Vaste energiecontract wordt (nog) vaster

vast energiecontract

Het vaste energiecontract wordt met ingang van morgen (1 juni 2023) nog wat vaster. Als je vanaf dat moment eerder weg wilt dan gepland, dan betaal je een opzegvergoeding. Die vergoeding betreft geen vast bedrag, maar houdt rekening met de einddatum van je contract. Tussentijds overstappen wordt dus minder aantrekkelijk. Wil je dat niet, dan kun je nu nog een verlenging afsluiten; doe je dat vandaag, dan val je nog onder de oude regels. Moet je wel even een mooie aanbieding scoren 😉

Opzegvergoeding als compensatie

Eerder betaalde je bij eerder opzeggen ook altijd een vergoeding, maar dat ging dan om een vast bedrag. Het maakte daarvoor niet uit of je contract nog 1 maand liep, of nog 2,5 jaar. Dat verandert nu. De opzegvergoeding houdt rekening met de afgesproken contractperiode en met de huidige energieprijzen, een beetje vergelijkbaar met de boete die je betaalt als je ’te veel’ aflost op je hypotheek. Je energiemaatschappij koopt nu immers energie voor je in, tegen een vrij hoog bedrag. Als jij dat niet afneemt, kost hen dat geld.

Dat maakt het allemaal wel wat onduidelijk voor de klant, want die kan natuurlijk niet precies zien hoe zo’n som in elkaar zit, en of die voor iedereen gelijk is.

Nieuwe vaste energiecontract ‘fijner voor de consument’

Toch moet deze regel de boel ook fijner maken voor de consument; het is namelijk de bedoeling dat dit energiemaatschappijen motiveert om ook weer vaste contracten aan te bieden. Dat werkt ook wel, want toen ik vandaag ging kijken, zag ik dat er weer jaarcontracten en zelfs tweejaarcontracten werden aangeboden!

Tegelijkertijd denk ik dan ook: een vast contract wordt extra vast, dus in hoeverre wil je dan aan een langdurig contract ‘vast’ zitten? De tijd zal het uitwijzen, denk ik.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Nu overstappen = oude regels

Die nieuwe regels, van die nieuwe overstapvergoeding, gaan morgen in. Per 1 juni 2023. Als je dit nog op tijd leest en je bent binnenkort aan de beurt voor een nieuw contract, dan kun je dit vandaag nog afsluiten. Dat kan ook als je contract nog niet direct afloopt. Je valt dan wél nog onder de oude regels.

Ons contract loopt op 1 juli 2023 af, dus ik heb zojuist nog even de vergelijking gemaakt en een nieuw contract afgesloten. Overigens nog niet direct voor een jaar; eerst maar weer eens voor drie maanden. Dan profiteren we misschien niet maximaal van het voor-1-juni-afsluiten, maar het geeft wel wat meer tijd om aan te kijken wat de tarieven gaan doen. Of ze verder dalen of juist weer stijgen.

Hoe zit jij momenteel met je energiecontract; vast of variabel? Kort of lang?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Het 3 maanden “vast” contract? Is dat niet het “vast-zitten-tot-de-prijzen-weer-omhoog-gaan” contract? Je weet nooit wat er op de markt gebeurd in de tussentijd (de oorlog is nog bezig!).

    Wij zijn naar variabel gegaan, zodat ik kan afwachten of de tarieven verder gaan zakken (zoals de verwachting is) en dan overstappen naar vast als ze (hopelijk) nog lager zijn.

    1. Klopt, je weet niet wat er gebeurt. En in die drie maanden kunnen ze – net als bij jouw variabele contract – omhoog gaan en omlaag gaan. En dan is het weer afwachten of we het weer voor kort of voor langer vastzetten. Het geeft mij in ieder geval iets meer rust dan elke keer te moeten kijken en/of elke maand met een ander bedrag rekening te moeten houden.

  2. Mijn vaste contract eindigt ook op 1 juli a.s. Ik ben ingegaan op mijn verlengingsaanbod ongeveer 1 maand geleden met 1 jaar vaste tarieven, dus geldig tot 1 juli 2024. Alle tarieven liggen net onder het prijsplafond. Hun gastarief was zelfs lager dan via mijn favoriete vergelijkingssite. Dus ik blijf lekker bij mijn energieleverancier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.