Dag 2017, welkom 2018

Dag 2017, hoi 2018

De laatste ochtend in 2017. Het is hier nog wat donker, her en der hoor ik de carbid-knallen al. Hoewel ik de afgelopen week toch al behoorlijk klaar was met 2017, overheerst nu maar één gevoel: een enorme dankbaarheid. Want wat wás 2017 een bijzonder jaar. En wat heb ik veel mogen leren en doen, onder meer van en dankzij jullie. Vanaf morgen is het écht 2018. 365 nieuwe blanco kansen om het leven in te richten zoals ik dat wil. En zoals jij dat wilt. Bewust te leven. In mijn beeld van 2018 staat dat echt centraal.

Focus

Wie LekkerLevenMetMinder.nl al langer volgt, weet misschien wel dat ik af en toe wat moeite heb met actief in plaats van reactief leven. Kort gezegd: ik laat me vaak wat meer meenemen door de omstandigheden, dan dat ik speciaal mijn eigen plan volg. Natuurlijk heb ik wel doelen, wensen en doe ik dingen, maar gefocust op mijn doel af, vind ik een uitdaging. En inmiddels ben ik er ook wel achter waarom dat zo is: ik heb mijn doel niet helder.

Ik weet wat ik wil. Dat mooie energieneutrale, hypotheekvrije huis, passief inkomen zodat we beiden al onze energie kunnen stoppen in wat wij belangrijk vinden, dingen waarmee we verschil kunnen maken, financieel onafhankelijk, vrij zijn. Maar die ideeën zijn nog te vaag. Ze staan nog niet dusdanig concreet op mijn netvlies, dat ik actief de route daar naar toe kan afleggen.

Hoe vaak hoor je wel niet dat mensen helemaal niet zo gelukkig meer zijn met hun baan. En als je dan vraagt: waarom stop je niet? Dan is het antwoord: dat kan niet. Als je echter iemand anders naar jouw ‘plaatje’ zou laten kijken, is de kans groot dat dat niet waar is. Dat je wél kunt stoppen. Maar zolang je niet helder hebt wat het eigenlijk is waarvoor je wilt vechten, zie je dat niet op die manier.

Zo is het met mij ook. Rationeel gezien weet ik dat er zoveel dingen zijn die ik kan gaan doen. Dat het beter is om te proberen en een keer te falen, dan om niets te proberen. En dat ‘falen’ niet eens bestaat; je hebt succes, of je leert wat. Maar zolang ik nog niet goed genoeg voel waarvoor ik het doe, blijft het veilige trekken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Uitdaging: mezelf

Zeker in de laatste maanden van 2017 heb ik wél wat vaker de keuze gemaakt om ‘werk’ te laten schieten, zodat ik kon werken aan mijn eigen ontwikkeling of aan mijn websites. Ik had het gevoel dat ik me die ‘investering‘ eindelijk kon veroorloven. Geen dramatische dingen, alleen hier en daar een middag en een dag, maar het voelde wel goed.

In die maanden ben ik me steeds meer gaan realiseren, dat ikzelf mijn eigen grootste uitdaging voor 2018 ben. En daar wil ik mee aan de slag. Wat wil ik nu écht het liefst? Zonder me daarin druk te maken over wat ‘normaal’ is of wat mensen verwachten. Wat is mijn focus? Waar word ik helemaal blij van? En waarvan gaat bij mij alles stromen? Het zijn dingen waar ik al jaren mee bezig ben, maar waar ik uiteindelijk toch ergens op blijf steken. Angst, eigen belemmerende overtuigingen, teveel in mijn hoofd blijven zitten; ik weet het niet. Of ik weet het wel: alle drie. En vast nog wel meer.

Dat wil ik niet meer. Ik zie zoveel voorbeelden van ontzettend inspirerende vrouwen die daar gewoon uitstappen en hun ding doen. Dat wil ik ook! Niet alleen daaruit stappen; ik wil óók zo’n inspirerende vrouw zijn!

