Nieuwe voorschotbedrag is bekend!

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is mijn nieuwe voorschotbedrag voor de energie bekend. Om eerlijk te zijn weet ik niet eens meer wat het was, volgens mij iets van €219 €216 volgens het vaste lasten overzicht dat ik ooit eens plaatste. En nu is het *tromgeroffel*

€254 per maand

WTF?

Geen paniek, de energiemaatschappij baseert je voorschot namelijk niet op je woonsituatie, zelfs niet helemaal op je huis, maar vooral op de mensen die er voor je woonde. Nu was ik dat zelf, dus weet ik precies dat dit veel te veel is. Volgens de mensen bij de energiemaatschappij ga ik per jaar 4857 kWh aan stroom verbruiken en 3244 kuub aan gas. Als ik zelf royaal reken met de meterstanden die ik nu heb, rekeninghoudend met dat er in de zomer minder verbruikt zal worden, dan kom ik uit op ongeveer 2160 kWh aan stroom en 260 kuub aan gas. Voor stroom dus ruim de helft minder en voor gas nog niet eens 10%.

Maar even gebeld om aan te passen dus.

Wat wel heel leuk is; je kunt zien hoeveel geld er apart wordt gezet voor stroom en hoeveel voor gas. Nu is dat €75 per maand voor stroom en €178 voor gas. Als ik mijn leken-rekensom loslaat op die bedragen en ze combineer met mijn verwachte jaarstanden, dan zou ik uitkomen op ruim €33 per maand aan stroom en €14 per maand aan gas. Totaal €47. Inmiddels heb ik gebeld en ze wilden met gas wel een beetje een slag om de arm houden, dus mijn voorschot is naar €65. Ik heb in mijn begroting rekening gehouden met €111, maar kan me om eerlijk te zijn niet helemaal meer herinneren waar ik dat bedrag vandaan heb gehaald. In ieder geval is het een wereld van verschil met de letterlijk honderden euro’s die eerst afgedragen werden! En dan ga ik vervolgens gewoon maandelijks mijn meterstanden in Mijn Dossier daar bijhouden, meestal krijg je dan op basis daarvan ook steeds de mogelijkheid om je voorschot weer met een tientje hier en een tientje daar te verlagen. Dat scheelt dan toch weer, ik ben geen sponsor van de energiemaatschappij!

Eerder deze week hebben we het over verbruik gehad, maar wat voor bedragen horen daar eigenlijk bij. Kortom: wat betaal jij per maand aan energie, voor wat voor huishouden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

29 Comments
 1. Ik kan niet helemaal eruit halen wat je nu gaat betalen, maar volgens mij 111,- euro? Dat zou een heel mooi bedrag zijn als je eerst op 254,- euro begroot was. Heel netjes!

  Wij betalen 100,- euro per maand en krijgen eind van het jaar de overstapbonus nog terug; netto zal het zo'n 80,- euro per maand zijn.
  We hebben een vrijstaand huis, 2 volwassenen en 2 kleine kindjes. Verder 12 zonnepanelen die alle stroom afdekken en de CV gemiddeld op 18 graden in de winter.

 2. Wij hebben een gezin van 5 personen (3 kleine kinderen) en onze energiekosten zijn 99 euro per maand. Ik zou het nog wel iets omlaag willen hebben. We zijn erg energiebewust, altijd al geweest. Toen we nog geen kinderen hadden, betaalden we 83 euro per maand.

 3. Wauw van zulke bedragen word ik een beetje jaloers….
  Wij wonen in een oude, slecht geïsoleerde hoekwoning, woonoppervlak ex kelder ongeveer 100 m2 dus niet supergroot. De maandelijkse rekening bedraagt 202 euro. Ik ga binnenkort overstappen en doe er veel aan om het verbruik omlaag te brengen dus ik ben benieuwd wat dat oplevert….

