Loonsverhoging vragen: zo krijg je wat je verdient!

Om loonsverhoging vragen: zo krijg je wat je waard bent

“Hoeveel verdien je?” “Meer dan dat ik krijg!” Als je het nooit gezegd hebt, dan heb je het vást wel eens een keer gedacht. Toch blijft om loonsverhoging vragen voor veel mensen een heikel punt. Want: hoe pak je dat aan? En om hoeveel vraag je dan extra? En wat als ze ‘nee’ zeggen? Gebruik dit artikel om jezelf voor te bereiden op een goed gesprek met je werkgever en die loonsverhoging wél in de wacht te slepen!

Waarom zou je vragen om loonsverhoging?

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben opgevoed met het idee van ‘kinderen die vragen, worden overgeslagen’. Als je iets verdient, dan komt het vanzelf naar je toe. Het is goed om daar geduldig op te wachten.

En hoewel dat natuurlijk een nobel idee is, werkt het in de praktijk vaak niet zo. Het is vaak zelfs omgekeerd: als je niets vraagt, krijg je ook niets.

Als je niet bij een bedrijf werkt dat vaste loonschalen hanteert, waarbij je jaarlijks een plekje opschuift, kan het zijn dat je zélf om die loonsverhoging moet vragen. Doe je dat niet, dan is de kans aanwezig dat je jaren voor hetzelfde salaris werkt, terwijl je verantwoordelijkheden en capaciteiten misschien wél groeien.

Bovendien; wat heb je te verliezen? Vragen staat vrij. En met deze 7 tips vergroot je de kans op een JA aanzienlijk!

Succesvol om loonsverhoging vragen: 7 tips

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Infographic: vragen om loonsverhoging

1. Doe je huiswerk

Om loonsverhoging vragen is eenvoudig. Je kunt gewoon aan je werkgever vragen of hij (of zij) je meer wil betalen. Maar erg overtuigend ben je dan niet. Doe daarom vooraf je huiswerk. Zorg dat je een aantal voorbeelden hebt die laten zien dat jij goed bent in je werk en dat je je salaris (plus dat beetje extra) meer dan waard bent.

Wees vriendelijk, maar kordaat. Zeker in de eerste 5 minuten is het belangrijk om te laten zien dat je serieus bent. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat die eerste 5 minuten cruciaal zijn. Je werkgever bepaalt dan eigenlijk al of je een ‘ja’ of een ‘nee’ krijgt.

Denk eraan: dat jij een nieuw huis wilt kopen of dat je partner werkloos geworden is, is natuurlijk geen reden voor je werkgever om je meer geld te geven. Het is de bedoeling dat je hard kunt maken waarom jij die loonsverhoging verdient.

2. Onderzoek je branche

Om een realistisch openingsbod neer te leggen, is het belangrijk om te weten wat gangbaar is in jouw branche. Hoe fantastisch je je werk ook doet; als administratief medewerker zul je niet snel een salaris van 10.000 euro per maand binnenharken.

Onderzoek daarom de standaard salarissen voor gelijksoortige functies in jouw vakgebied. Hiervoor kun je bijvoorbeeld het Salariskompas van Intermediair gebruiken; dat geeft je een indicatie van salarissen van mensen in gelijksoortige functies.

Gebruik dit als leidraad; dat een ander in een gelijksoortige functie meer verdient, betekent niet automatisch dat jij ook recht hebt op datzelfde salaris.

 

[bctt tweet=”Onderzoek + voorbereiding + realistisch zelfvertrouwen = een ‘JA’ op je vraag om loonsverhoging”]

3. Blijf realistisch

Het is helemaal niet gek om te vragen om salarisverhoging, maar het is ook niet gek als je die niet krijgt. Probeer voor jezelf een balans te vinden tussen het zelfvertrouwen hebben om erom te vragen én een realistische verwachting met betrekking tot wat je kunt krijgen.

Overigens wil dat niet zeggen dat je vooral maar laag in moet steken. Het is juist slim om zelf met een openingsbod te komen, dat enigszins boven je doel ligt. Op die manier maak je gebruik van het referentie-effect. Dat wil zeggen dat elk bedrag dat daarna genoemd wordt, onbewust en automatisch wordt vergeleken met dat bedrag.

