Geld verdienen met affiliate marketing

geld verdienen met affiliate marketing

Op deze site vind je talloze manieren om geld te verdienen. Via Marktplaats, via mystery shopping, via een eigen online onderneming, met je blog, met beleggingen, met je hobby, via enquêtes of zelfs met sporten… Je kunt het bijna zo gek niet bedenken. Dus toen ik het laatst met Christel (aka Het Rijke Wijf) over geld verdienen met affiliate marketing had, en ze vroeg of ik daar geen artikel over had, zag mijn gezicht er ongeveer zo uit: ????. Dat had ik namelijk nog niet. Terwijl ik juist fan ben van affiliate marketing. Ik doe het zelf veel en ik heb er zelfs een speciale cursus over gemaakt! Hoog tijd om hier dus eens wat extra aandacht aan te besteden.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat is affiliate marketing en hoe kun je er geld mee verdienen?

Bedrijven als Herbalife en Aveda zijn er groot mee geworden: netwerkmarketing. De online variant daarvan is affiliate marketing.

Hierbij verkoop je niet je eigen producten en diensten, maar die van anderen. Jouw inspanningen worden beloond met een commissie. Soms is dat een vast bedrag voor een verkoop, soms een percentage van de opbrengst en soms ontvang je zelfs al geld voor alleen een aanmelding.

Een bedrijf besteedt via affiliate marketing een stukje marketing uit aan gebruikers. Door een commissie over elke lead of verkoop te betalen, betalen ze alleen voor resultaat.

Voor een bedrijf als Bol is het waarschijnlijk veel interessanter om mij – en misschien wel duizenden andere affiliates – een commissie van 6 procent te geven over daadwerkelijke verkopen, dan voor duizenden euro’s een advertentie in de Telegraaf te plaatsen, waarvan ze geen idee hebben in hoeverre die tot een verkoop leidt.

Het is aan de gebruiker om voor die commissie ook iets te doen. Linkjes.nl registreren en daar vervolgens 684 affiliatelinks op plaatsen levert je waarschijnlijk niet veel op. Gelukkig maar. De wereld heeft echt niet nog meer van dat soort sites nodig 😉

Je hoeft niet per se een blog te hebben om geld te verdienen met affiliate marketing…

‘Iets doen’ betekent niet automatisch dat je ook een blog moet hebben om geld te verdienen met affiliate marketing.

Affiliate marketing maakt al sinds de start van mijn bedrijf in 2007 deel uit van mijn bedrijfsvoering, maar ik heb zéker niet al die tijd een blog gehad.

Sterker nog; als student deed ik al aan een vorm van affiliate marketing. Toen maakte ik mensen via Hyves enthousiast voor Euroclix – een spaarprogramma waar ik overigens nog steeds heel blij mee ben.

Een eigen platform is handig; je wilt het mensen zo gemakkelijk mogelijk maken. Maar een blog is zeker niet de enige manier. Je kunt ook aan affiliate marketing doen via social media, via e-mailmarketing, via podcasts, via YouTube… noem het maar op.

Met ‘zo gemakkelijk mogelijk maken‘ bedoel ik dit: als je je ergens aanmeldt als affiliate, krijg jij een unieke link. Vaak ziet die er behoorlijk ingewikkeld uit, zoiets bijvoorbeeld:

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1222&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fra%2Fverdien-10-korting-op-lego%2F64931%2F&name=Verdien%2010%2C-%20korting%20op%20LEGO%20artikelen%20kopen%3F%20…

Geen hond die dat kan onthouden. Of fatsoenlijk kan intikken. Dus zelfs met de beste wil ter wereld gaat niemand die link gebruiken, als je ‘m niet op een presenteerblaadje kunt aanbieden. Via een online platform gaat dat heel gemakkelijk. Dan zeg je gewoon: dit is mijn linkje.

…maar dit heb je wél nodig

Een eigen blog heb je dus niet per se nodig. Maar er is één ding dat je wel nodig hebt. Als je dat niet hebt, kun je er maar beter niet aan beginnen.

Een eerlijke mening.

Oké, dat vind ik dan.

Dat is precies de reden dat ik alleen dingen promoot waar ik zelf enthousiast over ben. Waar ik ervaring mee heb. Waar ik tevreden over ben. En waar je de beste deal kunt krijgen.

Dat is óók de reden dat je in mijn Vergelijkers ALLE beschikbare partijen vindt, niet alleen de partijen die een commissie geven.

