Energie besparen: maandbedrag verlagen en andere tactieken?

Energie besparen

Ongeveer een maand geleden wist ik eindelijk waar ik aan toe was qua energiekosten. De nieuwe aansluiting (nou ja, administratief dan) was gereed, de pelletkachel mooi op tijd geïnstalleerd, waardoor deze het gasverbruik dat normaal gesproken in die periode onvermijdelijk was, kon opvangen én ik had mijn meterstanden al een paar maanden goed bijgehouden, waardoor ik ook een inschatting kon maken van de kosten. Het voorschot dat in de oude situatie betaald had moeten worden was €254. Nu kon ik het maandbedrag verlagen met bijna 200 euro, naar 65 euro.

Meterstanden bijhouden

Sindsdien houd ik in mijn dossier ook netjes tussentijds mijn meterstanden bij en kijk ik of ik nog op de goede weg zit. Bij gas lijk ik wel over te gaan houden, qua stroom wordt het iets minder ruim. Als ik de beide metertjes op het punt zet van de inschatting (en dat is dus een stukje in het groen, waarbij groen ‘goed’ is), dan kom ik uit op een voorschot van 61 euro.

Omdat het zonde is om te veel te betalen aan de energiemaatschappij, heb ik die wijziging direct maar doorgevoerd. Ik blijf dit bijhouden om te kijken of ik het voorschot op verantwoorde wijze (en dat is: zonder aan het einde van het jaar bij te moeten betalen) nog verder naar beneden aan kan passen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat extra manieren om energie te besparen

Daarvoor zal ik waarschijnlijk wel een paar nieuwe tactieken moeten toepassen. Qua stroom zit ik met een inschatting van 2000 kWh per jaar volgens mij best wel aan de hoge kant. In de zomer zal ik niet meer de pelletkachel gebruiken, maar wordt er waarschijnlijk wel weer meer gebakken, geweckt, enzovoorts. Als dat elkaar een beetje rechttrekt, blijf ik goed zitten, maar lijkt er niet zoveel ruimte voor extra besparingen.

Ik heb daarom even gebrainstormd op mogelijkheden om toch nog wat stroom en gas te besparen:

 • Echt controleren of de computer uit is, hij staat vaak zat per ongeluk toch een nacht aan
 • Wat minder lang onder de douche staan, 20-30 minuten is écht niet nodig
 • Toch nog een rondje lampen-controleren doen; ik heb veel buitenverlichting die ik graag wil houden, maar misschien zijn er nog lampen waar nog geen ledlamp in zit. Ik heb er nog op voorraad, dus hoef daar geen extra kosten voor te maken
 • Printer steeds uitzetten. Hij maakt helemaal geen geluid, dus ik heb soms niet in de gaten dat hij nog aan staat
 • Laders in de gaten houden en niet ’s nachts aansluiten, zodat ze de hele nacht stroom trekken, terwijl maar 2u b.v. nodig is
 • Pelletkachel nu al minder aan zetten, bijvoorbeeld niet te veel overdag

Andere (be)sparingen

Daarnaast blijf ik natuurlijk scherp op andere dingen die ervoor zorgen dat ik niet te veel aan comfort hoef in te boeten, maar toch kan besparen. De gerealiseerde maandelijkse besparing boek ik over naar de drie belangrijkste potjes van het moment: de buffer, de hypotheekaflossing en de verbouwing. Het zijn dan maar kleine beetjes, maar anders verdwijnt die paar euro weer in het zwarte gat en dat is ook zonde.

En bovendien motiveert dit natuurlijk wel om te kijken of het voorschot niet naar – ik doe eens een wilde gooi – 50 euro kan. Dan gaat het ineens weer om besparingen van meer dan 100 euro per jaar! Naast die duizenden euro’s die al bespaard worden ten opzichte van de oude situatie… Voor je ’t weet heb ik zo een paar zonnepanelen bij elkaar gespaard 😉

Passen jullie je maandbedrag ook wel eens aan als je denkt dat je even goed uitkomt en dan liever je maandlasten wat verlaagt? En doe je dat dan regelmatig, of maar eens in het jaar?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
  1. Ja, het is echt ongelofelijk! Dat klonk even als Tel Sell.. Maar even serieus: het scheelt ontzettend en qua comfort vond ik dat ik hem op de eerste dag al had terugverdiend. Natuurlijk verstook ik nu wel pellets, als het weer zo door blijft zetten, dan gok ik dat dat nog ongeveer €200-€250 extra per jaar is. Maar dat is natuurlijk niet in verhouding met de ongeveer €2400 die ik per jaar aan energiekosten bespaar (want het voorschot is wel het hele jaar door gelijk en normaal gesproken moest er dan ook nog bijbetaald worden).

 1. Nee, ik stel het maandbedrag nooit bij. Ik had gehoopt dat het nieuwe maandbedrag 150 euro per maand zou gaan bedragen en waarempel dat is het ook geworden. Ik houd heel goed mijn standen bij. Iedere zondagmorgen. Vind het altijd leuk om toch weer wat terug te krijgen.

  1. Ik hou mijn meterstanden bij via energiemeteronline. Je krijgt dan automatisch elke week/ 2 week een mailtje met het feit dat je je standen door moet geven. Vergeet je het nooit.

  2. Uitgepluisd! Ik kan mijn meterstand online ingeven zo vaak als ik wil en zo word mijn eindafrekening berekend, dan kan ik daarnaartoe mijn maandvoorschot wijzigen! Blijkbaar verbruikt de diepvries die ik in januari kocht wel wat maar hij bewijst zijn nut ten volle! Ik gooi géén eten meer weg en kan onbeperkt koken als alleenstaande, hij betaalt zichzelf terug 🙂 verbruik per week berekend, ga het eens bijhouden, blij dat ik dat bewuster beleef!

  3. Heb nu een app van luminus zelf, waardoor ik het meteen daarop kan invullen (en de jaarfactuur automatisch wordt herberekend). Afwassen gebeurt nu met water uit een waterkoker ipv uit de boiler, houd het nog maar pas bij dus zal niet 100% het effect ervan in kaart kunnen brengen maar ik vind dit best wel leuk 🙂

 2. we betaalden 150 bij essent. overgestapt naar eon, ben benieuwd hoe het daar gaat. de gewone jaarafrekening vn essent net ghead van net voor de overstap. we krijgen 168 euro terug 😀 mede dankzij de zachte winter natuurlijk.

 3. Kan je je computer / printer etc niet gewoon op een stekkerdoos met zo'n aan- en uitknop zetten? Hoef je nog maar een schakelaar in de gaten te houden.

  Ben ook wel benieuwd wat we terug gaan krijgen van de e.on. Maar dat duurt nog een hele tijd. Heb volgens mij amper gestookt deze winter.

 4. misschien heb je een zonnescherm met motor , als het kan stekker er uit laten , of schakelaar plaatsen , ook voor de magnetron heb ik een aan/uit schakelaar zitten , hier nog een paar LED-TLs geplaatst gewone TL eruit , en ledstrips onder de keuken kastjes .

  Buiten heb ik allemaal LED- zonnepaneel lampen/en lampjes.

  Succes Gerd

 5. Misschien een tip: zet op alle stopcontacten die je gebruikt een stekkerdoos met een aan/uitknop. Je vergeet nooit meer een oplader of computer. 's Avonds zet ik zo mijn hele huis 'uit' (behalve koelkast en wekkerradio). Mijn jaarverbruik is gezakt naar 750 kwh. Groet anna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.