Stel je voor: je wilt graag een salarisverhoging van 200 euro, omdat je er in het afgelopen jaar meer verantwoordelijkheden bij hebt gekregen. 200 euro extra lijkt jou redelijk, dus dat leg je aan je werkgever voor. Die wil graag wat onderhandelen en jullie komen uit op 100 euro extra. Je hebt wat meer, maar bent niet eigenlijk niet helemaal tevreden.

Je kunt tijdens dit gesprek ook vragen om 400 euro meer. Als je werkgever dan weer wil onderhandelen en op de helft zou uitkomen, zit je wél op de gewenste 200 euro extra. Jij bent blij en je werkgever heeft ook het idee goed onderhandeld te hebben.

Meer over het referentie-effect kun je lezen in het boek Geld & Gedrag van Dan Ariely en Jeff Kreisler.

4. Weet hoeveel je wilt (en vraag meer)

Als je eenmaal een beeld hebt van gangbaar is in je branche en je hebt goede argumenten om überhaupt om een loonsverhoging te vragen, is het belangrijk om vast te stellen hoeveel je wilt.

Die vraag zal je ongetwijfeld gesteld worden. Niemand betaalt graag te veel, ook je werkgever niet.

Zie dit niet als een probleem, maar als een kans. Dit geeft jou immers de mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van het eerder genoemde referentie-effect. Let er dus wel op dat je meer vraagt dan je eigenlijk wilt. Als je dat krijgt: helemaal prima. Wordt er nog onderhandeld? Dan is de kans dat je tevreden bent óók groot.

5. Doe je werk goed

Om loonsverhoging vragen doe je als je voor jezelf én je werkgever hard kunt maken dat je het ook verdient. Doe je werk dus goed. Doe wat met de punten die tijdens functionerings- en beoordelingsgesprekken worden aangegeven en laat zien dat je je werk serieus neemt. Ga je niet vergelijken met andere collega’s, maar sleep die loonsverhoging in de wacht dankzij jouw prestaties.

6. Accepteer ook ‘nee’

‘Nee’ is ook een antwoord. Als je werkgever je geen salarisverhoging wil geven, dan zal deze daar waarschijnlijk een reden voor opgeven. Dan kun je twee dingen doen. Als je het eens bent met de gegeven reden, kun je daaraan gaan werken. Misschien heb je toch nog niet voldoende ervaring, of laat je nog te vaak steken vallen.

Spreek af dat je aan die punten werkt en dat jullie over drie of zes maanden weer om tafel zullen gaan, om de vorderingen én die salarisverhoging te bespreken.

Zit de loonsverhoging er niet in en vind je dat totaal onterecht? Dan kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een andere werkgever, of voor jezelf beginnen. Job hoppen blijkt in de praktijk óók een hele goede manier te zijn om sneller meer te verdienen.

Maar: zeg niet zomaar je baan op. Dan heb je straks niet alleen géén loonsverhoging, maar misschien wel helemaal geen loon.

7. Laat ruimte voor alternatieve opties

Naast een concrete loonsverhoging, zijn er natuurlijk ook andere manieren om meer te verdienen. Als je merkt dat je werkgever niet helemaal openstaat voor een hoger salaris, kun je altijd een aantal andere opties aandragen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Extra vakantiedagen
 • Een auto/telefoon/laptop van de zaak
 • 38 uur werken in plaats van 40 uur, maar met behoud van hetzelfde salaris
 • Meer reiskostenvergoeding

Denk vooraf na over extraatjes waar je óók blij van zou worden, als een loonsverhoging er niet in zit. En: je kunt natuurlijk ook nog om deze extraatjes vragen als je werkgever wil onderhandelen (zie stap 2).

Lees ook: 10 manieren om je inkomen te verhogen

Wanneer je het beste om loonsverhoging kunt vragen

Wat is nu het beste moment om te vragen om een salarisverhoging? Veel bedrijven hanteren een jaarlijkse cyclus. Hierbij heb je om de zes maanden een gesprek. De ene keer is dit een functioneringsgesprek, waarbij het vooral tweerichtingsverkeer is. Hierin kunnen ook verbeterpunten op worden gesteld.

