Tijd voor een cashloze samenleving?

Pinnen? Graag! Zweden wordt cashloze samenleving

Is het mogelijk om contant geld helemaal uit te bannen in een samenleving? Af en toe hoor je er wel eens wat over, maar om eerlijk te zijn heb ik nooit serieus gedacht over of het kon. Geld blijft toch altijd bestaan. Of niet? In Zweden zijn ze inmiddels zover dat ze binnen zes jaar – in 2023 – klaar zijn om verder te gaan als cashloze samenleving.

Minder contant geld

Op dit moment is er al een stuk minder contant geld in Zweden in omloop dan een aantal jaar geleden. Sterker nog; de hoeveelheid contant geld daalt al sinds 2008 en op dit moment is er ongeveer evenveel als in 1990. Als je het terugrekent naar het aantal inwoners in Zweden, dan heeft de gemiddelde Zweed nu minder contant geld dan 27 jaar geleden. Dat komt vooral doordat het aantal elektrische betalingen – via pinpas of smartphone – aanzienlijk toeneemt.

Op dit moment wordt in 97% van de winkels in Zweden nog contant geld geaccepteerd. In 3% van de winkels kun je er dus al niet meer mee aankomen. En volgens het World Economic Forum verwacht de helft van de winkeliers in Zweden dat in 2025 helemaal zonder contant geld gewerkt wordt.

Voor veel mensen is dit niet eens een grote verandering; nog maar 18% van alle transacties wordt op dit moment contant afgehandeld.

De Zweden vinden het prima

De Zweden vinden het allemaal prima. Zij vinden het niet erg dat hun geld alleen maar digitaal zichtbaar is en hebben er het volste vertrouwen in dat dat gewoon goed komt. Dat vertrouwen heeft overigens niet alleen te maken met het financiële systeem, maar ook met de stabiele democratie die in Zweden al jaren bestaat.

Voor winkeliers is het helemaal fijn; zij lopen zonder contant geld kleiner risico op een overval. Bovendien is het afhandelen van contante transacties vaak toch duurder, omdat ze dat geld ook weer tegen betaling bij de bank moeten brengen. Bovendien zijn ze hiermee wel meer afhankelijk van elektronische systemen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

En hier dan?

Ook in Nederland wordt regelmatig gesproken over een mogelijke cashloze samenleving. Van de week kwam al in het nieuws dat minder contant geld in Amsterdam al voor miljarden aan besparingen kon zorgen.

Toch geloof ik niet dat het hier al écht dichtbij is. Nog minimaal de helft van de transacties wordt met contant geld gedaan. Zelf zou ik het ook helemaal niet leuk vinden. En dat terwijl ik misschien maar 10% van al mijn transacties contant doe! Dat is alleen maar omdat ik dan contant geld gekregen heb, want ik ga het nooit speciaal halen. Het lijkt me heel vreemd als je niet meer gewoon wat briefjes uit de muur kunt trekken om echt iets in handen te hebben.

Zou jij een cashloze samenleving zien zitten? Waarom wel of niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Ik zie het wel zitten, die cashloze wereld. Ken ook al plekken waar je nu al alleen met pas kunt betalen….

  Wat kost de Nederlandse Munt eigenlijk, vroeg ik me meteen af….? De mensen, de grondstoffen voor de muntjes. Maar ook: het verpakken, transport, etc.

  Ja. Eigenlijk is het best omslachtig…..

  1. Dat zou ik nu juist een reden vinden om contant geld niet af te schaffen, want het biedt werkgelegenheid. Denk maar aan personeel bij de banken, geldtransport, maar ook bij de drukkerij e.d.
   Ik hoop dat contant geld blijft bestaan, niet elke euro die ik besteed hoeft traceerbaar te zijn voor “big brother”.
   Zelf ben ik juist weer begonnen met contant geld opnemen en daar mijn aankopen van doen, vind ik, na jarenlang alles pinnen, toch wel weer prettiger en overzichtelijker. Ik hield al mijn uitgaven altijd netjes bij, maar het geld in je handen hebben vind ik zelf fijner.

 2. Ik zie een samenleving zonder cash geld totaal niet zitten….. Ik doe heel vaak boodschappen voor mijn bejaarde moeder en een bejaarde tante. Zij betalen me nadien het geld van de aankopen cash terug. Indien er gene cash geld meer ter beschikking is, zou ik dan de bankkaarten van mijn moeder en tante moeten bij hebben om een betaling in de winkel te doen. Ik draag niet graag de verantwoordelijkheid voor de bankkaart van een ander.

