijks samen meer over om te sparen. Fijn, want we hebben nog wat wensen voor het huis én kunnen natuurlijk ook met wat extra kosten te maken krijgen voor onze dochter.

Wat levert zo’n aflossing ons in 2021 op?

Heerlijk, direct die bevestiging 🙂

Toen ik nog bij de Rabo zat, was aflossen vrij omslachtig. Misschien is dat inmiddels veranderd, maar anders kunnen ze wat leren van Hypotrust. Daar kun je gewoon aflossen met iDeal en direct zien welke impact het heeft op je maandlasten.

In ons geval scheelt het vanaf nu 67 euro per maand.

Onze maandlasten hebben we hiermee inmiddels verlaagd van 600 euro naar 265 euro – dat scheelt bruto al ruim 4000 euro per jaar.

En dat geldt natuurlijk niet alleen voor dit jaar, maar voor de complete 23 jaar dat deze hypotheek officieel nog loopt.

Dan heb je het toch even over 92.460 euro.

Oké, een deel daarvan hebben we natuurlijk nu dus gewoon vooruit betaald, maar dan nog.

Dankzij deze aflossing zijn we inmiddels voor bijna 2/3 hypotheekvrij. Volgend jaar zouden we zelfs één hypotheekdeel volledig kunnen wegstrepen.

En nu?

Gewoon weer lekker doorsparen voor de volgende extra aflossing natuurlijk. Ik heb ons spaarbedrag meteen even verhoogd met het deel dat we nu door onze eigen inleg ‘besparen’ én de besparing op de maandlasten.

En daarnaast een leuk potje opbouwen voor wat noodzakelijke dingen in het huis, zodat we hier ook als gezin nog een aantal jaar lekker comfortabel kunnen leven.

Heb jij voor dit jaar nog plannen qua extra aflossing op de hypotheek? Of misschien zelfs al actie ondernomen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

28 Comments
 1. Wat een leuk artikel. En wat je zegt, het werkt inderdaad verslavend! Wij wonen inmiddels 2.5 jaar in ons nieuwe huis en we hebben in de tussentijd bijna € 30.000,- afgelost. Zo heerlijk om te zien hoeveel dat al op maandbasis scheelt. Ik kan het iedereen aanraden.

  1. Heerlijk zeg, al 30.000 euro in 2,5 jaar! Zeker knap als jullie er pas net wonen – veel mensen beginnen er pas later mee, na verbouwingen etc. Maar juist mooi om ook die eerste jaren mee te pakken, want dan zit je al in het ritme van aflossen!

 2. Lekker bezig. Wij hebben in de 5 jaar dat we hier wonen zo’n €42000 afgelost. Helaas is daar nog maar weinig van te merken op de vaste lasten. Een schamele €55 per maand tot nog toe. Dat komt door het voordeel van een lage rente.

 3. De voordelen die je noemt zijn zeker leuk! Toch zie ik ook wel wat nadelen, één ervan noem je al: het geld zit in de stenen. Als je geld dat je overhoudt belegt, dan kun je wanneer de poep de ventilator raakt en je echt heel hard geld nodig hebt, altijd nog aandelen verkopen, dat vind ik beter dan je huis moeten verkopen.
  Een andere factor die voor mij een grote rol speelt in de keuze tussen beleggen en aflossen, is het rendement.

  In de afweging tussen beleggen en aflossen, spelen zowel de voordelen (èn nadelen) van aflossen als óók de voordelen èn nadelen, zoals de onzekerheid) van beleggen een rol. Daarom doe ik het allebei (en jij volgens mij ook, toch?)!

  1. Ja, klopt! Dit aflossen is echt een stukje gezamenlijke vermogensopbouw; beleggen doe ik zelf, naast sparen. We hebben samen ook wel een beleggingsrekening, maar doen daar momenteel niets actiefs op, omdat onze profielen wat te veel uit elkaar liggen 😉 Maar ik beleg voor het rendement, spaar voor de flexibiliteit en los af voor de diversiteit. En omdat dat hier ook gewoon mooi rendement oplevert en het onderdeel uitmaakt van een groter plan. Ik zou er ook zeker niet graag ál m’n geld in steken, omdat het dan idd ‘vast’ zit.