Het tweede gesprek is een beoordelingsgesprek. Tijdens dit gesprek wordt onder meer gekeken wat je met je verbeterpunten hebt gedaan. Als je daar inderdaad vooruitgang op hebt geboekt, is dat natuurlijk een prachtig moment om over een salarisverhoging te beginnen.

Als dit soort gesprekken niet regelmatig worden ingepland, kun je het beste zelf het initiatief nemen en een gesprek aanvragen. Doe dit op het moment dat je duidelijk je waarde hebt bewezen én duidelijk hebt laten zien dat je dusdanig gegroeid bent in je functie, dat je niet alleen je huidige salaris verdient, maar ook een verhoging.

Salarisverhoging vragen: gewoon doen

Om salarisverhoging vragen kan best lastig zijn. Geloof me; dat weet ik ook. In loondienst vroeg ik welgeteld één keer om salarisverhoging (overigens met succes) en als ondernemer hield ik mijn tarief jarenlang gelijk. Inmiddels doe ik dat niet meer; des te meer ervaring ik heb, des te meer mijn uren waard zijn. En het is goed als je daarvoor ook beloond wordt.

Daarom is het zeker de moeite waard om dit af en toe eens te doen. Bereid je goed voor en oefen het gesprek vooraf een aantal keer. Weet wat je waard ben en sta daarvoor. Sta open voor feedback, maar heb ook vertrouwen in je eigen kunnen. En worden je talenten niet op prijs geschat? Misschien wordt het dan tijd om uit te kijken naar een andere werkplek.

Wat vind jij het lastigst aan salarisverhoging vragen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Aan het einde van de eerste alinea lijkt wat te zijn weggevallen?

  Ik kan me van mijn studie een onderzoek herinneren waaruit blijkt dat je startsalaris heel bepalend is voor hoe je daarna doorgroeit (en dat verklaart dus ook grotendeels het salarisverschil tussen mannen en vrouwen). Ik ben in het begin van mijn carriere toch een paar keer in die valkuil getrapt vanwege de situatie waarin ik toen zat. Bij mijn vorige baan ben ik echt keihard belazerd door een baas die als credo had ‘mensen laten werken voor het allerlaagste bedrag waarvoor ze bereid zijn om te komen’. Er werden me steeds verhogingen voorgehouden die uiteindelijk niet kwamen op de beloofde momenten. Uiteindelijk heb ik er wel met heel veel moeite wat bij kunnen praten. Inmiddels werk ik ergens anders waar ik nu netto bijna hetzelfde bedrag verdien als dat ik 1,5 jaar geleden als brutosalaris had.

  1. Oei, dat is niet de bedoeling! Ik zit hier even te kijken, maar hier lijkt hij compleet te zijn. Wat zie jij? Misschien gaat er technisch iets mis..

   Je startsalaris kan inderdaad heel veel impact hebben, vooral omdat veel mensen last krijgen van het ‘first job syndrome‘, waarbij ze dus (te) lang blijven hangen bij die eerste baan. Als je dan laag hebt ingestoken, krijg je het maar moeilijk omhoog. Plus: dat eerste salaris is dan het referentiebedrag, dus je zult waarschijnlijk sowieso niet zo’n stap maken als jij bijvoorbeeld hebt gedaan (naar bijna het bruto bedrag, maar dan netto).

   Mannen zullen misschien ook sneller overstappen dan vrouwen; mogelijk ook een beetje een loyaliteitsdingetje? Of niemand voor het hoofd willen stoten/laten zitten?

   In ieder geval superfijn dat jij nu een betere plek hebt gevonden! Wat was voor jou uiteindelijk de druppel om tóch een andere baan te zoeken en niet meer in die beloftes te geloven?

   1. bij mij valt hij ook weg:

    Denk eraan: dat jij een nieuw huis wilt kopen of dat je partner werkloos geworden is, is natuurlijk geen reden voor je werkgever om je m

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.