Demi (32): “Met mijn inkomen kan ik geen huis kopen, dus móet ik wat doen”

huis kopen inkomen

Lezen over wat andere mensen met hun geld doen blijft interessant. Daarom kun je hier bijvoorbeeld terecht voor aflosverhalen, geldgeheimen en verhalen over geld en relaties. Maar soms zijn die geldverhalen wat lastig in perspectief te plaatsen. Daarom leek het me interessant om deze series aan te vullen met een kijkje in het huishoudboekje van lezers. Vandaag doen we dat bij Demi (32). Zij was tot voor kort eigenlijk helemaal niet zo erg bezig met iets opbouwen. Toen ze zich realiseerde dat ze met haar huidige inkomen en uitgaven nooit een huis zou kunnen kopen, besloot ze het roer om te gooien.

Fijn dat je je verhaal wilt delen; wil je eerst iets meer over jezelf vertellen?

“Ik ben Demi. Ik ben 32 jaar en woon in een klein huurappartement. Momenteel ben ik alleenstaand en werk ik fulltime als assistent-manager in de retail.”

En wat levert die baan je op?

“Mijn maandelijkse inkomen is 1785 euro netto. Hiervoor werk ik fulltime. Daarnaast krijg ik nog 23 euro per maand aan zorgtoeslag.

Mijn vakantiegeld krijg ik eens per jaar; hiermee houd ik geen rekening in mijn budget. Ik ben van plan om dit straks grotendeels te sparen; ik zit te denken aan 80 procent sparen en 20 procent uitgeven.

Verder heb ik eigenlijk geen extra inkomsten. Wel deel ik mijn Netflix-abonnement met iemand, van wie ik dan maandelijks 5 euro krijg.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Kun je hier goed van rondkomen?

“Ik vind dat ik behoorlijk goedkoop woon en daardoor kan ik best goed rondkomen. Eigenlijk ben ik ook pas sinds een aantal maanden bezig met het sparen; hiervoor gaf ik alles wat er binnen kwam ook zó weer uit.

Op een gegeven moment besefte ik me echter dat ik met mijn inkomen op deze manier nooit een fatsoenlijk huis zou kunnen kopen. En dat wil ik wél graag.

Ik moest dus wel gaan sparen. Dus maakte ik een tienjarenplan, met als doel diverse potjes vullen én een flink bedrag bij elkaar te sparen voor mijn nieuwe huis.

Ik ben net klaar met het bij elkaar sparen van mijn noodbuffer van 1000 euro. De volgende stap is het aflossen van mijn roodstand. Dat wil ik in één keer doen, dus ik spaar eerst op mijn spaarrekening en ga dan in één keer aflossen. Volgende maand heb ik genoeg bij elkaar gespaard en kan ik ervoor zorgen dat dit voortaan niet meer in mijn lijstje met lasten voorkomt.”

Over dat lijstje met lasten gesproken; hoe ziet dat van jou eruit?

“Dat ziet er als volgt uit:

InkomstenUitgaven
Salaris: 1785 euroRoodstand en betaalrekening: 9 euro
Netflix-abo delen: 5 euroWoon- en uitvaartverzekering: 17 euro (plus jaarlijks eenmalig 25 euro)
Huur: 467 euro
Zorgverzekering: 130 euro
Gemeentelijke belasting: 27 euro
DUO: 70 euro
Gas/water/licht: 70 euro
Telefoon: 26 euro
Netflix: 11 euro
Tv/internet: 55 euro
Belastingdienst: 25 euro (terugbetaling van teveel ontvangen toeslag, dit is de laatste maand)
Cadeaus: 20 euro
Sparen: 567 euro
Onverwachte kosten: 50 euro (dit is een reservering - dit bedrag gaat naar mijn spaarrekening)
Leefgeld: 246 euro

Zoals je ziet spaar ik best veel: 567 euro in de maand. Dit moet ik ook minimaal apart zetten om mijn 10-jarenplan te realiseren: op mijn eigen inkomen een huis kopen. Daarvoor heb ik een plan opgesteld met een aantal subdoelen, namelijk:

• 1000 euro sparen voor een noodfonds – dit heb ik gedaan

• 1000 euro sparen om mijn roodstand af te lossen – dit lukt me volgende week

• 4000 euro sparen als buffer (Nibud adviseert mij 3500 euro)

• 2500 euro sparen voor de auto

• 2500 euro sparen voor vakantie (of eigenlijk: vakanties; dit is voor meerdere vakanties de komende jaren, maar ik wil het bedrag graag in één keer bij elkaar hebben gespaard)

• 3000 euro sparen voor het aflossen van mijn studieschuld

• 500 euro sparen om een nieuwe fiets te kopen

• 1500 euro sparen voor een nieuw bed – want ik verwacht dat de mijne dan wel aan vervanging toe is

• 52.000 euro sparen voor een eigen huis

Als het me dus lukt om de komende 10 jaar elke maand 567 euro opzij te zetten, dan moet ik al deze doelen kunnen behalen.