 4. Wij lossen maandelijks nu het bedrag af wat we anders aan de kinderopvang kwijt zijn. Totaal nu dus rond de €1000 per maand aan (extra)aflossing.

 5. Leuke blog zeg! Hopelijk inspireert dit anderen om ook lekker aan het aflossen te slaan!

  Wij hebben in de 7 jaar dat we hier nu wonen ook €164k ‘afgelost’ op de hypotheek. Dit is het totaal van inleg, extra stortingen en rente (op rente) van de bankspaarhypotheek.

  Door de hoge maandelijkse bankspaarrente en hypotheekrenteaftrek, kost het ons maar €25 per maand aan vermogen om in ons prachtige huis te wonen. En vanaf volgend jaar levert het zelfs geld op. Bedankt belastingdienst! ?

 6. Yeah, op 1 januari 8000€ extra afgelost, ik stond al een poosje in de startblokken. Best beetje trots , hopelijk in de loop van het jaar de rest van de max 10% per jaar boetevrij af te kunnen lossen. Fijn om je blog te blijven lezen, ergens voel ik mij in mijn eigen omgeving nog steeds iemand die tegen de stroom in gaat. Over 2,5 jaar hoop ik 55 te worden en kan ik dankzij het stelselmatig extra aflossen van 32 naar 28 uur werken, pom pom pom.Dat is mijn focus.

 7. Dit jaar lossen we niet af, maar verhogen zelfs de hypotheek! We gaan verbouwen en sluiten dan meteen onze hypotheek over, wat een lagere rentepercentage gaat opleveren. En in maandlasten blijven we dan ongeveer gelijk.

  We hebben ook nog spaargeld wat we expres nu niet gebruiken om te verbouwen. Want: we willen graag oversluiten én hebben dan nog wat achter de hand voor als de verbouwing tegenvalt. Dan kunnen we, als we dat willen toch van eigen geld nog net die ene verbetering aanbrengen.

  En vanaf volgend jaar gaan we weer aflossen! Ons vorig huis hadden we voor een flink deel afgelost, waardoor we bij verkoop een behoorlijk bedrag overhielden, waardoor we dit huis hebben kunnen kopen.

 8. Wauw de hypotheek maandlast waar jullie mee begonnen vond ik al niet heel hoog. Kan je hier in randstad alleen maar van dromen. De €265 die jullie nu nog betalen is helemaal fantastisch. Wij hebben 1,5 maand geleden eindelijk afscheid genomen van onze aflossingsvrije hypotheek van €185.000 na 10 jaar extra aflossen. Timing was top, want ik zit nu voor de 2e keer thuis vanwege de lockdown. Hier heb ik dankzij onze lage laste geen enkele stress van en zie er soms een beetje tegenop om weer te moeten gaan werken. Nooit moe wakker worden is toch ook wel heerlijk.
  Schrijf zo door, ik lees graag mee 🙂 Groetjes Mariska

 9. Wij zijn na jaren flink aflossen even gestopt. Op dit moment is onze maandlast nog €65,- per maand. Lossen we de laatste 50.000 nog af (aflossingsvrij) of laten we het staan voor een eventuele verhuizing om hem dan mee te nemen (aftrek nog tot 2031). Spaarpot vult door deze maandlast in hoog tempo. Inmiddels rond de 150.000 verdeeld over beleggingen en spaarrekeningen. Wat voelt het goed om zo te kunnen wonen en leven. We wikken wegen nog even over dit luxe probleem.

