5 manieren waarop bloggers geld verdienen

5 manieren waarop bloggers geld verdienen

In de zeven jaar dat ik blog, heb ik regelmatig vragen gekregen over geld en bloggen. De één vraagt zich af of er geld mee te verdienen is, terwijl de ander denkt dat je er binnen no-time miljonair mee wordt. En nu er steeds meer bloggers zijn die een goed inkomen uit hun blog lijken te halen, komt de vraag: ‘HOE DAN?!’ ook steeds vaker op. In de meeste gevallen is daar niet één antwoord op te geven. Daarom leek het me leuk om eens 5 manieren op een rijtje te zetten waarop bloggers geld verdienen. Lees en huiver 😉

1. Google-advertenties

Het plaatsen van Google-advertenties behoort wat mij betreft tot de meest laagdrempelige manier om geld te verdienen. Het idee is in principe eenvoudig: je verhuurt advertentieruimte op jouw website, waar vervolgens via het AdSense-netwerk advertenties in worden geplaatst. Je kunt aangeven dat je bijvoorbeeld geen erotische of gok-gerelateerde advertenties wilt hebben, maar verder is je invloed als blogger enigszins beperkt.

Zodra een bezoeker op jouw advertentie klikt – ongeacht of deze wat koopt – verdien je daar wat mee. Hoeveel dat is verschilt per advertentie; dat hangt weer af van de waarde van de advertentie. Als je een blog in een hele specifieke niche hebt, dan is de kans groot dat Google je advertentieruimte wat duurder wegzet. Hierdoor krijg je ook meer voor een klik.

Deze advertenties zijn makkelijk te plaatsen, wat een voordeel is. Nadelen: het duurt meestal wel even voor je wat aan inkomsten opbouwt, er is totaal geen peil op te trekken en als je een overkill aan advertenties plaatst, wordt het – logisch – al snel als storend ervaren en blijven bezoekers weg.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Advertorials

Advertorials kennen de meeste mensen wel uit tijdschriften. Je hebt dan een artikel of een pagina dat eruit ziet alsof het gewoon in het blad hoort. Als je beter kijkt, zie je ineens dat het een advertentie is. Dan wordt bijvoorbeeld één product of één merk gepromoot. Adverteerders betalen bloggers voor het plaatsen van dergelijke content, meestal ook door hen geschreven.

Dit levert – afhankelijk van je bereik – vaak een stuk meer op dan je Google-advertenties. Zelf ben ik er niet zo’n fan van en ga ik liever voor de volgende optie:

3. Sponsored posts

Althans, zo noem ik ze dan. Dit zijn posts die vanuit de blogger zelf geschreven worden, maar waar wel een vergoeding (hetzij in product, hetzij in geld) tegenover staat. Met een sponsored post heb je – meer nog dan bij de advertorial – de mogelijkheid om je eigen mening ergens over te geven. Bovendien heb je zo meer opties om een post ook daadwerkelijk aan te laten sluiten op jouw blog én je doelgroep.

Het plaatsen van zowel advertorials als sponsored posts kan een beetje tricky zijn. Lezers vragen zich toch vaak af hoe oprecht je als blogger ergens over bent, als je iets in ruil hebt gekregen. Op zich een hele terechte en logische vraag. Het antwoord: je weet het niet. Je zult erop moeten vertrouwen dat de blogger in kwestie meer waarde hecht aan tevreden bezoekers, dan aan die paar tientjes.

Zelf ben ik hier ook een poosje zoekende in geweest en inmiddels heb ik een ‘beleid’ dat bij me past: ik houd niet van negatief gedoe, maar ik wil wél eerlijk kunnen zijn. Daarom meld ik me alleen aan voor campagnes waar ik écht iets in zie en waar ik ook zonder vergoeding over geschreven zou kunnen hebben. Hetzelfde geldt voor producten; als ik twijfel over hoe enthousiast ik erover kan zijn, dan laat ik het schieten. Op die manier hoef ik mezelf geen geweld aan te doen en zorg ik toch voor brood op de plank. Bovendien blijft er – zeker met een beetje creativiteit – dan écht nog wel genoeg over.

(Voor publishers: die campagnes vind ik onder meer via Linkpizza).

