Met de billen bloot: zo hoog is die hypotheek

Met de billen bloot: de hypotheek

Het heeft even geduurd voor ik het durfde, maar ik heb toch besloten met de billen bloot te gaan. Ik heb in het afgelopen jaar regelmatig stukjes geschreven over de hoogte van mijn hypotheek en de druk die ik voel om die af te lossen. Maar echte bedragen heb ik nog niet durven noemen. Deels uit schaamte, op een bepaalde manier voel ik me er namelijk wel stom door. En natuurlijk ook deels uit angst voor oordelen.

Hoog, maar niet gek

Maar: ik heb geen zin meer in verstoppertje. De eerste stap naar verbetering is toch meestal acceptatie 😉 En hoewel hij (vind ik) achterlijk hoog is, is hij niet onterecht. Dit huis is in de afgelopen jaren alleen maar in waarde gestegen, ik heb destijds goed onderhandeld en meer dan 10 procent van de vraagprijs gekregen (die al een keer met 10% verlaagd was).

De kosten koper kwam uit eigen zak en dat geldt ook voor de verbouwingen die tot nu toe zijn uitgevoerd. Uiteraard helpen alle blogverdiensten hier ook aan mee! Financieel gezien had het er allemaal dus een stuk beroerder voor kunnen staan.

Bovendien is het voor mij nooit een doel geweest om winst te maken, maar wel om een fijne, veilige plek te hebben waar ik me thuis kan voelen. Als ik daar 30 jaar van kan genieten en straks geen hypotheek meer heb, dan zal het me een worst zijn of ik tegen die tijd mijn geld volledig of deels terug krijg. Zolang er dan ook maar weer vervanging is, als dat nodig is.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Doorpakken

Maar goed, ik voel de laatste maanden steeds sterker dat ik écht goed aan de slag wil met het aflossen, ook omdat een van de hypotheken in 2014 afloopt en krijg daardoor ook steeds sterker de drang om open kaart te spelen. Dus hier komt ‘ie:

De oorspronkelijke hypotheeksom was €412.188. Inmiddels is er al wat extra afgelost en komt het totaalbedrag steeds meer richting de 4 ton. Met het saldo van de spaarhypotheek zit ik daar zelfs al een beetje onder, hoewel dat op dit moment dus nog niet afgelost wordt, maar rente trekt.

Zo. Dat is eruit!

Waar ik nu wel benieuwd naar ben: schaam jij je voor de hoogte van of het type hypotheek dat je hebt, b.v. omdat je nu ‘het licht hebt gezien’, zoals ik dat voor mezelf maar zeg?

Update 2018: En voor wie het leuk vindt om te weten; als je dan helemaal geen 30 jaar in zo’n huis blijft wonen, maar na een jaar of 7 weer vertrekt, dan tel je natuurlijk wél even na wat dat oplevert!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

32 Comments
 1. Ai… da's een berg om af te lossen! Ik vind de onze al enorm (minder dan de helft). Maar ik neem aan dat jullie inkomen er dan ook naar is. Anders krijg je zo'n hypotheek niet. Dus het moet kunnen om af te lossen. En dertig jaar is lang hoor! Je kunt het! Zeker weten!
  Het moet wel een pracht van een huis zijn. Foto's !!!;)

  Hier koop je een volledig luxe vrijstaande opgeknapte boerderij (onze droom) of prachtige vila met een enorm stuk grond voor vier ton ….

  En als je dan nu al in de droom mag leven, is er toch niks mis mee? Tenzij je het als loden last ervaart, dan lijkt het me minder leuk. Probeer ook te genieten, meid. Je werkt er toch hard voor!

 2. Ik schaam me niet voor onze hypotheek, misschien omdat die voor het grootste deel van nederland echt heel erg laag is: €121500.
  Overigens is het als je naar je zin woont en je kunt het gewoon betalen, toch niet erg dat je 4 ton hypotheek heb. Je betaald netjes en lost zelfs extra af. Dus niks mis mee vind ik.

 3. @Zena: Lieve reactie! Het is inderdaad een prachtig huis (boerderij), lekker ruim en flink wat grond erbij, wat super is voor de diertjes. Ik kon als ondernemer toen goede cijfers laten zien, daarom kregen we het. Nu zijn onze inkomsten wel wat lager, maar omdat we niet veel nodig hebben, redden we het alsnog en kunnen we (langzaam) blijven verbouwen en aflossen.

