10 manieren om je inkomen te verhogen

10 manieren om je inkomen te verhogen

Als je meer geld over wilt houden, is de eerste gedachte vaak: ‘Hoe kan ik besparen?’ Heel logisch. Als je minder uitgeeft, houd je meer over. Toch zit er enigszins een grens aan wat je kunt besparen. Je zult altijd bepaalde uitgaven moeten doen, denk aan eten, zorgverzekering, enzovoorts. Waar in theorie géén grens aan zit, is aan je inkomen. Daarom dit keer eens geen bespaartips, maar 10 manieren om je inkomen te verhogen. Ik ben heel benieuwd naar wat jij al doet, wat je wat lijkt én welke aanvullingen je misschien nog hebt!

1. Salarisverhoging vragen

Werk je in loondienst en functioneer je goed? Dan kun je altijd eens een balletje opwerpen over een salarisverhoging. Over het algemeen vinden mensen dit ongemakkelijk en doen ze het liever niet, maar daarmee laten ze wel een hoop geld liggen. De beste momenten om te vragen om een salarisverhoging zijn (1) tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe baan, (2) tijdens een functioneringsgesprek (mits positief), (3) als je een kans ziet (verandering van taken, vertrekkende collega, collega erbij, als je merk dat een collega voor hetzelfde werk meer verdient) en (4) als in de branche een hoger salaris gebruikelijk is.

Ook leuk om te lezen: Creatieve ideeën voor het starten van een online onderneming

2. Vergroot je waarde

Deze ligt een beetje in het verlengde van tip 1: vergroot je waarde. Misschien ben je nu niet in de positie om een salarisverhoging te vragen, maar zijn er wel dingen die je kunt doen om je in die positie te brengen. In de ICT kun je bijvoorbeeld salarisverhoging krijgen als je bepaalde certificaten behaalt.

3. Werk meer uren

Een andere manier om meer salaris te krijgen, is door meer uren te werken. Misschien werk je nog niet fulltime en heb je wel die mogelijkheid. Bijkomend voordeel: elk uur dat je extra werkt, levert je ook extra vakantiegeld en vakantiedagen op.

4. Begin voor jezelf

Als je je inkomen helemaal zelf in de hand wilt hebben, dan kun je ook voor jezelf beginnen. Een waarschuwing vooraf: meestal is dat niet direct in één nacht rijk worden. En je hoeft ook niet te denken dat je dan elke week maximaal 40 uur draait. Maar: het biedt veel kansen en mogelijkheden en in principe onbeperkt verdienvermogen. Bovendien kun je het er ook bij doen. Je kunt altijd eerst je eigen onderneming in de avonduren starten.

Ik ben zelf eigenlijk vrijwel direct na mijn afstuderen voor mezelf begonnen en kon daar binnen een jaar van leven. Toch heb ik mijn loondienstbaan er nog bijna 4 jaar bij aangehouden.

5. Ga kranten bezorgen

Of een ander bijbaantje. Niet elke vorm van extra werk hoeft extreem beslag op je vrije tijd te leggen. Met een baantje als kranten bezorgen sla je een paar vliegen in één klap. Je hebt extra inkomsten, je bent lekker buiten, leert je buurt kennen en je kunt de sportschool dan wel overslaan.

6. Ga mysteryshoppen

Als je liever af en toe wat bijklust voor meer inkomen, dan is mysteryshoppen ook een leuke optie. In de regel verdient het niet superveel, maar je hebt bureaus die wél goed betalen én die je de mogelijkheid bieden om visits te combineren. Dan levert een rondje langs een aantal winkels je al snel 100 euro op.

Ook leuk om te lezen: Geld verdienen met je blog

[wp_ad_camp_3]

7. Verkoop spullen

Je kunt een leuk handeltje opzetten met je eigen overtollige spullen, maar je kunt ook een product dat je zelf maakt verkopen. Jouw zalige zelfgebakken koekjes, een door jou geschreven roman of de kunstige kleiwerken die je maakt. Of wat denk je van de inhoud van je moestuin? En als je zelf niet bijster creatief bent, dan kun je ook kijken of je leuke producten voordelig in kunt kopen, om ze vervolgens weer voor iets meer te verkopen.

8. Verhuur iets via AirBnB

Heb je een extra kamer over? Of misschien wel een hele verdieping? Dan kun je die verhuren via AirBnB. Zeker als je in de stad of in een populaire vakantiestreek woont, kun je hier leuk wat mee verdienen. Bovendien ontmoet je allerlei interessante mensen, dus dat is op een andere manier een verrijking van je leven.

9. Verhuur je auto

Heb je geen extra kamer, maar wel een auto? Dan kun je ook overwegen om die te verhuren, via SnappCar bijvoorbeeld. Rijk word je hier niet van, maar als je per se een auto moet hebben, maar hem niet vaak gebruikt, kan het een optie zijn. Ik moet wel eerlijk zeggen: ik heb er bewust geen ervaring mee, omdat ik het totaal niet zie zitten om mijn (nieuw gekochte, hard voor gewerkte) auto mee te geven aan random strangers voor de aanbevolen €25 per dag. Maar: ik ben ook wel erg aan mijn wagentje gehecht. Als je dat niet hebt, kan het een mooie aanvulling op je inkomen zijn.

