Sigaretten worden duurder

Ik stond laatst achter een oudere dame in de rij bij zo’n supermarkt klantenbalie. Ze wilde twee pakjes sigaretten en rekende meer dan 10 euro af. Zelf heb ik (gelukkig) nooit gerookt, maar in de tijd dat mijn vader nog rookte, was een pakje nog 5 gulden.

Nu lees ik net dat sigaretten nog duurder worden. Door een hogere inkoop en o ja, ook nog door hogere accijnzen. Rokers blijven toch wel roken, dus gooi er nog maar wat op. Net als met brandstof; mensen blijven wel rijden, dus toe maar.

Ik heb zelf niets met roken, ik word al misselijk als ik een sigaret ruik. Iedereen die ook maar denkt aan een sigaret opsteken in huis hier krijgt duidelijk de weg naar buiten gewezen. Maar dit gaat zelfs mij toch wel wat ver.

Wat vind jij hiervan en waarom?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

31 Comments
 1. Ik begrijp rokers echt niet… Het is zó duur en zó gevaarlijk! Maar blijkbaar halen sommige mensen er toch iets fijns uit, anders zou iedereen allang gestopt zijn… Maar dat er nu nog nieuwe rokers bijkomen, dat begrijp ik echt niet hoor!

 2. ik kan er niet mee zitten dat sigaretten duurder worden en echt niet alleen omdat ik zelf niet rook,maar gewoon omdat het geen levensbehoefte is en de maatschappij alleen maar geld kost, dus helaas pindakaas

  1. Dat is onjuist: rokers leveren per saldo de maatschappij geld op. Google er maar eens op, is uitgebreid in het nieuws geweest!! Je zou blij moeten zijn dat je later 50 cent extra aow krijgt omdat ik die leeftijd niet ga halen volgens de statistieken!!!

 3. Het schijnt er wel voor te zorgen dat het voor jongeren nu niet meer 'cool' is om te roken. Dat vind ik prima. Rokers die al jaren roken, zullen vaak wel blijven roken.
  Mijn ouders roken allebei, maar ik heb er nooit echt behoefte aan gehad. Nu rookte er dus niemand van mijn vrienden, dus dat scheelt. Mijn moeder rookt inmiddels vrijwel niet meer en mijn vader doet al jaren verwoedde pogingen, met hulp van de longarts, om te stoppen met roken. Helaas blijkt hij allergisch voor 99% van de hulpmiddelen. Maar na elke poging rookt hij weer iets minder.
  Ik snap dat ze ergens extra geld willen halen, dus benzine en tabak maar weer duurder. Hetzelfde willen ze doen met alcohol. En eigenlijk vind ik het niet eens zo gek.

 4. Tja, blijkbaar zijn er genoeg mensen stom genoeg om zo veel te blijven betalen voor een pakje stinkstokken. Veel autorijders gaan minder rijden, maar dat kan met sigaretten veel moeilijker; je gaat door of je stopt. Ik zou het wel weten… maar dat is waarschijnlijk ook omdat ik ontzettend veel last heb van rook.

 5. Van mij mogen ze die stinkstokken heel erg duur maken. Ik vind het echt heel smerig en super ongezond. Je wilt niet weten wat het allemaal kan veroorzaken. En al rook je niet dan rook je nog mee van al die mensen die nu bij allerlei ingangen staan te paffen.

  Het valt mij trouwens op dat er nog steeds heel veel jongeren zijn die roken. Het lijkt wel net zoals dik zijn en drinken alsof wat niet mag steeds vaker voorkomt……

  Zijn het typische welvaartziekten?

  Een ding is zeker, die zorgverzekering wordt niet alleen maar duurder door de vergrijzing, maar ook door ongezonde leefgewoontes.

  1. Ja, en lullig gezegd, maar als iedereen gezond en lang leeft, komt er helemaal een enorm pensioenprobleem straks. Niet dat elke roker vroeg dood gaat, maar ongezond leven werkt vaak nu eenmaal niet in je voordeel…

 6. Als de overheid het echt deed om het te ontmoedigen, moesten ze er maar 50 euro per pakje van maken. Nu is het inderdaad gewoon hypocriet.

  Moet meteen denken aan je stukje over de rabobank van een tijdje terug. Ik zie wat overeenkomsten.

 7. Van mij mogen ze het best verhogen hoor, maar wees er dan wel eerlijk om. Zeg gewoon dat het de schatkist weer een aardig bedragje oplevert. Misschien dat mensen dan stoppen met roken omdat ze de overheid niet willen spekken 😉

 8. Eerlijk gezegd kunnen sigaretten wat mij betreft niet duur genoeg zijn. Ik heb nooit gerookt, maar mijn vader wel. Hij kreeg longkanker en dat is een lijdensweg. Hij was 55 jaar toen hij overleed.

  Mensen moeten eens stil gaan staan wat het met hun gezondheid doet. Misschien komt dit hard over, maar het is mijn mening. Ik heb mijn vader moeten missen toen ik 26 jaar was. Nog steeds een heel gemis.

