Valkuil: dingen kopen voor goede voornemens

Valkuil: dingen kopen voor goede voornemens

Ooit stonden ze aan de zijkant van mijn blog: mijn ‘geldvalkuilen’. Het is ontzettend handig om voor jezelf te weten wat die zijn. Maar zelfs áls je weet wat je valkuilen zijn als het gaat om consuminderen, blijft het soms een uitdaging om ze mis te lopen. Een van mijn valkuilen is dingen kopen voor goede voornemens. Als ik bijvoorbeeld gezonder wil leven, denk ik al heel snel aan het afsluiten van een sportschoolabonnement. Terwijl ik ook gewoon naar buiten kan lopen. Of lekker gaan fietsen, skeeleren, wandelen, enzovoorts. En ik heb het niet alleen met sporten…

Hulpmiddelen

Ik heb dit bijvoorbeeld ook met opruimen en schoonmaken. Tegenwoordig gaat het beter, maar eerst kocht ik vóór ik daadwerkelijk actie ondernam het liefst eerst heel veel organiseerspulletjes. Denk aan kratten, bakken, emmers, het liefst allemaal in dezelfde stijl en dezelfde – of juist bewust afwisselende – kleuren.

En als je naar mijn voorraad schoonmaakmiddelen kijkt, dan zou je denken dat je inmiddels van de vloer kunt eten.

Ook voor andere dingen geldt dit; mijn boekenkast staat bijvoorbeeld vol met boeken over hoe je dingen beter kunt doen, hoe je op bepaalde vlakken kunt groeien en hoe je je dromen kunt waarmaken (spoiler die je veel geld en tijd scheelt: gewoon dingen doen, stapje voor stapje).

Patroon

Toen ik hier eens over nadacht: zag ik een patroon. Klusjes of taken waar ik niet van houd, zoals schoonmaken, probeer ik leuker te maken door dingen te kopen.

En taken waar ik tegenop zie, zoals alles wat te maken heeft met uit m’n comfortzone komen, stel ik stiekem een beetje uit door dan zo’n boek te kopen of te lezen. Dan ben ik tóch iets aan het doen, maar eigenlijk niet wat ik zou móeten doen.

Ik koop dus eigenlijk dingen om mezelf het gevoel te geven dat ik in ieder geval met mijn goede voornemens bezig ben. De schoonmaakspullen zijn een eerste stap richting een schoon huis, de opbergers richting een opgeruimd huis, het sportschoolabonnement richting een gezonder leven, enzovoorts.

En er zijn nog veel meer combinaties die je hiervoor kunt bedenken:

 • Kookspullen als je meer aandacht wilt besteden aan het koken
 • Een dure elektrische fiets omdat je gezonder wilt leven en vaker naar het werk wilt fietsen
 • Mooie nieuwe kleding omdat je van plan bent om dit jaar écht te solliciteren op die andere baan
 • Die roeimachine of hometrainer die je fit moet maken
 • Een jaarvoorraad met dure shakes om die 5 kilo af te vallen
 • Nieuwe sportkleding voor een fitter leven
 • Een matje en kussen om straks te kunnen mediteren

En ga zo maar door!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wél actie ondernemen: hoe pak je dat aan?

Inmiddels kan ik deze valkuil behoorlijk goed bij mezelf spotten. En dat maakt direct dat het ook véél lastiger is om mezelf op dit punt voor de gek te houden.

Elke keer als ik nu het gevoel krijg dat er een tool is die me ergens bij kan helpen, vraag ik mezelf eerst af of dat écht zo is, of dat het een manier is om het moment waarop ik actie onderneem uit te stellen.

Als na zorgvuldige overweging blijkt dat die tool écht nodig is, dan combineer ik deze met het ondernemen van actie. Stel dat ik tóch vind dat ik een sportschoolabonnement moet hebben, dan zou ik bijvoorbeeld met mezelf afspreken dat ik die afsluit nadat ik weer vijf keer heb hardgelopen.

Dan hang ik er een voorwaarde aan én bestaat de kans natuurlijk dat ik na die vijf keer denk: laat maar zitten, zo kan het ook!