4. (Online) trainingen of eBooks

Let maar eens op: heel veel bloggers bieden tegenwoordig online trainingen, cursussen en eBooks aan. Soms gratis, maar heel vaak voor een bepaald bedrag. Superslim natuurlijk, want dergelijke cursussen zijn relatief eenvoudig op te zetten en schaalbaar tot in het oneindige. Met een mooi geautomatiseerd systeem stel je één keer de boel in en daarna is het een kwestie van je informatie up-to-date houden en alles promoten.

Overigens is het niet zo dat je hier meteen slapend rijk van wordt; vooral in die promotie gaat wel wat tijd en geld zitten. Bovendien moet je natuurlijk wél wat te vertellen hebben.

Zelf schreef ik ondermeer het eBook Beleggen voor Beginners en ontwikkelde ik de Grote (Be)Spaar-challenge. Mijn shop is nog in ontwikkeling 😀

5. Affiliate marketing

I saved the best for last: dit is één van mijn persoonlijke favorieten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is affiliate marketing géén piramidespel of eng systeem waarbij de klant uiteindelijk de rekening betaalt. Affiliate marketing is het systeem waarbij bedrijven met een product of dienst hun marketing gedeeltelijk uitbesteden aan anderen. Neem als voorbeeld Bol.com.

Bol.com wil natuurlijk zoveel mogelijk klanten bereiken. Daarvoor maken ze op allerlei manieren reclame. Maar hoe zorgen ze ervoor dat mensen Bol.com niet alleen kennen, maar er ook wat gaan kopen? Door hun producten zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. En daar schakelen ze bloggers voor in, die zich via het Partnerprogramma kunnen aanmelden.

Als het goed is zie je in de zijbalk van dit artikel een lijstje met ‘populairste cadeautjes van dit moment’ (of wat anders, als je dit later leest en ik het weer heb aangepast). Als iemand op zo’n link klikt en binnen een bepaalde periode iets koopt (ongeacht of het nu dat specifieke product is), dan krijgt de blogger daarvoor een commissie. Je hebt dan win-win-win: 1) de klant betaalt niets meer en soms zelfs minder, 2) Bol.com komt op verschillende plekken onder de aandacht, maar betaalt daar niets voor als er geen conversie gegenereerd wordt en 3) de blogger verdient wat op het moment dat er wél een conversie gegenereerd wordt.

Veelgebruikt

In principe gebruiken heel veel bedrijven dit soort systemen. Daarom bestaan er ook weer bedrijven als Euroclix; zij zijn in feite specialisten in affiliate marketing. Elke e-mail die je van hen krijgt, promoot iets waarvoor zij een affiliate vergoeding kunnen krijgen. Die betalen ze vervolgens weer (deels) terug aan jou, in de vorm van Clix.

Maar: ook affiliate marketing heeft een keerzijde. Ook hier is het de kunst om als blogger objectief te blijven en te kijken naar wat écht iets toevoegt voor je lezers, in plaats van wat de hoogste commissie oplevert. Uiteindelijk wil je – neem ik aan – een eerlijk verhaal vertellen en mensen ergens mee helpen. Als dat resulteert in iets waar iedereen blij van wordt, dan kan ik daar ook echt vrolijk van worden.

Ik ben zelf bijvoorbeeld ook wel fan van het affiliateprogramma van UltimateBundles; een aantal keer per jaar komen er complete bundels uit met tig cursussen en eBooks over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld bloggen, kruiden en essentiële oliën, maaltijdplanning, productiviteit en geld.

Het leuke hiervan is dat als je zélf een bundel koopt en je verkoopt er daarnaast óók 5, je je geld weer terugkrijgt. Bovendien krijg je via je eigen link ook altijd 40 procent korting op de bundels, waardoor ze nóg voordeliger zijn. Kijk, dat is leuk!

Als je een aantal van dit soort programma’s kunt vinden, waar je zelf ook heel enthousiast over bent, dan heb je een fantastisch middel om je bezoekers ook te inspireren en verder te helpen!

Geld verdienen als blogger: makkelijk?

Zoals je ziet, zijn de manieren waarop bloggers geld verdienen heel divers. Dit zijn 5 manieren, maar er zijn er nog veel meer. Het is vaak vooral een kwestie van creatief zijn en je moment meepakken. Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat bloggers die echt een mooi salaris binnenharken met hun blog. En niet eens altijd met hun blog; ook met dingen die daaruit voort komen.