 10. Inspirerende blog! Wij begonnen in 2012 met een hypotheekschuld van € 248.000. Inmiddels afgelost tot € 116.000, waarbij wij het bankspaargedeelte bij oversluiten in 2019 hebben afgekocht en afgelost. Resteert nu een aflossingsvrij deel van € 116.000 tegen een maandlast van ruim € 96 bruto. In 2012 was dat nog ruim € 1.250,00. Het geeft een enorm gevoel van vrijheid!

 11. In december hebben we de eerste extra aflossing gedaan en dit gaan we nu maandelijks standaard doen. Plus elke maand ook extra het kleine bedrag dat we besparen door de aflossingen. Einde van het jaar kijken we dan of we nog een extra, grotere aflossing kunnen en willen doen. Wij zitten overigens bij Rabobank en het extra aflossen gaat super simpel, ook middels een iDealbetaling. Je krijgt dan de keuze voor verlagen maandlasten of verkorten van de periode. Ook zie je vervolgens direct het effect voor beide opties.

 12. ” (we kunnen inmiddels van een bijstandsuitkering rondkomen – niet ons streven, maar het kán)”
  Hoe bedoel je dit? je kan nu reeds leven van een inkomen op bijstandsnivo?
  Of denk je dat bij verlies van baan je investering (aflossen) in het huis ervoor heeft gezorgd dat je géén bijstand hoeft aan te vragen?
  Je zal toch echt eerst eigen geld moet gebruiken als je eigen huis overwaarde heeft voordat je een bijstandsuitkering kunt “krijgen” !

 13. Dank voor je toelichting.
  Vond het maar een beetje raar staan: een afgelost huis en dan in de bijstand.
  Minimumloon niveau klinkt dan een stuk beter.

  p.s. in jezelf (huis,belegging,studie) investeren is natuurlijk bij uitstek iets om niet in die bijstand te belanden. 😉

  (zelf hebben we een combi van spaar/aflosvrij, meerdere keren gestort c.q. afgelost: nog 3 jaar spaarhypotheek en dan nog ±€30000 open op de aflosvrij)

 14. Een heel lekker begin van dit jaar!

  Wij hebben sinds 01/2016 ongeveer 48.000 euro afgelost waardoor wij nu ongeveer 100 euro bruto minder rente betalen per maand. Super fijn en inderdaad verslavend.

 15. Wij hadden 238.400 en daarbij nog 30.000 voor een verbouwing als hypotheek in 2001. De rest hebben we betaald van de overwaarde van ons vorige huis. Inmiddels hebben we 110.000 afgelost. De laatste 2 jaar hebben we niet afgelost omdat we ons huis levensloopbestendig hebben gemaakt. Beneden slapen en badkamer is heerlijk. Ons huis is 408.000 euro waard zonder deze verbouwing dus we hebben een flinke overwaarde.
  Nog 158.400 te gaan. De plannen zijn: dit jaar 6.900 omdat we nog de autopot terug moeten storten door aankoop andere auto. We hebben geld in beleggingen zitten waar ik niet aan wil komen.
  2022 20.000
  2023: 28.500
  2024: 38.000
  2025: 26.500
  2026: 38.500
  Momenteel zijn de lasten net over de 400 euro. Nog 5 jaar te gaan. Hiephoi.

 16. Superknap gedaan Adine! Ook al zijn er genoeg andere manieren om t geld voor je te laten renderen, geeft extra aflossen meteen dat gevoel van vrijheid ?Heerlijk om die schuld steeds een beetje verder te zien dalen! En gelukkig heeft de Rabo en vast ook andere banken de service inmiddels flink verbeterd. Via de app gaat t inmiddels heel makkelijk en zie je ook meteen hoeveel het je in maanden oplevert (als je de looptijd verkort) of hoeveel ‘t in de maandlasten scheelt.

