Beleggingsupdate januari 2019: dip en herstel

Een nieuwe maand, tijd voor de beleggingsupdate van januari 2019. Volgens mij stond ik de hele maand in de rode cijfers! Maar ik wist er wél een koopje uit te slepen!

Vorig jaar rond deze tijd was de ‘beleggingswereld’ vooral in de ban van cryptomunten. En ook nu is het voor, rond en na de jaarwisseling niet speciaal rustig geweest. Cryptomunten lijken weer wat vergeten, maar de schommelingen op de beurs houden de gemoederen druk bezig. Veel aandelen kelderen, betekent dat dat er een crisis aankomt? Of zitten we er al een klein beetje in? Ik weet het niet en eigenlijk maakt het ook niet veel uit. Wat ik wél weet, is dat dit bij uitstek het moment is voor uitverkoopjes. En voor de beleggingsupdate van januari 2019.

Actuele stand van zaken

Na een dip in november, waren mijn beleggingen in december weer aardig opgekrabbeld. Tijdens die update stond ik nog in de plus. Vrij snel daarna dipten de beurzen echter weer. Geen probleem; ik had die maand al een koopje gehad én ik kon straks weer mijn slag slaan.

Dus wachtte ik weer netjes tot ik het mailtje kreeg dat er weer 375 euro was bijgeschreven op mijn account van DeGiro.

Deze gratis beleggingsrekening levert me géén fiscaal voordeel op, maar geeft me daardoor wel meer vrijheid. Sinds twee jaar bouw ik hier gestaag aan een mooie beleggingsportefeuille. Ik leg maandelijks rond het einde van de maand in. Dan vermijd ik de verleiding om de markt te willen timen én middel ik mijn aankopen automatisch een beetje. De ene keer betaal ik wat meer, de andere keer wat minder. Uiteraard is dit saldo opgenomen in deze beleggingsupdate voor januari 2019.

Daarnaast heb ik inmiddels ook een pensioenrekening bij BrandNewDay. Dit is wél een zakelijk potje, waarop een fiscaal voordeel van toepassing is. Aan het einde van de looptijd moet ik dit geld gebruiken om een pensioenvoorziening van aan te schaffen. Dán betaal ik pas belasting.

Als ik tegen die tijd in een lagere belastingschijf val, omdat ik dan bijvoorbeeld niet meer zou werken, scheelt dat ten opzichte van nu. Uiteraard is het dan wel zaak om ervoor te zorgen dat er aan het einde minimaal genoeg in de pot zit om die belasting te kunnen betalen.

Het fiscale voordeel is fijn, maar zorgt ook voor beperkingen. Daarom stort ik hier voorlopig nog niet structureel op bij.

Als laatste heb ik sinds de zomer van 2017 een 4-jarige  investering in een crowdfundingsproject (La Cubanita) lopen die tot nu toe netjes wordt terugbetaald. Ook heb ik nog een account bij Peaks, een app waarmee je kunt beleggen met je wisselgeld. Bij Peaks maak ik gebruik van het ‘pittigste’ profiel, maar ik heb de ‘wisselgeld-functie’ uit staan. Zie ook meer informatie hieronder.

Lees ook: Financieel plan voor Q3 en Q4: beleggen

Mijn activiteiten in januari 2019

Deze maand ging ik weer voor een deelname in VWRL. Via dit fonds beleg ik eigenlijk in duizenden goed presterende bedrijven over de hele wereld, tegen hele lage kosten. Dat bespaart me de moeite van het zelf uitzoeken. Niet dat ik de illusie heb dat ik de tijd of mogelijkheid zou hebben om dat handmatig allemaal zelf uit te kunnen zoeken…

Vorige maand kocht ik nog 5 x VWRL voor 69,90 per stuk. Dat vond ik best een koopje. Deze maand ging ik daar nog overheen; ik kon er 6 kopen voor 64,37 euro per stuk! Ik deed dit wederom via limit order en op basis van het orderboek van dat moment.

