Tips om meer te verkopen via Marktplaats

Tips om meer te verkopen via Marktplaats

In de afgelopen jaren heeft Marktplaats me al vaak uit de brand geholpen. Toen het dak zo kapot bleek dat het toch sneller vervangen moest worden dan gedacht, leverde dat toch regelmatig hele leuke bedragen op. Het dak is inmiddels vervangen, maar ik gebruik Marktplaats nog steeds regelmatig. Om geld te verdienen om de hypotheek af te lossen, om leuke ‘extra’ dingen te doen, maar ook om lekker op te ruimen.

Als ik zou willen, dan zou ik mijn huis compleet vol kunnen stouwen met de spullen van 6 gezinnen. Het woonoppervlak en de bergruimte zijn enorm. Maar goed, dat betekent ook steeds zooi tegenkomen, het schoon moeten maken, op moeten ruimen, enzovoorts. Brrrr!!!

Ik wil gewoon lekker genieten van mijn thuis en mooie omgeving, niet steeds bezig zijn met zorgen (in alle vormen). Dus, Marktplaats. Het komt op mijn blog al vaker voor, waardoor ik van meerdere lezers de vraag kreeg hoe het kwam dat ik ‘zoveel’ verkocht. Dus hierbij mijn tips om meer te verkopen via Marktplaats!

Succesvol verkopen op Marktplaats: 11 tips

1. Gebruik de App

Als je een smartphone hebt: installeer de app. Dan kun je gemakkelijk foto’s plaatsen, waardoor je advertenties aantrekkelijker worden.

Bovendien heeft de app een hele handige chatfunctie, waardoor je snel op potentiële kopers kunt reageren.

2. Zet ALLES erop

Eerst deed ik alleen boeken of dingen die makkelijk te verzenden waren, maar ik heb gemerkt dat mensen van alles wel willen hebben en er soms meer voor over hebben dan jij ervoor hebt betaald.

Ik heb wel eens een grote ronde ton naar België moeten versturen, voor een totaalbedrag dat hoger was dan het item nieuw. Ik had nooit verwacht dat te kunnen verkopen, maar het was binnen een week weg. Dat is natuurlijk hartstikke leuk!

3. Plaats veel advertenties

Ik heb er op dit moment ongeveer 100 op staan. Door er steeds elke dag een paar te plaatsen, verlopen ze ook niet allemaal in één keer en zit er een mooie spreiding in.

Vermeld in elke advertenties dat je meer te koop hebt staan en dat verzendkosten eventueel gecombineerd kunnen worden. Dat kan het nét wat aantrekkelijker maken om bij jou te shoppen.

4. Heb geduld

Het ene is weg binnen een week, het andere ligt er na 3 maanden nog. Zo werkt het nu eenmaal. Soms moet je dingen meerdere keren aan de man proberen te brengen.

Als iets écht niet te verkopen lijkt, kun je het altijd nog proberen met een andere titel, een iets andere tekst, mogelijk een andere prijs en andere foto’s. Lukt dat niet, overweeg dan om het op een weggeefhoek te zetten of het af te geven bij de kringloopwinkel.

5. Ruim je te-verkopen-artikelen op

Bij mij staat alles (niet netjes, toegegeven) in de logeerkamer. Die gebruik ik toch niet. Zo heb ik alles bij elkaar en stapelt het zich niet op in ruimtes die ik wel gebruik.

Hierdoor is de kans kleiner dat spullen die ik eigenlijk wel weg wilde doen, tóch weer tussen mijn andere spullen terechtkomen. Dan moet ik namelijk later weer een keer de keuze maken om iets wel of niet weg te doen.

6. Kies je moment

Mijn ervaring is dat mensen het meest uit willen geven tussen de 22e van de ene maand en de 9e van de volgende maand, grofweg dan. Waarschijnlijk omdat er dan weer salarissen/uitkeringen binnenkomen. Andere mooie periodes zijn de periode van de kinderbijslag en het vakantiegeld. Zorg ervoor dat je dan een flink aanbod hebt.

Het beste kun je de advertenties ook rond die periode plaatsen, anders verdwijnen ze vaak heel snel naar de onderkant van de pagina.