  @Lotte: Dat is een hele nette, lijkt me. Waar ik me denk ik vooral voor schaam is dat het me destijds alleen ging om 'kunnen we het krijgen'; we wilden dat huis zo graag, dat we vooral keken naar of de bank het wilde geven en niet of het verantwoord was, of we dan nog andere dingen zouden kunnen blijven doen, enzovoorts. De hypotheek die we ervoor hadden, was 175.000, dus zo'n realiteitscheck had niet overbodig geweest.

  We redden het inderdaad en dan ben ik er heel dankbaar voor dat we nu al kunnen wonen in iets waar anderen vaak pas aan toe komen als ze 'oud' zijn, maar soms duikt het 'had ik maar' wel op. Niet in de keuze voor het huis hoor, maar b.v. had ik maar niet voor duizenden euro's gadgets/schoenen/tassen gekocht, maar alvast wat afgelost. Want toen we goedkoper woonden, kon het prima. Nu blijft er natuurlijk veel minder per maand over!

 4. Hier een hypotheek van 208000. Zoals hiervoor ook al aangegeven is, je hypotheekbedrag wordt berekend aan de hand van je salaris dus hetgeen je financieel gezien aan moet kunnen. Je moet je lekker voelen in je huis en geen zorgen maken om de lasten die het met zich meebrengt. Wij zouden wel wat anders willen maar kunnen dat gewoonweg niet betalen want als we erop vooruit willen gaan worden de lasten te hoog. Ik moet ook zeggen dat met name door dit soort weblogs ik steeds minder zin heb om een ander huis te kopen, voor wat doen we dat eigenlijk…meer luxe? slaat toch nergens op, we moeten blij zijn met wat we hebben! (nu mijn man nog overtuigen ;-))
  Dus maak je geen zorgen en zet 'm op meid, je kunt het!

 5. Ik heb nog geen hypotheek. Maar vind het heel dapper dat je het bedrag hier zo neerzet. Is wel een flink bedrag om aan een bedrijf verschuldigt te zijn inderdaad. Maar ik weet zeker dat je het kunt! Beetje bij beetje… Kijk niet naar dat grote bedrag, maar naar waar dat uit is opgebouwd… elke keer een aflossing is beter te behapstukken dan maar naar dat enorme bedrag te blijven kijken, toch? 🙂

 6. Ik dacht dat wij met 285000 euro al redelijk hoog zaten, maar weet je, het is allemaal zo relatief. Wij wonen in het zuiden, in een vrijstaand huis, aan de rand van de stad (wat wel opgeknapt wordt/moet worden) maar mijn zusje heeft een hogere hypotheek voor een hoekwoning in de Randstad. En het is toch niets om je voor te schamen? Als jij daar prettig woont (en zo klinkt het zeker!) en je redt het allemaal, prima toch?
  Volgend jaar ga ik me trouwens ook op het aflossen storten, wij hebben ook een deel aflossingsvrij. Maar eerst maar eens even afwachten hoe hoog alle lasten volgend jaar worden, dan weet ik pas wat er over blijft!

 7. jemig wat een enorm bedrag, ben ik de enige die dat vind??
  je zal zware/hoge vaste maandlasten hebben….maar zoals gezegd, als je het kunt betalen en je voelt er je goed/lekker bij wrom dan niet?

 8. Wij hebben een hypotheek van 200.000 voor 30 jaar, wat neerkomt op elke maand 1000 euro. Best veel geld, maar waar wij wonen betaal je dat minstens aan huur voor een flatje. De kosten koper en verbouwingen betalen we uit eigen zak. Met een 'mortgage calculator' kun je uitrekenen hoeveel het je scheelt als je extra aflost, dat geeft mij elke keer een oppepper!

  Siebrie

 9. Als je maar genoeg huis hebt voor dat geld en er gelukkig mee bent, is er toch niets om je voor te schamen? Je hebt alleen wel een grotere berg om tegenaan te hikken, want voordat je zo'n bedrag hebt afgelost, ben je natuurlijk wel even verder. Volgens mij zijn jullie gewoon goed bezig zonder door te slaan.

