Nieuwe telefoon kopen: wat is de beste optie?

Nieuwe telefoon kopen: waar let je op?

Hoewel ik het gebruik van mijn smartphone de laatste weken behoorlijk binnen de perken weet te houden (en daar érg blij mee ben!), kan ik nog niet zonder. Of beter gezegd: ‘wil’ ik nog niet zonder. Het blijft gewoon heel handig voor routes, een beetje op de hoogte blijven van dingen en natuurlijk voor (werk)mail. Het liefst vervang ik hem dan ook pas als het écht niet anders kan. Ik heb nooit zoveel zin om alles weer over te zetten, je moet weer wennen en het kost toch ook een hoop geld. Ik wacht dan ook altijd tot hij het begeeft Maar: dan moet ik ineens haastig wat nieuws uit gaan zoeken en ben ik alsnog een hoop kwijt. Dit keer wil ik dat dus wat planmatiger aanpakken.

Hoe lang redt hij het nog?

Mijn laatste nieuwe telefoon kocht ik nét een paar dagen na de jaarwisseling, in 2015. Ik gebruikte mijn oude toestel toen al zo’n 3 jaar naar volle tevredenheid, maar die kreeg ineens kuren. Ik kreeg geen meldingen meer van berichten, telefoontjes kwamen niet altijd door (en werden ook niet gemeld) en soms viel hij ineens uit. Ergens begin januari was ik het helemaal zat. Eigenlijk heb ik altijd iPhones gehad, dus daar koos ik toen ook voor: de iPhone 6. Op dat moment was die denk ik net een half jaar oud. Met wat korting moest ik daar toen dus dik 600 euro voor betalen. Eigenlijk vond ik dat gewoon veel te veel, maar voor mijn idee had ik geen andere keuze.

Ik had me nog nergens in verdiept en ‘moest’ echt wat hebben. En met Apple wist ik wat ik kreeg, dus ja… Dan doe je dat.

Maar eigenlijk heb ik daar nu helemaal niet zoveel zin meer in. Ik vond die dik 600 euro al afgrijselijk veel en ze zijn in de afgelopen jaren alleen maar duurder geworden. Aangezien deze straks 3 jaar oud is en dat bij mij de leeftijd lijkt te zijn waarop ze kuren gaan krijgen, wil ik graag vast een back-up plan hebben. Dat plan omvat grofweg 3 opties:.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Optie 1: de nieuwe iPhone

Ja, ik zei net dat ik dat dus niet ging doen, maar als optie wil ik hem toch meenemen. Ik kocht altijd de nieuwste, omdat ik er dan het langst mee kon doen. Tegenwoordig zit je dan op de iPhone 8, die bij Apple zelf minimaal 800 euro kost. En dan schijnt er straks ook nog een X aan te komen die qua prijskaartje vergelijkbaar is met anderhalf tot twee keer hypotheek betalen.

De voordelen? Het enige dat ik kan bedenken is dat alles dan helemaal up-to-date is en dat je er het langst mee doet. Zoals ik het nu bekijk, zijn dat gewoon teveel centen voor te weinig voordelen.

[wp_ad_camp_3]

Optie 2: iPhone SE

Vriend was laatst ook toe aan een nieuwe telefoon. Nu is het ‘probleem’ dat hij verschrikkelijk veel pech heeft met telefoons. Als je een vierkante kilometer vloerbedekking hebt met één steen erop, dan kun je erop rekenen dat hij z’n telefoon precies op die steen laat vallen. Hij kan het niet helpen, het is gewoon zo. Eigenlijk sinds ik hem ken, doet hij maximaal een jaar met een telefoon.

Je begrijpt: dan ben je zó genezen van dure toestellen. Tegelijkertijd wil hij geen ‘bouwtelefoon’ en moet het wel een beetje handzaam en mooi zijn. Omdat hij helemaal niets met Apple heeft, verbaasde het me verschrikkelijk toen hij begon over de SE. Maar eigenlijk is het helemaal geen gek idee. De SE is geproduceerd na de 6, dus hij is net wat nieuwer en sneller (A9-chip in de SE vs. A8 in de 6, zal vast niet veel schelen) dan de mijne. Hij is echter gebaseerd op het vorige model en heeft dus een wat kleiner scherm. En hij is véél goedkoper. Ik heb er voor vriend eentje kunnen vinden van net iets meer dan 300 euro.