 3. Leuk onderwerp! In onze vakantie ontmoetten we 2 jonge Amerikaanse leraren Engels die in China werken op het vaste land. Die vertelden dat je in China op de lokale markt!!! Al met een app je betalingsverkeer doet. Daar waar we juist op die plekken nog afhankelijk zijn van contant is op marktjes. Leuke is dat China daar al ruim verder mee is omdat de gewone man tegenwoordig over een mobiel beschikt. Dat vond ik al een eyeopener in Cambodja waar elke tuktuk chauffeur een mobiel heeft. Dat is alweer een hele ontwikkeling tov 2014 toen wij voor het laatst in Asia waren.

  Heb dit artikel over China gevonden: https://www.nytimes.com/2017/07/16/business/china-cash-smartphone-payments.html

  Persoonlijk kan ik het alleen maar aanmoedigen en willen gebruiken.

 4. Nee, want nu kun je bij een negatieve rente, je geld van de bank halen en onder je bed leggen. 100,– blijft dan 100,–. Maar als de bank besluit een negatieve rente in te stellen bij een cashloze maatschappij, dan kan het ineens zo zijn dat jouw 100,– er nog maar 90,– zijn. Daar kun je niets aan doen, want je kunt digitaal geld niet onder je bed schuiven.

 5. Er zal toch altijd wel een paralelle fysieke geldstroom moeten blijven . Denk aan (grootschalige) stroomuitval, (natuur) rampen, oorlogssituaties om nog maar niet te spreken van terroristische hacks van electronische en digitale systemen. Of gaan we dan weer over op ruilhandel. Ik vind eerlijk gezegd dat de digitale wereld nogal kwetsbaar is. Wij hebben hier pas nog een stroomstoring gehad die bijna de hele dag duurde, dan is het toch wel handig als je boodschappen kunt doen met gewoon geld al is het maar om brood te kopen of een frietje halen bv omdat je niet kunt koken. ☺

  1. Dat had ik een poosje terug dus ook. Dan wil je niet je spul moeten laten staan omdat je alleen maar digitaal kunt betalen. Voor mij ook één van de redenen om liever niet helemaal cashloos te gaan. Of tenminste, liever niet zo’n systeem te hebben. Zelf heb ik dus maar weinig cash, maar ik vind het wel fijn dat het er is.

 6. Ik denk dat het wel steeds meer die kant uit gaat, met name bij jongere generaties. Daarnaast zou het maar eens zo kunnen zijn dat geld zoals we dat nu kennen een nog meer verregaande verandering kan doormaken. Denk maar aan blockchain mogelijkheden en cryptocurrencies.

 7. Wij gebruiken eigenlijk sowieso bijna nooit meer contant geld. Als we ooit een keer contant geld nodig hebben moeten we vooraf bewust bedenken dat we geld moeten pinnen. Ik vind dat eigenlijk maar irritant haha, want het kost ons gewoon extra tijd. Ik zou het dus niet erg vinden als contant geld wordt afgeschaft.

 8. Ik zou niet graag zonder contant geld willen. Ik denk dat contant geld ook keihard nodig is om jonge kinderen te leren met geld om te gaan. Bovendien hou ik er ook van om fysiek geld in spaarpotjes te stoppen 🙂

 9. absoluut mee eens!

  Hoewel ik 95% van mijn betalingen digitaal uitvoer is de afhankelijkheid van een bank zonder cash geld veel te groot.

 10. Hoop het echt niet! Ik werk heel ouderwets met een portemonnee met huishoudgeld. Doe ik sinds een paar maanden en sindsdien kom ik ruim met mijn boodschappengeld uit! Ik houd zelfs over (en dat gaat dan weer in een ouderwets spaarvarken, veel te leuk!). Met pinnen ging dat veel harder en kwam ik nooit uit. Je ‘voelt” contant geld uitgeven meer, dus je gaat er bewuster mee om. Ik vind contant geld ook een beetje zoals boeken van papier, ik vind die digitale ebooks tien keer niks! Wil het toch in mijn handen hebben ofzo…!

  1. Wat mooi dat je dat merkt! Ik geef contant geld ook minder snel uit, maar toch kies ik uiteindelijk weer heel vaak voor pinnen, omdat ik dan ook minder snel dingen koop die je normaal met contant geld moet betalen. Dat frietje op de markt of die pizza van de pizzeria in de buurt die snel bezorgd is, maar die niet op Thuisbezorgd staat (en ik dus niet ‘digitaal’ kan betalen). Maar ook al betaal ik het meeste wél digitaal; ik houd toch graag de keuze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.