Passief of passie-f inkomen?

Passief inkomen passie-f inkomen

Een onderwerp dat ik altijd al interessant heb gevonden, is passief inkomen. In tegenstelling tot hoe het klinkt, is dat geen inkomen waarvoor je niets hoeft te doen. Het is inkomen dat ook door kan lopen op momenten dat je niet aan het werk bent. Bijvoorbeeld als je iets verkoopt via je webshop, terwijl jij eigenlijk ligt te slapen. Of als een bedrijf waarin je aandelen hebt weer een dividend uitkeert. Dat wil niet zeggen dat het aan komt waaien. Veel mensen waarvan ik weet dat ze passief inkomen hebben, werken behoorlijk hard. Het verschil met ‘actief’ inkomen zit ‘m echter in hoe dat gezien wordt.

Passie-f inkomen

Zelf heb ik ook ‘passief’ inkomen. Ik verdien (nu tenminste) wat geld via mijn beleggingsavonturen en zowel LekkerLevenMetMinder.nl als Average-To-Awesome.com (mijn Engelse website) leveren inkomen op. Onder meer via sponsoring, advertenties en affiliate marketing.

Is het passief? Niet bepaald. Ik steek elke week heel veel tijd in mijn websites. Elke dag ben ik er wel een paar uur mee bezig; leuke onderwerpen opsporen, blogs schrijven, reacties lezen en daarop reageren, het zoeken naar nieuwe plug-ins, verbeteringen in de lay-out doorvoeren, zoekmachineoptimalisatie, kijken naar manieren om alles wat te versnellen en de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren. Noem het maar op. En als ik niet direct aan mijn blogs werk, dan ben ik vaak nog aan het lezen over nieuwe mogelijkheden, technische snufjes en verbeterpunten.

Het geld dat ik hiermee verdien, zou ik dan ook geen ‘passief’ inkomen willen noemen. Wat het wél is? PASSIE-f inkomen. Ik vind het namelijk ontzettend leuk om dit allemaal te doen. Ik ben namelijk dol op nieuwe dingen leren, kennis en ervaringen delen met anderen, lezen, schrijven en dingen opbouwen. Dan voelt het behoorlijk rijk als je daar ook je geld nog mee kunt verdienen, zodat de noodzaak om niet-leuke dingen te doen steeds minder wordt.

Lees ook: Creatieve ideeën voor het starten van een online onderneming

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Je moet wat doen voor passief inkomen

Hoewel er ongetwijfeld dingen zijn waarmee je slapend rijk kunt worden, ben ik ze nog niet tegengekomen. Daar geloof ik dus niet zo heel hard in. Waar ik wél in geloof, is dat je dingen kunt doen om ervoor te zorgen dat je verdiensten niet meer gekoppeld worden aan tijd. Dat de tijd die je ergens insteekt minder wordt, maar de verdiensten blijven toenemen. Dat je duurzaam inkomen kunt halen uit iets waar je je gedurende een relatief korte tijd stevig voor inspant. Voorbeelden hiervan:

♥ Je koopt een bouwval voor een lage prijs, knapt hem helemaal op ( = investeren in tijd en geld) en verhuurt het daarna als woning, waardoor je maandelijks een paar honderd euro opstrijkt

• Het schrijven van een boek of ontwikkelen van een cursus: je bent eerst lang bezig met het proces, maar zodra het product er is, hoef je het alleen nog te promoten (en idealiter krijg je dan ook te maken met een soort ripple effect, waarbij anderen ook enthousiast worden en jouw producten promoten

Websites (natuurlijk!): je steekt veel tijd in de ontwikkeling van een platform en als dat aanslaat, kun je daar op allerlei manieren je geld mee verdienen. En dat hoeft niet per se een blog te zijn; ook veel bedrijven gebruiken hun website als middel om geld te verdienen.

Voor al deze dingen geldt: je moet er wat voor doen. Sterker nog; je bent vaak aan het werk terwijl anderen allang de deur achter zich dicht hebben getrokken. Maar: als wat je ervoor moet doen iets is dat je ontzettend graag doet, dan is dat eigenlijk helemaal niet zo erg. Als het er bovendien vervolgens voor zorgt dat je inkomsten exponentieel kunnen groeien, waardoor je nóg meer kunt doen van wat je graag doet, dan is dat toch geweldig?

