Ventileren en luchten: 7 tips

Ventileren en luchten, dat vind ik persoonlijk een lastige. Het blijkt nodig te zijn voor je huis, maar het voelt ook een beetje vreemd, zeker als het kouder wordt. Dan heb je het raam open, terwijl het buiten steenkoud is en je binnen de boel juist warm probeert te krijgen. Ik weet ook niet zoveel van ventileren. Mijn moeder had met schoonmaken de ramen meestal open, dat zal daar dan ongetwijfeld mee te maken hebben. Maar omdat ventileren dus wel goed schijnt te zijn voor je huis én je gezondheid en het uiteindelijk ook ervoor zorgt dat de lucht in je huis makkelijker opwarmt, heb ik wat tips opgezocht en op een rijtje gezet.

1. Ventileer extra als je de verwarming bijna niet aan hebt. Als de temperatuur in een huis onder de 15 graden komt, dan blijft veel vocht hangen en kun je o.a. vocht- en schimmelplekken krijgen

2. Ventileer met roostertjes die tegenover elkaar liggen, zodat het door kan waaien. Als het koud is, dan kun je ze ook op een kier zetten, in plaats van helemaal open.

3. Ventileer in de ruimtes waar dieren en mensen verblijven, daar is meer vocht

4. Maak de badkamer na gebruik droog, dat scheelt al snel een paar liter damp die niet in je huis terecht komt of geventileerd hoeft te worden.

[wp_ad_camp_3]

5. Houd deuren dicht tijdens douchen en koken, zodat het vocht in die ruimtes blijft en ook uit die ruimtes weggeventileerd kan worden. Dat is sneller gedaan en zo wordt het dus minder koud.

6. Maak niet zomaar alle spleten rondom deuren dicht, ook die zorgen voor de circulatie van lucht in een huis

7. Doe aan ventileren en luchten. Ventileren is het continu verversen van de lucht en luchten is even wat frisse lucht binnen laten. Luchten kun je bijvoorbeeld ’s morgens een kwartier of een half uur doen of als je in een ruimte aan het schoonmaken hebt (i.v.m. stof dat dan ook afgevoerd kan worden) en ventileren doe je dus door b.v. roosters de hele dag open te zetten.

Een goed geventileerd huis is gezonder en makkelijker warm te stoken. Het heeft dus wel degelijk voordelen, zeker als je bedenkt dat mensen gemiddeld 70 procent van hun tijd in hun eigen huis zitten.

Hoe ventileer/lucht jij? En is dat goed genoeg of ben je nog aan het kijken naar manieren om het beter te doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Op het moment is goed ventileren echt een klus in huis. Er zijn nauwelijks roosters die open kunnen en steeds ramen open werkt nu ook niet.
  Als ik de kans krijg gooi ik wel de deuren en ramen open. Maar met een klein kaboutertje is het allemaal net lastiger geworden. De beslagen ramen morgens geven duidelijk aan dat het beter moet. Straks hebben we gelukkig 2 roosters in huis die constant open kunnen, op belangrijke plekken.

 2. Hoi,
  Hier gaat alles s`morgens open als ik dochterlief naar school breng. Overdag het doucheraam op een kiertje. In de nacht het raam in de kamer.
  Grt Sandra

 3. Boven is luchten geen probleem met roosters en dakvensters met ventilatiestand. Het raam op onze slaapkamer staat tot einde middag op kierstand. De tussendeur houd ik dicht Beneden luchten vind ik het ook lastiger, maar vlug even de klepraampjes een kwartiertje open, liefst op het warmste moment van de dag en dan vlug weer dicht.

 4. In de zomer hebben we alle ramen gewoon de hele dagen open.
  In de winter doen we het wel anders, we hebben geen roosters dus die kunnen we niet openzetten.
  In de badkamer staat er wel altijd een raampje open, in de slaapkamers gaat om een uur of 1 's middags het raam dicht en dan blijft hij dicht tot de volgende ochtend. In de huiskamer zet ik 1 uurtje het raam open overdag. Verder is het een oud huis en hebben we daardoor genoeg frisse lucht (lees tocht) in huis ondangs dat we het toch aardig goed hebben geisoleerd.
  We hebben alle deuren in het huis openstaan zo stoken we het hele huis met de houtkachel warm. Dit laatste doen we dit jaar voor het eerst we deden eerst de deur van de huiskamer altijd dicht maar dit werkt een stuk beter het is nu overal in huis warmer, we hebben hierin wel een voordeel dat ons huisje klein is.
  Groetjes Dreadlocks

 5. Omdat mijn schoonouders panisch waren voor tocht heeft het huis van Man (hij woonde er al voordat ik in zijn leven kwam) bijna geen ventilatiemogelijkheden. Dat resulteert regelmatig in schimmel op ramen en kozijnen en plassen water op de onderste kozijnrand. Wij zijn druk bezig te kijken hoe we het vochtprobleem te lijf kunnen gaan.
  Ventileren is dus heel belangrijk!!

 6. Ventileren en luchten is ook hier een issue. Vooral met de was nu binnen beslaan de ramen regelmatig. Probeer eraan te denken om elke dag even ramen open te zetten, maar dit moedigt het weer niet echt aan. De badkamer is helemaal een crime: ondanks ventilator, raampje en na het douchen alles droog maken blijft het een vochtige, schimmelgevoelige ruimte.

 7. Sinds de verbouwing hebben wij overal ventilatieroosters. Die kunnen wij open of dicht doen. Vroeger had ik veel last van vocht, nu niet meer.

  Als ik 's morgens opsta, gooi ik mijn dekbed naar achteren en doe het raam wagenwijd open. De deur blijft dicht. Beneden staan de roosters altijd open. Wij hebben van de woningbouw regels gekregen wat betreft het luchten. Dat gaat prima. Wij hebben ook een ventilatiesysteem. Als ik ga douchen moet het raam dicht. Heel raar. Ik zet de ventilatie op drie. Na tien minuten is het vocht weg en zet ik het raam weer open. Ik hou van open ramen. Net als mijn moeder. Die had als enige in de straat altijd het raam open. Ook met tien graden vorst. Husband gruwt ervan. Dus om half vijf gaat het een beetje dichter en de cv aan. Overdag blijft de cv uit.

  Wij hebben wel geboft. Met dubbele beglazing, goede isolatie en een goed ventileringssysteem (zeg ik dat goed?). Het is toch wel belangrijk om elke dag te luchten. Ook in de winter.

  Liefs Frederique

 8. 's Ochtends als we uit bed komen de slaapkamerramen en de raam van de badkamer. Ik laat dan alle deuren openstaan zodat dat lekker naar beneden doortocht. Als ik wegga dan laat ik het lekker zo, blijf ik thuis dan doe ik na een uurtje (of twee) alles weer dicht en de kachel aan. Ik liet eerst de kachels boven dicht, maar tegenwoordig toch een slagje open, ik merk dat het dan ook minder vochtig is in huis en met een rochelende bronchitis man is dat wel zo fijn.

 9. Wij hebben mechanische ventilatie, die is tegenwoordig verplicht in nieuwbouwwoningen. Ik ben er niet blij mee, want het maakt geluid en verbruikt stroom. Maar ik kan hem ook niet uitzetten want we hebben meerdere inpandige ruimtes (o.a. een toilet) die anders niet geventileerd zouden worden. Op onze slaapkamer staat er 's nachts altijd een raampje open en dat doe ik in de loop van de ochtend dicht als het bed een paar uurtjes heeft kunnen luchten. Groet, Greetje54

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.