  1. Ik had dus ook echt niet verwacht dat dit zou kunnen, maar het komt natuurlijk ook wel een beetje door de zachte winter. Als het -10 zou zijn, dan zou ik de cv wel aan moeten hebben om te zorgen dat leidingen niet bevriezen. Nu blijft het in ongebruikte ruimtes nog zeg maar tussen de 10 en 15 graden en dat is niet lekker om te wonen, maar niet erg als je die ruimtes niet gebruikt. En de ruimtes die ik dus wel gebruik, kan ik nu zonder gas verwarmen en dat is de grootste besparing. Stroom is nog best royaal, voor 1 persoon, al zeg ik het zelf.

 4. Hier betalen we 197 euro. Voor drie personen, in het weekend 5, in een oud, en dus hoog huis (beneden enkele beglazing). Best veel nog in verhouding met anderen lees ik. Voor ons al best goed, een aantal jaar geleden zaten we nog op 300 ongeveer : o

 5. Wij betalen nu 150 per maand. Met 5 mensen, nieuw huis van 150 m2, eigenlijk altijd thuis. Ik ga ervan uit redelijk veel terug te krijgen. Manlief is een stuk minder bezig in het tuinhuis met een straalkachel of met allerlei dingen in de garage. Bovendien heb ik overal waterbespaardingen geplaatst, ledlampen, ik douche heel kort en de kachel komt meestal niet boven de 17 (en nee, ik heb het niet koud, de kinderen lopen zelfs bijna altijd op blote voeten en in een tshirtje) Krijg ook nog 300 euro terug van e.on omdat ik was overgestapt. Ben erg benieuwd.

 6. Wij betalen 257 Euro per maand. Gas en stroom. en krachtstroom. Huis uit 1856. onbeschoten rieten dag en klampmuren: wel overal dubbelglas. De verdeling is ongeveer 107 prive en 150 zakelijk.

 7. Ik betaal 70 euro per maand en krijg aan het eind vaak nog wel zo'n 100 euro terug. Mijn situatie is: 1-persoonshuishouden (met om het weekend een 2e persoon er bij), slecht geïsoleerd huis uit 1970, plat dak.
  Ik houd al 6 jaar mijn energieverbruik heel goed in de gaten en heb sinds die tijd mijn stroomverbruik gehalveerd en mijn gas naar éénderde terug weten te brengen.
  Mijn geheim? De thermostaat niet in 1 keer omhoog naar 19/20 graden, maar stapsgewijs per graad. Zo kies je veel bewuster welke temperatuur op dat moment goed genoeg is en kun je met een veel lagere temperatuur toch een comfortabel gevoel hebben.
  Alle apparaten staan uit; zelfs de stekker van de wasmachine en de Senseo. Die apparaten bleken namelijk gewoon stroom te gebruiken, ook al stonden ze uit.
  Verder noteer ik iedere dag mijn meterstanden in een speciaal programma dat ik heb gekregen via Ecohome.
  Zie: http://ecohome.nibfo.eu/
  Een aanrader!
  groetjes, Mia

  1. Ik doe veel hetzelfde als jij.
   Wij wonen met drie volwassenen in een twee onder eenkapper uit 1985 in het noorden van het land. Soms is oudste zoon ook bij ons.
   Jongste zoon doet een computeropleiding thuis, man werkt regelmatig thuis mbv pc en ik ben altijd thuis.
   Ons voorschot is 85 euro per maand. Heb geen vaatwasser, droger, gebruik de zon om de kamer te verwarmen. En we dragen gewoon winterkleding met deze winter thermohemden onder de kleding. Voelt heel comfortabel. Overdag is het hier meestal 17 graden. In de avond 19. Dan heb ik er een dekentje en soms een paar kruiken bij.

   VeggieMo

 8. Wij betalen 177 pm voor een rijtjeshuis met 6 slaapkamers en alle denkbare apparaten die je kan bedenken.
  Cv staat op max 20 graden.
  En toch krijgen we elk jaar terug. Geen idee hoe dat kan maar altijd fijn.

 9. Wij betalen 120 p/m. Stadsverwarming, geiser en veel spaarlampen. Een appartement met 2 verdiepingen uit 1965. Dubbel glas en verder geen noemenswaardige isolatie. 3 Personen, 1 altijd thuis en om het weekend 1 persoon extra.