En wie weet verdien ik tegen die tijd nog wel wat meer; ik zou op zich best een hoger inkomen willen hebben natuurlijk. In de retail verdien je alleen helaas geen bakken met geld en ik heb wel een baan die ik heel leuk vind. Dat vind ik belangrijker dan geld. Wel wil ik nog kijken waarop ik kan besparen; ik denk dat er vooral bij tv/internet nog wel wat kansen liggen.

Op mijn gezondheid zou ik nooit besparen. Rekeningen van de tandarts en de dokter gaan bij mij dan ook altijd voor.”

Mooi plan! Dan ben ik natuurlijk ook heel benieuwd naar hoe je je centen op dit moment – en de komende 10 jaar – onder controle houdt!

“Voor ik aan dit plan begon, gaf ik uit wat ik wilde. Ik keek totaal niet naar mijn roodstand, want zolang ik bestedingsruimte had, kon ik alles uitgeven. Gelukkig denk ik niet meer op die manier. Ik heb een budget gemaakt en daar houd ik me aan. Ook gebruik ik nu een kasboek.

Vroeger gaf ik bijvoorbeeld heel makkelijk geld uit aan kleding. Ik werk ook in de kledingbranche en zie dan gewoon alle leuke dingen als eerste langskomen. Inmiddels hangt er zó veel in mijn kast, dat ik minimaal de eerste twee jaar niets nieuws hoef te kopen.

Ook heb ik nog een enorme voorraad aan spullen voor persoonlijke verzorging; die sloeg ik altijd in in de aanbieding. Die hoef ik voorlopig dus ook niet meer te kopen.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in het rondkomen?

“Dat is toch echt wel die omschakeling van alles uitgeven naar sparen voor later. Als ik mijn doelen heb gehaald, dan wil ik mijn hypotheek toch eigenlijk ook wel zo snel mogelijk aflossen. Dat betekent dat ik dus ook ná die tijd op mijn geld moet blijven letten.

Toch ben ik best trots op mezelf dat ik een plan heb. En het behalen van mijn spaardoel geeft natuurlijk ook weer extra motivatie om door te gaan.

Ik ben best wat kennissen die hier totaal niet mee bezig waren, maar die ik heb geïnspireerd. Zij zijn nu ook bezig met een plan voor hun toekomst en dat motiveert mij ook weer.”

Heb jij nog een gouden tip voor onze lezers?

“Kijk eens naar wat je echt nodig hebt. Vaak is dat namelijk helemaal niet zoveel als je in de eerste instantie zou denken. Het is zó zonde om je geld aan nietszeggende dingen uit te geven, daar ben ik het levende bewijs van.

Ik heb een kast propvol kleding, een boekenkast die niet groot genoeg is voor al mijn boeken. Het is af en toe best confronterend om te bedenken hoeveel ik zonder al die spullen al had kunnen sparen…

Gelukkig bén ik nu anders bezig en hoop ik dat ik over een jaar of 5 al behoorlijk wat van mijn doelen af heb kunnen tikken. Ik kijk ernaar uit!”

Bedankt voor het delen van je verhaal!

Wil jij ook meedoen met deze serie? Meld je dan hier aan en vul de vragen zo uitgebreid mogelijk in. Vast bedankt!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Misschien een idee. Ik heb lang geleden mn tv de deur uit gedaan en kijk nu nog af en toe op mn laptop. De wifi kon ik ook afscheid van nemen en nu gaat alle verbinding via de hotspot van mijn telefoon. Ik betaal €29 per maand voor sim only onbeperkt.
    Zou voor jou een besparing van €52 per maand zijn. Je kan natuurlijk eerst een maandje proefdraaien, wij hebben het ook gedaan met het idee dat wanneer we de tv zouden missen we weer een nieuwe zouden kopen. We hadden nog echt een ouderwetse die aan vervanging toe was. Eigenlijk is de wifi er uit gegaan toen we ons realiseerde dat die overbodig was geworden.

    Verder mooie plannen, ga zo door!

  2. Je zou een aantal boeken en een aantal kledingstukken kunnen verkopen. Wie weet levert dat nog weer een paar honderd euro op die je dan kunt besteden aan je toekomstdoelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.