Vriend heeft deze nu net een week of twee in gebruik (uiteraard met uitgebreide valbeveiliging), dus ik hoop dat hij hem mooi even grondig test, zodat ik weet of het straks voor mij ook een optie is. Dan houd ik iPhone, maar is het ook een beetje budget. En met een beetje geluk is dat toestel straks zelfs nóg wat goedkoper!

Optie 3: heel wat anders

Als het om telefoons gaat, dan is er natuurlijk nog veel meer dan alleen iPhones. Ik ben al fan van Apple sinds ik in groep 8 (ja, dat was in de vorige eeuw – 1995 denk ik..) mijn eerste Appletje kreeg. En nee, ik was niet speciaal schromelijk verwend; de computer draaide toen al zo’n 11 jaar (want: ook uit 1984, net als ik) mee in het bedrijf van mijn vader en was écht aan vervanging toe. Dan kun je ‘m weggooien of aan je dochter geven. Blij dat hij voor dat tweede koos 😉

Maar ik merk dat het me de laatste jaren steeds wat minder trekt. Qua gebruiksgemak vind ik het geweldig. Alles werkt intuïtief en ik weet waar ik moet zoeken. Dat vind ik prettig. Bovendien heb ik natuurlijk qua computers/tablet alles van Apple, dus alles werkt ook fantastisch met elkaar. Maar dat enorme gehype en de uitmelkerij die er de laatste jaren ook bij komt kijken, vind ik écht helemaal niets. Een telefoon (een telefoon! het is geen gouden pleebril!) die meer kost dan een bijstandsuitkering gaat me echt veel te ver.

Ik houd dus ook wel een klein beetje mijn ogen open voor andere toestellen. En dan specifiek Huawei. Ik begreep van een collega van me dat de nieuwste Huawei ook een hele goede camera heeft, omdat ze samenwerken met Leica. Dat vind ik dan wél weer een pluspunt, omdat ik mijn telefooncamera tegenwoordig vaak gebruik in plaats van mijn echte camera. Nu hoor ik nog wel weer wat wisselende verhalen over de kwaliteit van die camera’s op de Huawei, dus daar wil ik me ook niet helemaal blind op staren. Feit is wel dat ik met de iPhones goede camera’s gewend ben en daar eigenlijk niet op in wil leveren.

Advies gevraagd!

Kortom: ik kan wel wat advies gebruiken. Hebben jullie goede tips, waar ik me de komende tijd in kan verdiepen? Het belangrijkste vind ik dat het toestel een beetje vlot werkt, handzaam is, dat er minimaal 32 GB geheugen op zit (zonder dat je dan meteen extreem duur uit bent), een goede camera(!) heeft en betaalbaar is. En met betaalbaar bedoel ik dan dat ik best 300 euro uit wil geven, maar heel veel meer moet het eigenlijk niet worden. Oh, en ik wil er wel óók weer minimaal 3 jaar mee kunnen doen! Oh-2: hij moet wel écht gebruiksvriendelijk zijn, geschikt voor voormalige Apple-gebruikers, als het geen Apple wordt. En heb je (positief of negatief) ervaring met Huawei, dan ben ik daar ook wel heel erg benieuwd naar.

Ik heb geen haast, maar wil straks – als deze tóch weer kuren gaat geven – wel graag goed voorbereid zijn en eens niet teveel betalen 🙂

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

37 Comments
 1. Heb zelf de iPhone SE nadat mijn iPhone 4 na 4 jaar echt niet meer kon. Hij was heel erg traag en uiteindelijk heb ik hem nog met kapot scherm kunnen verkopen voor € 70. Je zou ook kunnen kijken voor een refurbished telefoon. En als je een SE neemt moet je er een met meer dan 32 gig nemen. Deze hebben een hogere verkoopwaarde.