Orderboek DeGiro - beleggingsupdate januari 2019
Het orderboek bij DeGiro; hier zie je welke orders er momenteel openstaan, voor welke bedragen. Deze foto is dus niet van het moment dat ik kocht, maar van het moment van schrijven. Zoals je ziet staat de koers voor dit product (VWRL) inmiddels weer wat hoger dan het moment waarop ik kocht. Ik heb ze in het afgelopen jaar ook tegen hogere koersen gekocht. Door nu tegen een lagere koers te kopen, verlaag ik mijn gemiddelde prijs per aandeel.

Bij BrandNew Day stortte ik deze maand bij. Ik had alles volgens mij ruim op tijd ingepland, toen ik via de Slack-groep hoorde dat de incasso’s deze maand veel eerder zouden plaatsvinden. Het nadeel van BND is dat die stortingen of incasso’s maar één keer per maand verwerkt worden. Als je te laat bent, dan staat je geld vervolgens een maand lang niets te doen. Gelukkig bleek mijn ‘ruim op tijd’ alsnog ‘krap, maar wel op tijd’ te zijn en werd mijn storting netjes verwerkt.

Bij Peaks heb ik de functie om wisselgeld automatisch te beleggen vrijwel meteen uitgeschakeld. Ik budgetteer altijd tot de nul, dus vind het niet praktisch als mijn saldo dan afgeroomd wordt. Mijn saldo is in de afgelopen maanden wél gegroeid, omdat ik van Peaks een aantal tientjes mocht weggeven. En voor elk tientje dat ik weggaf, kreeg ik er zelf ook eentje bij.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

Vorige maand stond ik nog in de groene cijfers. Ik zag eerst 225 euro in de plus en op het moment dat ik mijn update ging schrijven, was dat nog ruim 127 euro. Die groene cijfers bleven niet heel lang gehandhaafd.

De afgelopen maand heb ik mijn saldo tussen de -450 euro en -300 euro zien schommelen. En nu lijkt het met ruim 275 euro in de min* weer iets de goede kant op te trekken. Maar: het blijft natuurlijk een stevig bedrag in de min.

Het overzicht:

Beleggingsupdate januari 2019
* Toen ik begon met het schrijven van deze beleggingsupdate stond de teller op -290,00 euro. Tegen het einde op -274,00 euro. Om even aan te geven hoe hard het momenteel schommelt…

Bij BrandNewDay is het eindbedrag bij een historische beurs – ondanks de extra inleg – gezakt van 85.204 naar 79.569 euro. Het rendement zit nog steeds op -2,08 procent.  Over het hele jaar 2018 (dat voor mij eigenlijk pas vanaf juni loopt) heb ik 107,97 euro aan kosten betaald. Om eerlijk te zijn vind ik dat bést veel. Voor 2019 heb ik niet speciaal plannen om hier geld bij te storten.

Peaks maakte echt een stevige stijging mee. Vorige maand stond ik in de min, maar was mijn 20 euro inleg alsnog bijna 147 euro waard. Deze maand stond ik ruim 15 euro in de min, maar wist ik mijn saldo door het weggeven van tientjes op te krikken tot ruim 250 euro. Mijn codes zijn voorlopig op, dus de komende tijd zal ik het moeten hebben van koersstijgingen. Ik blijf hier mijn pittige profiel handhaven.

Dividend

Deze maand was er wél weer dividend. Ik ontving in totaal 3,58 euro aan dividend. De dividendbelasting (ongeveer 0,57 euro) is daar al vanaf. Eigenlijk helemaal niet gek, als je ziet hoeveel mijn portefeuille in waarde gedaald is…

Aandachtspunten voor komende maand

Vorige maand wilde ik extra inleggen bij BrandNewDay én ik wilde het eBook Beleggen voor Beginners updaten. Dat is allebei gelukt.

