Wat kost iets echt? Over tijd en geld.

Wat kost iets je echt? Over tijd en geld.

Als ik bedenk of ik iets wil kopen, dan kijk ik meestal naar wat het kost, wat voor impact dat bedrag uitgeven op mijn totale saldo zal hebben en of ik het dat waard vind. Dat lijkt best een mooie afweging, maar er ontbreekt één belangrijk element in. Of eigenlijk, twee: tijd en toekomst. In deze zuinige november-maand lijkt het me daarom mooi om eens te kijken hoe je bepaalt wat je eigenlijk écht betaalt voor dingen.

Tijd is geld

Je hoort wel eens iemand zeggen ‘Tijd is geld‘. Meestal als ik dat om me heen hoor, dan neem ik het niet eens heel serieus. Vast weer zo’n opgeschoten, gehaast type dat denkt dat de hele wereld om hem of haar draait, want ‘zijn/haar tijd is geld’. Ten minste, dat zou ik ervan kunnen denken als ik er even bij stil stond.

Toch is het eigenlijk net als met alle andere gezegden en spreekwoorden: er zit een kern van waarheid in. Het gros van de Nederlanders heeft een baan. Daarmee wordt geld verdiend, dat vervolgens weer wordt uitgegeven aan spullen of ervaringen. Kortom, hun tijd wordt geruild voor geld en daarmee doen ze dingen. Of dat nu consumeren of beleven is. Geld is daarin een flexibele factor; je kunt altijd meer verdienen, minder uitgeven, minder verdienen, meer uitgeven. Tijd is echter een vast gegeven: niemand heeft meer dan 24 uur in een dag. Een Beyoncé heeft evenveel tijd per dag als jij en ik.

Lees ook: Passief of passie-f inkomen

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoeveel is jouw tijd waard?

Nog een stapje verder: wat mij betreft is tijd ook vrijheid. Alle tijd die je niet hoeft te besteden aan dingen die ‘moeten’, kun je vrij invullen. Dan kun je leuke dingen doen met familie en vrienden, Netflix-marathons houden, al je favoriete boeken lezen, dingen leren, sporten, koken, nieuwe dingen leren, een boek schrijven, enzovoorts. Des te meer tijd je beschikbaar hebt, des te vrijer je bent.

Je kunt echter niet zomaar naar een winkel gaan, je spaarvarken omkeren en zeggen: ‘Doe mij maar een beetje extra tijd!’ Als je meer tijd over wilt houden en dus meer vrijheid wilt hebben, zul je er bewuster mee om moeten gaan. En daarvoor kan het handig zijn om te kijken naar wat jouw tijd waard is. Dat kun je op twee manieren doen.

De eerste manier is het makkelijkst. Daarvoor kijk je gewoon naar je netto-uurloon. Wat krijg jij betaald als je een uur aan het werk bent?

De tweede manier is iets ingewikkelder. Daarbij kijk je niet naar je netto-uurloon, maar naar wat er écht overblijft. Als je aan het werk bent, ben je namelijk vaak veel meer kwijt dan alleen de 24, 36, 40 of het andere aantal uren waarvoor je betaald krijgt. Neem je netto maandloon, haal daar kosten die je maakt (lunch, reiskosten, nette kleding, etc.) vanaf en deel dat bedrag door het aantal uur dat je kwijt bent met werk. Dus vanaf het moment dat je naar je werk toe gaat, tot het moment dat je thuis bent. Doe je thuis nog dingen voor je werk? Tel dat er dan ook bij op. Grote kans dat je effectieve uurloon – wat bij manier 1 misschien nog aardig leek – een stuk lager uitkomt.

Wat doe je met je geld – en dus tijd?

Nu is de vraag natuurlijk: wat doe jij met je geld? En dus met je tijd? Volgens het CPB was het modale netto-inkomen (dus wat je op je rekening krijgt) in 2016 een ruime € 2.000. Stel dat je daarvoor 40 uur werkt en je bent daarnaast nog 30 minuten aan reistijd kwijt. Ook check je elke dag je mail nog even thuis, waardoor je per week nog eens een uur extra met je werk bezig bent. Tegenover die € 2.000 kun je dan al 40 + (5×0,5) + 1 = 43,5 uur zetten. Daarmee zou je uurloon neerkomen op nog geen € 11,50. Moet jij voor je werk elk jaar een net kledingsetje van € 250 kopen, dat je anders niet gekocht had (en waarvoor je geen vergoeding krijgt)? Dan zakt je effectieve uurloon met bijna twee dubbeltjes. Dat lijkt niet veel, maar dat is €250 per jaar ook niet. Veel mensen maken meer kosten voor het werk.