Dit heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo houd ik hierdoor vaak een hoop geld in m’n zak, kom ik wél in actie en dwing ik mezelf om creatiever te denken.

Om maar weer even terug te grijpen naar het opruimvoorbeeld: op het moment dat ik niet meer allerlei organiseerspulletjes kocht, besloot ik om meer te minimaliseren. Wat ik niet heb, hoef ik immers ook niet op te ruimen (of schoon te maken). Die omschakeling in mindset vond zo’n 8 jaar geleden plaats en zit nog steeds ingebakken. Daar hoef ik nu niet meer bewust over na te denken.

Dit laat wel zien dat dit proces veel effectiever is dan elk jaar weer een halfslachtige poging te doen met dezelfde voornemens.

Stap voor stap naar actie

Heb jij goede voornemens die je graag wilt realiseren, maar betrap je jezelf op een zelfde soort valkuil? Neem dan de volgende stappen:

 1. Wees eerlijk tegen jezelf: heb je dit écht nodig? Of is er een alternatief dat je al in huis hebt, dat je zelf kunt maken, enzovoorts?
 2. Als je wél dingen moet kopen voor je goede voornemens: aan welke acties of voorwaarden kun je ze koppelen, zodat je zeker weet dat je ze toch niet stiekem gebruikt om het ondernemen van actie uit te stellen?
 3. Schaf de dienst of het product pas aan nadat je al die acties hebt ondernomen, of aan de voorwaarden hebt voldaan. Kort gezegd: DOE HET GEWOON!

Zodra je bewust aan de slag gaat met deze valkuil, zul je merken dat het lastiger wordt om jezelf voor de gek te houden. En dat betekent dat je er ook steeds minder vaak onbewust in valt. Blijf je er juist bewust intuinen? Dan wordt het misschien tijd om jezelf af te vragen of er nog niet een dieperliggende reden is waarom je je eigen goede voornemens saboteert.

Herkennen jullie deze valkuil ook?

Een beknopte vorm van dit artikel verscheen al eerder op het blog. Deze versie is geactualiseerd én voorzien van handige tips en tricks.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Nee, die valkuil herken ik niet. Wat ik wel herken is dat ik fietsen of wandelen door de polder, over dijken en door het bos zo fijn vind. Dan ben je toch sportief en je kan genieten van het in de buitenlucht zijn en de natuur. Het lijkt me ook veel fijner dan naar een (dure) sportschool gaan. (Nu lijkt het net alsof ik veel buiten ben, maar eigenlijk veel te weinig!)

  Ken je ook het boek 'Organiseren van binnen naar buiten?' van Julie Morgenstern. Kort gezegd raadt ze aan eerst alle troep in kaart te brengen en pas daarna te gaan opruimen. Dan weet je ook meteen welke organiseerspullen je nodig hebt.

 2. Dat is het nu net; ik kan hier heerlijk buiten in de natuur zijn, maar beweeg gewoon te weinig. Maar een sportschoolabonnement (idd niet de meest sfeervolle plek) lost dat natuurlijk niet op. Dat is gewoon een kwestie van jezelf af en toe een schop onder je hol geven, zodat je er vanzelf meer behoefte aan krijgt. Tenminste, dat is mijn idee erbij!

  Ik heb al van het boek gehoord en er het een en ander over gelezen. Als ik het in de bieb kan vinden, neem ik het zeker even mee. Voor nu ben ik eerst nog bezig met troep wegwerken. Daarna komt opruimen wel en daarna heb ik dan misschien nog wat organiseerspullen nodig, maar als ik zie hoe het tot nu toe gaat, heb ik niet eens dingen over om in die organiseerspullen te doen 😉

 3. ik herken dit helemaal!! goh, hoe vaak ik al niet naar de hema fietste om opbergboxen te kopen en al dat soort. En hou op over notitieboekjes voor to-do-lijstjes en ideeén en al dat soort gedachtes…..ik heb er tientallen!
  Ik heb me de laatste tijd goed ingehouden….. maarik droomde gister ook over een abbonement op de sportschool, terwijl ik die net een jaar geleden heb opgezegd omdat ik al 2 jaar contributie voor niks nada noppes betaalde. wellicht moet ik dat soort dingen opschrijven in 1 van mijn notitieboekjes! Haha!