  Liefs Frederique

 9. Uitspraak van mijn vriend (die dus rookt) als hij naar buiten gaat om te roken: ik ga even de staatskas aanvullen…..

  Tja, van mij mag hij stoppen, maar als hij het zelf niet wil, dan kan ik op mijn kop gaan staan, maar dan wordt het toch niets. Ik hoop dat hij nog eens tot de jaren van verstand komt…..

  Greetz,
  Jacqueline

 10. Hallo,
  Ook mij maakt het niet uit dat roken duurder word
  je kiest er immers zelf voor!
  Afgelopen jaar werd het zelfs het stoppen met roken nog vergoed bij de basisverzekering.
  Als ik 2 brillen moet kopen voor mijn tweeling van 2,5 omdat ze die echt nodig hebben word er slechts 80 euro per bril per 2 jaar vergoed.
  Als de totale rekening dan bijna 750euro bedraagt
  dan is onze eigen bijdrage wel erg groot.
  En geloof mij als je kind +7 en +8 hebt dan heb je echt een bril nodig en dit is geen luxe artikel

 11. Wat 'n stom antwoord: je kiest ook zelf voor kinderen!!
  Ik heb geen kinderen maar ben blij dat andere mensen er wel bewust voor kiezen. Daar betaal ik graag aan mee, ook als dat extra belasting op weet-ik-wat zou inhouden.
  Accijns op tabak, alcohol, benzine en diesel verhogen is 'n prima manier om de schatkist te spekken!! Beter dan korten op onderwijs, kinderopvang en de eigen bijdrage van ziektekosten te verhogen!! Janthe

  1. Er zijn meer manieren om de schatkist te spekken en nog meer manieren om slim te besparen voordat ze deze simplistische maatregel weer nemen.

   Ik wordt echt sjacho van dat niet-aflatende gezeur over roken….Men overdrijft echt langzamerhand in mijn ogen.

   Dan zou ik zeggen: pak vetzucht eens aan en ongezond eten…. accijns op de Mac BUrgers en ander ongezond 'voedsel'etc etc.

   Ik zie trouwens niet in waarom de staat kinderopvang zou moeten betalen. De staat betaalt namelijk meer per plaats in de opvang per moeder dan de moeders gemiddeld verdienen (bron: NRC afgelopen week).
   Kan ook worden afgeschaft dus.

   Op onderwijs wordt voornamelijk slim gekort, vind ik. Op bureaucratie en het verstrekken van teveel rugzakjes ed. Sinds de invoering van het rugzakje is het aantal diagnoses explosief gestegen. Dat kan natuurlijk niet!!!

   Verder zou onderwijs wel een leven lang toegankelijk moeten zijn en betaalbaar. Eerst werken en levenservaring opdoen en dan studeren (zoals in DL)

   Ik heb trouwens zelf ook één kind, hoor. En zowel mijn man als ik hebben een bril. Die kosten echt geen 700 euro!!!

  2. Persoonlijk zou ik het terecht vinden als MacDonaldsverslaafden en sigarettenjunks meer moesten betalen voor hun zorgverzekering, maar eigenlijk zou ik het nog veel eerlijker vinden als mensen die gezond leven korting kregen. Dat afstrafcultuurtje hier is volgens mij meer iets dat 'werkt' omdat het geld oplevert, dan dat het gaat om het resultaat, terwijl als je het beste voorhebt met de bevolking, het resultaat juist belangrijk zou moeten zijn.

 12. Dat stoppen met roken werd vergoed kan ik ook wel weer inkomen, want daarmee voorkom je dan waarschijnlijk hogere kosten in de toekomst.
  Maar aan de andere kant zijn er ook kettingrokers die ver in de 90 worden en mensen die nooit hebben gerookt en toch ook longkanker krijgen. Oftewel: van het concert des levens krijgt niemand een program.

  Greetz,
  Jacqueline

 13. Sorrie, LLMM, dat ik je blog kaap, maar het ligt me aan het hart 😉

  Nog één ding: ik weet niet wat erger is tegenwoordig; een tevreden (buiten)roker zijn of moslim!

 14. Het doet mij niet zo veel omdat ik niet rook en een longziekte heb die het vervelend maakt om in een omgeving te zijn waar gerookt wordt. Dus ach… Alleen vind ik dat ze wel gewoon kunnen toegeven dat die verhoging van de accijnzen een ordinaire manier is om meer geld te verzamelen, zoals bij meer van dit soort maatregelen.

  Wel is de manier waarop aandacht wordt gevestigd op mensen die roken, of te zwaar zijn of noem-maar-op erg verontrusted. Ik heb het niet over kosten, geld enz.., maar veroordelen staat tegenwoordig zo ontzettend hoog op de politieke en maatschappelijke agenda en er wordt niets positiefs mee bereikt, zeker niet op de lange termijn.