Voor komende maand heb ik eigenlijk geen aandachtspunten voor beleggen: bij DeGiro blijf ik gewoon mijn ding doen en BND en Peaks laat ik lekker staan.

Omgaan met rode cijfers

Als je net in de afgelopen maanden begonnen bent met beleggen, dan is de kans groot dat je nog amper groene cijfers hebt gezien. En dat is niet leuk. Maar het is heel belangrijk om voor ogen te houden dat verlies pas verlies is, als je het concreet maakt.

Wat ik daarmee wil zeggen: zolang het cijfertjes op je dashboard zijn, heb je geen winst en geen verlies. Zodra je je geld eruit trekt wél. Als ik dit van de zomer had gedaan, dan had ik nu ruim 400 euro winst gehad. Had ik het anderhalve week geleden gedaan, dan had ik 450 euro verlies gepakt. Maar op beide momenten wist ik niet zeker dat dat de top of het dal zou zijn. Zolang ik het gewoon laat staan, kan het alle kanten op.

Het omdenken hierin – de dalende koersen als kans zien – geeft me ontzettend veel rust, dus eigenlijk voel ik helemaal niet de behoefte om mijn strategie aan te passen. Ik moet zeggen: dat is echt een verademing!

Het scheelt daarbij natuurlijk wel dat ik bewust beleg met geld dat ik de komende 10-20-30 jaar niet verwacht nodig te hebben. Naast mijn beleggingsrekening heb ik ook gewoon een cash buffer.

Als je hier moeite mee hebt, kan ik je het boek Unshakeable van Tony Robbins van harte aanbevelen. Dat laat niet alleen zien hoe de markt zich door de afgelopen eeuw heen ontwikkeld heeft, maar gaat ook in op de psychologische en emotionele kant van beleggen.

Ook beginnen met beleggen?

Mocht je nu denken: ik wil dat beleggen ook wel eens proberen en overwegen om een beleggingsrekening te openen, dan wil ik je wederom weer even deze tip meegeven: DeGiro is zeker een aanrader. En als je zo’n daar een gratis rekening opent via deze link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder.nl ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten 😉

Geloof me; ik vond het zelf eerst ook ontzettend eng, maar vind het nu eigenlijk jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén quick fix om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Alles kan gewoon op je eigen tempo.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Lekker bezig Adine, moet je eens kijken wat voor mooie pot geld je inmiddels al hebt opgebouwd! Dat periodiek inleggen werkt prima, net als jij kon ik afgelopen maand ook profiteren van de lagere koers en daarmee meer aandelen aanschaffen. We zijn goed bezig, denk ik 🙂 Succes!

  2. Mijn pensioen zit ook bij BND, ook sinds juni ofzo. Ik zal dus wel flink in de min zitten…haha. Maarja, het is nu nog maar tientjeswerk dus ik maak me geen zorgen. Over 20 jaar zal ik eens inloggen en kijken wat de stand van zaken is :p

    Ik ben verder helemaal niet van het beleggen, maar lees je updates wel altijd. Goed dat je laat zien dat het niet altijd rozegeur en maneschijn in het beleggen.

  3. Ik ben halverwege vorig jaar begonnen met beleggen, dus heb helaas nog niet veel goeds gezien, haha. Zit er wel in voor de lange termijn en nu nog met kleine bedragen, dus maak me voorlopig nog niet zoveel zorgen. Daarnaast spaar ik het bedrag wat ik op mijn beleggingsrekening zet ook nog eens een keer, dus dat groeit ook wel door :).

  4. Afgelopen maanden is mijn portefeuille flink gedaald (vooral dividendbeleggingen), maar zoals je al zei, kijk ik daar bijna niet naar en zijn de dalingen mooie koopmomenten. Over 20 jaar kan ik (als het goed is) leven van het dividend waarbij de onderliggende koersen vrij weinig meer uitmaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.