7. Neem soms genoegen met minder

Ik accepteer ook regelmatig lage biedingen, want ik heb liever meer ruimte en wat geld, dan minder ruimte en geen geld én iets extra’s schoon te maken. Ik bedenk me altijd: kan ik dit zelf écht niet gebruiken? Dan is minder ook goed.

Bedenk wat jouw laagste prijs is en waar die op gebaseerd is. Soms is het moeilijk om weinig geld te krijgen voor iets waar je zelf veel geld voor hebt betaald. Maar denk ook na over het alternatief: als je het laat staan, heb je 1) geen geld, 2) minder ruimte en word je 3) steeds geconfronteerd met je miskoop. Is dat het waard?

8. Maak een duidelijke advertentie

Des te duidelijker je advertentie, des te groter de kans op een verkoop. Denk bijvoorbeeld aan een goede omschrijving, ondersteunende foto’s en een beschrijving van eventuele minpunten van het product. Dit scheelt je ook veel vragen beantwoorden.

Zelf maak ik mijn advertenties het liefst via de app, omdat ik er dan direct foto’s bij kan plaatsen. Dat scheelt heel veel tijd en maakt het een stuk makkelijker om snel goede advertenties te plaatsen.

Ook handig: even de titel + foto’s via de app doen en vervolgens de tekst via de computer schrijven. Daarvoor is een toetsenbord weer nét iets handiger!

9. Reserveer niet te snel

Ik zet die knop alleen aan als iemand daadwerkelijk betaald heeft. Het komt vaak zat voor dat mensen zich toch bedenken, maar het jou niet laten weten. Dan laat je andere deals schieten, voor iemand die het toch niet wil.

Door heel snel iets voor iemand te reserveren, geef je diegene de ruimte om nog even rond te kijken of wat langer na te denken. Heel sympathiek natuurlijk, maar dat is voor jou als verkoper niet echt praktisch. Andere potentiële kopers kunnen namelijk denken dat het product al weg is én ze kunnen niet meer hoger bieden.

10. Handel en reageer snel

Als je mensen de tijd geeft om na te denken of verder te kijken, is de kans op een deal nog kleiner. Het garandeert natuurlijk geen succes, maar helpt wel bij een snellere verkoop.

Via de app en de website heb je tegenwoordig chat-functies, waardoor je heel snel kunt reageren. Maak er gebruik van; je zult zien dat je daardoor veel sneller van je spullen af komt!

11. Bied goedkopere verzendingsmogelijkheden aan

Bied verzending via DHL of Selektpost aan. Als dat tenminste een mogelijkheid is. Bij mij in het dorp zitten zowel het postkantoor als het DHL-punt en voor kopers die €6,95 voor een pakket te veel vinden, kan de twee tot drie euro die een andere aanbieder goedkoper is, je koper soms nét over de streep trekken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Aftersales

En na een verkoop: netjes verpakken en snel opsturen én natuurlijk de verdiensten lekker op de spaarrekening zetten. Meestal gewoon naar de bufferrekening, tenzij ik op zo’n moment net een ander doel heb, zoals beleggingen.

Heb jij nog goede tips om dingen te verkopen via Marktplaats? En schiet de verkoop een beetje op?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

45 Comments
 1. Wat ook belangrijk is : verzendkosten! Ik boor vorige week op een jurkje en het bod werd geaccepteerd en de verkoopster liet me weten dat er 6.75 verzendkosten overheen zouden komen. Op mijn verzoek heeft ze de jruk op een andere manier verpakt …..et voila….bijna 3 euro minden kwijt aan verzendkosten!

 2. Het blijft voor mij wel een raadsel wat je dan allemaal kunt verkopen. Jij gaat maar door met verkopen maar wàt verkoop je dan? Wij hebben in ca 2 jaar de spullen die verkocht konden worden verkocht en wat er nog staat gebruiken we gewoon. Verkoop je ook dingen die je nog gebruikt om aan geld te komen? Ik snap er niets van. Ik heb geen sieraden, als ik kleding wegdoe is dat omdat het echt overal gaten heeft bijvoorbeeld of te verwassen is, dan gaat het naar de kringloop. Alle te verkopen boeken zijn verkocht, dvd's ook…meer hebben we niet.

