Je koelkast organizen en verspilling tegengaan

Je koelkast organizen, zo'n 140 euro per jaar besparen én blij worden als je de koelkast open trekt? Het kan. Ik help je op weg.

Van een nieuwe computer word ik enthousiast. Van een gadget die het leven makkelijker maakt ook. Maar van een koelkast in de regel niet. Tot ik jaren terug ineens de koelkast van Yolanda Hadid spotte in Real Housewives of Beverly Hills. Echt. #koelkastgoals. Nu heb ik meer dan genoeg te doen, dus de gedachte aan die koelkast bleef niet zo heel lang hangen. Tot een vriendin me afgelopen week weer op dat onderwerp wees. Ze was wat filmpjes aan het kijken en raakte helemaal geïnspireerd. Dat maakte mij weer enthousiast, want ik moet toegeven dat ik regelmatig vergeet dat iets in de koelkast staat, waardoor ik het uiteindelijk weg kan gooien. Plus: hoe fijn is het als je gewoon blij wordt als je een koelkast opent? Daarom dook ik eens in de wereld van je koelkast organizen op een manier die voedselverspilling tegengaat.

Je koelkast organizen?

Ja, je koelkast organizen is dus helemaal een ding. Dat bewijst denk ik ook wel het feit dat Yolanda’s koelkast zelfs een eigen instagram-account heeft met ruim 8.000 volgers.

En ik snap het ook wel. Naast het feit dat het gewoon leuk is om blij te worden als je je koelkast opentrekt, inspireert het ook om gezonder te eten en om ook gewoon op te maken wat je hebt. Want ik zei het al: hier verdwijnt regelmatig iets naar achterin de koelkast, om vervolgens pas over datum weer teruggevonden te worden. En nee, ik ben niet iemand die strak naar de datum kijkt, maar regelmatig ziet het er dan ook écht niet meer eetbaar uit. Da’s natuurlijk zonde, want al die voedselverspilling tikt wel aan.

Voor een aantal dingen heb ik al handige gewoontes; zo bewaar ik geraspte kaas bijvoorbeeld standaard in de vriezer. Wist je trouwens dat er heel veel is dat je kunt invriezen?

Er zijn echter ook nog genoeg dingen die ik minder handig aanpak. En daar mag best wel verandering in komen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe pak je het organizen van je koelkast aan?

Een van de belangrijkste ‘regels’ van je koelkast organizen is dat alles zoveel mogelijk ready to eat is. Oftewel: uit de verpakking, schoon, etc. En zichtbaar.

1. Maak je koelkast leeg en schoon

Maar voor je daaraan kunt beginnen, haal je eerst je koelkast helemaal leeg en geef je ‘m een goede schoonmaakbeurt. Als je het dan goed aan wilt pakken, kies dan voor een schoonmaakmiddel met zo min mogelijk troep. Ik ben zelf fan van die kitchen cleaner van de Action, met 98% plantaardige ingrediënten, maar je kunt natuurlijk ook gewoon schoonmaakazijn gebruiken.

Heb je last van geurtjes in je koelkast? Een bakje baking soda kan wonderen doen.

2. Controleer wat terug mag

Als je het net niet hebt gedaan: check alles op houdbaarheid. Sommige dingen zijn ook na de houdbaarheidsdatum nog prima te eten/drinken, maar wees wel een beetje realistisch en bedenk of je dat ook echt gaat doen.

3. Kies voor een vaste indeling

Hier gaat het bij mij vaak mis; ik zet alles neer waar ruimte is. Een vaste indeling is veel handiger. En wat is die handige vaste indeling dan? Dat ligt een beetje aan hoe groot je koelkast is.

Ik heb een deur (no shit!), bovenin een rek waar je flessen kunt hangen, onderin twee lades en daar tussen drie planken. Dat rek van die flessen kan ik er eventueel nog uithalen, zodat er meer ruimte is op de bovenste plank. In de praktijk kan ik daar amper bij, dus is dat niet speciaal handiger.

De ideale indeling heeft vooral ook te maken met de temperatuur. Zo is je deur het warmste deel van je koelkast en kun je daar dus het beste sausjes, jam en de wat meer ‘stabiele’ dingen in stoppen.

