Van multitasking naar monotasking

Vrouwen zijn over het algemeen goed in multitasking en daar zijn ze nog trots op ook. Op zich is het natuurlijk handig als je meerdere dingen tegelijk kunt, maar niet als dat ten koste gaat van wat je doet. En vaak is dat toch wel zo. Nu dat verrotte griepvirus nog steeds niet weg is, moet ik echt spaarzaam om gaan met mijn energie en het eerste dat afvalt is multitasking. Ik ben blij als ik één ding kan doen, daarna kijk ik wel naar het tweede. Dingen tegelijk doen moet ik echt even niet aan denken.

Eigenlijk wel een mooie oefening, want ik probeer al langer de overstap van multitasking naar monotasking te maken: met verbouwen niet in zes ruimtes tegelijk bezig zijn, met werk niet continu mijn mail kijken, waardoor ik steeds moet schakelen en met huishoudelijke klusjes dingen gewoon eerst afmaken. Ik kan best wat doen als de was in de wasmachine zit, maar ik moet niet halverwege de vaat bedenken dat die was erin moet. Eerst de vaat afmaken, daarna de was erin.

Zo langzamerhand begin ik er (eindelijk) achter te komen dat multitasking helemaal niet slim is, maar best wel dom. Je zadelt jezelf op met allerlei losse eindjes in je hoofd, je hebt bijna geen rust en als je halverwege de dag weg moet of bedenkt dat je nog iets anders moet doen, dan heb je helemaal niets af, alleen maar een hoop dingen half af. En dan heb ik het nog niet eens over de rust die het geeft als je maar met één ding bezig bent, in plaats van tig dingen door elkaar. Eenvoud, overzicht, precies hoe ik het graag zie 🙂

Ik denk dat het straks als ik beter ben weer lastiger is om te monotasken, maar door bovenstaande realisatie vind ik het wel makkelijker om mezelf er steeds op te ‘betrappen’ als ik weer met tig dingen tegelijk bezig ben. Voorlopig zal ik mezelf dus nog wel flink moeten corrigeren, maar hopelijk wordt monotasken na verloop van tijd voor mij ook een mooie, goede gewoonte!

Ben jij gek op multitasking, of zou je ook liever monotasken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Als ik meerdere dingen wil doen op 1 dag,dan doe ik ze een voor een. Zodoende weet ik wat ik nog moet doen en het werk (dingen) loopt niet weg.
  Kom ik deze dag er niet aan toe, dan wordt het gewoon de volgende dag gedaan.
  Zo blijft er enigszins rust in. Is beter voor mezelf en gelijk dus ook voor de anderen.

 2. Bellen en koken tegelijk = telefoon in de soep of aangebrand eten.
  Praten en lezen tegelijk = hele domme dingen zeggen
  Tien dingen in het huis tegelijk doen = grote berg rotzooi aan het einde van de dag en niets is af.

  Nee, als vrouw schijn je te moeten kunnen multitasken (daarom zijn we zo veel beter dan mannen toch) maar het is aan mij niet besteed. Je word er zo onrustig van terwijl dat helemaal niet hoeft.

 3. Een klein beetje doe ik het toch ook wel; tijdens het strijken of koken lijstjes staan te maken – maar het uitvoeren dat is meestal toch het één na het ander, want ja het is al zo vol in mijn hoofd 😉

 4. Ik betrap mezelf hoe langer hoe vaker op multitasking. Ik noem het een vorm van bewustwording, gezien ik er vroeger nooit op lette. Maar aan het eind van de dag zat en zit ik inderdaad met een heleboel losse eindjes. Ik ben nu net als jij bewust aan het monotasken, al moet ik toegeven dat dat eenvoudiger gezegd dan gedaan is. Alleen al de kindjes in de gaten blijven houden terwijl je eten maakt bijvoorbeeld, vereist toch enige gesplitste aandacht…

 5. Ik zag een wetenschappelijke test. Wat men multitasking noemt is eigenlijk vliegensvlug de aandacht van het één naar het ander switchen. Gewoon één ding tegelijk doen is productiever.Groeten Izerina

 6. Ja, als je het zo bekijkt is monotasking eigenlijk veel beter. Ik probeer het ook wel hoor, maak een lijstje van de dingen die ik moet-wil doen en probeer ze één voor één af te handelen… maar soms ben ik toch weer met meerdere dingen tegelijk bezig…
  Gaat inderdaad niet altijd even goed…
  Ik wens je een heel fijn weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 7. Ik kan dat ook ja.
  Tegenwoordig heb ik gewoon een lijstje in m'n zak en als ik zie dat er iets moet gebeuren schrijf ik het er onderaan bij.
  Heb ik tijd dan kijk ik welke klus er het eerst wordt aangepakt en zo hoop ik klusjes af te krijgen ipv overal aan te beginnen en niets af te krijgen.
  Bij de gewone dingen lukt het me minder maar probeer ik toch met 1 ding tegelijk bezig te zijn. Net als bij opruimen. Kamer voor kamer en dingen op de drempel leggen die niet in die kamer horen. Als ik ze gelijk weg ga leggen zie ik weer wat in die kamer en zou ik daar weer aan de gang gaan dus dat doe ik niet meer.
  (ideeën op gedaan bij timemanagement en organizing)

 8. ik ben van nature een chaoot, ik denk dus wel constant aan 10 dingen tegelijk en switch van hot naar her. maar bij mij werkt het wel goed omdat ik een korte spanningsboog heb en me niet lang kan concentreren op 1 taak. door telkens een nieuwe impuls te zoeken krijg ik juist veel gedaan op 1 dag zonder iets te vergeten. ( heeft overigens lang geduurd voor ik dit ritme heb gevonden wat bij me past en ik functioneer nu prima in een veeleisende hbo+ baan ) als ik nu op de basisschool had gezeten had ik waarschijnlijk een "labeltje adhd' opgeplakt gekregen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.