 10. We kochten ons huis v.o.n. voor 288. Daar heb ik dus 25.000 op afgelost en het saldo van de bankspaarrekening is ongeveer 10.000. Wij hebben ook heel veel zelf gefinancierd zoals de badkamer, tuinhuis en vloeren.

  Op zich geen slecht uitgangspunt…

  Maar als ik je zo lees merk ik dat je heel graag thuis bent en een fijne plek wilt hebben voor jou en je vriend. Dat is dan toch ook wat waard. Heel veel zelfs. Zeker als je je vertier toch niet graag buitenshuis zoekt. Dan kan je beter zorgen dat je huis ook echt helemaal 'jouw' plek is…

  Dat heb ik ook met dit huis. Kost wel wat maar zo rustig, zo veel ruimte en toch redelijk in de buurt van familie -perfect voor de kindjes- vind je bijna nergens anders voor dat geld. Das ook wat waard he…

 11. @Anoniem: Een mooi plekje dat bij je past is heel belangrijk, maar groter zou van mij ook niet meer hoeven. Ik zou (ook door dit soort blogjes) eerst gaan opruimen. Zoveel ruimte heb je echt niet nodig.

  @Daantje: Ik richt me nu ook eerst op de kleinste, die is op dit moment nog zo’n €64.000. Nog veel, maar beter te behappen dan de hele brok.

  @Jolanda: Het is inderdaad relatief, ik had dit hier voor over, maar ik zou van m’n levensdagen niet 285k voor een hoekwoning willen betalen.

  @Sillie: Die zijn idd fors, ook omdat we nu extra sparen om voor de spaarhypotheek op meer dan 200.000 uit te komen (of daar sneller te zijn)

  @Siebrie: Dat doe ik inderdaad ook regelmatig, motiveert zeker!

  @Oog: Dat is ‘t ‘m vooral. Je bent echt even bezig, terwijl ik best wel moeite heb met lange termijn dingen. 15 jaar klinkt leuk, maar als je IN die 15 jaar zit (en ik denk niet eens dat dat voor ons haalbaar zou zijn), duurt het wel heel lang.

  @Valhalla: Je hebt helemaal gelijk, dat is ook wat waard. Alleen het kan wat kwetsbaar voelen als je ziet hoeveel er elke maand op tafel moet komen. Ik zou niet graag ergens anders wonen, maar ik zou wel graag van die hypotheek af zijn. Maar ja, wie niet 😉

 12. Knap dat je het bedrag hier neerzet. Inderdaad een aardig bedrag om af te lossen. Maar ik neem aan dat je wel helemaal hebt uitgerekend dat het in 30 jaar helemaal is afbetaald.

  Je kan het ook zo bekijken: veel alleenstaanden kopen ook alleen een huis van ongeveer 200.000 euro. Jullie doen 400.000 met z'n tweeën. Dat is toch bijna hetzelfde?

  Hoe groot is je boerderij eigenlijk? Hoeveel kamers heb je?

  Ik zou op zich wel graag het huis vna mijn opa en oma willen overnemen later, maar dat is ook 300.000+ euro.. Vind dat ook erg veel, maar het is een prachtig huis.

  1. 200.000 alleen, of 400.000 met zijn 2en is zeker niet hetzelfde… daar komen vaak kinderen bij kijken die VEEL geld kosten.

 13. Schandalig, hoor! ;-)))
  Eens met Vlijtig Liesje.
  Het is heel dapper dat je het benoemt.
  En volgens is mij is het tegenwoordig niet eens zo erg…
  Gr,
  Julia

 14. zolang je je lasten kunt betalen is er niets mis mee, en iedereen moet natuurlijk zelf weten wat hij of zij doet, maar ik persoonlijk zou het niet kunnen, ik heb liever gewoon een klein huisje met lage lasten en richt dat dan zo mooi mogelijk in, ik heb wel eens een engels programma gezien, wat berekende hoeveel ruimte we effectief gebruiken in een huis en daaruit bleek dat we zelden meer als 50 procent van de ruimte benutten.

 15. @Opnieuw: Anoniem bloggen vind ik ook heerlijk, als het goed is leest alleen mijn vriend mee. Hoop ik!