  1. Nee, ik verkoop alleen wat ik niet meer gebruik, anders loop ik het risico dat ik er duurder weer aan moet komen omdat ik het mis, dus dat heeft niet zoveel zin. Ik bedenk wel gewoon steeds meer waar ik wel vanaf kan. Het kan van alles zijn, boeken, films, elektronische apparatuur, kleding, tassen, sieraden, dingen voor in de tuin, dingen om neer te zetten, meubels die niet echt meer gebruikt worden, overtollig bouwmateriaal, spelletjes die ik niet leuk vind/niet snap, gewoon echt van alles. Er is altijd wel weer iets te bedenken.

  2. Ongetwijfeld! Ik hoef tenminste meestal niet zo lang te zoeken voor ik weer iets bedenk dat verkocht kan worden. De opbrengst varieert natuurlijk, ik heb nu steeds minder echt dure dingen te verkopen, maar dingen voor 20-30 euro per keer tikt ook aan.

  1. Kleding verkoop ik vaak in pakketten, dan verkoop ik redelijk snel. Mijn ervaring met alles per stuk erop zetten is niet goed, dan zak je zo snel tot de (bijv) 3e pagina ofzo.
   Dus een pakket van bijv maat 36, 20 stuks voor €10,-
   Nou heb ik alleen maar merkloze kleding te verkopen, dus ik krijg er niet veel voor, maar alles is dan meegenomen!

 3. Dank dat je hier een heel logje over schrijft. Ik ga in ieder geval vandaag weer wat plaatsen.
  Mijn tip: grote dingen brengen indien je een geschikte auto hebt.
  Vorig jaar had ik een wasmachine te koop en omdat ik erbij had gezet dat hij gebracht kon worden (tegen vergoeding) in de regio was ik hem na 3 dagen al kwijt. Dat was toen duidelijk een groot voordeel, niet iedereen heeft een auto waarin dat past. Ook met een bed-matrassen-spiralen op die manier succes gehad.

  Ook op een regionale FB had ik soms succes maar waar ik nu vanaf wil lukt het totaal niet.

  Verder heb ik niets te verkopen na verhuizing vorig jaar waarbij ik al veel had weggegeven.

 4. Ik ben zelf ook weer druk aan het verkopen. Zet er ook van alles op, ook al denk je dat het niet verkoopt. Ik verleng mijn advertenties vaak niet. Plaats ze weer opnieuw, dan kom je weer even bovenaan.
  De App is inderdaad ideaal. Dat scheelt heel veel tijd met het plaatsen van advertenties.

  1. Dat is een goede, dan sta je inderdaad weer bovenaan! Op dit moment kost me dat nog wat te veel tijd, maar voor de toekomst zou dat ook wel eens een optie kunnen zijn. Het scheelt toch als iets weer bovenaan staat.

 5. bedankt voor alle tips.
  ik ga het ook eens proberen nu.
  mag ik weten waar ik jou op marktplaats kan vinden? kan ik eens zien hoe je alles voor elkaar hebt.
  met vriendelijke groeten, Oskar.

 6. Het was even zoeken, maar nu weet ik hoe DHL for you werkt (denk ik) Ga ik zeker er eens bijzetten. Hij zit bij mij op een paar honderd meter afstand, dus lekker dichtbij.

  Ik heb al veel films en series apart gelegd, maar zie tegen foto's maken e.d. op. (heb geen smartphone, dus geen app).

  Bij mij draait het meestal uit kniepers die niets ervoor willen betalen en als ik iets wil, betaal ik de hoofdprijs;)
  Maar ik moet het nodig proberen. Ik moet opruimen. Heb teveel troep en te weinig ruimte.

 7. Zo doe ik het ook ongeveer en ik verkoop ook goed. De laatste tijd heb ik wel minder te verkopen en ook de dingen voor grote bedragen zijn nu wel weg. Maar elke maand levert het toch wel een paar tientjes op, dat is toch mooi meegenomen. Soms ontbreekt me wel de zin om er tijd voor vrij te maken er iets op te zetten.

 8. Ik verkoop al jarenlang via MP en heb al heel veel leuke dingen kunnen doen van het geld dat ik daarmee verdiend heb. Misschien ben ik verwend in de betere jaren maar de verkopen vallen mij de laatste tijd erg tegen.

  1. Ik heb zelf ook wel het idee dat mensen in de laatste jaren minder bieden. Soms mag je al blij zijn met 10% van wat jij ervoor betaald hebt, ongeacht de staat, dus ook als het zo goed als nieuw is. Maar op een gegeven moment heb ik ook gedacht: ik heb liever de ruimte en niet de zorg ervoor.