Daarom ga ik het in 2018 eens écht anders doen. Niet met vage plannen en in m’n eentje, maar met een concrete business coach die me helpt mijn focus scherp te stellen, om vervolgens de juiste stappen te zetten naar een écht vrij, rijk en gelukkig leven. Ik zal het zelf moeten doen, maar met zo’n stok achter de deur krijg ik in ieder geval niet de kans om moeilijke beslissingen of acties zomaar op of van de lange baan te schuiven 😉

Doe je mee?

Ik geef toe: ik vind het best een beetje spannend. Ik ben altijd al redelijk dol geweest op mijn comfort zone. Maar nu begint de drang naar groei tóch harder aan me te trekken. Het is gewoon tijd. En als er één ding is wat ik met name in de laatste maanden van 2017 heb geleerd, is dat je dat soort dingen niet in je eentje kunt doen. De feedback van en ruggespraak met andere mensen is onmisbaar. Daarom lijkt het me ontzettend leuk om hier niet alleen mijn proces en ‘lessen’ te delen, maar ook ruimte te maken voor jullie. Het lijkt me prachtig als we met z’n allen ervoor kunnen zorgen dat 2018 voor jou ook een jaar wordt waarin je bewuster gaat leven, meer in lijn met wat jij belangrijk vindt in het leven. (Nee, we gaan hier niemand in z’n kracht zetten 😉 ). Misschien is het wel leuk om dat kader de volgende vraag in de groep te gooien:

Wat is jouw grootste uitdaging voor 2018 en wat zou iemand (een lezer(es), ik, of misschien iemand die één van ons kent) daarin voor jou kunnen betekenen? Durf te vragen!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

42 Comments
 1. Ga morgen een andere baan zoeken. CV is bijgewerkt, woensdag een professionele (profiel)foto laten maken en dan kan ik de mails eruit sturen.

 2. Mijn grootse uitdaging blijf de balans vinden tussen gezin, werk en blog. Gelukkig verdien ik steeds meer met mijn blog en ga ik dus op zoek naar een schoonmaakster

 3. 2018 is het jaar dat ik me echt moet bewijzen als blogger. Gaat het me lukken om er volledig van te leven, of moet ik toch weer ernaast aan de bak. De laatste maanden van het jaar zijn heel goed gegaan, maar nu moet ik het wel door kunnen zetten. Dus plannen volop!

  Ik ben ook benieuwd naar jouw business coach en wat je ervan leert. Spannende tijden!

  1. Dat zijn ook mooie plannen! En ik weet zeker dat dat goed komt, je bent ontzettend goed bezig en als je eenmaal die trein aan het rollen hebt, dan gaat hij écht niet zomaar weer stil staan!

   Oh, en wordt 2018 ook het jaar waarin we dan die bloggers-brainstorm doen? 😉

 4. Ik ga in 2018 (parttime) voor mezelf beginnen. Loondienstbaan van 4 dagen combineren met een zzp-bestaan als secretaresse/management support. Mijn grootste uitdaging is om opdrachten binnen te halen. Begin januari is het zover: dan schrijf ik me in bij de Kamer van Koophandel. Heb er ontzettend zin in, maar vind het ook ontzettend spannend!

  1. Wat leuk!! Misschien een tip voor het krijgen van opdrachten: ik heb in mijn beginperiode heel veel gehad aan websites als Freelance.nl. Ik meen me te herinneren dat ze daar ook een ‘afdeling’ met secretaresse/management support-achtige dingen hebben. Veel van de klanten die ik daar gevonden heb, werk ik nu – ruim 10 jaar later – nog steeds voor.

 5. Wat een mooie blog! Ik leef nu een halfjaar buiten mijn comfortzone en ik kan het je aanraden 🙂 Mijn uitdaging voor 2018 wordt het zetten van de volgende stap: durf ik daadwerkelijk mijn Amsterdamse appartement te verkopen en een nieuw leven te beginnen op het Spaanse platteland? Dit wordt het jaar van erop of eronder!