  1. Mejuffrouw Mie, Wat heerlijk om te lezen dat ik niet de enige ben die zo’n abonnement al een paar jaar niet gebruikt….. ! Bedankt voor deze eerlijke ontboezeming, ik word er gewoon een beetje blij van, voel me nu een stuk minder stom ! (ik ga er wel iets aan doen, hoor, daar niet van…) Maar BEDANKT !!

 4. Oef, gelukkig ben ik niet de enige 😉 Met to do lijstjes, notitieblokjes, speciale organiseeragenda's, etc. heb ik het inderdaad ook. En als ik dan een lijstje moet maken, pak ik gewoon een oude envelop uit de papierbak, dus ik gebruik het gewoon echt niet!

  Er bewust mee bezig zijn en blijven, oa door hier te schrijven, werkt voor mij wel, hoewel ik er in de afgelopen dagen toch weer van op kijk hoe makkelijk ik weer in zo'n valkuil gestapt zou zijn!

 5. Ik hou van plantjes. En daar zit bij mij toch wel de valkuil. Klinkt idioot, ik weet het, maar als ik de kamer goed schoonmaak, hou ik ook van mooie frisse planten. En dan koop ik eerst een paar nieuwe plantjes ,voordat ik aan de kamer begin. Was de winkel dicht, begon ik ook niet aan de kamer. Dit probeer ik nu echt af te leren. Vind het echt idioot van mezelf.

  Lieve froetjes Puk

 6. oh dat herken ik ook Puk! het is een traktatie of troostgevoel denk ik…je doet iets vervelends, maarrrr als cadeatuje mag je dan een nieuw plantje of in mijn geval een woonprullus kopen 😉

 7. @Puk en @ZonnigenZuinig: Ja, precies! Alleen het stomme is; eigenlijk is het helemaal niet fijn om dan nog meer zooi te hebben! En mooie, frisse planten valt daar bij mij ook wel een beetje onder, want ik maak planten om een of andere reden bijna direct dood, dus een nieuwe plant staat bij mij gelijk aan bij voorbaat een schuldgevoel + spanning over respectievelijk het niet of wel in leven laten van het plantje…

 8. ik herken het helemaal, lekker van alles al in huis…. zie ke wel dat ik het ga doen….Maar uitvoeren dat si een andere zaak, doe ik straks, volgende keer, morgen of …..
  sterkte je bent niet de enige!! Wikken (en wegen)

 9. Ik heb dat niet met schoonmaakmiddelen hoor! Mijn allesreiniger is nu op, maar er staat nog wel een fles autoshampoo. Ik woon klein, ik haal op zondag overal een doekje langs. Met een sopje van autoshampoo.

 10. Ik doe nog steeds mijn yoga op een slaapmatje…in mijn pyjama, met hulp van een dvd of youtube-je. Nee, ik val niet in die valkuil. Aan de andere kant wordt ik wel door anderen suf en saai genoemd(of irritant). Je kan niet lekker met me shoppen, oneindig dubben of je nou een roze of groen shirtje koopt voor je sportoutfit lukt met mij erbij ook niet want ik kap het af met “je hebt tshirts genoeg, wat maakt dat nou uit”…Ik ben diegene die de vriendin weerhoudt naar de sportschool te gaan en voorstelt samen wekelijks een uurtje het bos te wandelen omdat het zo fijn is én geen geld kost.
  Als ik opruim ga ik geen boxen en dozen en kasten kopen maar vooral dingen weg doen ipv meer opruimplekken te creëren. Koken, dat is wel mijn ding, maar dan zonder alle hedendaagse hulpstukken/machines/foefjes. Middeleeuws koken, historische recepten, koken zoals oma. Het enige apparaat wat ik heb en drie keer per week gebruik is een broodbakmachine,voor het kneedwerk. Ik mag best van mezelf dingen aanschaffen voor mijn hobby, maar dan moet ik wel eerst een lange tijd hebben lopen tieren dat ik dat zo mis, en dat komt zelden voor. Ik ga dan wel weer speciaal naar Groningen, of Maastricht, voor dat ene ingrediënt, of dat kookwinkeltje of workshop, maar goed dat zijn mijn dagjes uit.

