Onderzoek bewijst: sparen maakt gelukkiger!

Sparen maakt mensen gelukkiger

Geld maakt misschien niet gelukkig, maar sparen wél! Dat blijkt uit verschillende onderzoeken die zijn uitgevoerd in landen als de Verenigde Staten, Noorwegen, Spanje en Ierland. Hieruit dat naarmate mensen ouder worden, ze gelukkiger zijn met hun financiële situatie. En dat heeft er weer alles mee te maken dat ze meer bezitten en minder schulden hebben. Kortom, mensen die sparen zijn gelukkiger.

Meer bezit

Een kleine disclaimer: ‘bezit’ is in dit geval meer ‘activa’. Het is dus niet zo dat hoarders gelukkiger zijn dan niet-hoarders. Twee onderzoekers uit Texas besloten zich, naar aanleiding van deze onderzoeken in verschillende landen, te richten op twee van de factoren die bijdroegen aan meer geluk. Dit waren het vergaren van meer bezit en het afbetalen van schulden. Russell James, één van de onderzoekers, geeft aan dat mensen met meer schulden minder tevreden waren met hun leven. Het aflossen leek hen echter niet zo heel veel gelukkiger te maken. Het effect van investeren was een stuk groter; daar werden mensen een stuk blijer van.

En dat heeft niet alleen te maken met het feit dat ze dan dus bijvoorbeeld meer geld hebben. Volgens de onderzoekers zou het zo zijn dat mensen die minder blij zijn met hun leven, over het algemeen meer uitgeven of meer schulden maken. Dat helpt natuurlijk niet mee aan het geluksgevoel.

[wp_ad_camp_3]
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Dus hoe spaar je jezelf gelukkig?

Ik geloof zeker dat investeringen je blij maken, maar het verminderen (of zelfs geheel elimineren) van schulden maakte mij in het verleden óók altijd behoorlijk blij. Ik snap overigens wel dat je misschien minder blij bent als je schulden hebt om af te lossen. Geen schulden is altijd fijner. Gelukkig is het advies van de onderzoekers ook een beetje in balans. Zij hebben eigenlijk drie focusgebieden:

? Aflossen van schulden met een hoog rentepercentage, zoals creditcardschulden

? Sparen en investeren

? Aflossen van schulden met een laag rentepercentage, zoals hypotheken

Als je jezelf gelukkig wilt sparen, dan kun je het beste die volgorde aanhouden.

Ook interessant: Beleggen voor beginners: zorg dat je meedoet!

Dan is de hypotheek aflossen niet zo slim?

In theorie is het aflossen van de hypotheek dus niet zo slim, volgens dit onderzoek. Een hypotheek is – op dit moment dan – één van de goedkoopste manieren om geld te krijgen. Op zich is dat natuurlijk waar. Een péé-elletje kost veel meer, net als rood staan en het gebruik van je creditcard.

Toch zou ik daar nog wel een nuance in aan willen brengen. Een hypotheek is een verplichting die je voor héél lang aangaat. Als je er niets mee doet, ben je zo 30 jaar verder. En in die 30 jaar kan ontzettend veel gebeuren. Dan snap ik het best als je niet zoveel vaart maakt met het aflossen van bijvoorbeeld de laatste €25.000 euro, maar ik zou persoonlijk zéker geen schuld van tonnen op dat 30-jaren-tempo af willen lossen. Tenminste, niet als ik dat tempo aanhield, omdat ik mijn geld in beleggingen zou stoppen.

Mijn persoonlijke volgorde is momenteel dus: aflossen van schulden met een hoog rentepercentage ☑, zo’n 80% van geld dat ‘over’ is sparen voor een volgend huis en de rest investeren. Dan is die hypotheek straks lekker laag of helemaal afwezig én maak ik optimaal gebruik van de factor tijd in investeringen.