Of dat je hier geen lyrische verhalen hoort over bepaalde grootbanken. Die natuurlijk ongetwijfeld betrouwbaar zijn, maar over het algemeen niet de beste deal bieden. Niet voor spaarders en niet voor beleggers.

Verdien ik daardoor minder? Misschien. Een samenwerking met zo’n bank levert natuurlijk vast wel wat op.

Maar ik geloof er niet zo erg in. Als ik kan bedenken dat iets geen goede deal is, kunnen mijn lezers dat ook. En als ik dan wel ga roepen dat het helemaal fantastisch is, waarom zou je dan nog wat van me aannemen? Over wat dan ook?

En het werkt natuurlijk ook de andere kant op. Zoals Christel het tijdens ons gesprek zo mooi zei: “Als ik ergens over nadenk, kijk ik gewoon eerst of jij er al een artikel over hebt geschreven, want ik weet toch dat jij het dan wel goed hebt uitgezocht.”

Hoeveel kun je hier nu eigenlijk mee verdienen?

Veel. En weinig. Het ligt er maar net aan. Maar wist je bijvoorbeeld dat bedrijven als Gaslicht.com hun geld verdienen met affiliate marketing?

Zij hebben er hun eigen draai aan gegeven en kwamen als één van de eerste bedrijven met een vergelijkingssite voor energietarieven. Als gebruiker kun je dan in één oogopslag zien waar je het goedkoopst zit en als je direct daar afsluit, krijgen zij er een commissie over.

Voor mij is affiliate marketing altijd leuk voor erbij geweest. Het is echt pas sinds de laatste twee jaar dat het goed is voor een aanzienlijk deel van mijn bedrijfsomzet. Soms zitten er écht hele lekkere pieken in; zo verdiende ik alleen in de eerste twee maanden van 2020 al zo’n 20.000 euro met affiliate marketing.

Dat komt door een combinatie van factoren:

  • Ik ben extra selectief geworden in wat ik promoot. In de beginperiode – en dan vooral toen ik nog met die dikke hypotheek van 4 ton zat – plaatste ik ook nog wel eens een toch wat irrelevante advertorial. Ik gaf het wel altijd netjes aan, maar toch: niet echt behulpzaam voor m’n lezers. Die overigens altijd wél heel lief reageerden en helemaal begrepen dat de hypotheek ook betaald moest worden 😉 Nu kom je die hier bijna niet meer tegen. Niet omdat ik geen aanvragen of aanbiedingen krijg, maar simpelweg omdat ik ze vaak niets vind toevoegen voor jullie.
  • Dit platform is gegroeid. Gelukkig, want het zou ook wat jammer zijn als al die uren die ik hierin stak alsnog alleen m’n ouders als lezers opleverden…. En ook ontzettend fijn dat ik van die lieve lezers heb die me soms zelfs helemaal apart mailen met de vraag of ik nog een affiliate-link heb. Dat vind ik écht heel bijzonder en daar ben ik ook heel erg dankbaar voor.
  • En ik ben er simpelweg bewuster mee bezig. Ik lees me in, volg cursussen over het onderwerp en pas wat ik daarin leer ook toe. En inmiddels leer ik het ook aan anderen, iets waar ik overigens zelf óók weer veel van leer.

Daarnaast geloof ik ook hierin wel in een stukje karma en money mindset. Als het even kan, schaf ik zelf óók heel bewust dingen aan via een affiliate.

Laatst was ik bijvoorbeeld op zoek naar goede webinarsoftware. Een collega-onderneemster had daarop uitgebreid de tijd genomen om me het programma te laten zien dat zij gebruikte. En ze wás niet eens affiliatepartner, dus zonder eigenbelang.

Je begrijpt: ik heb haar doorverwezen naar de aanmelding voor affiliates van die software en vervolgens mijn bestelling via haar geplaatst. Zij had het werk gedaan, dus ik gunde haar ook de commissie. En ik hoef er geen cent extra voor te betalen.

Extra leuk was dat ik vervolgens een nieuwe aanmelding voorbij zag komen voor de training die ik erover geef: diezelfde onderneemster. Ze was zo enthousiast geworden over het hele idee, dat ze mijn training graag wilde volgen. Win-win 🙂

Kijk; affiliate marketing draait ook om een stukje gunnen. Als affiliatepartner gun je je lezers het beste. Daarom doe jij het uitzoekwerk en deel je de kennis en ervaring die je daarbij opdoet. En als je daar als ‘klant’ blij van wordt, kun je die waardering weer laten blijken door je aan te melden via die partner.

