5 fabels over energie besparen

5 fabels over energie besparen

Je kunt overal wel tips vinden om energie te besparen. Het ene levert veel op, het andere weinig. Maar er zijn ook een aantal hardnekkige fabels rondom energie besparen. Daarom heb ik vijf dingen op een rijtje gezet die GEEN energie besparen, terwijl ze wel vaak als ’tip’ gegeven worden. Doe er je voordeel mee!


1. Ramen en deuren dichthouden

‘We stoken niet voor de mussen!’ Als je het zelf niet eens gezegd hebt, heeft een van je ouders het misschien wel geroepen. Als je de verwarming niet hoog wilt zetten en ook niet in té extreme kou wilt zitten, dan ben je geneigd ramen en deuren dicht te houden. Binnenin huis is dat op zich prima, maar naar buiten toe is het minder slim.

Na verloop van tijd wordt het dan namelijk vochtiger in je huis, o.a. door je eigen warmte, koken, was ophangen, enzovoorts. Vochtige lucht warmt minder makkelijk op, waardoor het steeds kouder wordt. Dan is het beter om dagelijks even 15 minuten goed te luchten. De lucht in je huis is dan weer droger, warmt makkelijker op en is nog frisser ook.

2. Lampen aan laten

Ze zijn er echt: mensen die beweren dat je een lamp beter aan kunt laten dan deze uit doen en later weer aan zetten. En met ‘later’ bedoel ik dan b.v. vijf minuten. Het kost geen extra stroom om een lamp weer aan te zetten, dus je kunt beter de lichten altijd uit doen, ook als je maar even naar het toilet gaat of een paar minuten weg bent.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

3. Dubbel glas

Oké, ik ben de laatste die zal zeggen dat dubbel glas geen effect heeft, maar het glas op zich helpt maar een beetje. Als je huis alsnog alleen op een weiland staat waar je bijna continu last hebt van noorden- of oostenwind, dan zijn er ook meer efficiënte manieren om je huis te verwarmen, die niet zo veel kosten als dubbel glas. Denk aan goede gevelisolatie en hoogrendementsglas.

4. Computer in de slaapstand zetten

Je computer in de slaapstand zetten bespaart energie, maar kost ook nog steeds veel. Als je je monitor en computer beiden een nacht in de slaapstand zet, kost dit 12 watt. Je kunt dan beter de boel gewoon uitzetten.

5. Apparaten uitzetten

Nou ja, dat is niet helemaal waar. Apparaten uitzetten alleen helpt je niet zoveel. Je kunt beter ook de stekker eruit trekken. Anders veranderen veel apparaten in sluipverbruikers. Je kunt dit bijvoorbeeld meten door er eens een meter tussen te zetten. Zo filter je je sluipverbruikers er snel uit en weet je waar uitzetten voldoende is en waar je echt de stekker eruit moet trekken.

Ik dacht zelf dat 2 echt waar was en dat het effect van 3 ook veel groter was! Van welke fabels dacht jij dat ze waar waren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Bij 2 wist ik het al. Ooit een tvprogramma gezien waarbij ze gingen testen wanneer het dan wel rendabel zou zijn om het licht aan te laten. Conclusie was: helemaal niet. Het is rendabel als je een duizendste van een seconde ongeveer weggaat en weer terug ben. Dat is dus zinloos.
  En ik heb de gewoonte om overal de stekkers uit te trekken. Ik word er wel eens vreemd aangekeken, maar het werkt.

 2. Ik dacht altijd dat 5 nut had, maar nu hebben we overal van die stekkerdozen met schakelaar tussen zitten. Ik ga er vanuit dat dit wel afdoende is. Groetjes Bianca

 3. Bij ons gaat de computer echt uit, dus de schakelaar op de stekkerdoos gaat uit!
  Ook laten we de tv niet op standby staan. Luchten doen we zeer regelmatig en we hebben niet zo veel lampen aan, en zelfs die zijn zuinige lampen…
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Groetjes,
  Mirja

 4. Met name de 2e en de 5e leveren hier al heel wat gesprekken op; ik doe zodra ik een ruimte verlaat het licht uit. Dus in de keuken, gang, overloop etc. Ja, zelfs in de kamer wanneer ik daar even niet ben. En ik doe ook het liefst bij alle apparaten de stekker eruit. En nu komen de discussies (blijven nog wel leuk hoor)…………. mijn vriend vindt het onzin, gelooft het niet. Zelfs niet wanneer ik hem mijn energiemanager laat zien met wekelijks gebruik. HIj is hier nu een weekje bij me en ik zie een duidelijk verschil. Lampen overal aan, verschillende apparaten doelloos aan, tja ben er natuurlijk niet altijd bij hahaha. Maar zo zie je dus ook maar weer hoe verschillend mensen denken over energieverbruik. Zo hoor ik ook steeds meer mensen zeggen: natuurlijk ben ik heel bewust bezig met mijn energierverbruik evenals het waterverbruik maar ik let niet op een lamp/apparaat meer of minder aan of op een heerlijk lange, hete douche!En ik heb geen idee wat ik verbruik zeggen ze dan." Nou, ik weet het door mijn enrgiemanager vrij naukeurig en vind het een sport om elke week op hetzelfde of lager uit te komen.

 5. Leuk dit lijstje.
  Hm… toch eens wat vaker de stekkers eruit trekken en de computer echt afsluiten.

  LOL het dubbele glas hebben we inmiddels al! 😉
  Heb overigens wel het idee dat het scheelt hoor.

  Mijn huisje met enkel glas, met rondom buren was toch echt wel behoorlijk minder comfortabel dan onze 2 onder 1 kap met dubbel glas (en dus maar aan 1 kant buren en vol in de wind).

 6. Dubbelglas helpt wel degelijk, alleen HR++ glas helpt nog veel meer. Het licht er ook aan natuurlijk wat je glasoppervlakte in huis is. Heb je bijvoorbeeld één heel groot raam van het plafond tot beneden of heb je een klein raampje wat vervangen moet worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.