Beleggingsupdate juni 2023

beleggingsupdate juni 2023

De nieuwe financiële maand is weer begonnen, dus het is tijd voor de beleggingsupdate voor juni 2023! Dit keer moest ik even wachten tot mijn order was doorgevoerd, maar dat had ook weer te maken met een feestdag op de Amerikaanse beurzen. En met mijn order natuurlijk, want die Amerikaanse beurzen zijn niet relevant voor élke bestelling 😉

Beleggingsupdate juni 2023

Op de 24e van de ‘vorige’ maand begint mijn financiële maand. Dan gaat er automatisch geld naar mijn beleggingsrekening. Vervolgens komt er een mailtje dat er geld gestort is, ga ik een opdracht inplannen en meestal schrijf ik dan mijn beleggingsupdate ook meteen. Nu moest ik eventjes wachten tot mijn order was doorgevoerd, maar inmiddels is dat ook weer geregeld.

Laten we weer beginnen met het overzicht. Oh, en let op: met beleggen kun je je inleg verliezen:

Ik investeer in:

 • De enige account waar ik echt ‘actief’ beleg: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus mijn maandelijkse storting heen.
 • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stortte ik af en toe een FOR-reservering. Helaas bestaat de FOR nu niet meer, maar dat potje natuurlijk wel.
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd.
 • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik in 2021 geopend en hier heb ik in één keer een groter bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.
 • Beleggingsapp – vooral voor de leuk, hier stort ik ook niet actief op, maar geef ik wél gratis aandelen weg aan wie een account opent via die link 😉

Ook beginnen met beleggen? Start hier en open je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In juni deed ik dit voor mijn beleggingen

Ik ben géén beleggingsexpert en houd het beleggen het liefst zo simpel en logisch mogelijk. Daarom let ik op deze dingen:

 • Hoe is de verdeling in mijn portefeuille; kan ik beter voor obligaties of voor aandelen (in mijn geval beiden ETF’s) gaan?
 • Zijn er koersdalers die interessant zijn om juist nu aan te schaffen?
 • Levert hetgeen waar ik naar neig ook dividend op? Dat is immers een vorm van passief inkomen.

Ik ging deze maand weer voor mijn ‘oude’ Blackrock-fonds (LU0376438312). Daar heb ik in de eerste periode flink winst op gemaakt. Daarna is de koers zó gestegen, dat ik eigenlijk pas eind vorig jaar tijdens een dipje weer wat heb bijgekocht. Hoewel de koers nu niet echt dipte, stond hij wel iets lager, dus besloot ik te kopen.

Ik betaalde 374,68 euro voor 6,08 stuks (inclusief een euro transactiekosten). Dat laatste – die transactiekosten – is trouwens nieuw. Toen ik in november kocht, hoefde ik dat nog niet te betalen. Helaas is inmiddels ook DEGIRO begonnen met het doorvoeren van kosten, ook voor de kernselectie.

Huishoudelijke mededeling

De AFM wil ook graag dat ik mijn belang hierin benoem en daar sta ik een beetje dubbel in. Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat als allemaal mensen deze ook gaan kopen, dat wat voor de koers doet (meer vraag = in de regel koersstijging). Dat is theoretisch gezien een belang. Tegelijkertijd zit ik daar natuurlijk helemaal niet op te wachten, want dan zijn we dus met z’n alleen de koers kunstmatig aan het oppompen, zonder dat de onderliggende waarde meestijgt. Daar heeft volgens mij niemand wat aan.

Dus wellicht ten overvloede, maar ik zeg het toch: dit is wat ik deze maand gedaan heb, omdat het voor mij goed voelde. Doe zelf vooral wat voor jou goed voelt. En laat je vooral niet meeslepen in allerlei hypes. Beleggen doe je – althans, dat is mijn visie – in de basis niet op koersen, maar op achterliggende bedrijven, visies, groeipotentie, etc.

Tot zover deze huishoudelijke mededeling 😉

Het rendement

Het rendement tot nu toe zie je in deze tabel:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro555,41+ 33,41
DEGIRO28.877,44 euro35.360,46 euro+ 6.481,66 euro
Pensioenrekening17.844 euro20.871 euro+ 3.027 euro
Bux10 euro46,94 euro+ 36,94 euro
Meesman10.000 euro9.866 euro- 134 euro

* De crypto’s heb ik uit het overzicht verwijderd. De inleg daarvan had ik sowieso nooit goed geregistreerd en nu met een ledger + verschillende accounts is dat bijna niet bij te houden. BUX lijkt flink gekelderd, maar daar bleken een aantal aandelen uit het assortiment te zijn gevallen, waardoor die automatisch zijn verkocht. Daardoor stond er zo’n 40 euro in de vrije ruimte, die ik gewoon op mijn spaarrekening heb gezet.

Ook nu weer: een beweging omhoog. Die trend zag ik vorige keer ook al, hoewel er af en toe ook echt wel dipjes zijn (lees: een paar honderd euro in een dag naar beneden).

Mijn strategie blijft – zoals altijd – weer helemaal hetzelfde. Ik hanteer een Buy & Hold-strategie, omdat:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig (wanneer doe je wat?)
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Pieken en dalen horen bij langetermijnbeleggen. Door goed te spreiden, te letten op de kosten en

Dividend en kosten

Ik kreeg in de afgelopen maand 1,12 euro aan dividend uitgekeerd. Ik betaalde 0,17 euro aan dividendbelasting en 1 euro aan transactiekosten.

Aandachtspunten voor volgende maand

Momenteel ben ik druk met het schrijven aan mijn boek en het creëren van het card deck, dus geen aandachtspunten op dit vlak.

Wel wil ik in de toekomst mijn cursus Beleggen voor Beginners helemaal updaten (als je ‘m al hebt, dan krijg je automatisch toegang tot de bijgewerkte versie). Daarnaast wil ik zelf mijn kennis op dit vlak ook weer wat uitbreiden, maar ik weet nog niet precies op welke manier. Daar wat leuks in bedenken staat dus ook als aandachtspunt op mijn lijstje.

Wil jij je geld ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Daarnaast heb ik dit – en meer – ook in een online training over Beginnen met Beleggen gestopt. Die loodst je in twee modules door de basics heen en helpt je om een start te maken met je eigen beleggingsportefeuille. Iets voor jou? Je kunt ‘m hier meteen aanschaffen.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.