Wat maakt jou blijer: sparen en investeren of schulden aflossen?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Ik kijk gewoon echt naar de rendementen. Dat je bijvoorbeeld eerst kleine schulden zou moeten afbetalen omdat het dan zo lekker opgeruimd voelt….. zoals eerst een kleine studieschuld waar je amper rente over betaalt terwijl je ook een hypotheekschuld hebt met hogere rentes….. dat werkt bij mij echt niet

  1. Grappig! Dat werkt inderdaad bij veel mensen juist wel! Maar verstandiger is het natuurlijk gewoon om naar risico en rendement te kijken. Als aflossen op een hypotheek meer oplevert dan het aflossen van een (studie)schuld, dan ben je uiteindelijk sneller van beiden af als je eerst aflost op wat je het meest kost.

 2. Wij kijken ook naar rendementen. Ondanks dat o ze hypotheek relatief goedkoop is met 2,7% rente willen we hier toch extra op aflossen. Geld wat we hier in stoppen levert ons een gegarandeerd rendement op. Beleggen doen we daarnaast ook wel, maar ik wil niet alles wat we maandelijks overhebben in beleggingen stoppen. Dan vind ik aflossen op de hypotheek wat veiliger aanvoelen, en dat levert ons ook lagere maandlasten op, waardoor we in de toekomst minder geld nodig hebben om rond te komen.

  1. Ja, ik zou zelf ook zeker niet alles beleggen. Ik stop daar nu wel maandelijks wat in, maar dat staat niet in verhouding tot wat we nu per maand sparen voor het nieuwe huis. Dat zou ook niet logisch zijn, want van dat huis hoop ik toch wel dat het er binnen 3-5 jaar is, terwijl die beleggingen echt voor de lange termijn zijn. Daar wil ik eigenlijk de komende 30 jaar niets mee doen, behalve het portfolio uitbreiden.

 3. Wij losten eerst af, deden ook een investering maar t meeste ging toch naar t aflossen , we hebben helaas onze rente lang vastgezet en betalen nog steeds 5,8% rente .
  Vorig jaar kwam het besef dat onze investering het geweldig goed doet ( 11% gemiddeld per jaar ), we stopten met aflossen en sparen voor een nieuwe investering.( om t geld te hebben als de mogelijkheid zich weer voordoet)
  Maar t aflossen heeft ons zeker veel geluksgevoel gebracht, we hadden een te hoge hypotheek, die mij slapeloze nachten bezorgde, we begonnen met kleine bedragen aflossen, we hebben zuinig geleefd.
  Nu is op ons huis zo’n 70 % afgelost dus die 30% , daar liggen we niet meer wakker van.
  Of sparen gelukkig maakt? jazeker, maar t hebben van lage schulden dat maakt nog veel gelukkiger.
  Zekerheid dat je wat tegenslag aankunt, je niet meer ongerust hoeven te maken.
  Ik lag wakker met t idee ; stel dat 1 van ons ziek wordt , of dat 1 van ons zijn baan verliest, dat hadden we niet kunnen dragen. nu zouden we met 1 baan t ook prima kunnen redden.
  Maar t begon met zuinig zijn alles op alles zetten om extra af te lossen, elke extra dienst aanpakken, niet op vakantie .(nu wel weer hoor) Geld hebben is niet het doel , zorgen vrij leven wel .

 4. Voor ons is het duidelijk investeren! Sparen en aflossen werken op de korte termijn heel lekker omdat je direct resultaat ziet. Doen we ook, maar op iets kleinere schaal. Dus sparen voor specifieke doelen, en de minimale aflossing (met annuïtaire hypotheek). Wij zien investeren daarom vooral voor de lange termijn, terwijl het op korte termijn wel extra inkomen oplevert. Immers, met geld maak je geld.

 5. Ik vond sparen altijd het lastigste wat er is. Maar de laatste tijd merk ik dat ik het ook wel fijn vind dat mijn rekening op een bepaalde hoogte blijft en dat ik op dat punt bewust stop met uitgeven 🙂

 6. Ik focus eerst op sparen, daarna pas in eventuele investeringen. Met spaargeld op de bank voel ik me prettig en weet ik zeker dat ik financiële tegenslagen kan opvangen.