  1. Bevalt de SE goed? Dat lijkt me tot nu toe namelijk de allerbeste optie, maar vriend heeft hem eigenlijk nog te kort om dat zeker te kunnen weten. Hij heeft er idd eentje met 32 GB. Dat zou voor mij al een verdubbeling zijn, dus meer dan genoeg. En qua prijs valt dat nog mee (ik kon zelfs geen 16 GB meer vinden).

 2. Hier ook een SE met 32 gb, bevalt uitstekend! Een wat fijner formaat dan die 6 (vind ik) en vele malen voordeliger. Als ik een groter scherm wil pak ik wel een Ipad of Laptop. No brainer wat mij betreft. Dit keer maar meteen een goed hoesje eromheen gekocht, helemaal prima en niet al te duur.

 3. De SE is zeker een goede optie! Wellicht wil je wel wachten op de nieuwe SE, die naar verluidt begin 2018 (maart?) uit gaat komen. Zie: https://buyersguide.macrumors.com/#iPhone_SE

  De SE was veel succesvoller dan Apple verwacht had zonder dat hij andere modellen kannibaliseert, en ik verwacht wel dat er een opvolger komt. Waarschijnlijk met A11 processor (die nu in de iPhone X zit). 🙂

 4. Ik koop alleen een budget smartphone, mijn Motorola was iets van 140 euro. Eigenlijk vond ik dat al te veel. Want dure en budget foons gaan allemaal max drie jaar mee. Ik heb gewoon geen zin er veel aan uit te geven.
  De Motorola voldoet, ik zou hoogstens een volgende keer eentje met iets meer GB nemen, deze is snel vol.

  1. Ik heb ook een Motorola gekocht een paar maanden terug, voor nog geen € 100. Ik heb een jaar geleden voor mijn werk een Iphone gebruikt, en dat die makkelijker of intuïtiever zouden werken vind ik nogal overdreven eigenlijk. Ik ben erg tevreden met mijn toestel.
   Wat mij verbaast is dat veel mensen, en kennelijk @Adine ook, waarde hecht aan dat een telefoon “mooi” moet zijn. Dat begrijp ik niet zo goed, het is toch een gebruiksvoorwerp en geen siervoorwerp? Soms krijg ik de indruk dat dat te maken zou kunnen hebben met “imago” en wat anderen van je denken. Ik heb met mijn Motorola gekozen voor prijs/kwaliteit verhouding, en dat Motorola een wat ‘suf’ merk is maakt me niks uit. Als hij het komende jaren maar net zo goed blijft doen en fijn is als nu :).

   1. ‘Mooi’ is leuk, maar dat is niet één van mijn voorwaarden (dat was er wel eentje van vriend, misschien zo gelezen?). Handzaamheid en gebruiksvriendelijkheid vind ik vooral belangrijk. En de camera dus, want die gebruik ik. Welke Motorola hebben jullie? Dan kan ik daar ook even naar kijken!

    1. Ik heb de Motorola Moto E – 3de generatie, die heeft weliswaar slechts 8GB maar omdat ik alles in de cloud opsla heb ik daar ruim genoeg aan. (Ik heb alles in de cloud staan omdat ik als zzp’er overal en nergens werk en dus altijd bij al mijn documenten wil kunnen)

     1. Eigenlijk geen gekke optie.. dat geheugen vind ik wel te weinig, maar ik zie dat je er een kaartje bij kunt zetten. En die verkopen ze voor nog geen twee tientjes bij de Action, als ik het me goed herinner.. Bedankt voor de tip!

 5. Hij bevalt hartstikke goed. Mijn man had eerder een SE gekocht dus kon hem alvast even uit proberen. Ligt lekker in de hand en is niet te zwaar.

 6. Ik moet voor mijn vrijwilligerswerk binnenkort een tweede telefoon uitkiezen, die altijd thuisblijft. Om te bellen, te appen en ja de huisbankier zakelijk bankieren vraagt nu om een bevestiging op de telefoon.