  @Oryx: Als we het advies van de bank gevolgd hadden, zouden we aan het einde van de rit nog een schuld van 2 ton hebben. Dat doen we dus niet. We hebben ons maandbedrag verhoogd en proberen nu dus eerder af te lossen, zodat we 1. niet met een restschuld blijven zitten en 2. eerder klaar zijn. Ons huis is denk ik iets van 550m2. Met kamers weet ik nooit zo goed of je dan woonkamer ook meetelt, of alleen slaapkamers? Wij slapen maar in 1 kamer (logisch), maar hebben ook soort woon-/relaxkamers, werkkamers, badkamers, een logeerkamer, keuken, bijkeuken, toiletten, enzo.

  @Vlijtig Liesje en Natuurlijk Zuinig: Stom eigenlijk, zeker als je bedenkt hoe Nederlanders bekend staan…

  @Anoniem: Daar heb je zeker gelijk in. Als op dit plekje een kleiner huis had gestaan, had ik het ook prima gevonden. Overigens wilde mijn vriend wel graag een groot huis. Persoonlijk heb ik graag een eigen plek om te werken, maar dat hoeft niet groot te zijn.

 16. Wat moet jij een fantastisch huis hebben! Nu snap ik,dat jullie heel wat te verbouwen hebben. Daar neem ik mijn petje voor af. En dat bedrag?Je zult er naar verdienen,vermoed ik. Ik zou er "de zenuwen"van krijgen,maar mijn inkomen is ook stukken lager. groeten Izerina

 17. Als je het bedrag kunt dragen en je gelukkig voelt op die plek, dan is het toch goed en zeker niet iets om voor te schamen. Ik ben benieuwd waar je ongeveer woont. Toevallig in de buurt van Bergen op zoom?

 18. Als je het kunt betalen dan maakt het eigenlijk niet zoveel dat je een forse hypotheek hebt. Er is wel een risico voor stellen dat als je kinderen krijgt, je minder gaat werken en de kosten oplopen dat je een slaaf van je hypotheek wordt. Wij wonen onder de rook van Amsterdam en daar zijn gewone huizen flink duur. Wij hebben ons eerste huis goed verkocht en daarom een hypotheek rond de 2 ton. Man en ik verdienen beiden genoeg en we genieten van ons (financiele) zorgenloze leventje met onze twee kinderen.
  Groetjes Saar

 19. Stel dat de economische crisis doorzet, Merkel gaat overstag en de geldpersen worden aangezet, dan krijgen we inflatie. Je geld maar ook je schulden worden dan minder waard. Je hypotheekschuld verdwijnt dan (bij wijze van spreken) als sneeuw voor de zon. Toch begrijp ik dat je, in economisch lastige tijden, van je schulden af wil. Waarom open je geen bankspaarhytheek. Dan hou je je aftrekbare rente en krijg je even hoge belastingvrije rente op je bankspaarrekening.
  Groet Paul

 20. Dat is inderdaad een hele berg! Maar aan de andere kant, jullie zijn op tijd bezig met het aflossen van de hypotheekschuld! Wij hebben op één loon een hypotheek van 185.000,-, we hebben zo'n 15.000,- spaargeld van ons allebei in het huis gestoken. Als jullie dan op beider banen 4 ton hebben gekregen, dan is dat best te doen denk ik ook qua aflossing.

  Het belangrijkste is inderdaad dat je wel kunt genieten van je huis en dat je er thuis voelt! Veel mensen verklaarden ons ook voor gek dat we destijds een huis kochten (met kind, studerend, crisis etc), maar ik vindt het nog steeds de beste keus ooit, we voelen ons hier helemaal top!

 21. Hier heb ik ook op de goede cijfers van mijn bedrijf een hypotheek gekregen. De onze bedraagt € 199.000.Wanneer de kinderen het huis uit zijn, gaan we z.s.m. het aflossingsvrije gedeelte verder aflossen. Dat bedraagt zo'n 90.000 euro. In het verleden heb ik daar al fink op afgelost, maar nu met studerende kinderen, komt daar niet veel van. Wat heerlijk dat je een huis naar je zin hebt. Je hebt nog jaren genoeg voor de boeg om lekker af te lossen. Keulen en Aken zijn ook niet op dezelfde dag gebouwd. Gr. LZV

