Kosten verdelen: naar verhouding van inkomen of anders?

kosten verdelen verhouding

Als je samen een huishouden hebt, dan maak je samen kosten. Hoe je die verdeelt, is natuurlijk helemaal aan jullie. Nu weet je misschien wel; als een onderwerp regelmatig bij me voorbij komt, dan doe ik er iets mee, en zo was dat ook het geval bij die kosten verdelen, of je dat nu doet naar verhouding van inkomen, of anders, en ook hoe ik dat zelf doe. Dus ik dacht: laat ik daar eens over schrijven. Over hoe wij dat doen en waarom én over wat de mogelijkheden zijn.

Veelgebruikte manieren om kosten te verdelen

Vooropgesteld: je kunt natuurlijk je gezamenlijke kosten op elke denkbare manier verdelen. Jij betaalt alles dat begint met de letters A t/m H en je partner neemt de I t/m Z voor zijn/haar rekening bijvoorbeeld.

Maar: dat maakt het een beetje ingewikkeld. Want noem je die nieuwe Macbook dan een Apple of een laptop? 😉

Daarom zijn er een paar veelgebruikte manieren om kosten te verdelen die ik hier met je wil delen. Manieren met iets meer systeem en dus ook beter te controleren.

Manier 1: de één de vaste lasten, de ander de boodschappen

Ik wilde deze noemen, omdat ik hem nog steeds heel veel zie. Dit is geen handige methode, zeker niet voor degene die de boodschappen doet. Waarom niet? Omdat alle ‘concrete’ dingen dan meestal op naam staan van degene die dat betaalt, terwijl alles wat die ander heeft betaald – heel lullig gezegd – z’n weg al heeft gevonden naar het riool.

Zo’n methode is ongrijpbaar en gewoon niet praktisch. Want waar trek je de grens? Wat zijn dan eigenlijk boodschappen? En wat als je dan toch bijvoorbeeld die eetkamertafel samen betaalt?

Dit geldt trouwens ook voor andere varianten, waarbij het erop neerkomt dat de één soort kostgeld betaalt, om bij de ander in te wonen.

Als dit de manier is waarop je het nu doet, dan zou ik je echt willen aanraden om dit eens goed op een rijtje te zetten. Wat hebben jullie écht (ook officieel) gezamenlijk? En wat gebeurt er met jullie beiden als de relatie strandt of één van jullie een ongeluk krijgt?

Voorbeeld

Stel je voor dat jullie samen in een koophuis wonen, dat op naam staat van A. B doet altijd de boodschappen. A en B zijn al jaren samen, maar hebben verder niets op papier laten zetten. Als A dan onder een bus komt, erven de ouders van A het huis en B een groot probleem. Zelfs met welwillende schoonouders, want over dat huis moet op gegeven moment bijvoorbeeld wél erfbelasting afgedragen worden. En zomaar het geld aan B schenken kan ook niet, want dan krijg je weer te maken met beperkingen rondom belastingvrij schenken. Niet altijd leuk om mee bezig te zijn, wel realistisch.

Hebben jullie geen gezamenlijk huis en gaat het echt om (tijdelijk) inwonen? Dan kan dit voor zo’n situatie natuurlijk wél een tijdelijke oplossing zijn. Maar: evalueer dan wel regelmatig even om te zien of het nog past bij de relatie die jullie hebben en de toekomst die jullie zien.

Manier 2: kosten verdelen naar verhouding van inkomen

Dit is er eentje die veel gebruikt wordt: de kosten verdelen naar verhouding. Stel je voor dat jij 1.000 euro per maand verdient en je partner 2.000 euro. Jullie kosten komen neer op 1.500 euro per maand.

Samen hebben jullie een inkomen van 3.000 euro. Jouw 1.000 euro is daar 1/3 deel van (1.000/3 x 100% = 33,3%). Je partner verdient daar 2/3 van (2.000/3 x 100% = 66,7%).

Dan verdeel je ook jullie kosten door drie: 1.500/3 = 500 euro. Zo weet je precies wat 1/3e deel is. Jij betaalt dan dus 500 euro aan de lasten mee en je partner 2/3e deel: 1.000 euro.

