Waarom ik toch weer lid ben geworden van de sportschool

lid worden van de sportschool

Een paar jaar terug was ik een behoorlijk actief lid van de sportschool. Ik had een onbeperkt abonnement en ging zeker 4 tot 5 keer per week. Toch besloot ik om anderhalf jaar geleden mijn abonnement op te zeggen. Inmiddels was ik verhuisd en mijn nieuwe sportschool paste toch iets minder goed bij me dan mijn oude. En dan is ruim 450 euro in het jaar veel geld. En ik heb daarna ook niet stilgezeten; ik ben gewoon wat vaker gaan wandelen, skeeleren en soms hardlopen. Maar na anderhalf jaar begon het toch weer te kriebelen en ben ik alsnog weer lid geworden van de sportschool… Ook omdat dat eigenlijk héél goed past in mijn FIRE-plannen.

Waarom ik liever niet lid wilde worden van de sportschool

In de eerste instantie had ik eigenlijk helemaal geen zin om weer lid te worden van de sportschool. Ik was juist blij dat ik van de verplichting én de kosten af was. Bovendien:

 • buiten bewegen kan óók;
 • en dan hoefde ik me niet aan speciale lesroosters te houden;
 • of een plekje te vinden tussen de 80 andere mensen die ook wilden sporten;
 • en het was een stuk goedkoper.

Want je begrijpt: die 37,75 euro die ik eerder per maand betaalde, had ik inmiddels allang weer toegeschreven aan een ander spaar- of beleggingspotje. En ik houd er nu eenmaal niet van om dat soort bedragen weer naar beneden te moeten bijstellen…

“Ik voel me oud”

Maar toch begon het een poosje terug weer wat te kriebelen. Ik merkte dat ik steeds vaker last had van mijn rug, hoewel mijn dagen er inmiddels héél anders uitzien dan een paar jaar geleden.

Sinds ik meer ben gaan doen met wat ik leuk vind (deze website, de Money Mind Academy en money mindset coaching), zijn mijn dagen veel diverser. Ik zit niet meer van 6 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds achter de computer 😉

Ik betrapte mezelf er zelfs op dat ik me een beetje OUD begon te voelen. Nou, dat ging me écht wat te ver.

De buitenwandelingetjes leken niet genoeg om écht fit te blijven. En het is natuurlijk nog maar de vraag hoe dat in de herfst en straks in de winter zou blijven.

Dus ging ik maar weer op zoek naar een sportschool. De vorige keer wilde ik per se naar een sportschool waar Les Mills-lessen werden gegeven. Dit keer was mijn eisenpakket anders:

 • Goedkoop! No way dat ik weer richting de 40 euro ga betalen
 • Onbeperkt of minimaal 3 keer per week
 • Goed bereikbaar (zowel qua afstand als qua parkeerruimte enzo)
 • Een beetje brede openingstijden

De groepslessen wilde ik wel laten schieten; die zorgden de vorige keer namelijk voor een fiks hoger abonnementsbedrag én een bepaalde verplichting qua tijd. En ik had gemerkt dat als ik die lessen miste, ik niet speciaal de behoefte voelde om dat in te halen in de fitness.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mooie deal, zelfs met addertjes

Ik kwam uit in een dorp verderop, op ruim 8 kilometer afstand. Met landbouwverkeer en zondagsrijders meegerekend is dat ongeveer 10-12 minuten rijden.

Het is goedkoop: ik betaal hier per maand 17,95 euro voor een onbeperkt abonnement. Zit ik met mijn eerste twee eisen vast goed.

Het is ook goed bereikbaar; de sportschool zit op een industrieterrein. Die ruim 8 km overleef ik ook wel; de laatste sportschool waarvan ik lid was, was 10 km verderop.

En de openingstijden zijn ook prima. Ze zijn vanaf half 9 open, dus ik kan mooi op tijd beginnen. Iets vroeger had van mij ook gemogen, maar in de praktijk ben ik er ook nog nooit voor half 9 geweest.

Natuurlijk is er altijd wél een addertje als je ergens zo voordelig kunt sporten. In dit geval is dat je alleen gebruik kunt maken van het voordeeltarief als je in één keer betaalt.