 11. Ook voor mij herkenbaar, het “nieuwe begin” met alles netjes enzo en ook eerst alle kleding in de was en schoon gedoucht en met schoon ondergoed en schoon bovengoed aan het nieuwe jaar beginnen. Duidelijke taak: de kerstboom en andere kerstspullen opruimen. Het is inmiddels 12.00 uur en de kerstboom staat er nog gezellig met zijn lichtjes aan en de kerstcadeautjes er nog onder. Dis feitelijk ben ik nu al gestruikeld over mijn goede voornemens. Nu zorgen dat ik me daar niet slecht over voel anders gebeurt er helemaal niets meer.

  1. Ik weet dat het niets met jouw taak te maken heeft, maar als het je een beetje een beter gevoel geeft: ik heb nog niet eens plannen gemaakt om de kerstboom te verwijderen. Vorig jaar stond hij nog tot februari. Ik vind het gewoon heel gezellig :$

 12. Oei, herkenbaar. Ik wilde laatst bijna hardloop-handschoenen en muts kopen. Alsof ik daardoor ook echt in de winter zou gaan hardlopen… haha. Gelukkig niet gedaan. Eerst maar eens hardlopen in de winter met normale muts en handschoenen, dan maar eens zien of het de investering waard is :p

 13. Aii, zeer herkenbaar! Probeer mezelf ook al een tijdje bewust voor die valkuil te behoeden, vandaar dat ik al 8 jaar dezelfde goedkope hardloopschoenen heb, die maand structureel lopen om nieuwe te verdienen haal ik nooit;-)

 14. Ik vind het grappig om te lezen want ik dacht altijd dat ik dit had, maar ik heb juist het tegenover gestelde. Door een boek van Gretchen Rubin (better then before) kwam ik erachter dat er over- en underbuyers zijn en ik ben een underbuyer. Ik Houd er niet van om dingen te kopen zelfs al zou het beter zijn om het wel te doen. Zo had ik jarenlang 1 sportoutfit voor de zomer en 1 voor de winter en dat terwijl ik 3x/week sport (handig met wassen maar niet heus). En waren die sportoutfits comfortabele outfits? Nee, die had ik ooit in mijn studententijd gekocht omdat ze niet al te duur waren, en er zaten nog geen gaten in dus die konden nog wel mee (ik ben niet alleen een underbuyer, ik ben ook een ‘finisher’ ipv een ‘opener’, ik houd van iets helemaal opmaken ipv aan iets nieuws te beginnen. Denk aan een pakje boter ofzo. Het gevoel van het helemaal leegmaken geeft me een goed gevoel terwijl veel mensen dat juist hebben bij het openen van een nieuw pakje). En mijn muziek meenemen was altijd drama want dat kon eigenlijk alleen goed in het jasje van mijn winteroutfit, gewoon omdat ik niet de juiste spullen had. En in het donker hardlopen was al helemaal onmogelijk want ik had natuurlijk geen goede verlichting. Ik zat altijd maar wat aan te rommelen met oude fietslampjes die ik nog had maar dit gaf echt een onveilig gevoel dus dat deed ik dan maar niet. Sinds ik dit weet van mezelf ben ik eindelijk eens gaan investeren in wat nuttige spullen die het daadwerkelijk leuker en comfortabeler te maken en dat maakt het sporten zo veel beter! Waar ik eerst dacht mezelf te behoeden om allerlei onzin-dingen aan te schaffen en die vervolgens niet te gebruiken moet ik mezelf nu ertoe zetten om juist af en toe wel te investeren in iets want dat is de manier om het ook daadwerkelijk te kunnen doen. Maar voor mensen die overbuyers zijn en elke keer iets nieuws willen beginnen zal dit inderdaad niet de beste strategie zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.