  Ik ben er nog niet uit. Nog niet echt in verdiept De dingen zijn te duur voor het verenigingswerk. Maar ik ga voor goed. Ik ben zo zat van regelmatig vernieuwen. Enorm

  1. Ik ben er ook niet dol op, daarom ben ik blij dat mijne meestal wel 3 jaar meegaat en wacht ik echt tot het laatste moment. Twee telefoons lijkt me helemaal beroerd, zou je dan niet liever een dual sim hebben? Dat je één fysiek toestel hebt, maar twee simkaarten (en dus telefoonnummers)?

 7. Als je een tevreden apple gebruiker bent, dan denk ik niet dat je blij gaat worden van Windows en Android. Wel kun je overwegen een ouder model te kopen uit prijsoverweging. Ik gebruik een 6S en da’s gewoon een snel en fijn toestel. Gezien hoeveel uur per dag ik ‘m gebruik, vind ik ‘m het geld wel waard.

  Succes met je overweging!

 8. Ik heb onlangs de stap gemaakt van een Iphone 6 naar een Huawei P8 Lite. Beste beslissing die ik tot nu toe gemaakt heb. Ik heb tijdens een periode van flink ontspullen mn iPhone van 2 jaar oud voor 250 euro verkocht en daar dus een ‘budget’ smartphone van 200 euro voor terug kunnen kopen. Hierdoor kan ik hopelijk 2-3 jaar vooruit.

  Ik was binnen een klein weekje weer helemaal gewend aan Android en kan met deze telefoon alles waarvoor ik mn iPhone gebruikte. De camera is wel van mindere kwaliteit. Wij namen voor vakanties toch al de goede camera mee dus voor ons dat geen probleem. Misschien dat de camera bij een hogere klasse van Huawei wel goed is, dat weet ik niet.

 9. Motorola! <3
  Ik ben ook altijd een Apple-gebruiker geweest (computers, laptops, telefoons en tablets), en vond het heel spannend om de overstap te maken naar Android, maar ik vind het prijskaartje van een iPhone gewoon ridicuul worden. Een apparaat van bijna 1000 euro in mijn achterzak dragen, vind ik toch niet zo'n goed idee.

  Ik heb in 2016 de Motorola Moto G (3e generatie) gekocht voor 189 euro, en ik ben er nog steeds heel erg blij mee. Enkele pluspunten:

  – Hij is betaalbaar
  – De Android-installatie is vrij kaal (o.a. Huawei en Samsung hebben een eigen schil om de software van Android en bevatten onnodige bloatware)
  – Hij kan tegen een stootje, ik laat hem regelmatig vallen en mijn iPhone kon hier minder goed tegen dan mijn Motorola. Wel een goed hoesje gebruiken.
  – De batterijduur en snelheid van het apparaat zijn nog even goed als toen ik hem kocht.
  – Hij valt nooit zomaar uit, en heeft sinds de aankoop slechts 2 keer een vastloper gehad.
  – Ik kon het geheugen (16 GB) zelf uitbreiden met een microSD-kaartje waardoor ik nog 32 GB tot mijn beschikking heb. Nieuwere modellen hebben deze optie ook.

  Enkele nadelen:
  – De camera is goed, maar niet uitmuntend (dan zijn Samsung en Huawei beter)
  – Niet op elke straathoek zijn hoesjes te koop voor Motorola, maar online zijn deze goed te vinden.

  Android went vanzelf, de interface is wat anders dan iOS, maar het verschilt ook weer niet zo heel erg veel.
  Momenteel is er een Motorola Moto G 5e generatie die een verbeterde versie is van de mijne.

  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie! Grappig om hier weer een overstapper/gebruiker van Motorola te zien! Het prijskaartje van de iPhone vind ik ook nergens meer op slaan. Ik ga deze, of in ieder geval een Motorola die dan misschien een vergelijkbare camera heeft, ook meenemen in mijn vergelijking!