10. Treed op de voorgrond

Dit levert je misschien niet direct centen op, maar op de lange termijn vaak wel. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen nu eenmaal sneller aan je denken, als je op de voorgrond treedt. Heb jij een geweldige vaardigheid? Laat het dan zien. Werk aan je aanbevelingen op LinkedIn, ook als je niet op zoek bent naar werk. Vergroot je gunfactor, ontwikkel jezelf en wees niet té bescheiden in het showen van wat je allemaal kunt. Ik weet het, in Nederland steken we liever niet met ons hoofd boven het maaiveld uit, maar probeer het toch eens. Als mensen je niet kennen, kunnen ze je ook niets aanbieden!

Op welke manier(en) heb jij je inkomen wel eens verhoogd of wat zou voor jou een mooie optie zijn?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
  1. Ik ben een tijdje mysteryshopper geweest bij mysteryshoppen.nl maar het heeft mij niet veel opgeleverd. Daarnaast moest ik heel lang op mijn geld wachten. Wat ook de reden is dat ik ermee ben gestopt.

 1. Ik verkoop soms wat spullen op marktplaats of ik doe mee met enquêtes bij euroclix. Het gaat niet hard maar het levert toch weer een extra zakcentje op. En ik hoop dat mijn blog iets op gaat leveren over een tijd, maar dat is nog niet het geval op het moment.

  1. Ik vind besparen echt wel handig en fijn, maar het focust wel heel erg op ‘krapte’ en dat past – wat mij betreft dan – weer niet echt in een prettig leven. Dan is je inkomsten verhogen (en waar je wilt alsnog besparen) natuurlijk prettiger.

 2. Ik heb in een tijd van krapte een krantenwijk gehad. Ik vond de opbrengst niet de moeite waard, eerlijk gezegd, haha. Maar hey, misschien ook niet de beste keuze voor iemand die geen ochtendmens is ?

  1. Dan maar een middagkrant? 😉 Ik deed altijd een keer in de week een middagkrant, dat was best te overzien. Elke dag lijkt me ook geen pretje, maar als je bijvoorbeeld een hond hebt en er toch elke ochtend uit moet, is het misschien wel weer handig.

 3. Helaas heb ik een contract waar extra uren niet vergoed worden, dus dat gaat het niet worden haha. Wat ik af en toe wel doe is spullen “flippen”, dus inkopen en voor een hogere prijs verkopen. Het levert niet enorm veel op, maar dit jaar toch een leuke 200 euro mee verdiend en ik vind het leuk om te doen :).

 4. Als je niet je auto uit wilt lenen maar toch aan je auto wilt ‘verdienen’ is blablacar misschien een goed alternatief. Stel, je rijdt naar Amsterdam vanuit Friesland, dan ben je een behoorlijk wat benzine kwijt. Als je iemand mee kunt nemen die je daarvoor betaalt, dan druk je de kosten, en heb je mogelijk ook nog een leuk gesprek!

  Nog een tip voor als je een goede hobbykok bent: thuisafgehaald.nl. Hier kun je maaltijden verkopen.

 5. Nice! Vooral tip 10 heb ik nogal eens moeite mee. Ik heb diverse keren gemerkt dat ik in een kleine groep met een idee kwam in een kleine groep collega’s, waarna iemand anders er uiteindelijk mee aan de haal ging als de baas erbij kwam. Ik denk dat dit me wel tegen gehouden heeft in het maken van promoties bijvoorbeeld. Bedankt voor je tips!

 6. Ik verkoop graag spullen eens in de zoveel tijd! En mijn beste tip voor meer geld zijn de zegeltjes sparen van de Albert Heijn, deze koop je per euro die je besteedt. Ze kosten 10 cent, je moet ze opplakken en als boekje vol is lever je deze in en ontvang je ongeveer 6% rente!! Dat is een stuk meer dan op je spaarrekening tegenwoordig.

 7. Ik verkoop de kledij van de kinderen zodra die te klein zijn en koop daar dan iets nieuws van. Ik bespaar zo een hoop en ik kan weer lekker shoppen.

 8. Super goede tips!!!! Mbt 2 of 3 banen in loondienst om je inkomen te verhogen is de loonheffingskorting ( via Belastingdienst) echter een minpuntje. Als je deze toepast op beide aanstellingen kun je aan het eind van het jaar gedeelte terugbetalen. Als je die niet laat toepassen op beide aanstellingen maar op baan waar je het meest verdient houd je m.i. nog maar weinig netto over met die bijbaan??

  1. Het is idd het handigst om de loonheffingskorting maar op één plek aan te vragen, dan weet je zeker dat je niet te weinig belasting betaalt en later terug moet betalen. Verder maakt het eigenlijk niet zo heel veel uit; je betaalt wat je moet betalen. Of je dat inkomen nu bij één werkgever ontvangt of bij meerdere. Bovendien zit daar nog best wat ruimte in voor de meeste mensen, omdat de schijven 2 en 3 hetzelfde belastingpercentage kennen (nu nog, in ieder geval). Dat geeft mooi speling van bijna 50.000 euro!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.