Voorbeeld

Nu kom je straks in een winkel en zie je zo’n lekkere spijkerbroek. In de aanbieding en van je favoriete topmerk. Nu dus nog maar € 90. Een koopje, normaal zijn ze minimaal € 120. Als je die € 90 af zou zetten tegen de € 2000 die je elke maand op je rekening krijgt, lijkt het niet heel veel geld. Maar als je gaat bedenken dat je voor die € 90 dan (90/11,50) bijna een hele dag moet werken, hoe zie je het dan? Heb je dat ervoor over?

En dan is dit nog maar een broek. Neem het verschil tussen een nieuwe auto of een gebruikte auto. Voor de nieuwe betaal je € 25.000 en voor de gebruikte € 12.500. Voor de nieuwe sta je ruim 1.086 uur extra te werken. Dat is bijna 7 maanden! En dan is het dus niet dat je dat geld binnen 7 maanden bij elkaar hebt. Nee, het is dat die nieuwe auto kopen je eigenlijk bijna 7 maanden vrijheid kost. En helemaal geen auto kopen je 14 maanden vrijheid oplevert.

Ik merk dat uitgaven die ik anders ‘gewoon’ doe, toch regelmatig onnodig zijn als ik ze in dit perspectief plaats. Dat is dus ook precies wat ik deze maand eens wat meer ga doen: kijken wat mijn tijd eigenlijk waard is en of ik dan nog steeds het geld uit zou geven dat ik uitgeef. Of is mijn vrijheid me vaak toch meer waard?

Kijk jij wel eens naar wat jouw tijd écht kost? En maak je aan de hand daarvan ook keuzes?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Ja, zo kijk ik er ook graag naar! Het is alleen erg lastig om mijn werkelijke netto-inkomen te berekenen. Als ik thuis werk ben ik hooguit de helft van de tijd effectief bezig. Ik denk dat ik als freelancer amper minimumloon overhoud. Bij mijn postbaantje is dat makkelijker. Dankzij mijn passief inkomen (verschillende vormen) kom ik uiteindelijk toch aan een manier van leven waarin ik voldoende geld heb om niet in te teren én voor mijn gevoel voldoende tijd heb én het gevoel dat ik niks tekortkom. Wat wil je nog meer 🙂

  1. Dat is inderdaad wel herkenbaar; ik heb ook geen vast aantal uren en ook geen vast netto salaris. Wel wat ik mezelf uitkeer, maar niet wat het aan het eind van het jaar onder de streep bleek te zijn. In ieder geval supermooi hoe je het doet, want zoals je zegt: wat wil je zo nog meer?

 2. “Als ik bedenk of ik iets wil kopen, dan kijk ik meestal naar wat het kost, wat voor impact dat bedrag uitgeven op mijn totale saldo zal hebben en of ik het dat waard vind.”

  Dit vind ik echt een vreemde redenering, maar dat zal wel aan mij liggen 😉

  Wij drukken zaken ook met enige regelmaat in tijd uit, zeker met het auto-voorbeeld is het al snel een ‘no-brainer’!

  1. Het is meer dat als ik bijvoorbeeld 1000 euro zou hebben, ik geen wasmachine van 700 euro zou kopen. Dan is de impact te groot en zou ik eerder gaan voor eentje van de kringloop van 25 euro. Maar: als ik 10000 heb en ik heb onderzocht dat die wasmachine van 700 euro jarenlang mee zou gaan, veel water bespaart en helemaal perfect is, dan zou ik die wel eerder kopen. Misschien een kromme redenering, maar hier vaak wel de praktijk.

 3. Je bepaalt zelf je mix van factoren die bepalen of je wel of niet iets koopt. Ik vind duurzaamheid belangrijk. Budget of niet, er komt hier geen witgoed binnen dat niet minimaal label A+++ heeft, ongeacht of ik het ’terugverdien’. Geld is emotie 🙂

 4. Dit is voor ons ook zo’n enorme eye opener geweest, om uitgaven zo te gaan bekijken. Het is soms ook makkelijk om de waarde van geld een beetje uit het oog te verliezen, tenminste dat merk ik soms bij mezelf. Zeker bij ‘kleine’ uitgaven van 50 euro hier, 75 euro daar. Als je het dan zo in perspectief plaatst merk je pas hoe veel iets je echt kost.

 5. Grappig genoeg had ik verwacht dat je blog de andere kant op zou gaan. Als in: Koop maar wél gemaksvoedsel want dat is wel duurder maar levert wel tijd op en tijd is ook geld.
  Je berekening volg ik overigens niet helemaal. Ik ga er vanuit dat de genoemde € 2000 per maand is? Als ik 2000*12/52 en dan delen door 43,5 uur doe kom ik nog een stukje lager uit op € 10,61 per uur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.