En daarnaast betaal je nog borg voor je toegangspasje (10 euro) en inschrijfgeld (25 euro). Eenmalig, dat scheelt weer.

Groepslessen hebben ze hier wel, maar vrij beperkt en alles in de avond. Dit keer vind ik dat niet zo erg; de vorige keer zag ik de sportschool ook als iets ‘sociaals’, maar nu wil ik gewoon effectief en efficiënt wat doen voor mijn gezondheid.

Kosten sportschool

Voor het eerste jaar ben ik nu dus 250,40 euro kwijt. Daarna zou dat 215,40 euro zijn. Dat is minder dan de helft van wat ik eerder betaalde.

Ik wil graag drie keer in de week gaan: dat vind ik een prettig ritme. Bovendien heb ik het idee dat je zoiets ook wel wat vaker moet doen, wil je er echt baat bij hebben.

Het lukt ook aardig; ik ben inmiddels vier weken lid en ben alle weken dat ik thuis was ook daadwerkelijk drie keer in de week gegaan. Zelfs de afgelopen twee weken, toen ik behoorlijk beroerd was van de jetlag/verkoudheid.

De week dat ik in Washington zat voor FinCon ben ik dáár drie keer geweest. Ik heb daar gewoon precies hetzelfde programma gedaan als dat ik in Nederland had meegekregen.

Als me dit 45 van de 52 weken van het jaar lukt, dan kost elke keer sporten me minder dan 2 euro. Oké, het is duurder dan gratis, maar dat vind ik toch een hele acceptabele investering in mijn gezondheid.

Van de sportschool naar FIRE

En ik moet zeggen: ik merk het ook al. Of beter gezegd: mijn man merkte het. Die merkte ineens op dat ik al een tijdje géén last meer had van mijn rug.

Je zou het misschien niet denken, maar ondanks de extra kosten past dit lidmaatschap van de sportschool eigenlijk weer héél goed in mijn FIRE-plaatje.

Weet je nog dat ik een poosje terug schreef over vrijheid en gezondheid?

De kern van dat verhaal was dat je twee manieren hebt om je vrije leven te verlengen: vroeger met pensioen gaan of ervoor zorgen dat je na je pensioen meer gezonde jaren overhebt.

Nu ben ik de laatste jaren behoorlijk druk geweest met het omvormen van mijn eigen bedrijf, waardoor ik nu eigenlijk vooral dingen doe die ik leuk vind. Zonder stress en deadlines. Dus ik heb geen baan meer waarvan ik héél vroeg afscheid wil nemen.

Sterker nog; ik denk dat de meeste ondernemers nooit echt zullen kunnen stoppen met ondernemen.

Maar ik wil natuurlijk wél uiteindelijk nóg meer vrijheid hebben. En de tijd tot dan én daarna zo gezond mogelijk zijn. Nu heb je wat dat betreft niet alles in de hand, maar als lid worden van de sportschool me daarbij kan helpen, dan lijkt het me een prima investering, zowel qua tijd als qua geld.

Wat doe jij om zo gezond mogelijk te blijven?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Ik heb momenteel een abonnement op het zwembed, waarmee ik onbeperkt kan zwemmen of meedoen met groepslessen. Ik doe twee keer per week mee aan een griepsles: aquarobics en een circuit training in het water. Maar ik merk dat ik het na 2 maanden wel wat eentonig begin te vinden en eigenlijk ook weer behoefte krijg om bodypump te gaan doen, want dat vond ik erg leuk. Alleen ik vind het dan weer zo irritant dat je er gelijk voor een jaar aan vast zit. Want ik zou het liefst gewoon regelmatig kunnen afwisselen tussen verschillende sportieve activiteiten. Maargoed, ook op zoek naar dé sportschool dus 😉

  1. Ja, dat blijft een beetje een zoektocht… Ik heb het ook nog niet helemaal exact zoals ik wil gekregen, inclusief het juiste tarief en de juiste planning 😉 Maar jouwe klinkt op zich wel heel goed. Hoewel ik zelf geloof ik ook niet altijd zin zou hebben in wateractiviteiten… Je hebt trouwens volgens mij wel sportscholen met zwembaden erbij. In de grotere steden dan 😉