 17. Mooie verhalen, inspirerend! Leuk hoor. Ik wil ook graag mijn verhaal met jullie delen.

  Ik (49) heb in december 2016 mijn huis (eengezinswoning) gekocht voor 215.000. Midden in de Randstad, vlakbij zee, vlakbij Schiphol, alle grote steden binnen 3 kwartier bereikbaar met auto of trein (station in het dorp). Ik huurde mijn huis en kon mijn huis van de woningbouwvereniging kopen. Best gunstig geprijsd (toen nog) en ik had geen verhuiskosten. Na de koop heb ik alle verbouwingen uit eigen middelen betaald: nieuwe keuken, nieuwe badkamer en beneden nieuw toilet. Twee jaar geleden een dakkapel over de hele breedte laten plaatsen.
  Nu is het net of ik een dikke baan heb of een flink verdienende partner. Neen, ik ben sinds 2011 alleenstaande moeder en werk als doktersassistente. Echt geen mega salaris dus maar ik wil laten weten dat als je heel goed over je geld nadenkt je heel veel meer kunt bereiken dan je denkt. Ik heb 1 schuld en dat is de hypotheek. De rest heb ik van spaargeld betaald. Niet alles in 1 keer maar zodra het nodige bedrag er was investeerde ik in mijn huis.
  Ook ik ben fanatiek meer gaan aflossen.. In nu dus ruim 5 jaar heb ik best veel afgelost. Hypotheek begon ik met 221.340
  en na mijn laatste aflossing in december nog ” slechts” 166.993. Mijn woonlasten zijn gezakt van 773 euro (bruto) per maand naar 653,82 (bruto) Vorige maand stond eenzelfde woning maar dan zonder dakkapel te koop in de straat voor 350.000!! en was binnen 2 weken verkocht. Wat er uiteindelijk voor betaald is weet ik niet helaas.

  Wat heb ik er allemaal voor gelaten om zoveel af te kunnen lossen en te kunnen verbouwen….
  Ik heb bewust mijn auto verkocht en doe alles op de fiets. Ik heb overal led-lampen ingedraaid, ik douch(t)e bij de sportschool en ga daar naar de sauna. Ik koop bijna geen kleding maar pas als ik echt iets nodig heb. Ik heb geen dure hobby’s: lezen, vissen, wandelen. Ik abonneer me nergens op en ik overweeg nu zelfs serieus om de tv de deur uit te doen. Ik kijk weinig of kijk programma’s terug op de laptop.
  Boodschappen: ik koop op de markt en eet alleen maar wat er in de folders staat. Ik betaal werkelijk waar nooit de hoofdprijs voor iets. Als iets niet in de aanbieding is dan koop ik het gewoon niet of ik koop iets soortgelijks wat wel in de aanbieding is.. Als ik apparatuur nodig heb dan wacht ik tot mijn verjaardag en de feestdagen, krijg doorgaans leuke bonnen met een blauw logo. Ben nu extra blij met mijn nieuwe strijkbout.
  Van mijn salaris stort ik elke maand 500 euro naar mijn spaarrekening en daar mag ik niet aankomen van mezelf. Alle extraatjes (vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, teruggave belasting, teruggave energie) stort ik per direct naar mijn spaarrekening voor extra aflossing. Ik kom door het fanatieke sparen maandelijks makkelijk en geheel vrijwillig rond van het minimum maar voel me hartstikke rijk! (overigens is laatste telg sinds kort de deur uit, alleen heb ik helemaal weinig nodig 🙂 )

 18. Leuk om te lezen. Wij hebben 2,5 jaar geleden een klushuis kunnen kopen voor een hele gunstige prijs. Juist ervoor gekozen om eerst een stuk af te lossen in plaats van meteen alles in de verbouwing te steken. Veel klussen kosten ons ook vooral tijd en niet persé veel geld. Dus hebben we gekozen om dat eerst aan te pakken.
  Inmiddels hebben we in 2,5 jaar ruim €43.000 afgelost op onze hypotheek. Vanaf nu gaan we wel volle bak sparen voor een nieuwe dak met dakkapel, nieuwe badkamer, keuken, schuur… want dat moet wel een keer gebeuren! Gelukkig is manlief ontzettend handig en doet hij bijna alles zelf. Dat is misschien wel de grootste besparing. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.