Wat is jouw ideale vorm van passie-f inkomen?

De één vindt schrijven leuk, de ander verbouwt graag en weer een ander steekt het liefst heel veel tijd in relaties met vrienden en familie. Normaal gesproken zien we dat soort dingen als hobby. De hypotheek of huur moeten immers ook gewoon betaald worden en van lucht kun je niet leven. Maar wat als je er nu voor kon zorgen dat je je geld kon verdienen met iets dat je leuk vindt? Is dat zo verkeerd? MOET werk per se vervelend zijn, omdat het nu eenmaal werk is en ‘moet’?

Ik zou je eens willen uitdagen om na te denken over wat je écht heel erg leuk vindt om te doen en te bedenken of je daar passie-f inkomen uit zou kunnen halen. Ben je bijvoorbeeld dol op koken, maar zie je het echt niet zitten om voor €6 per avond mee te doen aan een soort tafeltje-dekje-initiatief? Dan kun je misschien je kennis en vaardigheden wel delen als adviseur, of voor speciale (goed betalende) gelegenheden. Is het jouw droom om thuisblijfmoeder te zijn? Misschien heb je wel ruimte voor extra kinderen en kun je een eigen kinderopvang of BSO starten.

Wat zou jij ervoor over hebben als je rijk kon worden van iets dat je superleuk vindt om te doen?

Nogmaals: ik zeg niet dat het makkelijk is. Zeker als jouw vorm van passie-f inkomen ervoor zorgt dat je voor jezelf zou beginnen. Dan kan het zijn dat je daar op een gegeven moment dag en nacht mee bezig bent. Dat je aan niets anders kunt denken en nergens anders over kunt praten. Maar is dat erg, als het gaat om iets waar je sowieso al dol op bent? Als je dan toch ‘moet’ werken, waarom zou je dan niet de knop omzetten? De sprong wagen en je geld verdienen met je dromen?

Hoe denk jij hierover?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Mijn favoriete passief inkomen op het moment is toch echt wel beleggen.
  De waarde van mijn portefeuille steeg de afgelopen tijd met zo’n 15 tot 20 euro per dag. Lekkor!

 2. Mijn favoriete passieve inkomen is ook beleggen. Over een tijdje verwacht ik daardoor niet meer te hoeven werken voor geld. Maar ik heb daar, met passie, inderdaad de nodige tijd ingestoken om het op te bouwen.

 3. Ik vind passief inkomen ook heel interessant. Vooral leuk om op Amerikaanse blogs te lezen hoe mensen dit voor elkaar hebben. Het lijkt mij leuk om later wat meerdere stromen van passief inkomen te hebben. Beleggen doen we nu heel voorzichtig, dat willen we wel meer gaan uitbouwen. Daarnaast lijkt het me ook leuk om ooit een pand te hebben om te verhuren, en misschien online wat bij te verdienen. Ik denk wel dat wij allebei gewoon blijven werken. Maar een droom zou zijn om over 10-20 jaar bijvoorbeeld interim opdrachten te doen. Het lijkt me heerlijk om op die manier aan de slag te zijn, maar ook vrijheid te hebben om bijvoorbeeld 2 of 3 maanden geen opdrachten te hebben en lekker te kunnen gaan reizen. Ik denk dat dit laatste ons PASSIE-f inkomen gaat worden.

 4. Extra aflossen op de hypotheek. Onze hypotheek is nu zo laag dat het woningforfait voor ons al niet meer opging.
  Beleggen is nu echt heel risicovol. Ik zou zeggen, pak nu je winst. Veel bedrijven zitten diep in de schulden. In de VS al voor een bedrag ter grootte van 45% van het bbp. Bedrijven lenen geld om eigen aandelen op te kopen. Spaarders gaan naar de beurs omdat spaargeld niks meer oplevert. De markt is hypernerveus.
  Als onze hypotheek is afgelost gaan we voor extra besparende maatregelen aan ons huis zoals een zonneboiler, rolluiken, extra isolatie etc. Nog even geen warmtepomp want die schijnen nogal lawaaig te zijn.