Het voordeel hiervan is dat je rekening houdt met wat je verdient. Het nadeel is dat degene die minder verdient, ook minder overhoudt én dat degene die meer verdient, meer betaalt, ondanks dat die misschien niet meer eigenaar is van jullie gezamenlijke bezit.

Manier 3: ieder de helft

Een andere optie is alles door de helft. Alle kosten betalen jullie precies samen, ongeacht jullie eigen inkomen. Het voordeel daarvan is dat het ook echt samen is. Je zit er beiden evenveel in.

In de praktijk blijkt deze methode niet altijd even handig, zeker niet als er een flink verschil in inkomsten is. Neem het voorbeeld dat ik je net gaf even. Als je dan alles door de helft doet, betaal ‘jij’ dus 750 euro en houd je per maand 250 euro over. Het is maar de vraag of je daarvan je persoonlijke rekeningen kunt betalen.

Deze methode werkt eigenlijk het fijnst als jullie allebei ongeveer hetzelfde verdienen. Anders kun je bijvoorbeeld een situatie krijgen waarin de meestverdienende partner graag dingen wil doen, die de minstverdienende partner niet kan betalen.

Manier 4: je houdt allebei evenveel over

Je hoeft natuurlijk niet allebei hetzelfde te verdienen, om hetzelfde over te houden. Je kunt er ook voor kiezen om allebei evenveel over te houden. Dit kun je op twee manieren doen. Je kunt alles op één hoop gooien en beiden een soort zakgeldtoelage opnemen.

Je kunt ook jullie beider inkomens optellen, daar alle gezamenlijke uitgaven van aftrekken en het bedrag dat overblijft door twee delen. Dit is dan het bedrag dat jullie allebei vrij te besteden mogen hebben. De rest draag je af aan de pot. Zo betaalt de meestverdienende partner het meest.

Of je écht precies hetzelfde overhoudt, hangt natuurlijk ook weer af van je persoonlijke uitgaven en of je die ook meeneemt in deze berekening. Doe je dat wel, dan kom je waarschijnlijk eerder op een soort zakgeldmethode uit.

Het voordeel hiervan is dat je ongeveer hetzelfde besteedbare bedrag hebt, dus er geen scheefgroei ontstaat in wat je met dat bedrag kunt doen. Het nadeel is dat als je meer verdient, je ook meer bijdraagt. Dat kan overigens voor de ander ook een nadeel zijn; dat je je daar vervelend bij voelt of heel erg extra gaat compenseren.

Manier 5: alles op één hoop

Deze manier zou ik eigenlijk helemaal vergeten, maar kan natuurlijk ook: alles op één hoop. Geen zakgeld, geen verdeling. Alle inkomsten op één rekening en alle uitgaven daarvan betalen. Werkt heel goed als je beiden dezelfde geldinstelling hebt (zowel qua inkomen, als managen, als uitgeven) en minder goed als dat niet het geval is.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Welke methode werkt voor jou?

Welke van deze methodes voor jou het beste werkt, hangt natuurlijk helemaal van jezelf af. Wat wil je wel delen, wat wil je niet delen? Vind je het fijn of belangrijk om samen de verantwoordelijkheid voor een huis te dragen, of vind je het veel lekkerder om gewoon wat bij te dragen en je verder vrij te voelen? Niets is goed of fout, zolang je maar nadenkt over de gevolgen en weet wat ‘de package deal’ is als je voor een methode kiest.

Er zijn een aantal factoren die je mee kunt nemen in je overweging:

 • Hoe sterk is jullie relatie?
 • Zijn er kinderen?
 • Wat hebben jullie verder op papier staan? (Heb je bijvoorbeeld een testament waarin je elkaar als erfgenaam aanwijst, dan los je het probleem bij overlijden alweer op)
 • In hoeverre zitten jullie op één lijn qua uitgaven?
 • In hoeverre zijn jullie ‘van hetzelfde geldtype’? (luister daarvoor ook vooral even deze podcastaflevering: #228: Kun je een ‘gezonde’ relatie hebben met iemand met een andere money mindset)
 • In hoeverre kun je wat de ander doet loslaten?
 • Hoe zit het met je persoonlijke lasten?
 • Wat gebeurt er met de ‘grote’ dingen bij een scheiding, overlijden of ander rampscenario?