 7. Interessant onderwerp. Ik vind sparen fijn, maar vind het sparen van avonturen en herinneringen ook erg fijn. Dat uit zich meestal in veel reizen en dus minder sparen… Maar het gevoel van een buffertje is natuurlijk altijd fijn?

 8. Sparen maakt gelukkig omdat het je een stuk zekerheid en rust geeft. Voor ons ook belangrijk. En we sparen voor de kids. Wij hebben er daarnaast bewust voor gekozen om de hypotheek laat te houden, zodat we lagere maandelijkse kosten hebben. Maar aan de andere kant investeren we ook in onze ondernemingen om te blijven groeien. Binnenkort komt hierdoor mijn grote droom ook uit!

 9. Tot nu toe alles op alles gezet om schulden af te lossen en sinds september 2018 ben ik volledig schuldenvrij! Er viel letterlijk en figuurlijk een last van me af! Ook al was de maandelijkse aflossing van de lening niet zo hoog meer en merk ik het daardoor niet zozeer in mijn maandelijkse lasten nu, het heeft wel degelijk effect gehad voor hoe ik nu naar mijn toekomst kijk. Ik kan vooruit kijken (sparen voor een huis, pensioen, auto, buffer) in plaats van achterom (rente over verkeerde keuzes uit het verleden). Volgens mij maakt het niet uit hoeveel je spaart inderdaad om dat voldane gevoel te krijgen. Je doet het voor jezelf, voor een leuk doel (maakt niet uit hoe duur of wat het is) of voor extra buffer voor een gerust gevoel dat je voorlopig niet in de problemen komt als er tegenslagen zijn (want die komen altijd wel een keer voorbij). Het geeft vooral rust denk ik. En hoe leuk is het om iets te kopen met je spaargeld (dus zonder financiering!). Weet je waar ik nu heel kneuterig blij van wordt? Supermarktzegeltjes sparen en in zo’n boekje plakken. Voelt beetje als het spaarvarkentje uit mijn jeugd, tastbaar! En dan inleveren bij de boodschappen voor korting. Hoe leuk is dat! Maar ook op groter gebied ga ik meer sparen. Je hebt me met je blog geïnspireerd om ook te gaan beleggen bij degiro! Vind het nog een beetje spannend, maar voor een bedrag tussen de 100 en 200 per maand is het vast te doen.

  1. Wat ontzettend goed dat je inmiddels volledig schuldenvrij bent!! En ook heel leuk dat je nu begint met beleggen! Ik plaats maandelijkse een beleggingsupdate van mijn eigen voortgang, misschien heb je daar wat aan. En je kunt eigenlijk met elk bedrag beginnen. Ik ben zelf toen begonnen met 100 euro structureel, maar als je het eerst voorzichtig wilt aankijken met 50 euro per maand, kan dat natuurlijk ook. En vooral héél rustig blijven. Net voor de laatste update stond ik dik 400 euro in de min, tijdens de update nog zo’n 275 euro. En ik log net in en sta weer 60 euro in de plus.

   Voor mij niets aan de hand, omdat ik rustig ben blijven zitten. Maar als je in zo’n dal in paniek verkoopt, kun je dus wél een hoop geld kwijt zijn. Succes ermee!!

   1. Ik zou ook graag gaan beleggen om te kijken of het wat is, voorlopig 50 euro per maand lijkt me een mooie start! Maar vaak moet een eerste inleg een flink bedrag zijn. Is dat bij deGiro dan niet? Wat voor soort constructie kan je dan aanraden?

    1. Nee, je mag het helemaal zelf weten! Wel heb je te maken met ‘prijzen’. Ik koop bijvoorbeeld maandelijks een plukje VWRL (zie ook hier) en die kosten zo rond de 68-74 euro, maar er zijn ook genoeg opties voor minder.

     Misschien vind je dit ook wel interessant, over hoe ik het aanpak!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.