  1. Wordt die stap makkelijker, nu je al een half jaar buiten die comfortzone zit? Wel heel spannend hoor, ik ben benieuwd waar je voor gaat. Ik denk wel dat je het durft 🙂 Het is een hele grote stap, en tegelijkertijd: wat je nu al doet is óók al een hele grote stap, en dat doe je ook.

   1. Ja, ik geloof dat het makkelijker wordt. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet, dan wordt de volgende stap een logisch gevolg. Vanuit de gedachte: je bent nu toch al onderweg, kun je net zo goed doorlopen 😉

 6. Wat mooi geschreven en zeker inspirerend. Dat je zegt je doelniet helder te hebben gehad is zo herkenbaar. Dit jaar word ik zelf ook mijn eigen uitdaging. Focus vinden en gaan totdat ik het gevoel heb te hebben bereikt wat ik hoopte.

  Happy New Year!

 7. WoW….dat noem ik nog eens inspirerend! Ik herken me helemaal in jouw woorden. Mijn wens is om Tiny te gaan wonen. Mijn vegan leefstijl te verspreiden zonder belerend te zijn. Stilte opzoeken en nog bewuster te leven. Dank je voor het delen!

 8. Ik wens je een heel goed 2018. Een coach lijkt mij een goed plan. Daar kom je verder mee. Dat je een mooie groei mag maken. Je raakt nooit uitgegroeid in je leven, dat is zo. Iedere keer weer is het de bakens verzetten. Met een coach gaat dat een stuk beter. Succes.

 9. Mooi verwoord en heel herkenbaar. Je doelen kan je alleen behalen als je er ook echt achter staat! Voor volgend jaar zijn er een aantal gebieden waar ik veel meer uit wil halen. Mijn belangrijkste doel is dan ook er vol voor te gaan. Niet voor 1 ding tegelijk, maar voor alles wat voor mij belangrijk is, bijvoorbeeld de blog en onze investeringen, maar ook mijn gezondheid en aanstaande bruiloft! En vooral te laten wat geen waarde (meer) heeft.

  Dit soort blogjes zijn overigens een enorme motivatie booster, en help je mij ontzettend mee!

 10. Wat een super blog! Ik hoop voor je dat je in 2018 heel ver komt. Maar je bent al zo goed bezig dat je sowieso vorderingen zult maken. Dat kan niet anders. En ik volg ze graag, want ik word blij van je oprechte blogs. Ik vind het stoer van je dat je zo eerlijk durft te zijn.

  Mijn/onze grootste uitdaging? Dat we op een goede manier ons huisje kunnen laten bouwen. Op een manier dat we kunnen genieten van het proces en er lol in hebben. Dat we een gevoel van controle houden. Ik ben erg benieuwd of het ons lukt. Als het lukt, zouden we het nog een keer kunnen doen. Als niet, blijft het bij deze ene keer :-).

  1. Wow, wat ontzettend mooi om te horen! Ik zit hier echt even te glunderen 🙂 En jullie proces volg ik ook graag, ik kan niet wachten tot jullie straks ook echt met bouwen mogen beginnen. Misschien mag ik tegen die tijd wel een interviewtje met jullie doen…?

 11. Goed dat je aan de slag gaat met een coach. Zeker omdat je natuurlijk heel erg op jezelf bent als zzp’er. Hoop dat het je echt iets zal opleveren.

  Ik merk dat ik nu niet echt rust ervaar om over allerlei persoonlijke dingen na te denken. Iedereen heeft vakantie dus dan is het wel relaxed maar druk 😉 Komt wel de 2e helft van januari!
  Fijne jaarwisseling!

 12. Administratief en de functie die ik nu op het oog heb is mensen begeleiden met schulden via de gemeente. Zelfde salaris maar meer uitdaging en dichterbij

 13. Mooie blog… Ik ken het actief vs. reactief wel en herken het ook… Wel ben ik enorm blij met mijn baan en hoe dat nu allemaal gaat. Ik zou vooral op gezondheid gebied stappen willen maken en graag wat kilo’s kwijt willen… Maar ja, wie niet…

  1. Dan heb je daar mooi weer 365 nieuwe kansen voor 😉 Fijn dat je in ieder geval blij bent met je baan, dat is toch iets wat al een groot deel van je tijd kan vullen. Misschien haal je daar ook wel de energie uit om dan nu ook die stappen op het gebied van gezondheid te zetten!