Het kan natuurlijk zijn dat jullie hier beiden heel anders in staan. Dan is het fijn om er over te kunnen praten. Vaak hebben de redenen van hierin niet op één lijn zitten namelijk niet zoveel te maken met geld 😉

Hoe verdelen wij de kosten in onze huishouding?

Als het gaat om samen + geld, dan heb ik in het verleden mijn lesje wel geleerd. Als je hier al vanaf het begin meeleest, dan ken je mijn verhaal ongetwijfeld. Zou ik het op financieel vlak in een notendop moeten samenvatten, dan komt het erop neer dat ik het heel goed voor de ander regelde, maar niet voor mezelf. En dat deed die ander ook niet.

Dat was voor mij ook een reden om het nu een stuk bewuster aan te pakken en het er goed over te hebben met mijn man.

Qua eisen zitten we op één lijn: hij wil gewoon lekker zijn ding doen, ik wil lekker mijn ding doen. Qua invulling van wat ‘je ding’ is, niet helemaal 😉

In de praktijk

Daarom hebben wij gekozen voor drie aparte rekeningen: we hebben elk onze eigen rekening en we hebben een gezamenlijke rekening (ook spaarrekeningen trouwens).

Ik ben natuurlijk ondernemer, dus ik keer mezelf maandelijks hetzelfde inkomen uit als hij in loondienst verdient. Daarvan dragen we allebei de helft bij aan de vaste lasten. Van de rest doen we ons eigen ding. Zo heeft hij bijvoorbeeld een veel duurdere auto dan ik en vind ik het weer fijn om maandelijks te kunnen beleggen. Of om Jimmy Choo’s of Louboutins te kopen als ik daar zin in heb.

Voor ons werkt dit heel fijn. En als we besluiten om wat groters aan te schaffen of te laten doen, bijvoorbeeld de isolerende maatregelen een tijdje terug, dan betalen we dat samen. Vanuit de gezamenlijke pot, of door beiden een gelijk deel bij te dragen uit onze eigen pot.

Op papier is alles wat van ons zelf is, van onszelf (ook bij scheiding), en alles wat samen is, samen. Dus mocht er ooit iets mis gaan, op wat voor manier dan ook, dan hebben we alsnog een min of meer gelijke positie.

Hoe doen jullie dit samen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Leuk om te lezen en een mooi, compleet overzicht heb je er van gemaakt Adine!

  Wij doen het op nagenoeg dezelfde manier als jij:
  Het inkomen van mijn man komt binnen op een rekening (loondienst) en ik stort een zelfde bedrag vanuit mijn bedrijf op deze rekening (ik ben zzp’er). Van deze rekening gaat een vast bedrag naar de vaste lastenrekening, een vast bedrag naar de spaarrekening en we krijgen beide ‘zakgeld’ op onze eigen rekening gestort. Het geld dat overblijft op de rekening geven we uit aan boodschappen, cadeautjes, benzine, huis & tuin en etentjes. Van onze zakgeld kunnen we doen wat we zelf willen. Voor ons werkt dit goed. Ik heb het gevoel dat het eerlijk is (in een vorige relatie had ik dat gevoel niet, omdat ik minder verdiende maar wel de helft van alle kosten betaalde).

 2. Hier ook allebei de helft van de gezamenlijke kosten en de rest doen wel zelf van wat we willen. Enige verschil is dat wij wel in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, maar qua vermogen zat er toch al weinig veel en nu nog steeds niet.

  1. Ik zie wat je bedoelt; het artikel oogt inderdaad zwaar ‘geïnspireerd’. Ik zou bijna zeggen: helaas niet letterlijk overgenomen, want dan kun je er wat aan doen. Nu is het eigenlijk net te veel om niet op te vallen, en te weinig om er iets mee te kunnen doen. Maar fijn dat je het opmerkt en dat je het even laat weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.