 22. Wat een geld inderdaad en bovenop alle positieve reacties hoop ik wel dat je dat altijd op kunt blijven brengen. Ik woon alleen en had een hypotheek van € 104.000 wat ook de prijs van het huis was. Volgend jaar los ik de laatste €9.000 (na tien jaar) af en dan is het van mij. Wat ik er voor terug gekregen heb is veel vrijheid omdat ik nog maar een halve baan hoef te werken en daarnaast vrijwilligerswerk kan doen. Ik kan me heel goed voorstellen dat het een heerlijk huis is, maar heel mijn leven werken voor mijn huis zou het mij niet waard zijn. Het zou voor mij als een last voelen zeker omdat ik het alleen op moet brengen. Maar zo doet iedereen het op zijn eigen manier toch? Blijft wel dat ik het dapper vind dat je het hier noemt.:-)

 23. Je woont in een boerderij?! Wat cool! Nu snap ik dat je telkens schreef dat je zo lang moest rijden voor de dichtstbijzijnde supermarkt!
  Geniet van het woongenot! En die hypotheek… ik hoop dat het je/jullie lukt hem snel af te lossen!

 24. Er is niks mis met de hoogte van je hypotheek. Het gaat erom wat jij kunt betalen. En als je je er erg thuis voelt, dan is het toch prachtig, dat je dit kunt doen? Heel veel mensen dromen ervan, jij hebt het gewoon gedaan. Je droom verwekelijkt. En als ik al je blogjes zo lees, ben je heel erg verstandig bezig.

  Petje af!!

  Liefs Frederique

 25. Dapper hoor dat je het durft om het bedrag te noemen!
  Ik heb er geen oordeel over. Als jullie de hypotheek rond konden krijgen neem ik aan dat jullie ook in staat zijn om 'm af te lossen. Iedereen bepaald voor zichzelf of hij/zij de hypotheek aangaat en kan "veroorloven" .
  Als ik het allemaal zo bij je lees lukt het jullie prima! Ga zo door 😉

  Leuk wonen in een boerderij!
  Ben benieuwd of je een beetje innde buurt woont 😉
  Fijn weekend!

 26. een hoop geld, ik heb een hypotheek van 145000. niet veel zul je denken maar ook een schuld bij mijn exman van 120000, dus het knijpt een beetje. mijn huis was 309000 waard en nu nog 279000 ik hoop op betere tijden maar statisch heb ik die tijd niet meer. ik leef van 1500 per maand en dat is prima te doen
  goede zondag gezina

 27. Wat prettig om gewoon een keer al die bedragen te zien! Ik zit altijd heel erg in de stress om mijn "dure" hypotheek maar zie nu dat het best meevalt, ik heb een van 120.000. Per jaar los ik 10.000 extra af, ik vind het namelijk zo'n hoop geld 🙁 Maar uiteindelijk gaat het er om dat je het kunt betalen, en dat je lekker woont. Da's het belangrijkste!

 28. Zeer interessant blog LLMM! Het is het eerste blog over consuminderen dat ik lees van een iets 'welgestelder' persoon. Daar verwachten mensen het toch vaak minder van. Maar… Wij zijn denk ik een vergelijkbaar geval! In het kader van met de billen bloot, onze cijfers zijn:

  Koopsom huis 2010: 550.000 + ca. 40.000 k.k.
  Overwaarde vorige woning: 85.000
  Eigen geld: 65.000
  Hypotheek: 440.000

  Die 440k was op basis van ons inkomen ongeveer onze max. Wij vinden onze hypotheek dus ook ongemakkelijk hoog, maar afgezet tegen de koopprijs valt het mee. Dit huis hadden we zonder de huizencrisis nooit kunnen kopen. Vorige huis goed verkocht, dit huis met flinke korting gekocht. Onze maandlast is natuurlijk best hoog (ca. 1100,- netto) maar we kunnen nog steeds prima sparen/leven.

 29. @Anoniem: Leuk dat jij ook je gegevens deelt, zeker omdat het inderdaad vergelijkbaar is! Wij hebben dit huis op zich ook voor een nette prijs gekocht (meer dan 10% eraf gekregen) en de kk zelf betaald. Daar ben ik achteraf heel blij om, want daar hoeven we dan tenminste al geen rente over te betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.