 14. Wat een goed begin van het nieuwe jaar. Ik wens je veel succes met de coach en het volgen van je dromen en ambities. Ik ben dankbaar dat ik vrede heb met mijn leven terug in Nederland. Ik begin per januari een baan in mijn vakgebied die veel uitdagender is. Ik ben er blij mee, maar het allerbelangrijkste is dat ik me op mijn plek voel.

 15. Mijn persoonlijk doel voor 2018 is net als voorgaande jaren geen verwachtingen te hebben van andere. Dat voorkomt teleurstellingen. En als ik iets wil (van iemand) dat zal ik daar zelf om vragen (nee heb je en ja kun je krijgen)
  Voor mijn blog is het doel om professionele te worden, dus een ander logo (wie kent iemand die dat goed kan) en een nieuwe ontwerp van mijn site (tips zijn welkom)

  1. Het managen van verwachtingen is inderdaad een hele goede tip. Je hebt geen invloed op wat andere mensen doen, denken of vinden, maar als je zelf je verwachtingen bijstelt – of beter nog: gewoon niet hebt – dan bespaart dat je vaak een hoop ellende. Ook een mooi plan voor je blog! Ontwerpers kun je veel vinden via sites als Sitedeals en Freelance.nl. Qua thema heb ik zelf geshopt bij Themeforest, daar heb je heel veel keuze. Voor rond de 50 euro (eenmalig, per licentie) heb je dan een mooi thema met 6 maanden support, zodat je het – met hulp – helemaal aan kunt passen naar jouw wensen. Daarna kun je voor een relatief laag bedrag (afhankelijk van wanneer je het afsluit) die support eventueel verlengen.

   Gratis thema’s heb ik eerst ook geprobeerd, maar die kon ik zelf niet voldoende customizen. Als je daar handiger in bent, is dat misschien ook wel een optie.

 16. Mijn goede voornemen , of eigenlijk is het een plan is om onze familie boerderij verder op te zetten . Dit moet zo zodat we er over 3 seizoenen van kunnen leven zodat de man met pensioen kan (huisman wordt ?). Genoeg om aan te werken dit jaar. Helena.

 17. Mooie blog! Gaat vast een goed jaar worden!

  Hier met stip op 1: meer nachtrust! Hopen dat die kleine smurf gaat laten zien dat ‘ie echt wel kan doorslapen.. 😉

  Daarnaast komt er een extra uitdaging op het werk bij met een klein beetje extra inkomen als kers op de taart. Gaat wel eerst een hoop extra tijd kosten maar daarna als het goed is ook opleveren.

  Verder hebben we de eerste stappen gezet op weg naar die energieneutrale vrijstaande woning met een lapje grond en gaan we kijken of we de stap durven zetten of niet 😉

 18. Wat mooi geschreven!
  Voor mij is het vooral die balans terug vinden. Niet meer werken om het moeten werken, maar iets gaan doen wat bij mij past. Vertrouwen krijgen dat dat ‘iets wat bij mij past’ te vinden is, desnoods duurt het wat langer om het te vinden, maar het is er.

 19. Mijn uitdaging voor 2018 is terug wat meer voor mezelf zorgen. Nu de drie kinderen naar school gaan, wil ik wat meer tijd in mezelf investeren. Bloggen, sporten, uitstapjes… Even op adem komen na 9 drukke jaren.

 20. Ik heb me een paar jaar geleden in het diepe gegooid. Gestopt met mijn baan en gestart als coach. Ik help nu mensen met hun beperkende gedachtes en overtuigingen. BedrijfsCoach/ MindsetCoach. Het is mijn beste beslissing ooit geweest!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.