Handige tips om goed op te ruimen

Zoals jullie inmiddels wel weten, ben ik bezig met en opruimmissie: overbodige spullen moeten gewoon weg, zodat er ruimte en tijd voor terug komt. Opruimen vind ik best lastig. Soms – als mijn humeur wat minder is – gooi ik alles weg dat ik tegenkom, maar meestal lukt me dat niet. Want veel dingetjes die wel weg kunnen, zijn dingen die ik van iemand gehad heb. En dat weggooien, blijkt best lastig!

Gelukkig kwam ik wat tips tegen over hoe je met dat soort dingen omgaat. Kort gezegd komt het neer op het volgende:
– Bekijk of een item ook echt van toegevoegde waarde is: maakt het je leven makkelijker of spaart het je tijd/geld?
– Heb je al iets soortgelijks met dezelfde functie, of dezelfde emotionele waarde?
– Waar bewaar je de items nu? Je kunt er veel waarde aan hechten, maar dat blijkt niet echt als je ze in een schoenendoos op zolder legt
– Helpt dit item je om het leven te creëren dat je wilt?

Met de meeste spulletjes kom ik er zo wel uit, dus afgelopen weekend is de bezem in ieder geval door een lastige doos gegaan. Alles waarvan ik op dat moment dacht: ‘Dit kan wel weg’, heb ik direct in de kliko (het waren vooral kaarten) gedaan, want die is gisteren opgehaald. Nog geen spijt gehad!

Hebben jullie moeite met bepaalde dingen opruimen/wegdoen, of is dat gewoon een kwestie van even door de zure appel bijten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Handige tips!

  Ik heb toen ik op mezelf ben gaan wonen al veel oude spullen weggegooid, vaak met weinig emotionele waarde. Dat was niet moeilijk om weg te doen. Ik heb denk ik nog drie dozen over. 1 thuis met oude (kerst)kaartjes en degelijke, en 2 bij mijn ouder met schoolspullen van de basis- en middelbare school+universiteit. Daar hecht ik wel waarde aan, ook al zitten ze in een doos op zolder. Die gaan dus niet weg. Drie (grote) dozen met spullen vind ik wel netjes dacht ik zo.

 2. Sommige dingen vind ik ook lastig, boeken bijvoorbeeld. Het blijft zoeken naar een evenwicht tussen overbodige ballast weggooien, en tegelijkertijd de waardevolle dingen behouden.

 3. Ik blijf het lastig vinden. Soms ben ik eraan toe en zet mijn verstand op nul. Dan breng ik het gelijk naar het grofvuil. Kan ik er niet meer op terugkomen. Maar ik heb ook wel eens spijt gehad. Het blijft moeilijk.

  Groetjes Puk

 4. Als dingen stuk zijn is het makkelijker om ze weg te gooien. Anders moet je zien of je ze gebruikt enzo.
  Hier is het regelmatig eens grote kuis anders verdrinken we in de spullen. Vooral speelgoed dan.

 5. Sinds ik in de kelder verzameltassen heb hangen voor de kringloop, kan ik beter dingen wegdoen, omdat ik zo weet dat ze 2e leven krijgen bij iemand die ze nodig heeft of leuk vind.

 6. Ik ben op verschillende blogs al tegengekomen dat mensen 10 dingen in de week gaan wegdoen. Ik ben helemaal voor! Ik heb een hekel aan bergen spullen, en vooral dat je dan niks kunt vinden wat je nodig hebt. Weggooien vind ik ook moeilijk, maar dan breng ik het meestal naar de kringloop of geef ik het weg. Dat je er een ander nog een plezier mee doet, verzacht het leed een beetje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.