 15. Hallo,
  Nog een keer de moeder van de tweeling met brillen waar ze zelf niet om vragen!!!
  Ik las altijd graag het blog van Zena alias buffertje maar ik ben erg perplext van je kortzichtige antwoord!
  Je weet denk ik niet waar je over praat!
  Onze tweeling hebben beide een bril met behoorlijke sterktes en dan moeten er speciale glazen in omdat ze geslepen moeten worden omdat ze anders met een jampot model rondlopen!
  En dan betaal je per glas maar liefst 134euro X 4 en dan komen er de kosten van een montuur nog een keer bij een beetje stevig model is wel handig bij een 2 jarige.
  Knap dat jij weet wat wij in de brillenwinkel afrekenen?
  Helaas word het stoppen met roken niet meer vergoed in het basispakket dus moet je maar lekker blijven roken verplicht niemand je overigens toe hoor is je eigen keuze!!!!!!
  Volgens mij heb je zelf toch ook een zoon?
  Profiteer maar lekker van je schoonmoeders centen jouw blog sla ik in het vervolg wel over!
  Erg respectloos ben je!

  1. Misschien moet je je eens verdiepen in een andere/aanvullende zorgverzekering of sparen?

   Als de glazen samen 536 euro kosten, zit je trouwens nog lang niet aan 700 euro!!

   Wij hebben beide de goedkoopste montuurtjes en zijn voor 100 euro samen klaar en krijgen niks vergoed. Ik betaal mijn eigen medicijnen/tandarts en mij hoor je daar niet over klagen. Ik zorg gewoon dat er budget is.

   Mijn schoonmoeder zeurt iig niet over roken. Sterker nog: ze rookt er lekker eentje van mij mee als we bij elkaar op de koffie zijn!!

   Het verband met respect voor wat eigenlijk ontgaat me in het geheel?
   Mij ging het om de manier waarover gedaan wordt mbt roken/rokers. Dát vind ik dus respectloos!!

   Je bent geheel vrij wel of niet te lezen op mijn blog. Jouw eigen vrije keuze hoor!

  2. Mijn mening over roken staat hierboven en in het blogje al volop, maar ik voel me wel even genoodzaakt om een beetje voor Anoniem in de bres te springen; met glazen zit je inderdaad dan nog niet op €700, maar met een montuur erbij wel. Toen wij jonger waren, moesten wij ook altijd een wat steviger montuur hebben, omdat je toch kind bent, je gaat eens op je bril zitten, je blijft ergens achter haken, weet ik al niet wat. Omdat je niet echt de standaard glazen hebt (ik had zelf altijd cilinders), ben je vaak ook veroordeeld tot een wat duurdere opticien, waardoor je montuur ook automatisch wat duurder is. En dan keer twee, ik geloof wel dat dat een flinke kostenpost is.

   Uiteraard is dat dan inderdaad iets waar je voor moet sparen, maar ik geloof dat het Anoniem meer ging om de hoge eigen bijdrage dan om dat ze (?) het geld niet had.

   Aanvullend verzekeren was voor mij een paar jaar terug geen optie. Dan betaalde ik namelijk €240 (studentenpolis toen nog) voor twee jaar aan aanvullende premie, terwijl ik maar €90 in de twee jaar vergoed kreeg. Ik weet niet of dat nog steeds zo is, maar die verhouding was bij mij toen wel helemaal zoek, waardoor het gunstiger was om maar gewoon zelf te betalen, anders was ik letterlijk bijna drie keer zoveel kwijt.

   En het lullige is; je doet er niets aan, je ogen zijn nu eenmaal goed of niet goed. Maar ik kan me ook wel voorstellen dat Zena wat gevoelig reageert op het roken, hoewel we het er over eens kunnen zijn dat het niet gezond is, is bankhangen ook niet gezond. Elke dag friet vreten is ook niet gezond. Maar geen mens die je daarover hoort mekkeren. Hoewel roken zeker een eigen keuze is (misschien op een gegeven moment door verslaving wat minder, maar in het begin toch echt wel), lijkt het tegenwoordig wel of je die keuze niet echt meer kunt maken, omdat je dan direct als paria beschouwd wordt. En nogmaals; ik heb niet zoveel sympathie voor roken omdat ik het supergoor vind en er beroerd van word, maar wat iemand in z'n eigen huis doet, moet 'ie zelf weten. Als je een ander er niet mee lastig valt, is roken natuurlijk niets anders dan 's avonds een wijntje drinken of een zak chips leegvreten.

 16. Hallo,
  Nog een laatste reactie van mij over de brillen voor onze meiden tweeling!
  Bedankt LLMM voor je begrip!
  Een van onze tweeling kreeg haar bril met 13 maanden en de ander met 14 maanden en helaas kom je dan bij een duurdere speciaalzaak terecht omdat het op die leeftijd nog niet veel voorkomt!
  Een van mijn dochters heeft +7 +8 en -1 -2 en daar zitten dus ook cilinders in
  Een bril wat je nodig hebt of een sigaret uit vrije wil is natuurlijk geen vergelijking maar het voelt wel wrang als zoals vorig jaar het stoppen met roken word vergoed en de kosten van een bril bijna compleet voor eigen rekening komen.

  Het ging mij erom dat we een groot bedrag zelf moeten betalen en gelukkig hebben we hiervoor een buffer.Hiervoor moet je andere dingen laten maar de gezondheid van onze kinderen staan altijd voorop!

  Dus rokers staan bij ons altijd buiten met een asbak en natuurlijk niet waar de kinderen bij zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.