Dat geldt ook een beetje voor de bovenste plank; de warmte gaat naar boven, dus zet daar bijvoorbeeld restjes neer of dingen die snel op moeten. Dan wen je jezelf aan om standaard daar te kijken.

De laden zijn voor verse groenten en fruit die je kunt stapelen. Ik zou hier alleen het spul doen dat je gewoon bij elkaar kunt leggen. Dus wortels wel, aardbeien niet.

Aardbeien kun je weer beter op de middelste plank leggen. Maar: niet in de verpakking. Bessen, sla, al die dingen die best een beetje kwetsbaar zijn, kun je het beste eerst even goed afspoelen – zo’n rekje is daar echt fantastisch voor! – afdrogen en dan in een schoon bakje doen. Dan is het én veel meer in beeld, én de viezigheid (die ook kan zorgen voor voor schimmelvorming) is weg én het is klaar voor gebruik. Win-win-win.

Zuivel, zoals kaas en boter kun je hier ook neerleggen.

De laatste plank blijft dan over voor vlees en vis. Mijn voorraad ligt meestal in de vriezer, maar vleeswaren of vlees dat nog moet ontdooien voor de avondmaaltijd heeft dan wel een vaste plek. Dit is de koelste plek én als er vocht uitloopt (wat best wel eens gebeurt) zit het in ieder geval niet over al je eten heen.

4. Gebruik doorzichtige organizers

Het klinkt natuurlijk leuk, alles op vaste plekken houden. In de praktijk niet altijd even makkelijk. Want ja, dingen hebben verschillende vormen, verschillende verpakkingen, wel/niet stapelbaar, noem maar op.

En daarmee kom ik op het punt dat ik eerder al noemde: alles zoveel mogelijk ready to eat maken. Dat betekent ook uitpakken.

Als je alles wat je koopt vóór je het in de koelkast zet uitpakt, schoonmaakt en in transparante bakken stopt, blijft het veel overzichtelijker en schoner. Ook wel fijn.

Bovendien kun je zo ook nog extra ruimte scheppen in je koelkast. Naast overzichtelijke transparante bakken heb je bijvoorbeeld ook rekjes die je aan je planken kunt hangen. Doe dit wel alleen als je er ruimte genoeg voor hebt, anders kost het je juist een plank.

Afhankelijk van het formaat van je koelkast kun je zelfs nóg verder gaan, met:

Ik kon helaas maar weinig van glas vinden, behalve deze bakken die ik zelf ook gebruik in de vriezer. Glas heeft mijn persoonlijke voorkeur, zodat je ook geen griezelige restjes plastic in je eten krijgt. Tegelijkertijd is zoiets in een koelkast (met glazen planken…) misschien ook niet ideaal. Het is zuur als je iets uit je handen laat vallen en er een plank kapot is.

Investering

Al met al is het wel een investering: in tijd en ook in geld. Natuurlijk hoef je niet allemaal bakken te kopen, maar het maakt het netjes maken wel makkelijker. Kijk trouwens ook zeker even rond in je huis; voor hetzelfde geld heb je iets dat je hiervoor kunt gebruiken.

Daarnaast: alles vooraf even wassen en schoonmaken kost gewoon meer tijd dan het zo in de koelkast gooien. Tegelijkertijd scheelt het je dus ook weer veel geld. Als je bedenkt dat mensen gemiddeld voor 140 euro per jaar aan voedsel weggooien, dan kan het best hard gaan. Naast het feit dat dat óók zonde van je geld is, vind ik het persoonlijk ook nog eens heel irritant om ‘mis’ te grijpen als die sla die ik dacht te hebben tóch al helemaal slap en vergaan is.

En dan is het natuurlijk een kwestie van bijhouden. Elke week even door je koelkast gaan, spul dat op moet naar die bovenste plank verhuizen, controleren wat aangevuld moet worden, nieuwe etenswaren uitpakken, wassen en afdrogen, enzovoorts.

Hoe ziet jouw koelkast eruit? En gooi jij eigenlijk regelmatig iets weg?

(P.S. Als je ’t interessant vindt; hier kun je mijn work-in-progress-research vinden rondom koelkast organizing 😉 )

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.