En dat is soms nog best wel een dingetje: kan jouw money mindset het aan dat iemand via jou iets verdient, zonder dat jij er direct financieel voordeel van hebt? Misschien wel interessant om die vraag eens voor jezelf te beantwoorden…

Waarom zou je het doen?

Tja. Waarom zou je beginnen aan affiliate marketing? Dat je er geld mee kunt verdienen is natuurlijk een mooi voordeel. Ik kan ontzettend vrolijk worden van dit soort berichtjes:

affiliate verkoop bericht

Elk van deze berichtjes betekent dat ik weer extra tijd kan steken in andere dingen. In meer content voor deze site. De podcast. Het YouTube-kanaal. Handige gratis eBooks.

Oké, van deze heb ik er wel héél veel nodig om die tijd vrij te spelen, maar het gaat even om het idee.

Wat ik ook een groot voordeel vind is dat je er mensen mee kunt helpen. Even voor de duidelijkheid: het kost je als klant niets extra’s als je via een affiliatelink bestelt.

Als je een beetje door deze site heenbladert, dan zie je dat ik mijn best doe om allerlei slimmigheidjes, tips, ervaringen en soms ook oerstomme fouten met je te delen. Zodat je daar zelf je voordeel mee kunt doen.

Wat ik deel, deel ik sowieso. Of ik er nu wel of geen affiliateprogramma aan kan hangen. Maar als dat een keertje kan, is het natuurlijk mooi meegenomen.

Overigens ben ik hier wel heel transparant in en dat zou ik elke andere affiliate ook aanbevelen: je vindt hier onder elk artikel de melding dat een link een affiliatelink kan zijn. Daar ga ik echt niet geheimzinnig over doen.

Ontdek hoe jij geld kunt verdienen met affiliate marketing

Heel eerlijk: ik kan echt dagenlang doorpraten over affiliate marketing. Over creatieve manieren om het toe te passen, over handige strategieën, over do’s en don’ts. Vraag maar aan zo’n beetje iedereen in mijn mastermindgroepjes ?

Ik heb m’n best gedaan om je hier vooral een kijkje te geven in wat het is, hoe het werkt en hoe het voor jou én je netwerk kan werken.

En eigenlijk vind ik dat best een beetje spannend. Vooral als ik denk aan de weerstand die er soms op komt. Aan de negatieve ervaringen die mensen ermee hebben. Of misschien wel aan ál die ‘concurrenten’ die nu állemaal alle klanten gaan wegkapen! /drama-modus uit

Maar weet je: dat is vanuit krapte en schaarste gedacht. En daar doe ik niet meer aan 😉 Dus: ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad en stel gerust je vragen hieronder.

Wil je hier nu meer over weten of zelfs wat mee gaan doen, dan ben je natuurlijk van harte welkom in de Money Mind Business Academy, waar dit één van de trainingen is. En op veler verzoek heb ik deze bij wijze van uitzondering ook los in de shop gezet.

Uiteraard doe ik aan practice what you preach en heeft de Money Mind (Business) Academy zelf óók een affiliateprogramma. Met een royale 40 procent aan commissie, want als je schrijft over een rijker leven, moet je natuurlijk niet krenterig zijn 😉

Dit artikel later (nog een keer) lezen? Pin ‘m dan op Pinterest:

Geld verdienen met affiliate marketing: zo word jij er steengoed in

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Ik ben heel erg benieuwd naar je training, maar zou voordat ik besluit om deze aan te schaffen graag ervaringen van anderen lezen. Zijn er hier mensen die die training al hebben gevolgd en kunnen vertellen wat ze hier van hebben opgestoken?

  2. Hey Johanna, ik heb de training gedaan (ik ben lid van de money mind business academy van Adine) en ik heb er veel van opgestoken. Ik ben nu aan het denken hoe ik het ga inzetten.
    Enne, het is niet zo dat je dagen of weken met de cursus bezig bent. Je leest het snel door en je kunt het eigenlijk meteen praktijk brengen.

  3. Jaa dat komt goed! Eerst deze week de cursus afmaken en jouw mail met tips doorlezen en dan laat ik wel wat van mij horen denk ik 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.