Zo zien we Anna Nooshin, die ooit alleen bekend was van ‘NSMBL’ inmiddels regelmatig op tv, plannen we massaal met de Masha-planner die ontwikkeld is door Beautygloss-blogger Mascha Feoktistofa (oké, ik niet dan, maar het gaat om het idee) en wist Teske de Schepper van het beautyblog Teskuh.nl de Beste YouTube Muziek Artiest-award in de wacht te slepen. Grote kans dat dat soort activiteiten een stuk meer geld opleveren en een stuk minder tijd kosten. En eerlijk is eerlijk: zo’n blog wordt niet vanzelf groot, dus als ze voor dit soort dingen gevraagd worden, dan hebben ze daar ook écht wel het nodige aan tijd, geld en energie in gestopt.

Heb jij je ook wel eens afgevraagd hoe bloggers geld verdienen? Verrassen deze manieren je?

Geld verdienen met bloggen
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. In excel de verdiensten per soort blog bijhouden is een tip die ik meegeef. Vaak weet je wel welk onderwerp de meeste bezoekers trekt, maar dat zegt niets over de verdiensten.

  Het wordt saai schrijven als je je alleen richt op wat de lezer waardeert. Ik ging bloggen als werk zien. Nu denk ik wel eens, waarom ben ik gestop voor de periode dat de online verkopen op internet piekten.

  1. Dat wordt saai voor jezelf, maar is tegelijkertijd ook niet te doen. Wat lezer A interessant vindt, kan voor lezer B reden zijn om je blog die dag over te slaan. Wat dat betreft kun je maar beter schrijven over wat je zelf interessant vindt en waar je dus met passie over kunt vertellen. Daar een beetje focus in aanbrengen kan uiteraard geen kwaad; het is wel fijn als een beetje duidelijk is wat er van je verwacht kan worden 😉

 2. Op dit moment verdien ik een klein beetje met google adsense. Affiliate marketing gaat bij mij helaas niet zo hard. Heb je daar toevallig nog tips voor?

  1. Daar staan nog wat artikelen over op de planning 🙂 Ik heb me er zelf dit jaar wat meer in verdiept en ook o.a. een cursus gevolgd, waardoor ik nu wel wat meer tools heb om dat inderdaad op een goede manier toe te passen. (Mijn review over die cursus heb ik gepubliceerd op mijn Engelse website, zie hier, daar staan ook al een aantal tips in).

 3. Interessant artikel! Ik maak van alle vormen een klein beetje gebruik. Ik ben nl van mening dat je een blog moet schrijven voor de lezers en niet alleen om geld te verdienen. Toch is het wel een leuke bijkomstigheid.

  1. Dat is het zeker! En verder is het denk ik net als met alles wat je doet; als je het alleen voor het geld doet, dan houd je het nooit lang vol. Dan is er voor jezelf niets aan, maar voor je lezers ook niet. Het is juist de kunst om iets te vinden dat wat toevoegt voor iedereen.

 4. Ik blog sinds een maandje en voorlopig doe ik het om A van me af te schrijve en B om kennis te delen. Geld verdienen met de blog? Op den duur wel ja. Hoe? Dat weet ik nog niet. Met jouw artikel heb ik in ieder geval opties om uit te gaan zoeken.

  Bedankt!

 5. Nee heb het me eigenlijk nooit afgevraagd en ook nooit in verdiept maar dat komt ook omdat ik er totaal geen interesse in hebt 😉
  Vind zelf trouwens ook erg hinderlijk als er op een blog TE veel advertentie’s staan..

 6. Ik heb veel van de hierboven dingen inderdaad weleens geprobeerd, maar op dit moment richt ik me alleen op m’n eigen online producten. Dat loopt super goed en ik vind het super leuk om te verkopen. Het klopt dat het wel tijd en veel aandacht kost, ik heb m’n boek nu bijvoorbeeld twee jaar in m’n webshop en hij loopt nu harder dan ooit. Dus geduld hebben loont echt.

 7. Ik herken deze methodes. Google adsense is alleen wel iets minder makkelijk geworden: je moet nu wel eerst worden toegelaten tot het programma. Is dat eenmaal gelukt dan is inderdaad heel eenvoudig. Ik ben dol op Google adsense!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.