 9. Bedankt voor je verhelderende uitleg. Ik heb nog nooit iets op MP gezet. Wij hebben van alles weggeven via de kringloop en gratis af te halen sites.
  Misschien moet ik het toch maar eens gaan proberen.

 10. ik probeer kinderkleding via fb te verkopen, maar loop ook tegen het fotos maken aan. omdat ik het boven wil doen en dat dus niet gaat met kids en t savonds te donker vind/wil relaxen omndat ik moe ben na lange dag. maar eens pakketten op mp zetten is wel de moeite waard denk ik 😀 thnx voor de reminder!

 11. ja idd.. maar fotos heb ik nog niet 😉 heb heel veel op fb staan maar loopt gewoon niet, heb helaas ook geen aparte kamer om de spullen in op te slaan, alles ligt door elkaar op onze kamer (= zolder) geeft geen overzicht, kan ook niet sorteren in wat al wel op foto staat en watn iet.. pakketten zal een stuk sneller gaan, levert minder op, maar zoals nu niets verkopen schiet ook echt niet op natuurlijk. zou zo graag van alle zooi af zijn en dan weer bijhouden met de kleren waar ze uit groeien, dan is het maar 1 maat die steeds uit de kast gaat, is veel meer te overzien 🙂 maar idd, nu is het moment weer.. thnx 🙂 hopelijk spoort dit me wat aan om donderdag wat te doen als zoontje slaapt, maar denk niet dat dat uurtje genoeg is 🙁

 12. Wat ik hier veel doe, is de spullen op lokale ruilsites zetten (lopen via Facebook). Meestal wordt er met etenswaren geruild. Ik zet de geldelijke waarde daarvan dan op de spaarrekening. Het levert minder geld op dan Marktplaats, maar het gewin in tijd en energie is me dat meer dan waard. Ik hoef niks te versturen en heb minder mee te slepen vanuit de supermarkt. Ik kom op die manier zelf ook vaak voor heel weinig aan goede spullen.

  1. Dat is ook een goed idee! Ik kende de Weggeefhoeken al wel, maar ben pas sinds kort op de hoogte van ruilhoeken. En ruilen met etenswaren is wel heel slim, want anders moet je maar net iemand treffen die heeft wat jij wilt hebben en nodig heeft wat jij hebt.

 13. Ook wij verkopen regelmatig op MP, vooral het speelgoed wat de kinderen niet meer gebruiken maar ook lampen enz. Alles wat we ermee verdienen gaat in de vakantie-envelop en dat is zowel in de zomer als in de winter een mooie start voor de vakantie! Ik vind de weggeefhoek via FB, plaatselijk, ook echt een uitkomst. Spullen die nog prima zijn maar hier niet meer hip genoeg, zonder merk enz. gaan direct in de doos voor Polen of Hongarije, 2 volle dozen en ik breng dat weer weg.

  1. Die weggeefhoek is inderdaad ook ideaal! Voor dingen die toch blijkbaar niet meer te verkopen zijn, of voor dingen waar je gewoon snel vanaf wilt. Ik ben hier ook al best wel het een en ander kwijt geraakt via de Weggeefhoek!

 14. Mijn moeder is een tijd terug gestopt met haar winkel en had toen heel veel kleren over. Als je echt heel veel kleding hebt kun je ook kijken voor een opkoper. Marktplaats wordt echt een werk om bij te houden!

 15. Ik ben eigenlijk pas begonnen als marktplaatsverkoper en ik heb in één week tijd één item verkocht. Gelijk heb je, ik moet geduld hebben. En ga ik er, op jouw advies, veel meer op zetten. Gaat ook tijd in zitten, mooie foto's maken, beschrijvingen etc.

  1. Succes ermee! En zet gewoon elke keer wat erop, zodat ook niet al je advertenties in één keer verlopen. Als iets deprimerend werkt, dan is het wel het idee dat je van alles opnieuw moet plaatsen 😉 Overigens gebruik ik zelf tegenwoordig meestal de app, dat maakt de mogelijkheid om verhalen te tikken wel wat minder, maar staat wel weer tegenover dat foto's maken een stuk makkelijker gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.