 10. Rijhuis van 250m2 met plafonds van 3.50m hoog, veel ramen maar wel superisolerend glas, huis is van 1968 en niet zo goed geïsoleerd voor de rest. Gezin van 4 met twee kids van 4 en 6jaar, bijna altijd thuis, thermostaat staat max op 18°. Wij betalen 105 euro voor gas en electriciteit samen elke maand.
  Groetjes,
  nina

 11. 108 euro voor rijtjeshuis, 3 ps.
  Zonnepanelen op het dak, zonneboiler en HR++ glas. Deze maanden stoken we iets meer dan voorzien omdat mijn man behandeld wordt voor kanker en daardoor wat meer rillerig is

 12. Rijtjeshuis 2 volwassenen en baby van 2. Elke dag iemand overdag thuis behalve woensdags. 2100 elektriciteit 550 gas. 67 euro per maand. En we zitten nu denk ik 20% onder her verbruik van vorig jaar.

 13. betaalde het afgelopen jaar 80 euro per maand en kreeg 125 euro terug, woon 3/4 van de maand alleen, woon in een slecht geisoleerde huurwoning met op verschillende plaatsen enkel glas dat ik zelf isoleer d.m.v. bubbeltjesplastic en zet 95 % van mijn apparaten uit, ook gebruik ik mijn droger niet meer en ben van een desktop computer overgestapt op een laptop, gooide mijn wekker de deur uit en heb mij er in kleine stappen aan gewend om mijn verwarming i.p.v. op 21 graden maar op 18 graden te zetten , gewoon wat warmer aankleden en warm genoeg zeker als je bezig bent.

 14. Echt vergelijken met prijzen kan ik lastig altijd. Betalen hier €121 per maand voor gas, water, elektra en tv. Maar op €65 zijn we zeker niet.
  We verbruiken wel redelijk wat gas normaal, want we hebben geen cv (nouja, met moederhaard) Dankzij een warme winter en een.onwillige haard, dit jaar waarschijnlijk wel terug

 15. Klopt je berekening wel? 260 kuub lijkt me erg weinig per jaar, zeker gezien je eerder al mailde over 5 kuub per dag.

  wij verbruiken met 5 personen, 2 onder 1 kap woning, 1200 kuub per jaar en 2400 Kw. betaal nu 140 euro voorschot maar dit gaat zakken.

  1. Ja, klopt, en die 5 kuub was zelfs nog maar in een half uur, maar dat was voor ik de pelletkachel had. Daarmee en met een open haard verwarm ik nu de belangrijkste leefruimtes (kamer, gang en werkruimte. gang is natuurlijk geen leefruimte, maar die pakt de pelletkachel mee, omdat hij te krachtig is voor de kamer), waardoor ik op dit moment alleen maar gas verbruik voor koken en douchen enzo. Vandaar ook het enorme verschil! Ik vrees wel dat ik met een hele strenge winter het voorschot wat omhoog zal moeten doen, maar voor nu klopt de berekening dus!

 16. Wij betaalden afgelopen jaar € 129,00 per maand, voor een huishouden van twee personen. We kregen wat terug en het nieuwe bedrag ging naar € 106,00. We bedachten dat we het oude bedrag liever lieten staan, om verrassingen te voorkomen. De afgelopen jaren gingen we namelijk telkens een paar euro omhoog en ik ben nu fulltime thuis natuurlijk… scheelt ook… We zullen zien…
  Ik wens je een heerlijke avond en alvast een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 17. Ik dacht dat ik met mijn nieuwe bedrag van 99,- euro voor hoekhuis, alleenwonend, heel goedkoop bezig was. Het kan dus nog veel minder! Hup, daar ga ik dan weer voor dit jaar. 😉

 18. België. 2 personen, slechts 2 dagen per week overdag niemand thuis. Rijhuis uit 1950, achterbouw sinds verbouwing goed geïsoleerd.Oppervlakte +/- 130m². Overal dubbele beglazing. Doorstroomtoestel voor warm water, koken op gas.
  In 2013 1179 m³ gas, 2092 kWh elektriciteit. € 61 voor gas, € 42 voor elektriciteit.

  Katrien

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.