 2. Ik heb een yoga abbo van 8,50 per week daar krijg ik 1 yogales naar keuze voor en ik heb een strippenkaart voor het zwembad. Ik zwem twee keer per week 30 baantjes van 50 meter. Dat kost me 2,90 per keer. Losse kaartjes kosten 3,65 per keer. Met een strippenkaart van 25 keer zwemmen, krijg je 5 keer zwemmen ‘cadeau’. Het is ook een beetje een zoektocht welke vorm van sporten bij je past en je dus vol kunt houden. Ik sport niet graag binnen maar yoga vind ik heerlijk, de combinatie van lenigheid en meditatie voor lichaam en geest bevalt me en van zwemmen raak ik in een flow merkte ik dat gaat echt vanzelf.. hardlopen vond ik bijvoorbeeld vreselijk zwaar en saai. Maar de voorkeur verschilt per mens natuurlijk. Het is wel verstandig om uit te zoeken welke sport bij je past om te voorkomen dat je veel geld uitgeeft aan iets waar je al snel van afhaakt.

  1. Klopt, het is echt even kijken wat bij je past. Yoga heb ik in het verleden ook wel gedaan, maar dat trok ik echt niet. Power yoga vond ik nog wel leuk; dat tempo paste me beter. Maar als je meteen een abonnement neemt en het is niets voor je, dan is het zonde van het geld als je afhaakt. Ik weet ook niet of ik het had gedaan als ik niet al eerder de ervaring had dat ik dit best vol kon houden, zolang ik er maar een goed ritme in houd.

 3. Alleen op dinsdagavond een uur yoga 8€ per les, in mijn geef maar uit kan niet op periode heb ik 2 jaar een personal trainer gehad in de sportschool. Ik moet zeggen, omdat het prijzig is, je echt wel gaat en de resultaten waren verbluffend maar ja geen ruggengraat om het zelf vol te houden…..

 4. Eenmaal per week oefenzaal, met cardio en krachttraining. En daarnaast wandelen en bij slecht weer Nederland in Beweging. Krachttraining doet me heel erg goed, ik voel me er sterker bij en ik val voor het eerst een klein beetje af. Ik kan ook zien dat mijn lijf meer vorm krijgt.
  Ik kan op dit moment geen tijd vrij maken om vaker te gaan, ik werk regelmatig van 8-19 of een gewone dag van 8 uur maar met veel reisuren. En niks doen (als in: actief niks doen, in tegenstelling tot gezapig op de bank zappen) vind ik ook heel heilzaam.
  Ik doe mijn oefeningen bij een oefenzaal van de fysio, en er is begeleiding bij. Het kost me minder dan ik een aantal jaar geleden aan eigen risico en fysiokosten daar bovenop kwijt was.

 5. Al jarenlang sport ik met Leslie Sansone op youtube, de 1 mile walk. Ik gebruik daarmee zo veel meer spieren dan alleen maar buiten wandelen. Hoewel ik nog regelmatig buiten wandel, puur voor de vitamine D.

  Verder ben ik net recent gestart met Country Line Dancing (zweten!). Bewegen op muziek vind ik gewoon erg leuk om te doen. Voor 37 lessen in een jaar € 130 euro, dus € 3,50 per les.

 6. Moestuinieren. Nu dat minder wordt wandelingetjes. Regelmatig aqua robiccs. Vooral gezond eten. Maar ook een lekker wijntje en heel vaak twee capucinno per dag.

  Mijn nadeel is dat ik noten niet kan weerstaan. Mijn gewicht is hoger geworden. Ik had het zelf niet eens in de gaten tot ik er op gewezen werd. Sinds een paar maanden gebruik ik de weegschaal. Ik haat dat ding. Maar langzaam maar zeker wordt het minder,

 7. Ik kan via mijn werk wekelijks yoga lessen volgen (uitgezonderd van schoolvakanties) voor maar 5 euro per maand.
  Heb je in jouw kostenberekening van sporten ook de auto/benzine kosten meegerekend van 3x in de week naar de sportschool op en neer rijden? Is het een optie om met de fiets te gaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.