 10. Ik ben eigenlijk heel benieuwd wat je kiest haha. Zelf heb ik de Iphone 6, zou graag de nieuwste willen hebben maar ik kan dat dus echt niet betalen. Wel blijf ik bij de Iphone, vind Apple echt heel fijn 🙂

  1. Ik zie dat Susan daar ook al benieuwd naar is; ik zal tegen die tijd wel even een update plaatsen. Voor nu hoop ik natuurlijk dat hij het in ieder geval nog de komende maanden uitzingt, dan heb ik nog even tijd om de opties allemaal te onderzoeken! Ik neig nu overigens wel toch vooral naar de SE, ook een beetje omdat ik dan toch wel een vastgeroeste Apple-gebruiker ben :$

 11. Ik had jaren een windows telefoon ook van de baas, maar dat is een doodlopende weg. Nu sinds dit weekend een nokia 5 (EUR 197) android. Ben al gewend. Man en dochter waren mij een paar weken voor maar ook zij zijn tevreden. Gorilla glas, mooi helder beeld. Goede prijs kwaliteit.

 12. Ik heb een Iphone 7. Mijn vorige Iphone 4 was stuk en heb dan toch nog gewacht tot de 7 uit was. Intussen gebruikte ik een oude telefoon van mijn vriend. Moest deze niet gestuk gegaan zijn had ik deze waarschijnlijk nog niet gekocht

  1. Grappig, ik heb twee weken terug de Moto G5 plus gekocht (Motorola dus 😉 tot een paar weken terug wist ik niet dat moto en Motorola hetzelfde waren voor ik er een nieuwe telefoon zocht zocht). 32 inter geheugen. Kan uitgebreid worden met een SD-kaartje of een tweede sim-kaart als dat handig voor je is.
   Super snel, makkelijk. Foto’s vind ik voor mij helemaal okay. En Android 7. Voor lager zou ik niet gaan.

   Ik had bonnen en hij was daar in de reclame voor 240,- euro. Prima prijs kwaliteit. Ik denk er 3 jaar mee te kunnen doen.

 13. Ik gebruik een heel oud telefoontje (geen APP, geen camera, geen internet!) en wil toch echt eens wat anders, maar kom er gewoon niet uit wat dan precies. Zo te lezen heb jij ongeveer dezelfde wensen als ik, dus ik houd je blog in de gaten, wat jouw keuze wordt (en waarom). Succes bij je keuze!

 14. Ik heb sindskort een huawei p9 (omdat die vorig jaar als zeer goed bij kieskeurig stond) en ik heb er spijt van, de foto’s zijn echt zo van mindere kwaliteit en hij is net onhandiger in gebruik dan mijn oude samsung note 2 (die ik ruim 4 jr had.)
  Mijn man heeft ene tijdje iphone geprobeerd dit jaar maar hem snel weer verkocht, compatibiliteit met gewone laptops enz is echt niet altijd gemakkelijk.

 15. Op dit moment heb ik MOTO G5 maar toch wil ik anders nu. Vorig had ik Huawei P7 tevreden over. Ik wil graag telefoon met goed camera, alleen vaak prijzig

 16. Op dit moment heb ik de Galaxy S7 Edge. Ik ben totaal geen fan van de IPhone, simpelweg omdat ik er niet mee om kan gaan. Voor mij is Samsung easy in gebruik en ze gaan jaren mee. De camera wordt steeds beter en maakt mooie en goede foto’s.
  Als je een ouder model neemt, of niet de edge, dan kan je ze vinden voor een mooi bedrag.

 17. Ik heb een One plus. Kun je 2 simkaarten in kwijt. Verder prima gsm, lekker scherm, fijne camera. Batterij gaat ook prima mee op een dag.

 18. Ik heb dus echt helemaal niks met apple en ben een fan van mijn huawei. Ik heb gekozen voor een goedkoop model, kostte mij 120€ en gaat nu al 2,5 jaar mee. Hij heeft wat mij betreft alleen veel te weinig geheugen, dus daar zou ik de volgende keer echt op letten. Bij een nieuwe telefoon zou ik waarschijnlijk weer voor huawei kiezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.