Hypotheek: hoeveel los ik nu eigenlijk af?

Die drie hypotheken had ik op zich aardig in de smiezen, maar aan de zes hypotheken die ik nu heb, moet ik toch wel even wennen. Of eigenlijk: zes hypotheekdelen. We moeten het ook weer niet erger maken dan het is. Ik heb nu voor het eerst ook annuïteitenhypotheken, drie in totaal. Dat betekent dat ik elke maand wat aflos op de hypotheek, ook als ik geen extra betalingen doe. Maar hoeveel nu precies? De volledige som heb ik nu in mijn hoofd, maar de onderdelen nog niet, laat staan wat er maandelijks verandert. En dat terwijl ik dat toch wel belangrijk vind. Als Victor of John mij vragen wat er aan geld uitgaat naar de hypotheek, dan wil ik natuurlijk niet met m’n mond vol tanden staan 😉

Ik ben er eens even voor gaan zitten, heb via een paar Bereken-het sites een lijstje uitgedraaid met de berekening van de annuïteiten en daar vanaf gestreept wat ik al betaald heb. Dat weer bijgewerkt in mijn spaarplan, zodat ik precies kan zien hoe hoog mijn hypotheek nu nog is.

Kenmerken voor annuïteiten is dat je een vast bedrag per maand betaalt, waarbij de rente steeds een beetje minder wordt, terwijl de aflossing dan steeds wat hoger wordt. Op dit moment betekent dat dat ik ongeveer €325 per maand aflos op de hypotheek. Dat lijkt niet zo heel veel, maar is mooi meegenomen. In de oude situatie werd maandelijks €375 in de spaarpot gelegd, maar daar stond tegenover dat er maandelijks bijna €1000 aan rente betaald moest worden op die spaarhypotheek. Daar wordt natuurlijk ook niemand blij van.  Nu wordt er direct afgelost, waardoor de schuld én de te betalen rente steeds een beetje verder naar beneden gaan.

Al met al kruip ik in ieder geval langzaam maar zeker naar mijn doel van €346.000 aan het einde van het jaar toe. Ik zit nu nog op €364.472,65, qua annuïteiten gaat er nog zo’n €3000 vanaf en de rest zal dan ‘gewoon’ bij elkaar gespaard moeten worden. In ieder geval wel fijn om even helder te hebben wat er maandelijks vanaf gaat. Ik heb deze lijstjes nu aan elkaar geniet en streep elke maand mooi af wat er weer weg is.

Voor wie een annuïteitenhypotheek heeft: houd je de actuele stand van je hypotheek bij, of heb je vooral het oorspronkelijke hypotheekbedrag in je hoofd?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Hier 3 hypotheken, 2xaflossingsvrij en 1xannuïteit
  Ik weet van de aflossingsvrije precies hoeveel er nog moet ( daar lossen we ook extra op af)
  Van de annuïteitenhypotheek weet ik dat zo ongeveer.
  Wat ik wel precies weet dat die annuïteiten in november 2017 is afgelost.
  En werd er gesproken over sneeuwbal effect? nou die bal gaat me dan toch rollen 🙂

  1. Lol! Ja, dat geloof ik wel! Hier zal het sneeuwbaleffect in die zin nog wel even op zich laten wachten, want mijn annuïteitendelen zijn nieuw en lopen dus 30 jaar :/ Maar daarom los ik af op de hoogste rente van aflossingsvrij en de straks waarschijnlijk hogere rente van annuïteiten, zodat ik m'n eigen sneeuwbal maak.

  1. Klopt, vandaar ook een deel via de bank en een deel via familiebank. Het is de bedoeling om de hypotheek nu weer zo snel mogelijk binnen de grenzen te krijgen van wat de bank acceptabel vindt, zodat ik wat meer mogelijkheden heb voor oversluiten etc.

 2. Wij hebben gisteren net de tweede maand rente en aflossing van onze annuiteiten hypotheek betaald. Ons beginbedrag is 84.000 euro (nee, geen typefoutje :)) Ik weet dat het aflossingsdeel 233 euro per maand bedraagt. Maar vooralsnog heb ik het hoofdbedrag wat ik aanhoud. Streven is als alle verbouwingskosten meevallen, om dit jaar 5000 euro extra af te lossen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.