 5. Ik verdien al een paar jaar een bescheiden passief inkomen via Zazzle. Zij produceren, promoten en verzenden, ik krijg 15% aan royalties van elk ontwerp dat van mij wordt verkocht. Ik heb inmiddels meer dan 20.000 verschillende ontwerpen op allerlei producten staan en voeg er soms wat aan toe, maar besteed er eigenlijk nog nauwelijks tijd aan. Wil er binnenkort wel weer een reeks ontwerpen aan toevoegen. Ik verkoop zo bijna dagelijks, minstens elke 2 tot 3 dagen iets. Vaak een postcard met een dubbeltje commissie, maar soms ook wel eens 3000 kaarten in 1 bestelling of wat duurdere producten (t-shirts, kerstornamenten). Het is wel via Amerika en je moet een belastingformulier voor de VS invullen, maar daarna is het gewoon ontwerpen en uploaden. Niet iedereen verdient er goed, en de concurrentie is scherp, maar als je kwaliteit levert, verkoop je zelfs zonder zelfpromotie. Ik zou er nog meer tijd aan kunnen besteden met social media en referrals, etc. , maar vind het juist wel relaxed dat ik nog verdien aan ontwerpen van een paar jaar terug en er geen omkijken naar heb. Wie weet dat ik dat in de toekomst wel anders ga doen, maar voorlopig gaat het lekker. Ik verdien zo’n 300-400 dollar per jaar eraan. Ik zie het als ‘gratis geld’ omdat ik er maar 1 keer moeite voor heb gedaan en de rest vanzelf gaat.

  1. Dat is leuk! En ook mooi dat je altijd nog de mogelijkheid hebt om het wat verder uit te diepen, door idd dan meer promotie te doen of meer toe te voegen. Nooit van gehoord, maar wel een perfect voorbeeld van een combinatie van passie-f en passief inkomen!

 6. PASSIE-f inkomen: mooie vondst! En beter passend. Want aan het verkrijgen van dat passieve inkomen gaat (bijna) altijd actie vooraf, en vaak ook daarna nog, zij het minder intensief. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van je website en het versturen van bestellingen. Wel is het supertof als je – zoals ik – boeken hebt geschreven en uitgebracht – soms letterlijk geld verdient terwijl je slaapt. 🙂
  Daarnaast ben ik me aan het verdiepen in crypto currency. Ook een vorm van passief inkomen, maar ook hier is het handig om kennis van zaken te hebben (dus je steekt er tijd in) en je bent er toch af en toe mee bezig (up-to-date blijven).

 7. Vandaag heb ik onze nieuwe zorgverzekering afgesloten. Omdat we nog maar een klein beetje extra hoeven aflossen op onze woning hielden we geld over om de zorgverzekering jaarlijks te betalen. Rendement, 3% korting op de premie, lekker passief toch.

  Gr Marco

 8. Interessant om lezen en persoonlijk streef ik al jaren naar een passief inkomen. Voorlopig kan ik er nog niet van leven maar via men blog krijg ik ook geregeld wat extra geld. Genoeg om men hobbys te financieren dus het is prima zo voor mij.

 9. Hallo allen, ik ben net nieuw. Kwam via een kennis hier. Eindelijk, na 56 jaar, begin ik geld leuk te vinden. Ik zat in het onderwijs met een vast salaris, toen had ik een bedrijf met een variabel inkomen, maar behoorlijk goed. En toen kwam ik in zwaar weer door een scheiding, de crisis enzo. Dus…en dan? Ik kreeg een aanbod voor aanbevelingsmarketing. Nooit van gehoord. Vorm van netwerkmarketing zonder risico en investering en ook maar 3 tot 5 mensen nodig. Precies op het moment dat ik het leven niet meer zag zitten. Nu ben ik 6 jaar verder en ja, passief inkomen vraagt een paar jaar om heel hard werken maar dat heb ik dan nu. Ik werk echt wanneer ik wil, waar en met wie. Superblij. En omdat het me goed afgaat dacht ik, aanbevelen is de key!! Dat doen we nl allemaal. Iets goeds beveel je aan toch? Dus heb ik contact opgenomen met een bevriend coach . Zij heeft me gecoacht en die ervaring vertel ik door. En van elke nieuwe klant door mij gestuurd, krijg ik een fee. TOP. Hierover ben ik van plan een workshop te geven. Dit kan nl iedereen toch?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.